Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, X360 napisał(a):

Po pierwsze to nikt nie sprzedaje milionów kart-to nie konsole.

Dostawy GPU to około 8 milionów sztuk kwartalnie. Duzi AiB jak najbardziej liczą sprzedaż w milionach sztuk rocznie.

https://www.techpowerup.com/329822/jpr-q324-pc-graphics-aib-shipments-decreased-14-5-compared-to-the-last-quarter

Przy takich liczbach to jeśli te kilka czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kart zejdzie im z większą marżą, to nie wyrówna bilansu.

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, some1 napisał(a):

Dostawy GPU to około 8 milionów sztuk kwartalnie. Duzi AiB jak najbardziej liczą sprzedaż w milionach sztuk.

https://www.techpowerup.com/329822/jpr-q324-pc-graphics-aib-shipments-decreased-14-5-compared-to-the-last-quarter

Przy takich liczbach to jeśli te kilka czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kart zejdzie im z większą marżą, to nie wyrówna bilansu.

Dodatkowo szkodzi to całej branży długoterminowo.

image.png.715a3c9b2c3fa8d0140ddb48f0203baf.png

GRUBO :smiech:

Czekamy na kolejne stopione kable, bo to tylko kwestia czasu :)

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 21:22, Michael_ napisał(a):

Nie wiedziałem jaki wybrać (nie "gram" w benchmarki), zapuściłem ultra.

Dzięki

Combined Test to taki mocno procesorowy sprawdzian. Porównanie na tle 9800X3d

sdolrbv.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo dlatego właśnie ASUS już w 4090 MATRIX zastosował rezystory bocznikowe w torze zasilania - czyli złączu 12vhpwr 😀

Dodatkowo zasilacze serii ROG Platinum 1200W+ wyposażone są w złącze IVS, czyli sam przewód 12v-2x6 ma dwie dodatkowe żyły monitorujące. 

Dlatego też ASUS jako JEDYNY umożliwia pełen monitoring wraz z alarmem każdego pinu na złączu 12v-2x6 poprzez aplikację GPU Tweak III.

😎😎😎😎😎😎

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Więc dlaczego nikt po nich nie jedzie?
Już to wspominałem. Powinien być masowy pocisk na tą firmę.
Ich profile społecznościowe powinny być zalane falą komentarzy, które wyrażają oburzenie ich praktykami.
Tymczasem większość się spuszcza nad ich produktami.
Jak ciul dżensen wyszedł na scenę to tam publika o mało co orgazmu nie dostała.

Ja ci na to nie odpowiem,ale też jestem tego samego zdania

Jako kilkunastoletni użytkownik ich kart,z serią 5000 mi się już ulało

Tak bezczelnego walenia w hugo jeszcze u nich nie widziałem

Może ludzie są tak przez nich zahipnotyzowani,że każde guano w sreberku które wydadzą,traktują jak ósmy cud swiata.Naprawdę nie wiem

Ale na pewno nie jest to normalne zachowanie ludzi,w takim przypadku

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli problemem jest Founders sam w sobie? On tam chwali Asus i jeszcze kogoś, że mają czujniki, a founders nie. Ale co to zmienia jeśli wszędzie leci ponad 20 amperek? Czy po prostu układ Founders jest tak skasztaniony?

Problemem są karty żrące prawie 600W i gówniane złącze.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Możesz po polsku?

Rezystor zabezpieczający przed przeciążeniem i zwarciem. Pełni też funkcje regulatora napięć 👍

@Kadajo po prostu chęć przyoszczędzęnia. Jeżeli nie chcą implementowac dodatkowych rezystorów to niech dają podwójne złącze ze stabilizatorem. Tyle że to trzeba wydać kilka dolców więcej. 

Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo po prostu chęć przyoszczędzęnia. Jeżeli nie chcą implementowac dodatkowych rezystorów to niech dają podwójne złącze ze stabilizatorem. Tyle że to trzeba wydać kilka dolców więcej. 

Przypomnij mi ile te karty kosztują, bo ze śmiechu dostałem udaru :smiech:

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO no tak, ma to za zadanie wyeliminować nierównomiernie obciążenie złącza na pojedynczych pinach i ewentualnie regulować podawane napięcie. Masz też funkcje monitoringu. Teoretycznie powinno wyłączyć GPU, zobaczymy jak to będzie zaimplementowane. Spróbuję Ci później podesłać link do video z kanału Asusa gdzie było to omawiane. Generalnie jest to sprawdzony sposób na eliminowanie nadmiarowe go napięcia na wykach i złączach. Na 4090 MATRIX ludzie bili po 700w+ i karty się nie jarały, przynajmniej ja nic nie słyszałem. 

Wiadomo że jeśli **jowo podepniesz przewód i nie będzie kontaktu na połowie pinów to może zabezpieczenie nie pomóc. Te złącza są najbardziej wrażliwe na brak pełnego styku i ew. wycieranie pinów przez wielokrotne zapinanie odpinane wtyczki - wtedy powstaje tzw. luz który nie dopina pinów. 

BTW nie pracuje w Asusie, dzielę się tym co podają na oficjalnych kanałach ludzie faktycznie tam pracujący 😀

@Kadajo@Kadajo absolutnie się zgadzam że to jest niedorzeczne zachowanie w sprzęcie tego typu za takie pieniądze. 

Opublikowano

Jedyny sposób, żeby spać spokojnie w tej chwili to nie pozwolić tym karta przekraczać takich wartości W albo całkowicie blokować FPS na niższych wartościach.

Derbauer wspomina o Asusie i ich monitoringu. Ciekawy jestem jak to będzie działać i co karta będzie robić w razie "problemów".

Opublikowano (edytowane)

150 stopni na złączu od strony zasilacza, czekamy na pierwszą fotkę posiadacza 5090 i spalonego kompa  :salut:

Na razie problem mały bo nikt kart nie ma, jak ludzie dostaną to się zabawa zacznie :E

Edytowane przez muszka