Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, MJRegul napisał(a):

nie kusi Cie undervolting połączony z OC? 

Nie, kusił ale afterburner mi takie jaja robi z krzywą, że to sie w głowie nie mieści, ja mu ustawiam +550 i jednym razem mam 2800 a za drugim 3300 i instant crash. Po 2 restarty między testami musiałem robić, jeden zawsze po resecie afterburnera do defaultowych ustawień I zwyczajnie nie chce mi się już z tym szarpać dla 30MHz i 3 stopni mniej, grafa jest mega stabilna 3105MHz przy długim obciążeniu w grze i max 62 stopni, co mi więcej trzeba? Jak się pojawi bios za dwa tyg to wtedy może do 3200 dobije. Teraz się chce nacieszyć kartą :E 

17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie jest slaby, to 9800X3D jest tak dobry.

W stosunku do 9800x3D no jest słabawy ;p Nie sądziłem że kiedyś dożyje czasów, kiedy to AMD będzie dla graczy top w CPU :E 

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano

Ta krzywa w AF już od dawna się tak zachowuje. Tak od czasów Turinga.

Ogólnie ciężko jest to ustabilizować.

Z mojego doświadczenia nie ma tak naprawdę idealnego sposobu na to ustawienia.

Zrobisz to na rozgrzanej karcie to potem po ostudzeni i restarcie krzywa wywali do góry.

Zrobisz odwrotnie to ci krzywa poleci na łeb jak karta się rozgrzeje.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie sądziłem że kiedyś dożyje czasów, kiedy to AMD będzie dla graczy top w CPU :E 

To trwa tak mniej więcej od premiery 5800X3D ;) szkoda, że im tak nie idzie z GPU jak z CPU 8:E

Teraz, Kadajo napisał(a):

Ogolni ciezko jest to ustabilizowac.

Z mojego doswiadczenia nie ma tak naprawde idealnego sposobu na to ustawienia.

Zrobisz to na rozgrzanej karcie to potem po ostudzeni i restacie krzywa wywali do gory.

Zrobisz odwrotnie to ci krzywa poleci na leb jak karta sie rozgrzeje.

Tylko ja nie mam problemów z UV u siebie? 2060, 3060Ti, 4070 - zero problemów. A zaraz (mam nadzieję) zero problemów z nową kartą ;) 

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ja rozumiem, czytałem co pisaliście tutaj od kilku dni. No, przynajmniej połowę. ;)

Ale to, że jest ładniej nie znaczy, że nie ma problemu z wydajnością. Szczególnie dla kogoś jak ja - mi się te całe MFG może przydać w przyszłości tylko do HFR - 120->480fpp a kiedyś do 1000fps. I jeśli Transformer się liczy tak długo to mam obawy. 
Tak samo FG na kartach 4xxxx z 240 na 480fps może nie być sensowne, bo im mniej czasu pomiędzy klatkami tym mniej czasu na obliczenia AI. 

To mnie bardzo niepokoi. 

Poza tym taki był szał "TR wygląda jak Q na perf!" a pomijano fakt, że jest wolniej. Ja myślałem, że trochę, ale 48fps vs 56fps w lows  w samej tylko różnicy między CNN an TR to jest naprawdę sporo. Dla mnie (dla Was może być inaczej) się liczy stabilny framerate bardziej niż słupki pokazujące AVG. 

A do 10 minut temu nie wiedziałem, że koszt tego Transformera może być tak duży. Nikt o tym nie pisał. Było coś, że jest wolniej, ale nie że aż tyle.

Co do strat CNN vs TR to ja już nic nie rozumiem. Tu wypada, że 5090 mniej traci na Transformerze, a kilka postów wyżej jest, że odwrotnie. Podobne wypowiedzi przewijały się też tutaj kilkukrotnie (że Transformer wbrew logice "nowa karta lepsza" ma tracić więcej niż na 4xxx)

edit: Aha, no i wiedza o koszcie TR może się przydać do prób zgadywania co przyniesie przyszłość. Więcej poboru prądu, większy koszt = większa chęć kanibalizowania powierzchni GPU do rastera, na rzecz AI. Gdzieś nawet mi mignęło, że TR się w 8K tak męczy, że prawie traci sens. 

PS. Nie twierdzę, że Transformer nie jest lepszy ogólnie, także odłożcie te widły i pochodnie ;)  

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Może to kwestia sposobu, jakiego się używa, nie wiem.

I co to znaczy zero problemów tez według ciebie ?

Pokaż zrzut ekranu z AF jak masz ustawiona krzywa.

