Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@HappyLittleGamer Już ogarniam — poprzedni link chyba fochę strzelił.

Re‑upload:
ITHardwareGPT

Wariant „renesansowy”:
Uwaga: nie wrzucam wizerunku realnej osoby, więc jest żartobliwy „Bill G.” dosypujący GB do RAM-u, a rzeźbiarz à la Michał Anioł z maską „11” rzeźbi w HDD z talerzami.
ITHardwareGPT

Chcesz więcej iskier/pyłu z dysku albo inną paletę (nocny motyw RGB)? Dorobię.

gpt-5-2025-08-07

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.10.2025 o 12:30, Kadajo napisał(a):

Nie musisz przeinstalowywać jak wszytko działa.

Nie musi ale warto czasem o tym przypomnieć: https://ithardware.pl/poradniki/zmiana_cpu_poradnik_naprawy_windows-33461.html bo wylatuje z pamięci ;) 

W dniu 27.10.2025 o 14:35, Phoenix. napisał(a):

Od am5 nie ma problemow wieku dzieciecego tak jak to bylo na am4 na start :) 

Dokładnie, dobrze pamiętam bo sam ich doświadczyłem ;)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Czy sprzeda pozniej 5800xd czy 9600 na kazdym straci wiec co to za logika ;)Poki 5800xd maja zaporowa cena to warto szukac jelenie ;) 

Tu nie ma co szukać jeleni wystarczy wystawić za 1400 i kupią jak chcesz szybko 5800X3D sprzedać wystawiasz za 1250 i zaraz go nie ma .

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

W których ? Bo jak porównywałem ost 9700X do testów najnowszych na ithardware różnica między 7800X3D było to jakieś 10-15% max ? 

To co mi utkwiło w pamięci jeśli chodzi o to, że 5800X3d potrafił wyprzedzić dość znacznie 9700X to Wiedźmin 3 NG najbardziej, później Microsoft Fly Simulator i Baldurs Gate 3. Nie wiem, czy jeszcze nie Stalker 2, ale to gniot optymalizacyjny nie warty brania pod uwagę.

12 godzin temu, lechoo84 napisał(a):

Każdy "głosuje" swoimi potrzebami, czasem, portfelem i trochę niechciejstwem. Też nie planowałem przesiadki na AM5, ale jak przeliczyłem plusy dodatnie i ujemne to wyszło mi, że nie jest to taka zła opcja sprzedając teraz graty z AM4 (zwłaszcza mając jeszcze Ryśka 5800x3D na gwarze). Patrząc czysto teoretycznie, biorąc pod uwagę opcję podstawową - za 749 zł można dostać Ryzen 9600 (a w np. MediaExpert od dobrej duszki wyrwać dodatkowy kod na 30 zł), przyzwoite ramy spokojnie w granicach 400 zł uda się wyrwać na promce, mobo żeby starczyło na ewentualny upgrade procka - ASUS TUF B850 (w apce komputronika z kodem PARTAPP za 872 zł) a przyzwoite modele B850 można spokojnie w okolicach 700 zł znaleźć. Dodatkowo można pokombinować z kodami rabatowymi sklepów z newsletterów itp. Ogólnie, kombinując z kodami rabatowymi można złożyć coś za 1700-1900 zł. Sprzedając graty z AM4, zwłaszcza mając Ryśka 5800x3D to dopłata do nowej podstawki i gratów z gwarą, z możliwością dalszego upgrade'u wyjdzie niemal bezkosztowo. 

Jasne przemyśle to, ale w moim przypadku zmiana 5800X3D na jakieś 9600 nie wchodzi w grę. Żebym z tego jakiś fun miał to bym musiał od razu wadzić 9800X3D. Z drugiej strony do mojego grania jakie opisywałem, Singielr Player 2160p DLSSQ to głupota totalna kupować  9800X3D. Ewentualnie wsadzić 9700X, mieć nowszą platformę z gwarancją i kiedyś tam wsadzić jakiegoś następce 9800X3D. Tak, czy inaczej różnicy w klatkach nie poczuje, więc lepiej wydać mniej i brać w moim wypadku 9700X.

11 godzin temu, galakty napisał(a):

Z 5800x3d przesiadka ma sens głównie finansowy, bo jak za zero złotych można mieć coś nowszego to zawsze plus, lepszy sprzęt i gwarancja. 

I póki co tylko to mnie motywuje, bo FPSów więcej zyskam wymieniając GPU, ale tu dopłaty spore i efekt mierny :E 

Dokładnie jak małym kosztem nowszy sprzęt to czemu nie, tylko jakoś motywacji nie mogę znaleźć na ten moment. Szkoda, że te Superki 5070Ti nie wychodzą wcześniej, bo prędzej bym się skusił. W wydajności szału nie będzie, jedynie 24GB pamięci zawsze to lepiej niż 12GB.

