Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

I zobacz sam, w generacji 40X0 Gainward Phantom był bardzo chwalony za kulturę pracy i temperatury, a w tej jak widać szajs totalny.

W życiu nie ma nic pewnego, dlatego testy są tak cholernie ważne. 

600 W to trochę inna półka do schłodzenia niż 450 W ;) Więc danych z poprzedniej generacji w ogóle nie ma sensu brać pod uwagę.

Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

O lol, jaki szit wyszedł...

Jest moc. 80 stopni na GPU i 2k rpm+ :E Szkoda marnować materiał na takie chłodzenie.

Powinni odpuścić całkowicie to chłodzenie i samo PCB taniej sprzedawać pod wodę :E

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

600 W to trochę inna półka do schłodzenia niż 450 W ;) Więc danych z poprzedniej generacji w ogóle nie ma sensu brać pod uwagę.

Zgoda, ale jednak od niereferenta oczekujesz, że będzie się sprawował jeśli nawet nie tak samo dobrze jak w poprzedniej generacji, to chociaż odrobinę lepiej od referenta w obecnej. A tu dupa - karta droższa, ale korzyści z tego żadnych, wyje jak smok, i grzeje się jak smok. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, AvengerGT napisał(a):

Tufy non OC powinny być na premierę w ilości kilku sztuk w cenie msrp.

Na chwilę obecną w ME widnieje cena 4999zł, na razie wiemy tylko tyle :) 

Opublikowano
12 minut temu, MJRegul napisał(a):

ME 5070Ti TUF 

5000 zł... Jak ktoś kupił 4080S za mniejszą kasę to może spać spokojnie

13 minut temu, marioking napisał(a):

Polecam obejrzec gościa bo gada z sensem

Nie mogę patrzeć na tę mordę, mina jakby robił kupę :E 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Godlike napisał(a):

A gdzie plan z 4070ti super stalker edition i moniotrem oled? :D

Plan w toku. Tyle że trzeba być cwanym lisem, więc plan B wygląda tak:

Spoiler

- 4070FE sprzedałem, bo to była oferta nie do odrzucenia. Niewielka dopłata i leci do mnie nowiutki 4070 TS w limitowanej edycji.

- Nie bez powodu kupiłem 4070 TS na Amazonie, bo mam tam 2 miesięczne okienko do zwrotu.

- Jeśli uda mi się 20-ego kupić 5070Ti (jeśli testy wykażą, że w ogóle warto), to 4070 TS odsyłam, i mam upgrade do nowej generacji za darmo, lub za maksymalnie 300-500zł. 

- Jeśli się nie uda, 4070 TS i tak będzie mi dobrze służył.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

5000 zł... Jak ktoś kupił 4080S za mniejszą kasę to może spać spokojnie

Nie mogę patrzeć na tę mordę, mina jakby robił kupę :E 

To posłuchaj, z tym ogladaniem przesadziłem :P

A co do cen nie zabijaj optymizmu, bo ten pozostał chyba tylko u fanboyów, liczyć u nvidi na tanie nowe karty :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie byłbym takim pesymistą. 

Tak, obecne ceny RTX 5000 są złodziejskie, ale jednocześnie te karty są max. 30% lepsze od poprzedników. A to oznacza, że producenci gier nie odpłyną z wymaganiami sprzętowymi, gdyż inaczej nie znajdą klientów. 

A kiedy się tym przejmowali?:E

Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Zgoda, ale jednak od niereferenta oczekujesz, że będzie się sprawował jeśli nawet nie tak samo dobrze jak w poprzedniej generacji, to chociaż odrobinę lepiej od referenta w obecnej. A tu dupa - karta droższa, ale korzyści z tego żadnych, wyje jak smok, i grzeje się jak smok. 

Nie ma sensu zwracać uwagi na oczekiwania.

Zawsze do każdego nowego modelu chłodzenia trzeba podchodzić indywidualnie.
Producenci nie raz odwalali i nie raz będą odwalać.

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ukryj zawartość

- 4070FE sprzedałem, bo to była oferta nie do odrzucenia. Niewielka dopłata i leci do mnie nowiutki 4070 TS w limitowanej edycji.

- Nie bez powodu kupiłem 4070 TS na Amazonie, bo mam tam 2 miesięczne okienko do zwrotu.

- Jeśli uda mi się 20-ego kupić 5070Ti (jeśli testy wykażą, że w ogóle warto), to 4070 TS odsyłam, i mam upgrade do nowej generacji za darmo, lub za maksymalnie 300-500zł. 

- Jeśli się nie uda, 4070 TS i tak będzie mi dobrze służył.

Jp:hihot:

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Nie no to jest jakiś absurd, 5080 przegrywa z 4080S nawet w scenariuszu z FGx2, wygrywa tylko w scenariuszu z MFG.

Zapewne zależy to od miejsca testowego, u mnie w bardziej wymagającej lokalizacji 5080 wygrywa z 4080 w Cyberze z PT (to jest 4080 STRIX z PL 360 W, więc wydajność 4080S). Nieznacznie, bo o 6%, ale wygrywa.

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no to jest jakiś absurd, 5080 przegrywa z 4080S nawet w scenariuszu z FGx2, wygrywa tylko w scenariuszu z MFG.

No cóż kolego, trzeba sobie radzić w dzisiejszych czasach. 

Sam tak radziłem tym co chcą exy na Ps5 za 30zł ogrywać:E

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Zapewne zależy to od miejsca testowego, u mnie w bardziej wymagającej lokalizacji 5080 wygrywa z 4080 w Cyberze z PT (to jest 4080 STRIX z PL 360 W, więc wydajność 4080S). Nieznacznie, bo o 6%, ale wygrywa.

Czyli w jednym miejscu testowym wygrywa, a w innym przegrywa. Czy to nie brzmi absurdalnie, biorąc pod uwagę że mówimy o kartach z dwóch różnych generacji, z tego samego tier'u? 

Opublikowano
5 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Na norweskim proshopie dałem za 5090 Astral LC OC po przeliczeniu na PLN 13400. Na @x-kom ta sama karta 14889 pln - różnica 😎 1489 😎pln. Będę jeszcze się starał trafić Suprim'a liquid 5090 w drugim norweskim sklepie gdzie mam z programu lojalnościowego 10% rabatu.

Więc finalnie różnica w stosunku do @x-kom może wynieść ok. 3000pln!! 

To jest 9800x3d i 32gb ddr5 6000 cl30 g. skill. Ja uważam że to jest ogromna różnica. To jest 1/4 ceny. Ręce opadają. 

W PL mieszkasz? Jak tak to jak wyglada zabawa z kupnem i wysylka?

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nadrobiłem kilka stron i widziałem, że kupujesz OLED i nową karcioszkę, a teraz widzę, że karta na "testy" bo może być zwrócona. Ten "stalker 2 edition" jeszcze 2 dni temu był za 3999zł w xkomie, a teraz wyparował.