To max co mogę na moim FE bez problemów ogarnąć UV/OC choć nie testowane w mordercy UV - Stalkerze 2 ;) 

W życiu nic samo mi się nie przestawiło, nic nie musiałem restartować itd, w locie zmieniam 4 profile jakie mam w Afterburnerze bez problemów. 

image.thumb.png.6dc4c80dde6f93aa589da441931a5cca.png

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Normalnie ustawiasz i działa, a nie jakies restarty i spadki krzywej xD 

Ona może delikatnie się przestawić, ale nie na tyle że nagle Ci wywali UV. Chyba że na żyletki kroisz to już inna sprawa xD 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie ciężko jest to ustabilizować.

Z mojego doświadczenia nie ma tak naprawdę idealnego sposobu na to ustawienia.

Zrobisz to na rozgrzanej karcie to potem po ostudzeni i restarcie krzywa wywali do góry.

Zrobisz odwrotnie to ci krzywa poleci na łeb jak karta się rozgrzeje.

Dlatego dałem sobie spokój, próbowałem nawet programu od asusa - to było dopiero cudo - nie był aktualizowany od grudnia więc, program pokazywał 3117MHz, osd z tego programu 3300Mhz, benchmark 3090MHz a gpu-z 3200.

Brakuje mi tego co bylo za czasów 9xx, ostatnia generacja gdzie można było sobie modyfikować tabele w biosie i potem go normalnie wrzucić na kartę.

4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

To trwa tak mniej więcej od premiery 5800X3D ;) szkoda, że im tak nie idzie z GPU jak z CPU 8:E

Tylko ja nie mam problemów z UV u siebie? 2060, 3060Ti, 4070 - zero problemów. A zaraz (mam nadzieję) zero problemów z nową kartą ;) 

Może za dwie generację się zrowna z nvidia jeśli chodzi o ten segment wydajności jak xx80.

Zaczynają mnie wszelkie frame generatory itd irytować, o ile ten nowy dlss jest na prawdę dobry to reszta tylko psuje obraz, to ja mam dopłacać so karty, zwby mieć bajery jak RT a potem ciąć obraz generatorami klatek żeby to jako tako działało? Fajnie mieć lepsze oświetlenie, ale duża liczba artefaktów plus wiekszy input lag to niszczy.

Opublikowano

No zdecydowanie używasz innego sposobu.

Zobacz jak to u mnie wygląda:

image.thumb.png.bd50b974ad4cc723f1653dcc701e5247.png

U ciebie wszytko poniżej wyznaczonego maksymalnego peaki prowadzi do Overvoltingu.

U mnie jest UV na całej długości krzywej.

Może to powoduje, że u ciebie jest mniej problemów, ale karta zdecydowanie żre ci przez to więcej papu jak nie idzie na maksa.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ona może delikatnie się przestawić, ale nie na tyle że nagle Ci wywali UV. Chyba że na żyletki kroisz to już inna sprawa xD 

No tak, z dupy sobie wymyślam co się dzieje i inni tez. :smiech:

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Śmiem się nie zgodzić. Na 4080 było ok tutaj jaja mam 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bo nagrali pełno poradników które są złe i potem powielają błędy... Ustawienie krzywej to kilka kliknięć, potem testy. Jak się źle klika to wariuje i lata góra dół - ja to wiem...

image.png.1b7037f3a09f9639d8a24d1cf1510664.png

1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Śmiem się nie zgodzić. Na 4080 było ok tutaj jaja mam 

A 5000 to ja nie oceniam, mogli skopać, nic dziwnego by w tym nie było.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo to co pokazałem to max UV/OC na mojej karcie aktualnej. Taki typowy UV u mnie wygląda tak i wtedy karta żre mniej prądu niż bez UV.
Bez UV podskakuje do 220W, z tym UV leci na ~190W pod obciążeniem a niższe moje profile powodują, że czasami schodzi do 160-170W pod max obciążeniem.
To co poniżej czyli powiedzmy 1600-1700MHz mało mnie w sumie interesuje, z kartą nic się nie dzieje, rzadko kiedy widzę by w jakichkolwiek zastosowaniach szła poniżej wyznaczonego undervoltingiem pułapu. 

Każdy ma swój sposób, ja stosuję ten i nie mam żadnych problemów.  

image.png.89c45d6770e9d448304f44d0343dff52.png

@Joloxx9 masz najnowszego Afterburnera? 

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

U Ciebie tak się dupnie dzieje na 4000? :o

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano

No zmienia ale to są małe różnice i niezbyt znaczące w praktyce. Na NV po prostu to widzisz, na AMD nie masz pojęcia jak krzywa lata, bo tam nawet napięć nie ruszasz (wywala restart PC i elo, tylko taktowaniem się bawisz)

• Like 1
Opublikowano

Zobaczcie na to:

Wczytuje profil, ale go nie zatwierdzam jeszcze:

image.thumb.png.b6060c794b7c917f24a2ea1d97dd6458.png

Teraz wciskam zatwierdź i:

image.thumb.png.663001d2ca0f91e763c0cafd3221a461.png

Profil się przesuną i nie jest taki jak był zapisany. I tak jest z każdym praktycznie profilem za każdym razem.

5 minut temu, galakty napisał(a):

No zmienia ale to są małe różnice i niezbyt znaczące w praktyce. Na NV po prostu to widzisz, na AMD nie masz pojęcia jak krzywa lata, bo tam nawet napięć nie ruszasz (wywala restart PC i elo, tylko taktowaniem się bawisz)

No tak, ale to zależy, jaki sobie dałeś headroom.

Poza tym sama krzywa zmieni się jeszcze w memcie kiedy karta zacznie pracować.

A jak blokujesz FPS i karta nie idzie pod korek to wtedy się zaczynają cyrki, bo częstotliwość i napięcia zmieniają się dynamicznie.

I wtedy może być tak ze pod korekim miałeś stabilnie a ci spadnie do jakiejś  czestotlisci i napięcia później 1.00 np. i cyk. Karta crashuje.

Czasem jest w druga stronę i nagle krzywa wyjdzie poza ustawiony profil, jak na obrazkach a napięcie się nie zmieni i cyk, karta crashuje.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Profil się przesuną i nie jest taki jak był zapisany. I tak jest z każdym praktycznie profilem za każdym razem.

Po pierwsze to nie da się ustawić każdego taktowania jakie sobie wymyślisz, są jakieś zasady i dlatego "przeskakuje".

Po drugie przesuwa się CAŁĄ krzywą względem standardowej i wtedy nie ma żadnych "cyrków" bo blokujesz FPSy. Masakra jakaś, to jest to o czym mówiłem, nagrali poradniki na YT, ludzie słuchają i potem problemy. 

Opublikowano
49 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Muszę przyznać, że z nowym prockiem jest mega ale to mega duża poprawa, nie sądziłem że 14700k jest tak "slaby".

Rozwiń proszę. Sam się mocno zastanawiam przejść z 14600k na 9800x3d. 

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie wiem czy sposób ma cokolwiek do tego ja podnoszę z shiftem całą i wyrównuję, czasami ręcznie coś tam poprzestawiam.

Ogólnie jak krzywa się wywala to trzeba skorygować i ponownie zapisać profil.

Czasami się zdarza. Mi teraz po zainstalowaniu tych najnowszych sterowników na 5 profili z krzywymi jeden rozwaliło. Skorygowałem, zapisałem i działa.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Po pierwsze to nie da się ustawić każdego taktowania jakie sobie wymyślisz, są jakieś zasady i dlatego "przeskakuje".

Po drugie przesuwa się CAŁĄ krzywą względem standardowej i wtedy nie ma żadnych "cyrków" bo blokujesz FPSy. Masakra jakaś, to jest to o czym mówiłem, nagrali poradniki na YT, ludzie słuchają i potem problemy. 

Wiem, zawsze ustawiam o 15Mhz.

I zawsze przesuwam cala krzywa. PRzeciez tak sie robi UV, wyplszczasz ja tam gdzie chcesz aby pojawilo sie maksymlane napiecie na danej taktowaniu.

Wszytko ponizej to oryginlan krzywa tyle ze przesunieta wlasnie o UV.

Teraz, lukadd napisał(a):

Nie wiem czy sposób ma cokolwiek do tego ja podnoszę z shiftem całą i wyrównuję, czasami ręcznie coś tam poprzestawiam.

Ogólnie jak krzywa się wywala to trzeba skorygować i ponownie zapisać profil.

Czasami się zdarza. Mi teraz po zainstalowaniu tych najnowszych sterowników na 5 profili z krzywymi jeden rozwaliło. Skorygowałem, zapisałem i działa.

No ja tez tak wlasnie robie.

Najpierw zaznaczam cala krzywa i podnosze z punktem ktory mnie interesuje.

Potem zaznaczam od tego punktu i wyplaszczam. I tyle.

Zapisuje profil i juz.

A potem po restarcie krzywa nie wygalda tak samo.