10 godzin temu, galakty napisał(a):

9600 jest szybszy od 5800x3d, jaki kapeć? Za darmo masz szybszy sprzęt, ja wiem że 9800x3d jest premium i musisz to zaznaczać, ale ludzie kochani trochę obiektywizmu :E 

image.thumb.png.75b216b3503a09bd5f37e711e854f983.png

Jakiś dziwny ten test i z czego ?

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kosmos cena za ten proc haha, az trudno uwierzyc :D 

Sam płytę proca 5800X3D i ram 2X16 za 2100 opchnąłem miałem nie zmieniać na AM5 ale w tym wypadku zmiana jest uzasadniona.LmaoMemeGIF.gif.a184643449b5e706b0b42a4f48a822e2.gif

• Upvote 2
Opublikowano

Przemyślę i może wystawię na OLX jak zawsze i niech sobie wisi bez żadnego pośpiechu. Tylko Ile mógłbym krzyknąć za 5800X3D na gwarancji do 03.2027r jak pamiętam :D  6 letnią MSI MPG X570 GAMING PLUS wraz z Crusial Ballistix Sport 2x8GB :hmm:

Opublikowano

Widzę, że toczy się ciekawa dyskusja odnośnie wyceny starych proców x3d pod platformę AM4. To i ja się dołącze do tej dyskusji.

Ile mogę wołać za nówkę zapakowaną 5700x3d w wersji BOX z gwarancją?

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

1500zł chyba pójdzie jak nowka, nawet wiesz ktos do testow moze potrzebowac albo cos warto zawsze dac wincyj na poczatek

Myslalem tak wstępnie o 1300-1400 bardziej tak realistycznie. Nie spodziewałem się wyższej wyceny nowego egzemplarza. A to jest jak wspominałem nowy procesor zakupiony w X-Komie. 

Opublikowano
41 minut temu, skunRace napisał(a):

Przemyślę i może wystawię na OLX jak zawsze i niech sobie wisi bez żadnego pośpiechu. Tylko Ile mógłbym krzyknąć za 5800X3D na gwarancji do 03.2027r jak pamiętam :D  6 letnią MSI MPG X570 GAMING PLUS wraz z Crusial Ballistix Sport 2x8GB :hmm:

Wystaw 1450 za 1400 oddaj i git.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Cóż szkodzi wystawic. Po tyg czy 10 dniach sobie dasz 100zł nizej

I tak zrobię, mialem swego czasu składać kompa w oparciu o 5700x3d, aczkolwiek trafił mi się w dobrej cenie 7600x3d z mindfactory w tym okresie, jak 7800x3d były też koszmarnie drogie. No i podjalem decyzje o zlozeniu pc w oparciu o AM5, a 5700X3D odstawiłem na półkę zapakowanego. Lada moment wystawię na OLXie, i niech ogloszenie wisi. Nie spieszy mi sie az tak ze sprzedaza proca :)

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, skunRace napisał(a):

Tylko Ile mógłbym krzyknąć za 5800X3D na gwarancji do 03.2027r jak pamiętam :D  6 letnią MSI MPG X570 GAMING PLUS wraz z Crusial Ballistix Sport 2x8GB :hmm:

Ja bym samego procka próbował opchnąć za 1700zl. Tylko muszą być ładne fotki, nie podkręcany, info czy piny proste czy pogięte, i zdjęcie z pulpitu po przejściu jakiegoś testu np cinebench z temperaturami z hwinfo, i opcją odbioru osobistego z przetestowaniem. No i wszystkie pakiety ochrony olx i zwroty umożliwić trzeba żeby taki hajs wziąć raczej.

Sprzedając z płytą i ramem eliminujesz osoby które chcą zrobić upgrade procka. 

Za 1400zl to będziesz miał napalenców co za godzinę przyjadą odebrać z językiem na brodzie 😉 Tzn jesli to duże miasto. 

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, CS_pAqu napisał(a):

I tak zrobię, mialem swego czasu składać kompa w oparciu o 5700x3d, aczkolwiek trafił mi się w dobrej cenie 7600x3d z mindfactory w tym okresie, jak 7800x3d były też koszmarnie drogie. No i podjalem decyzje o zlozeniu pc w oparciu o AM5, a 5700X3D odstawiłem na półkę zapakowanego. Lada moment wystawię na OLXie, i niech ogloszenie wisi. Nie spieszy mi sie az tak ze sprzedaza proca :)

Tak, bo widzisz, ludzie sa z natury wygodni i lubia nowe. Nie kazdemu chce sie zmieniac cała platforme jak moze tylko proca, bedzie mial uzywke za 1100-1200 i nowke do wyboru. I moze sie skusi

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
8 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja bym samego procka próbował opchnąć za 1700zl. Tylko muszą być ładne fotki, nie podkręcany, info czy piny proste czy pogięte, i zdjęcie z pulpitu po przejściu jakiegoś testu np cinebench z temperaturami z hwinfo, i opcją odbioru osobistego z przetestowaniem. 

