Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Jeśli chodzi o auto wczytywanie profili OC to sprawia również mniejsze lub większe problemy na adzie. Np. rozwala krzywą jak wczytasz na zimnym GPU. To jest kwestia sterów.

Lepiej ręcznie wczytywać profile po odpaleniu kompa jak już GPU jest trochę zagrzane, aby uniknąć problemów.

To nie silnik zeby rozgrzewac, ciekawe teorie ;) Nigdy mi sie nic nie rozjechalo na Adzie i nie musialem recznie nic wczytywac po uruchomieniu komputera.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

To nie silnik zeby rozgrzewac, ciekawe teorie ;) Nigdy mi sie niec nie rozjechalo na Adzie i nie musialem reczni nic wczytywac.

Chodzi o autostart i auto wczytywanie profilu z krzywą. Masz krzywą która ci działa 100% tak jak powinna podczas gdy komp jest włączony.

Ale jak wrzucisz z MSI do autostartu, aby się aplikowała zaraz po każdym odpaleniu kompa to może się rozwalać. Np, gdy ją wczyta zaraz po starcie kompa gdy GPU jest poniżej 30 stopni.

Osobiście nie używam autostartu jeśli chodzi o profile. Ale testowałem to.

@Lameismyname Z tym walczył bo się uparł na autostart i nie wiem czy w końcu mu się udało.

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jeśli chodzi o auto wczytywanie profili OC to sprawia również mniejsze lub większe problemy na adzie. Np. rozwala krzywą jak wczytasz na zimnym GPU. To jest kwestia sterów.

Lepiej ręcznie wczytywać profile po odpaleniu kompa jak już GPU jest trochę zagrzane, aby uniknąć problemów.

A co do stock nie wiem, albo kolejny bambol w sterach. Jak w ogóle sprawdzasz zegary na stock po obciążeniem po tych restartach? Może odpalasz coś wymagającego? I po prostu karta czasami wali mocniej w PL, czasami słabiej i przez to zrzuca zegary na różne wartości.

W gpu-z patrze. I to nie ma sensu, gpu z przed restartem kompa pokazuje boost 2950, a boost wynosi 3150. Restart PC, i nagle gpu z nadal pokazuje 2950 ale gpu lata na 2500. Takie babole są 

Opublikowano
30 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

PRoblem dotyczy stock:

karta ma miec 2617 tyle pokazuje GPU-Z

Nie, nie ma tyle mieć, tyle ma deklarowany zegar Boost i jest to w 100% normalne, że bez ruszania czegokolwiek w lżejszych grach, gdzie nie ma dławienia przez limit mocy, GPU przekracza ten zegar (czasem wyraźnie). Np. RTX 5090, który mam teraz w budzie, ma Boost bodaj 2550 MHz, a się rozpędza do 2880 MHz maksymalnie.

Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze aż mnie wątroba zabolała jak to zobaczyłem!:szatanek:

Aż słyszę tekst mamusia kupi mi nowego RTX 5080:wariat:

Ciekawe na której karcie bym miała więcej FPS Kingdom Come: Deliverance II?

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Czubatka Boża napisał(a):

Czy 7900XTX jest szybsze w RT i obróbce video od nawet starszej 4080? Nie sądzę.

Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Interesuje mnie tylko 4K.
Zastanawiam się czy nie pójść w 5080 na przeczekanie zanim 5090 będzie dostępna... :hmm:

W różnych grach, które testowałem to widzę że po OC jest to 4090-5%. Oczywiście 4090 też można podkręcić i wtedy różnica będzie większa. U mnie po OC nie widziałem więcej niż 390W, zwykle są to przedziały 360-370W nawet po dociśnięciu PT. Gigabyte Gaming OC ma PL 450W, jest to z kosmosu i nie do osiągnięcia.

Opublikowano
6 minut temu, Czubatka Boża napisał(a):

Aż słyszę tekst mamusia kupi mi nowego RTX 5080:wariat:

Głupi jest ten filmik i bez sensu :E Co by nie narzekać na nową generację i 5080 to RX 7900XTX nie ma podjazdu do tego GPU :E

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, bartez88 napisał(a):

W różnych grach, które testowałem to widzę że po OC jest to 4090-5%. Oczywiście 4090 też można podkręcić i wtedy różnica będzie większa. U mnie po OC nie widziałem więcej niż 390W, zwykle są to przedziały 360-370W nawet po dociśnięciu PT. Gigabyte Gaming OC ma PL 450W, jest to z kosmosu i nie do osiągnięcia.

