Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie te wtyczki od zielonych to jakaś konstrukcyjna porażka. Domorosły elektryk porówna z wtyczkami 8PIN i z politowaniem skomentuje.
Na 4070S jeszcze jakoś rozumiem, nie jest duże TDP i przelotka jest z 2x8PIN ale mimo wszystko wolałbym 2x8PIN

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kandelabros napisał(a):

trzeba by założyć dla bezpieczeństwa, że jeden przewód będzie w stanie utrzymać duże obciążenia. 

Tu nie tylko tego brakuje ale także chociażby jakiegokolwiek wymogu żeby więcej niż jeden przewód faktycznie był sprawny. Można przeciąć 5 przewodów i GPU sobie będzie działać jak gdyby nigdy nic (przez krótką chwilę nim się kabel stopi).

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano

Mnie jedno ciekawi. Jeśli oni mieli taką wtopę z poprzednią serią, że ludzie z tego aż memy robili, nawet nie wnikając w to czy byli winni "niedociskacze" czy Nvidia, to tak czy siak robiąc następną serię chyba oczywiste, że powinno się temu mocniej przyjrzeć.

A tu jakiś ludek sobie wyciąga termowizję i ma 150°C. Jakim cudem to przeszło testy? Jeśli to się dzieje na każdej FE, to czemu tego nie wykryto zanim projekt dostał zielone światło?

A jeśli to nie dotyczy każdej karty FE, to ja już nic nie rozumiem i nie wiem kto jest winny, bo obejrzałem te filmiki i ten Debauer zdaje się mieć całkowitą pewność, że to kwestia złego projektu złącza na karcie w FE i tego jednego pierdolnika zamiast trzech. 

Opublikowano (edytowane)

Trzeba na serio jakiegoś bojkotu. 

Prawie 1200€ za mainstreamową 60ti, ewentualnie 70 (bez Ti) bo tym jest ten chip w tej konfiguracji. 

Narzut MSI nie ma żadnych podstaw. Za to ile krzyczą za kilka elementów, PCB, i całą resztę, dawało się (nawet uwzględniając inflację) zrobić pięć kart z tej półki. To ma 300W. To nie jest GPU, którego są niedobory bo jeszcze karta nawet nie wystartowała. 

400zł więcej niż najtańśze 4080s w sklepach pół roku temu. A ten chip ma aktywne tylko 48MB cache'u.

Kij w oko Asusom i MSI, serio. Oby im bad PR spadł na łeb.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, VRman napisał(a):

Mnie jedno ciekawi. Jeśli oni mieli taką wtopę z poprzednią serią, że ludzie z tego aż memy robili, nawet nie wnikając w to czy byli winni "niedociskacze" czy Nvidia, to tak czy siak robiąc następną serię chyba oczywiste, że powinno się temu mocniej przyjrzeć.

A po co? PCMR łyknie nawet największy szajs i będzie chciało więcej, dowód tego masz jak na dłoni.

30 minut temu, VRman napisał(a):

A tu jakiś ludek sobie wyciąga termowizję i ma 150°C. Jakim cudem to przeszło testy? Jeśli to się dzieje na każdej FE, to czemu tego nie wykryto zanim projekt dostał zielone światło?

Testy? Naprawdę myślisz, że to tak początkowo zaprojektował jakikolwiek inżynier i miał płonne nadzieje, że obciążenie się idealnie rozłoży na 6 żył?

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano

Co do samego złącza 12V-2x6 jeszcze to najprościej jak się da:

Stare złącze 8 pin - 3 przewody 12V, specyfikacja przewidywała maksymalny pobór 150 W

150W / 12V = 12,5A - tyle mogło iść w najgorszym razie na jednym przewodzie

Na pin: 12,5A / 3 ~4,16A (teoretycznie)

Złącze 12V-2x6 - 6 przewodów 12V, specyfikacja przewiduje 600W

600W / 12 V = 50A - tyle może iść w najgorszym razie na jednym przewodzie

Na pin: 50A / 6 ~ 8,33A (teoretycznie)

Czyli nie dość, że mamy znacznie mniejszy margines bezpieczeństwa/błędu chociażby przez większą liczbę żył to do tego na jednym złączu nagle musimy sobie poradzić z 4x większym natężeniem a potem zdziwienie, że coś się pali/topi.

Opublikowano

No i fajnie! Dzięki Nvidii mamy okazję rozszerzyć skostniałe i opatrzone testy w CP, Wukongu, Furmarku, Timespy i Steel Nomad o pomiary natężeń prądu w żyłach wiązki i temperaturę kabli oraz konektorów.:Crash:

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Akurat Asus to teraz może być za swoje czujniki w Astral wychwalany pod niebiosa jak się okaże, że nie tylko Founders ma problemy. 

Kiedyś był artykuł w fakcie "Nie śpię bo trzymam kredens", teraz będzie "Nie śpię bo kontroluję natężenie prądu w kablach" :E

Same czujniki są guzik warte jeśli nie pełnią też roli swoistego "bezpiecznika" a czy pełnią to się nie dowiemy póki komuś się nie uda przetestować tego.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

A co da jakikolwiek "alarm" jeśli kogoś nie będzie w domu a wrzuci jakieś ciężkie zadanie? Tylko czekać na zapisy typu "Nie zostawiać bez nadzoru, grozi pożarem" :E Zabezpieczenia w zasilaczu/domu nie muszą nikogo alarmować, po prostu odcinają dopływ prądu i tak samo to powinno działać tu.

Opublikowano (edytowane)

Ale że co, zostawiasz komputer z grą, i idziesz do pracy ?

ponadto nie widzę problemu by przy jakiejś aktualizacji dodali opcję , wyłącz system przy wystąpieniu alarmu, takie opcje programowe masz w aquasuite i możesz dowolnie konfigurować różne alarmy

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Morelowe zagrywki, atrakcyjny produkt w atrakcyjnej cenie, którego się nie da wrzucić do koszyka.
Nie jeden scalper uroni łzę klikając "do koszyka" ;) A im się rzecz jasna fajnie wypozycjonuje produkt.

Mi się dla przykładu udało, ale to było tydzień temu. 

Teraz to oferta widmo jest. 

Screenshot-20250211-214948-Opera.png

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

od razu wiesz na czym stoisz w Astral. I od czasu do czasu kontrolujesz temat. 

tu jest jeszcze jeden +, widzisz, że coś się dzieje > zmieniasz kabel > jak jest ok wiesz, że kabel padał > jak dalej problem to albo połączenie na gpu, albo na PSU

jak po zmianie kabla jest ok > obserwujesz dalej > jeśli po czasie problem wraca > ponawiasz + piszesz do serwisu asusa, panowie, karta pali mi kable, jak to rozwiążecie ?