Za 1400zl to będziesz miał napalenców co za godzinę przyjadą odebrać z językiem na brodzie 😉 Tzn jesli to duże miasto. 

Trzeba oddzielnie wszystko sprzedawać ostatnio był 5800X3D z płytą i ramem za 1600 zł poszedł i można za tyle kupić ale to rzadko się a jak już to szybko się sprzedaje . 1700zł nikt ci nie da na bank około 1500 max.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja bym samego procka próbował opchnąć za 1700zl. Tylko muszą być ładne fotki, nie podkręcany, info czy piny proste czy pogięte, i zdjęcie z pulpitu po przejściu jakiegoś testu np cinebench z temperaturami z hwinfo, i opcją odbioru osobistego z przetestowaniem. 

Aż się wierzyć nie chce, bo za to prawie można by było 9800X3D, nawet 1400zł nie źle jak dałem za niego 1100zł. Zawsze tak robię, że dokładne zdjęcia i OLX tylko z opcją odbioru osobistego i przetestowania na miejscu. Mimo, że masa ludzi i tak piszę, że tylko wysyłka, bo mają za daleko to prędzej, czy później zawsze się ktoś znajdzie z okolicy i zadowolony przyjedzie, że sobie może sprawdzić dany sprzęt na miejscu. Już wiele rzeczy tak sprzedałem, nie tylko PC i nigdy nic nie wysyłałem. Miasto nie duże 90k ludzi, ale z moim nastawieniem na upgrade to nie spieszyłoby mi się wcale ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
7 minut temu, skunRace napisał(a):

Aż się wierzyć nie chce, bo za to prawie można by było 9800X3D, nawet 1400zł nie źle jak dałem za niego 1100zł. Zawsze tak robię, że dokładne zdjęcia i OLX tylko z opcją odbioru osobistego i przetestowania na miejscu. Mimo, że masa ludzi i tak piszę, że tylko wysyłka, bo mają za daleko to prędzej, czy później zawsze się ktoś znajdzie z okolicy i zadowolony przyjedzie, że sobie może sprawdzić dany sprzęt na miejscu. Już wiele rzeczy tak sprzedałem, nie tylko PC i nigdy nic nie wysyłałem. Miasto nie duże 90k ludzi, ale z moim nastawieniem na upgrade to nie spieszyłoby mi się wcale ;)

Tylko z wysyłką masz szansę sprzedać za dobrą kasę inaczej będzie długo wisiało ogłoszenie , większość ludzi chce z wysyłką i dlatego płacą więcej . Tych procków dużo nie ma i nikt nie będzie jechał za wysoką cenę i kupi taniej na platformę AM5.

np. 7800X3D za 1000.

Opublikowano

Zdaję sobie z tego sprawę, ale sprzedałem już tyle rzeczy na OLX i nigdy jakoś tam długo nie czekałem, zawsze zaznaczałem, tylko odbiór, mimo, że dużo ludzi pisało o wysyłkę to czekałem. Jak się naczytałem o wątkach jak sprzedajesz sprawny procesor, jakiś debil pokrzywił piny, zgłasza do OLX, że towar niesprawny i później się użeraj.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

To co mi utkwiło w pamięci jeśli chodzi o to, że 5800X3d potrafił wyprzedzić dość znacznie 9700X to Wiedźmin 3 NG najbardziej, później Microsoft Fly Simulator i Baldurs Gate 3. Nie wiem, czy jeszcze nie Stalker 2, ale to gniot optymalizacyjny nie warty brania pod uwagę.

Co prawda na 5700xd ale to 300mhz roznicy. generalnie im lepiej gra korzysta z IPC tym wyniki lepsze.

obraz.thumb.png.4943a650142703663082bcf65017782a.png

Srednie osiagi:

obraz.thumb.png.c277b09bfd0e26a94d95a68d84684205.png

W takim spiderman gdzie wlaczasz RT to taki 9600X robi siedczke ze starego 3D.

obraz.thumb.png.4811d538bdaf71d9009ce41a1cbf3078.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, AudRob napisał(a):

Tylko z wysyłką masz szansę sprzedać za dobrą kasę inaczej będzie długo wisiało ogłoszenie , większość ludzi chce z wysyłką i dlatego płacą więcej . Tych procków dużo nie ma i nikt nie będzie jechał za wysoką cenę i kupi taniej na platformę AM5.

np. 7800X3D za 1000.

Dokładnie. Ode mnie za największy hajs to zawsze kupowały osoby z bardzo małych miejscowości wręcz z wiosek. Jak widzą aukcje bez zdjęć, bez gwarancji od kogoś z zerową liczbą komentarzy to wolą już zabulić więcej ale mieć coś co wzbudza większe zaufanie.

3 minuty temu, skunRace napisał(a):

Zdaję sobie z tego sprawę, ale sprzedałem już tyle rzeczy na OLX i nigdy jakoś tam długo nie czekałem, zawsze zaznaczałem, tylko odbiór, mimo, że dużo ludzi pisało o wysyłkę to czekałem. Jak się naczytałem o wątkach jak sprzedajesz sprawny procesor, jakiś debil pokrzywił piny, zgłasza do OLX, że towar niesprawny i później się użeraj.

Ja wchodzę z założenia że ja jestem ok i liczę na to że kupujący też będzie. Jak wiem że coś jest zrypane z moim sprzętem to tego nie ukrywam. Możesz przed wysłaniem zrobić filmik na którym ładnie wszystkie piny widać i nagrać jak wkładasz do pudełka - ile to potrwa ... a potem masz swoje argumenty jakby coś było nie tak. 

Najbardziej mnie boli jak widzę że ludzie wystawiają na sprzedaż i piszą że przesiadają się na AM5 :ehh: Wręcz błagają kupującego aby sprawdził czy na AM5 można taniej złożyć zestaw. :sad: Dlaczego podpowiadają kupującemu co powinien zrobić i dają przy tym zaporowe ceny za swój gruz? :D:D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, CS_pAqu napisał(a):

Myslalem tak wstępnie o 1300-1400 bardziej tak realistycznie. Nie spodziewałem się wyższej wyceny nowego egzemplarza. A to jest jak wspominałem nowy procesor zakupiony w X-Komie. 

Kupiłem ostatnio outleta 5700X3D z X-Komu, gwarancja 3 lata. Wystawiłem za 1200 zł z odbiorem osobistym, niecały tydzień ruch mały. Ogłoszenie dobrze zrobione ze screenami testów, dodatkowo info o działającym undervoltingu CO -30 popartym screenem, info o gwarancji w x-kom. Jeden idiota się ze mną umówił po lekkim obniżeniu ceny, nie przyjechał i tyle.

Ponadto część ludzi myśli, że 5700X3D jest znacząco różniący się od 5800X3D, był gość który próbował mnie pouczać, że to inny procek w budowie a nie tylko samo taktowanie.

Poszedł zwrot 900 zł i elo, nie mam czasu ani nerwów na to. Tak jak kolega skunRace nie mam zamiaru ryzykować wysyłki, cholera wie kto się trafi i czy nie uszkodzi procka przy montażu. Te kilka stówek niezarobione mnie nie zbawi.

Edytowane przez dlogi
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, dlogi napisał(a):

Kupiłem ostatnio outleta 5700X3D z X-Komu, gwarancja 3 lata. Wystawiłem za 1200 zł z odbiorem osobistym, niecały tydzień ruch mały. Ogłoszenie dobrze zrobione ze screenami testów, dodatkowo info o działającym undervoltingu CO -30 popartym screenem, info o gwarancji w x-kom. Jeden idiota się ze mną umówił po lekkim obniżeniu ceny, nie przyjechał i tyle.

Ponadto część ludzi myśli, że 5700X3D jest znacząco różniący się od 5800X3D, był gość który próbował mnie pouczać, że to inny procek w budowie a nie tylko samo taktowanie.

Poszedł zwrot 900 zł i elo, nie mam czasu ani nerwów na to. Tak jak kolega skunRace nie mam zamiaru ryzykować wysyłki, cholera wie kto się trafi i czy nie uszkodzi procka przy montażu. Te kilka stówek niezarobione mnie nie zbawi.

Skąd ten wzrost cen? Ja zwróciłem za 750zł kiedyś 5700xd bo na rX6600 nie widziałem różnicy za dużo - max 10 fps. Więc olałem. Ale wtedy ceny były chyba prawie 2x niższe.

A i dodam że być może te ceny procków były z winy aliexpress bo tam właśnie 700-800zł. Może to promocje? Nie wiem, ale OEM.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
12 minut temu, Keller napisał(a):

A i dodam że być może te ceny procków były z winy aliexpress bo tam właśnie 700-800zł.

Na początku lutego tego roku 5700X3D były na ali po 600 zł. Aktualne ceny wynikają z popytu, hype na X3D, pozornej opłacalności inwestycji w posiadane AM4, niewiedzy ludzkiej i głównie dotyczy to 5800X3D