Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Muszę na to zobaczyć, bo się tym nienbawilem.

Klikasz na punkt i naciskasz L, zatwierdzasz i mają wskoczyć takty i napięcie z tego punktu.

Jak to działa to i krzywa powinna być do ustawienia.

Opublikowano
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Klikasz na punkt i naciskasz L, zatwierdzasz i mają wskoczyć takty i napięcie z tego punktu.

Jak to działa to i krzywa powinna być do ustawienia.

Nigdy sie tym nie bawiłem, nie miałem potrzeby I też w sumie nawet nie wiedziałem, ze to dodali. Więc czysto teoretycznie mogę ustawić dla karty max prędkość na 3115MHz(albo coś koło tego) i wymusić by taka częstotliwość wskakiwala na 1.01V? Nawet jakby voltage poszedł na 1.02 to wiecej nie pusci przez blokadę.

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

No blokujesz na stałe napięcie i daną częstotliwość na punkcie krzywej z pomocą oznaczenia przez L.

Nawet w idle będziesz miał wtedy takie takty i napięcie.

No ale jak nie ustawie min, to normalnie powinno spadać. Tylko max będzie zablokowany 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja używam L do szybkich testów danego punktu na danym takcie i napięciu. Może to można i inaczej konfigurować jeszcze.

Obczaję, ale jednego nie rozumiem.

Karta miała boost standardowy na 2667 czy coś takiego, musiałem wrzucić +525 żeby mieć 3105-3120 w zależności od temp. Nagle karta zaczęła boostowac do 2850 i to po usunięciu gpu tweak oraz afterburner. Więc nie wiem czy któryś z nich coś pozostawił gdzieś i ma to wpływ na zegar czy jak, oczywiście stery wyczyściłem ddu i nadal to samo. Boost z nikąd

A w takim gpu-z pokazuje poprawny boost jaki powinien być

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem coś w zakupowym ale 5 minut i po okazji....i tak była słaba. Ale chyba troszkę się mija z celem takie wstawianie. Może za miesiąc to tak ale teraz znika w ciągu kilku minutek i post już bez żadnej wartości.

Edytowane przez Ogider
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za rok to dla AI beda chipy jak dobrze pojdzie...

W pc przywitasz za 1.5-2lata najwczesniej...

Nv nic nie musi, po co ma wydawać cos nowego tak szybko, jak jeszcze obecna generacja w całości nie wyszła?

Ma sie bic sama ze soba w wydajnosci?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, MJRegul napisał(a):

W sensie finansowym rozumiem? 

Tak, jakby nie było 5080 wykręcona nie jest tak daleko za 4090.

Dodajmy nowy sprzęt na gw + prawie 3k w kieszeni to dla mnie dobra opcja.

Tu są ludzie co opylyli za 6k i kupili 5090 za 14k 😄

Edytowane przez zozolek
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Widzę ze wszyscy teraz na YT robią filmiki o papierowych premierach :E

Na forum też papierowo. Można co najwyżej pochwalić się kwitkiem zamówienia 5090 w xkom 8:E

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Widzę ze wszyscy teraz na YT robią filmiki o papierowych premierach :E

Bo to prawda.

Fakty są takie:

5090 szału nie robi, ale zawsze będzie grupa, która kupuje flagowca, bo ich stać, bo wypada mieć itp

5080 rozczarowuje i to bardzo, w cenie 5k to kupią to częściowo osoby, które mają 3080 i słabsze karty.  

Podaż jest mikroskopijna. W ten sposób to każdy produkt zdrożeje, bo na miliony graczy zawsze ktoś wpadnie na pomysł żeby taką kartę kupić, nawet żeby odsprzedać czy potestować i po tygodniu zwrócić. 

Nie ma co się podniecać tym, że pomimo kiepskiej generacji jest ssanie na karty bo ono zawsze jakieś jest. Komuś się karta zepsuła i chce kupić, ktoś kilka lat czeka i akurat teraz chce kupić itp.

Nie tylko ludzie z forum kupują karty. Ludzi z forum jest mało, a i dla nich zabrakło.

Nie zabrakło ich dlatego, bo to takie super karty :)

Opowiedziałem kilku znajomym z IT to jak wyglądała premiera w sklepach. Większość w ogóle nie wiedziała, że to tego dnia jest ta premiera. Byli zwyczajnie zajęci pracą lub graniem w ulubione gry :D

Edytowane przez Lestat
  • Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, zozolek napisał(a):

Tak, jakby nie było 5080 wykręcona nie jest tak daleko za 4090.

Dodajmy nowy sprzęt na gw + prawie 3k w kieszeni to dla mnie dobra opcja.

Tu są ludzie co opylyli za 6k i kupili 5090 za 14k 😄

No to obyś zdobył 80 w dobrej cenie :pozdro: