Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli te karty były produkowane w styczniu to wcale nie dziwi mnie jak tam wszystko jest w fazie "beta". 
AiB mogli dostać sample ledwo 2-3 miesiące wcześniej do przygotowania kart i BIOS

Opublikowano

Derbauer wczoraj o tym mówił, ale żeby kwiatki tak szybko wychodziły to się nie spodziewałem.

A zobaczcie czy nie ma nowej rewizji bios na stronach.

Może to faktycznie tylko sterowniki i trzeba poczekać na hotfixa

Opublikowano

Na pewno to zalataja z czasem, ale kaszana spora. To sa karty dla ludzi co zegary sprawdzaja wiec na pewno wiedzieli o tym problemie, a karty wydali. To pokazuje tylko jak maja wywalone na graczy. Ceny MRSP przy takiej dostepnosci to tez zart. Po co w ogole jakies ceny podaja.

Wszedlem zobaczyc tendencje cenowa starych generacji i kolejna patologia. Stare karty podrozaly. 

W AMD cala nadzieja. Niech da 450USD za 9070XT i wroca stare dobre czasy. MOze nie zarobia, ale odbuduja pozycje na rynku co da efekt w przyszlosci. Tak jak zrobili to z ryzenem 3600.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

W AMD cala nadzieja. Niech da 450USD za 9070XT i wroca stare dobre czasy. MOze nie zarobia, ale odbuduja pozycje na rynku co da efekt w przyszlosci. Tak jak zrobili to z ryzenem 3600.

To jakiś mokry sen :P AMD w życiu tak nie popłynie... niestety predzej w odwrotna strone spróbują :( Widząc ten cyrk jaki odwala NVIDIA...

A najgorsze jest to że jak nawet AMD i producenci jednak dadza konkurencyjne ceny to mamy taki cudownych detalistów że to SKORYGUJA... nie mowa o jakis sklepikach ale całych sieciach które daja ceny na start jak czystej krwi skalper...

Edytowane przez marioking
Opublikowano
15 minut temu, Starh napisał(a):

Jaja większe niż w przypadku sterownikow od AMD widzę :E

Witamy w 2025 roku, rok 2014 był dawno temu a sterowniki AMD są dobre do bardzo dobre. Jak ktoś ma gówno w 10 letnim windowsie to mu żadne sterowniki nie pomogą. 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, marioking napisał(a):

To jakiś mokry sen :P AMD w życiu tak nie popłynie... niestety predzej w odwrotna strone spróbują :( Widząc ten cyrk jaki odwala NVIDIA...

A najgorsze jest to że jak nawet AMD i producenci jednak dadza konkurencyjne ceny to mamy taki cudownych detalistów że to SKORYGUJA... nie mowa o jakis sklepikach ale całych sieciach które daja ceny na start jak czystej krwi skalper...

Amd wrzuci 9070xt pewnie za 600-650$, myślę że będzie raczej 650 (czyli 100$ mniej od 5070ti).

Opublikowano
1 minutę temu, Raider napisał(a):

a co ci producent karty pomoże ? powie że takiego OC to on nie gwarantuje 

trzeba pisać do nvidia  

jeśli to problemy z biosami to tylko oni mogą pomóc 

Opublikowano

A jak są problemy to nie lepiej skorzystac z 14 dniowego zwrotu??? Przeciez 5080 to zaraz z półek sie bedzie wysypywac... ceny beda musili spuscic za tego kasztana :P

Opublikowano
12 minut temu, TheMr. napisał(a):

AMD i 450$ :E 

AMD będzie tak samo chciało zarobić, ale dobrze wie że nie podskoczy do tego co oferuje NV całościowo. 9070XT to będzie poziom 4080S. 599$ minimum ;) 

Daj spokój, fanatycy AMD dalej w formie i żyją nadzieją że to nie korpo, tylko kolega z klatki obok i puści taniej....

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Patrzac realnie to pewnie AMD rzuci sie na kase, ale ja pisalem co by moglo zrobic, aby w dalszej perspektywie polepszyc swoja pozycje. Te siedzenie na ogonie NV juz powinno im sie znudzic. Do tego jesli dadza cene tylko troche nizsza to NV zrobi to samo co z 4080 i 4080S. Jedli AMD da cene 599USD to NV zapowie 5070S z 16gb i pozamiata ich od razu z pocalowaniem reki.