Do 4K to przede wszystkim RTX 5080 ma za mało pamięci ;)

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To nie silnik zeby rozgrzewac, ciekawe teorie ;) Nigdy mi sie nic nie rozjechalo na Adzie i nie musialem recznie nic wczytywac po uruchomieniu komputera.

U mnie też profil chodzi jak go ustawiłem wiele miesięcy temu.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Chodzi o autostart i auto wczytywanie profilu z krzywą. Masz krzywą która ci działa 100% tak jak powinna podczas gdy komp jest włączony.

Ale jak wrzucisz z MSI do autostartu, aby się aplikowała zaraz po każdym odpaleniu kompa to może się rozwalać. Np, gdy ją wczyta zaraz po starcie kompa gdy GPU jest poniżej 30 stopni.

Osobiście nie używam autostartu jeśli chodzi o profile. Ale testowałem to.

@Lameismyname Z tym walczył bo się uparł na autostart i nie wiem czy w końcu mu się udało.

U mnie AB jest w autostarcie. Ustawione jest 2500 i tak wbija.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Kabor napisał(a):

A jak sprawa z nickiem masz z administracją załatwioną zmianę czy nowe konto ;-)

To szybciej kupię 6090 :) wtedy zmiana na adekwatny. 

Nie ma sensu pchać się w 5090

Edytowane przez RTX4090
Opublikowano
1 minutę temu, wkamil73 napisał(a):

U mnie też profil chodzi jak go ustawiłem wiele miesięcy temu.

A masz go dodanego do Autostartu i aplikuję ci się z automatu po każdym odpaleniu kompa. Czy ręcznie wczytujesz?

Ja piszę o autostarcie. Nie zawsze sprawia problemy, ale potrafi rozwalać krzywą.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Do 4K to przede wszystkim RTX 5080 ma za mało pamięci ;)

Do rt/pt na pewno, jak dla mnie jest to idealna karta do grania na full w 1440p. Jak zwykle nvidia skutecznie wykastrowała i ograniczyła swój produkt.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

A masz go dodanego do Autostartu i aplikuję ci się z automatu po każdym odpaleniu kompa.

Nigdy nie wczytywalem recznie, zawsze autostart. Wystarczy nie zagladac do krzywej bo wizualnie owszem ona potrafi sie zmienic jak sie zrobi poglad ale samo ustawienie realne w grze jest takie jakie bylo. Raz ustawiasz i zapominasz ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie, nie ma tyle mieć, tyle ma deklarowany zegar Boost i jest to w 100% normalne, że bez ruszania czegokolwiek w lżejszych grach, gdzie nie ma dławienia przez limit mocy, GPU przekracza ten zegar (czasem wyraźnie). Np. RTX 5090, który mam teraz w budzie, ma Boost bodaj 2550 MHz, a się rozpędza do 2880 MHz maksymalnie.

Zle sie wyrazilem, karta ma miec tyle minimalnie :) Juz mowie jeszcze raz jak to wyglada, 

Karta ma bazowo boost 2617, ale boostuje do 2850. Ok Daje jej +325 na zegarze, co mi daje w grach okolo 3150 a w gpu z 2942 i to dziala.

Teraz dokonuje restartu komputera. Po restarcie, moja karta dziala na 2600-2500,2300Mhz na jakichs liczbaz dupy, moze i nawet 2850 nie pamietam. W GPU-Z boost to nadal 2942. Afterburner pokazuje, ze jest OC ale zegar nizszy niz mial byc, wiec co robie, reset afterburnera i karta odejmuje to 325 od rdzenia, gpu z pokazuje 2617 a karta dziala np na 2300 bo wczesniej leciala na 2600Mhz. Czy teraz to jest klarowne? Innym razem, mam boost tylko 2617 standardowo, wiec musze dodac 525Mhz zeby miec to 3100 Mhz, ja tutaj nawet wrzucalem screeny jak to wyglada.

19 minut temu, lukadd napisał(a):

A pod obciążeniem wtedy w gierkach też masz boosty na innych poziomach czy tylko GPU-Z różne wartości pokazuję?

Patrz wyzej, ja chyba dzisiaj zrobie sobie plik w excelu i opisze ustawienia i jaki daja efekt. Oraz co daje kazdy restart. 

Kolejny post z forum OC:

image.png.d4315a6aa11a778b6d93f62ac49060b8.png

Cos jest bardzo no-yes z tym biosem/sterami.

image.png.33b932aef3ec31e774fdfdd27d112f78.png

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1