Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Nie. 3080 dawała lepszy stosunek wydajności do ceny.

Zgadzam się co do tego - wydajności do ceny msrp. Ale biorąc pod uwagę całokształt i cenę msrp za 4090, jej kulturę pracy, temperatury, perf po UV i wydajność w stosunku do nadchodzących kart uważam nadal że to najlepszy produkt jaki dostaliśmy od czasów 1080ti 😀

Zresztą sam widzisz, w momencie debiutu 4090 różnica w wydajności na korzyść 4090 była znacząca wobec 3080, tutaj takich dysproporcji nie ma. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Nie. 3080 dawała lepszy stosunek wydajności do ceny.

No nie. Pamietam miałem w koszyku 3248zl za gigabyte 3080 10GB. Ale przeliczylem i mowie nie no za drogo. Ta co mam starczy. Po 2-3tygodniach cena wskoczyla na 10k zl. I taka tez byla przez wiekszosc czasu w zasadzie do premiery nowej serii 4000. 

4090 był już za okolo 7000zł. Różnice miedzy tymi kartami w 4k sa gigantyczne + FG. Także, jeżeli ktos kupił 4090 w okolicach 7000-7500zl to zdecydowanie byla to lepsza karta i bardziej oplacalna od 3080 10GB który tylko przez moment 2-3 tyg mial cene 3300zl.(i nawet w tej cenie jest mniej oplacalny od 4090, a sam 4090 powinien miec cene okolo 6000-6500zl) Niestety była to karta najszybsza na rynku nie majac naturalnie konkurencji wiec niestety za tyle mozna bylo tylko kupic uzywane karty i to tez przez 3-4miesiace. Potem cena wskoczyla na wyzszy pułap (na taki z ktorego wystartowala na premiere)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Na 3060Ti to powodzenia jak wymuszą DLSS4 xDxD 

W sensie, że poprzednie DLSS zostanie zastąpione nowym DLSS 4.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

5070Ti jest lepszym wyborem niż nawet 4090 bo ma ta sama wydajność i kosztuje połowę mniej.

Co za bzdury wypisujesz. Jakie 5070ti takie samo szybkie jak 4090?

5070, a nie 5070ti, nieuku jeden.

16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A tymczasem na YT masz filmiki o problemie z tego typu programami. Gość zmienił z Intela na AMD i miał potężny stutter, wszyskie pomiary 0,1% i 1% lows wypadały tragicznie. W filmiku gość zauważa, że poradę, aby wywalić Afterburnera znalazł w wątku na jakimś forum... sprzed 5 lat.

Wspominał też, że problem nie występuje na każdym procu. 

Ciekawe czy to jest to, co tu poprawili, ale tak czy siak - pomyślałem, że warto o tym tu napisać, żeby się ludzie mieli na baczności.

11 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Rtx 4090 to najlepsza karta jaką dostaliśmy od czasu debiutu 1080ti.

Nadchodząca premiera tylko to potwierdza 😀

Ja od początku mówiłem, że jest świetna poza ceną. Teraz uwaga, będzie niepopularna opinia: Mi się nawet 5090tka podoba. Jeśli w  VR daje 30% więcej to już jest powód, żeby się cieszyć, że taka karta istnieje. A jest szansa, że nawet 40%. To już w ogóle byłaby całkiem fajna nowa generacja, jeśli patrzeć tylko i wyłącznie na wydajność gen-to-gen. 

Ciekawe czy 7080tka za 4 lata, w 2nm GAA, wyrówna wydajność 5090tki na szynie 384bit, czy nie doskoczy, a może prześcignie. Wyrównanie rastera 5090tki  z poborem 90% pobodu 4090tki to byłaby cud karta i oczywisty wybór dla większości fanów VR, o ile tylko cena nie przekroczy 1500$

PS. Informacja dla milicjantów: Tam na początku posta jest żart i parafraza "to se kup, grubasie jeden" z Kabaretu Olgi Lipińskiej. Jest to też odpowiedź na oczywisty żart.

• Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, galakty napisał(a):

Ehhh...

Porównaj wydajność 3090 vs 4090, a potem 4090 vs 5090 i zrozumiesz. Mam nadzieję :E 

I nie czytaj postów ludzi którzy pojęcia nie mają co mówią, typu RTX4090 itp, polecam ignora :E 

Ależ jandokladnie wiem jaka była różnica, co premiere mamy to samo, rant, że mogłoby być lepiej etc. To skoro 5090 i 5080 to złom, to jak inaczej podejsc do słabszych kart? 5080 zastępuje w tych samych widełkach cenowych 4080S od którego powiedzmy będzie to 10% szybszy, słaby progress ale to ten sam koszyk więc mimo wszystko jest na plus, karty jak 4090-5090  kupują tylko ludzie, którym potrzeba takiej wydajności albo zwyczajnie mają parcie i nie szkoda im kasy.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

Co za bzdury wypisujesz. Jakie 5070ti takie samo szybkie jak 4090?

5070, a nie 5070ti, nieuku jeden.

Przepraszam, masz rację, 5070Ti jest już mocniejsze przecież!

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Totek napisał(a):

To może wasze UV jednak jest na styk, weszło nowe DLSS które mocniej dociska inny typ jednostek obliczeniowych i profil UV klęka. Do poprawki :D

Na 4090 tylko 10mV do przodu niezależnie czy wybieram stary czy nowy DLSS.

Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Zgadzam się co do tego - wydajności do ceny msrp. Ale biorąc pod uwagę całokształt i cenę msrp za 4090, jej kulturę pracy, temperatury, perf po UV i wydajność w stosunku do nadchodzących kart uważam nadal że to najlepszy produkt jaki dostaliśmy od czasów 1080ti 😀

Ta cena MSRP do wydajności była mega. Ale jeszcze 10GB po 2 latach zaczęło być już na styk. A Ada odleciała mega z wydajnością vs 3080 jak również vs 3090.

Obecnie 5090 oczywiście jest najwydajniejszym GPU do grania, ale skok vs 4090 każdy widzi jaki jest i czym jest to wszystko okupione.

• Upvote 3
Opublikowano

Moje profile UV wydają się być stabilne, na parę godzin co tam pojeździłem.

Ale gdy zablokowałem klatki w Riva Tuner i mimo, że pobory spadły :E To zaczęło wywalać grę, kilka razy pod rząd :E Ale ja mam jeszcze tą wersję 7.3.5.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, VRman napisał(a):

Gość zmienił z Intela na AMD i miał potężny stutter, wszyskie pomiary 0,1% i 1% lows wypadały tragicznie.

Tak tak wiemy, kazdy uzywa i nie ma stuteru ale jakies randomy z neta maja i kreca  o tym filmy dla klikow albo zakladaja tu nowe konta ;) Jak wychodzil 7800X3D to tez krecili te same film, praktycznie co premiere to samo :lol2:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

@Phoenix.

Nie on pierwszy o czymś podobnym pisał. Problemy z programami w tle, szczególnie tymi pomiarowymi jak Riva Tuner i Afterburner to nie są imaginacje.

Gość stawiał wszystko na nowo dwa razy, żeby zweryfikować, porównał przekładając kartę do kompa na Intelu. 

W końcu znalazł przyczynę i problem zniknął. Nie ma potrzeby niedowierzać.

Sam zobacz:

https://www.youtube.com/results?search_query=9800x3d+stutter

Dodam, że sam od lat widuję wątki z podobnym info. Najwyraźniej wymagana jest konkretna, "pechowa" konfiguracja sprzętu.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Pamietam miałem w koszyku 3248zl za gigabyte 3080 10GB. Ale przeliczylem i mowie nie no za drogo. Ta co mam starczy. Po 2-3tygodniach cena wskoczyla na 10k zl. I taka tez byla przez wiekszosc czasu w zasadzie do premiery nowej serii 4000. 

Miec, a kupic i dostac to byly dwie rozne sprawy.

Byly jeszcze przez miesiac przynajmniej sporadyczne tanie rzuty 3080.

Np tak wyrwalem 3080 Suprim x za 3999 z @x-kom Swietna karta na swoje czasy i mega dobre wykonanie. Cala linia suprim do dzisiaj taka jest. A Liquid to wisienka na torcie :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
54 minuty temu, tgolik napisał(a):

@zozolek

Ktoś już tu pisał: jak najszybciej zarchiwizować te developerskie stery, najlepiej wypalić na winylu:hihot: bo jak pojawią się nowe 30 stycznia, to okaże się, że te transformery to jednak miał być ficzer tylko dla RTX 50xx.

Zapisałem, jakieś niedopatrzenie bo tych shaderów nie powinno w teorii dla nas być ..

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak jak pisalem, co premiere amd sa filmy nt stuteru, tylko intel go nie ma, a pozniej kupuje sprzet amd i go nie ma, a jakims magicznym cudem poza yt malo kto o tym pisze takze daruj sobie prosze bo meczacy jestes gosciu ;) 

Taki stutter jak na filmie poniżej mam (miałem) też na Ryzenie 7900 także to nie jest kwestia tylko 9800X3D. U mnie pomogła dopiero najnowsza AGESA 1.2.0.3 + najnowsze stery do chipsetu.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
41 minut temu, skypan napisał(a):

Przecież ceny w tamtym czasie były chore. To był najgorszy czas na zakup kart. Dzięki tamtym "wspaniałym" czasom mamy takie ceny jakie mamy.

Mówię o Ventusie za 3299.

35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No nie. Pamietam miałem w koszyku 3248zl za gigabyte 3080 10GB. Ale przeliczylem i mowie nie no za drogo. Ta co mam starczy. Po 2-3tygodniach cena wskoczyla na 10k zl. I taka tez byla przez wiekszosc czasu w zasadzie do premiery nowej serii 4000. 

4090 był już za okolo 7000zł. Różnice miedzy tymi kartami w 4k sa gigantyczne + FG. Także, jeżeli ktos kupił 4090 w okolicach 7000-7500zl to zdecydowanie byla to lepsza karta i bardziej oplacalna od 3080 10GB który tylko przez moment 2-3 tyg mial cene 3300zl.(i nawet w tej cenie jest mniej oplacalny od 4090, a sam 4090 powinien miec cene okolo 6000-6500zl) Niestety była to karta najszybsza na rynku nie majac naturalnie konkurencji wiec niestety za tyle mozna bylo tylko kupic uzywane karty i to tez przez 3-4miesiace. Potem cena wskoczyla na wyzszy pułap (na taki z ktorego wystartowala na premiere)

Na premierę nie była za 7000.

Opublikowano
11 minut temu, Zachy napisał(a):

Miec, a kupic i dostac to byly dwie rozne sprawy.

Byly jeszcze przez miesiac przynajmniej sporadyczne tanie rzuty 3080.

Np tak wyrwalem 3080 Suprim x za 3999 z @x-kom Swietna karta na swoje czasy i mega dobre wykonanie. Cala linia suprim do dzisiaj taka jest. A Liquid to wisienka na torcie :)

No to udało Ci sie ;) 

Bardziej chodzi o to co sie opłaca wzgledem $$. 3080 10gb VS 4070tI BEZ uzywania FG, potrafi byc 60% szybsza w takim fortnite.

Nowe testy techpowerup z 9800X3D pokazały 65% przewage 4090 nad 4070Ti.

Różnica pomiedzy 4070Ti a 3080 jest bardzo duża. Średnio 20% szybsza w 4k i 2k. A pamietaj, że jest jeszcze frame generation... 
33333333333.thumb.png.8bcadfdeaa999576492050da3d352bf1.png444444444.thumb.png.1d974bd3d71dbdea47a1fc682ac1121d.png66666666.thumb.png.8f158c6787308219c126ce032ebf7d5d.png55555555.thumb.png.710bc151502189c19f6b5f0007e1b5ab.png

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Taki stutter jak na filmie poniżej mam (miałem) też na Ryzenie 7900 także to nie jest kwestia tylko 9800X3D. U mnie pomogła dopiero najnowsza AGESA 1.2.0.3 + najnowsze stery do chipsetu

A ja nie mialem i co ?? NIC. Ludzie nie potrafia kompa konfigurowac, a pozniej wrzucaja takie rzeczy ;) A na stuter potrafi wplynac tak duzo rzeczy, ze naprawde ciezko czasem cos zdiagnowzowac ale najlatwiej zwalic wine na cos cokomu pasuje. Takich filmow to nawet nie ogladam, jakies randomowe kanaly z kilkoma komentami, a o konfiguracji nic nie wiadomo.

10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

U mnie pomogła dopiero najnowsza AGESA 1.2.0.3 + najnowsze stery do chipsetu.

Wystarczy ze wrzucisz profil expo i nowy bios wytrenuje innaczej pamieci i juz moga sie pojawic klopoty, ale to tak jak pisalem kwestia ustawien sprzetu i nieumiejetnosc uzytkownika. Malo kiedy winny jest sprzet sam w sobie.

Ale wnikac w to nie mam zamiaru bo nie o tym jest ten watek ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Taki stutter jak na filmie poniżej mam (miałem) też na Ryzenie 7900 także to nie jest kwestia tylko 9800X3D. U mnie pomogła dopiero najnowsza AGESA 1.2.0.3 + najnowsze stery do chipsetu.

Panie, ale pokaz slajdów :E. Na 9800x3d nawet na agesie 1.2.0.2 tak nie miałem. Tylko, że ja nie ufam expo/xmp, mam ręcznie ustawiony ram, a jak nawet wczytałem expo na 2x32 to napięcia imc ustawiłem ręcznie swoje, bo to co profil ustawiał to trochę śmiech na sali był. Mam też filmik właśnie z gta 5 na tamtej agesie jeszcze. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Mówię o Ventusie za 3299.

W dniu premiery RTX z serii 3000, żadna karta nie miała dobrego przelicznika ceny do wydajności. Wtedy jak i dzisiaj Nvidia na swoich stronach przedstawiała ceny jako placeholder-y. Patrząc na te fikołki Nvidii to wychodzi mi, że w ostatnich czasach najlepiej wycenione na dzień premiery były RTX 4000 gdzie cena końcowa była zbliżona do tej podawanej przez Nvidię.