To przeceiz AMD dobrze wie. Dostaja pstryczka w nos raz za razem. Maja gorszy produkt + silnego przeciwnika. Jedyne co maja to dobry produkt i ich jedyna szansa lezy w bardzo atrakcyjnym wycenieniu nawet kosztem zyskow. Wysoka cena tych zyskow rowniez nie zapewni.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
2 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

Jedli AMD da cene 599USD to NV zapowie 5070S z 16gb i pozamiata ich od razu z pocalowaniem reki.

Obecnie NVIDIA to ma konkurowanie gdzies... chyba widac po RTX50 gdzie ma konkurencje.... ONI JAKĄ KONKURENCJE :P

Opublikowano (edytowane)

Pozamiata AMD bo widac jakie NV ma podejscie. Zjada z cena 5070S, bo moga. Zdusza konkurencje nie zarabiajac na segmencie srednim i co z tego. To AI jest ich kopalnia dolarsow.

Jedyna szansa dla AMD to dobra cena inaczej po nich, dlatego osmieszyli sie na prezentacji, bo to do nich dotarlo.

Cena 10% - cena NV da im to samo co maja teraz. Jedyny sens moze byc w tym, ze maja dobre wyniki na UDNA i wtedy beda probowali odrywac rynek od NV. Tylko ze to glupota nei wykorzystac teraz sytuacji.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano

Amd potrafiło wypuścić świetną 7900xtx. Wystarczyło ulepszyć RT i dać lepszą moc o te 10-15% z przystępnej cenie, no ale po co… amd zawsze znajdzie okazję do nie wykorzystania okazji.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Starh napisał(a):

przystępnej cenie

AMD to nie organizacja charytatywna ;) Takie same korpo jak nvidia. Ale widze ,ze niektorzy dalej zyja w jakiejs bance myslac, ze wystarczy dac tansza karte bo przeciez korpo takie dobre :lol2: A taki 9800XD to powinien byc po 1500 bo to AMD ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

Derbauer wczoraj o tym mówił, ale żeby kwiatki tak szybko wychodziły to się nie spodziewałem.

A zobaczcie czy nie ma nowej rewizji bios na stronach.

Może to faktycznie tylko sterowniki i trzeba poczekać na hotfixa

Biosow niet, rowniez mysle, ze sterowniki to powinny zalatac. 

Wrzuce nvidii wiadomosc, ale czuje, ze mi kaza isc do Palita. 

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Najwazniejsze zeby to zglaszac i pisac na forach, zeby troszke naglosnic polem, zapewne wiele innych osob tez go ma a nieswiadome janki bez OSD to pewnie nie zauwaza.

Mam zamiar dzisiaj na Redditt i overclockers wrzucic, zobaczymy. 

10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja bym dal na sztywno pod pcie 4.0 na test, FE sa uwalone cos pod pcie 5.0 i robia kwiatki.

No to jest jakis pomysl. Jest od tego opcja w biosie asusa? Bo jak nie to przekladanie dyskaow mnie czeka, zeby wymusic PCIE 4.

12 minut temu, marioking napisał(a):

A jak są problemy to nie lepiej skorzystac z 14 dniowego zwrotu??? Przeciez 5080 to zaraz z półek sie bedzie wysypywac... ceny beda musili spuscic za tego kasztana :P

"za chwile" dzisiaj zwroce a sklep ma info, ze najwczesniej beda za miesiac albo dwa. 

17 minut temu, Raider napisał(a):

a co ci producent karty pomoże ? powie że takiego OC to on nie gwarantuje 

trzeba pisać do nvidia  

No dobra ale karta mi sie nie raz odpala z jakimis z dupy zegarami jak 2595 gdzie ma bazowo 2617. 

23 minuty temu, Raider napisał(a):

5

26 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Raider @Joloxx9 a na płytach macie PCie w generacji 4 czy 5 ?

Rowniez mam 5.

28 minut temu, sovas napisał(a):

Ja bym nie wysyłał na RMA tylko poczekał z 1-2 tygodnie na stanowisko producenta, może dadzą nowy bios.

Mam zamiar wyslac e-mail do Palita dzisiaj. Choc oni pewnie odesla do nvidii albo zwyczajnei powiedza, wyslij na gwarancje.