ShaDow_Pro Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, Kelam napisał: tREFI jest powiązany z tRFC. Oba timingi opisują, jak często komórka pamięci jest odświeżana. Tak to pamiętam +-. Bo mam właśnie tak ustawione odkąd w lipcu kompa złożyłem, i pamiętam że wzorowałem się na nastawach, które podsyłałeś. I tak teraz patrzę że sporo osób ma wyższe tREFI niż u mnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Możesz dać 65k, tylko sprawdź czy żadnych errorów nie będzie w anta extreme dla pewności. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow_Pro Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Jakoś na dniach wtedy przetestuję, dzięki za pomoc. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu 6 minut temu, Umpero napisał: To jeszcze pytanko o płytkę pod 9800X3D. Takie cuś będzie git? https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-x870e-aorus-elite-wifi7-am5-p8122789 Cena tak do 1500 zł. Wystarczy Ci spokojnie x670e jakaś płyta, chyba że USB4 musisz mieć, a nie potrzebujesz dużo dysków Kryteria wyboru to powinna być cena, jakie łącza potrzebujesz, jakei audio np, preferencje marki, wygląd. Ja lubię bios MSI i mam już 2 płytę od MSI pod AMD to bym brał MSI x670e Tomahawk: https://www.ceneo.pl/151406408 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu @ShaDow_ProZ trfc też możesz powalczyć. Jeśli to są a-die spokojnie można zjechać na 140ns, a nawet niżej. Ale to jest ofc dla zabawy, bo tak jak masz ustawione jest również jak najbardziej ok. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Albo nawet b650 tomahawk, bo dla mnie cena/wydajność się głownie liczy a ona ma to co ja potrzebuje:) https://www.ceneo.pl/141841433 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tombycz Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Nowy 9800X3D jest średnio o 20% szybszy niż Intel 285K i o 8% szybszy niż 7800X3D. AMD twierdzi również, że niektóre gry będą wykazywać jeszcze lepszą wydajność. Układ został również zmierzony w porównaniu z procesorem Intel 14900K. Ponieważ firma spodziewa się znacznie lepszych minimalnych klatek na sekundę dla 9800X3D. AMD mówi: Cytat Pamięć podręczna o pojemności 64 MB została przeniesiona poniżej procesora, co sprawia, że matryca CCD (core complex) znajduje się bliżej rozwiązania chłodzącego, aby pomóc utrzymać niższą temperaturę rdzeni "Zen 5", zapewniając wysoką częstotliwość taktowania i zapewniając średnio do 8% poprawę wydajności w grach w porównaniu z naszą poprzednią generacją i średnio do 20% szybciej niż konkurencja. W połączeniu z zaawansowaną architekturą procesora "Zen 5", technologia AMD 3D V-Cache zapewnia najwyższą wydajność procesora w grach na rynku. Podczas gdy pokoleniowy wzrost średniej liczby klatek na sekundę wynosi około 8%, wiele gier, takich jak Star Wars Outlaws, odnotuje dwucyfrową poprawę procentową pod względem pokoleniowym. Co więcej, procesor Ryzen 7 9800X3D może wykazać się znaczną poprawą generacyjną w zakresie minimalnej liczby klatek na sekundę, nawet jeśli średnia liczba klatek na sekundę jest podobna, zapewniając użytkownikowi płynniejsze wrażenia, z mniejszym zacięciem – na przykład w The Last Of Us: Part 1, gdzie Ryzen 7 9800X3D ma podobną średnią liczbę klatek na sekundę w porównaniu z konkurencją, ale o 31% wyższa o 1% niska liczba klatek na sekundę Prawdopodobnie dowiemy się więcej na ten temat bliżej 7 listopada, kiedy chip zostanie wprowadzony na rynek. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow_Pro Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Kelam napisał: @ShaDow_ProZ trfc też możesz powalczyć. Jeśli to są a-die spokojnie można zjechać na 140ns, a nawet niżej. Ale to jest ofc dla zabawy, bo tak jak masz ustawione jest również jak najbardziej ok. Właśnie nie chciałem na żyletki ustawiać, ale w wolnych chwili coś pokombinuje, z tego do wiem to trafiłem na a-die. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu Powiem tak - na spokojnie. Cepa masz takiego, że ramu zdecydowanie nie ma musu oporowo dociskać. To jest bardziej zabawa dla tych co lubią takie atrakcje i potem testy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aetern Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu Jak myślicie, Panowie - czy to pora do 4090 granego w UWQHD dobrać 9800X3D zamiast leciwego 5800X3D, czy przeskok raczej nie urwie głowy? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu Popatrz tu, dodaj 3-8% do 7800x3d: https://www.techspot.com/review/2692-ryzen-7800x3d-vs-ryzen-5800x3d/ Są gry gdzie sporo daje zmiana,: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow_Pro Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu 8 minut temu, Kelam napisał: Powiem tak - na spokojnie. Cepa masz takiego, że ramu zdecydowanie nie ma musu oporowo dociskać. To jest bardziej zabawa dla tych co lubią takie atrakcje i potem testy. Ram to pozostałość po platformie z 13900K Kiedyś wszystko zawsze ustawiałem na żyletki, teraz po prostu chce wyciągnąć co się da, z lekkim zapasem i bez grzebania i testowania tygodniami. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu 10 minut temu, aetern napisał: Jak myślicie, Panowie - czy to pora do 4090 granego w UWQHD dobrać 9800X3D zamiast leciwego 5800X3D, czy przeskok raczej nie urwie głowy? Przy gpu za takie hajsy w sumie niegłupi pomysł. Jeżeli np. planujesz potem zmienić gpu na rtx 5090, to już raczej bez gadania wbijaj na nowego x3d. @ShaDow_Pro No i to jest rozsądne podejście. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 4 godziny temu Ja gram w 4K, więc taki 9800X3D powinien wystarczyć na długo bo w wysokiej rozdzielczości wąskim gardłem będzie GPU. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozzbi Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Tu nawet 78oox3d zrobi robotę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się