Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, RtxOn napisał(a):

Tak a ja już słyszałem o słynnych termopadach do wymiany. Karta może Ci paść w każdej chwili jak wszystko. Nowa gwara jest warta 5% dla kogoś kto szanuje swoje pieniądze. 

Nic nie padnie nie bój się 

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

To bierz 5090 tam masz jeszcze mniej. 100/91 =1.099, 5080 57/51=1.1177 na 4090 jest 1.25. Wynika to pewnie z tego ze 4090 bardziej dropi zegary przy wlaczaniu wiekszej ilosci CUDA. Sytuacje te poprawia np overclocking +250Mhz Wtedy nawet jak wiekszosc CUDA bedzie renderowac to zamiast miec jak wczesniej 2.6ghz bedzie trzymac 2.85Ghz co wplynie na lepszy minimalny FPS

5090 to pazdzierz za 14k i w dodatku widmo. Chciałem ale jak zobaczyłem pobór, cenę i dostępność to z 5080 jestem mega zadowolony. 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Ozonek napisał(a):

Czy ja wiem, nabijanie się z ludzi, którzy kupili 5080 za 6k+ jest słuszne. Taki self-scam. Najsłabsza karta od lat po zawyżonej cenie.

Nie wiem o co wam chodzi, mam starego 3070 Ti kupiłem 5080 Suprim za 6900zl na premierę, stać mnie na 5090, ale po co nie potrzebuje takiej karty, przy okazji całą platformę musiałbym zmienić, mógłbym czekać na 5070 Ti, ale jak będzie z dostępnością ile będzie kosztowała 5tys? 5500? To już wolałem dołożyć i mieć 80 i to już w poniedziałek 

• Upvote 1
Opublikowano

4090 to fakt najlepsza karta ostatnich lat i kupiłem na premierę i nawet ceny broniłem, ale nadszedł jej czas bo gwarancja się kończyła. Sprzedałem za 7,5 a za 7 kupiłem nową 5080 i to lepszy model bo 4090 był Zotac a 5080 suprim. Kultura pracy będzie o niebo lepsza, łatwiej będzie ja za 2 lata sprzedać a i głowa spokojniejsza bo gwara, nie martwię się wymiana termopadow czy pasty itp. Także nie będzie tak źle a już na pewno nie jest to powód do kpin. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Ja tego nie bronię, ale nie uważam aby mówienie o 5080 że to słaba karta, zła, droga itd było ok 

Ale to nie jest zła karta, tylko jest źle nazwana i wyceniona. Ta karta to 5070 się nazywać powinna i kosztować max 4kPLN, oczywiście pisze o cenie MSRP.

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Alek_M napisał(a):

@RtxOn czy tam @zozolek zdecyduj się z którego konta chcesz pisać :hihot:

Miejscowy troll :)

któremuś chłopakowi poszło w ego i pampersa :E założył sobie konto i jest fajnie :D 

Żal człowieka, ale podniesie się kiedyś i będzie diamentem.

Edytowane przez zozolek
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

Ale to nie jest zła karta, tylko jest źle nazwana i wyceniona. Ta karta to 5070 się nazywać powinna i kosztować max 4kPLN

To samo można napisać o 4080. Taki mamy klimat. To nie jest koncert życzeń tylko monopolista i póki co trzeba z tym żyć. 

Opublikowano
2 minuty temu, RtxOn napisał(a):

4090 to fakt najlepsza karta ostatnich lat i kupiłem na premierę i nawet ceny broniłem, ale nadszedł jej czas bo gwarancja się kończyła. Sprzedałem za 7,5 a za 7 kupiłem nową 5080 i to lepszy model bo 4090 był Zotac a 5080 suprim. Kultura pracy będzie o niebo lepsza, łatwiej będzie ja za 2 lata sprzedać a i głowa spokojniejsza bo gwara, nie martwię się wymiana termopadow czy pasty itp. Także nie będzie tak źle a już na pewno nie jest to powód do kpin. 

Wiesz, że nie z nami takie numery? :E

Zotac daje 5 lat gwarancji na GPU.

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, RtxOn napisał(a):

To samo można napisać o 4080. Taki mamy klimat. To nie jest koncert życzeń tylko monopolista i póki co trzeba z tym żyć. 

No nie koniecznie, bo 4080 miał 52,8% pełnego rdzenia, a 5080 ma zaledwie 43,8% pełnego rdzenia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Wiesz, że nie z nami takie numery? :E

Zotac daje 5 lat gwarancji na GPU.

Po rejestracji produktu w określonym terminie poza tym czytałem o tej gwarancji po upływie 3 lat i nawet nie rejestrowałem tej karty bo szkoda czasu. Być może ktoś ma dobre doświadczenie z tą gwarancją ale ja jakoś nie mam do niej zaufania. Teraz nie chce mi sie sprawdzać ale wtedy bodajże trzeba było ją do Chin odsyłać . Także ja uznaje gwarancje z tytułu rękojmi. W dodatku według polskiego prawa.

Edytowane przez RtxOn
  • Haha 5
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Po rejestracji produktu w określonym terminie poza tym czytałem o tej gwarancji po upływie 3 lat i nawet nie rejestrowałem tej karty bo szkoda czasu. Być może ktoś ma dobre doświadczenie z tą gwarancją ale ja jakoś nie mam do niej zaufania. Teraz nie chce mi sie sprawdzać ale wtedy bodajże trzeba było ją do Chin odsyłać . Także ja uznaje gwarancje z tytułu rękojmi. W dodatku według polskiego prawa.

Jak już się wszystko ustabilizuje to za te dwa lata dostaniesz za tego kastrata z 3k :p 4090 bez gwary będą drozsze

Edytowane przez Gret
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Jak już się wszystko ustabilizuje to za te dwa lata dostaniesz za tego kastrata z 3k :p 4090 beż gwary będą drozsze

Być może, rynek coraz trudniej przewidzieć aczkolwiek według mojego doświadczenia pierwsze pytanie od kupującego to czy jest gwarancja. Jak się rynek ustabilizuje to już mało kto będzie patrzył na używki 4090. Za 5k kupi nowa 5080. Tak myślę. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Podobno wymiana 4090 na 5080 to deal życia 🤭

Przecież Pan kurteczka powiedział że 5070 jest wydajniejsza od 4090 to 5080 musi być jeszcze lepsza co nie:wariat: