Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chcecie fajny test na pobór energii w rastrerowej grze polecam nowego Kingdom plus mod na włączenie asycnCompute. Z 370 W leci na 430 - 440 W ( oczywiście fpsy też w górę ). Żadna gra bez RT mi tyle nie ssała energii.

Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zalecenie proste, nie używać używanych wcześniej kabli.

oo to jednak zakup NZXT C1500 nie pójdzie na marne.

Zakładałem że będą GPU z dwoma gniazdami zasilania. Teraz poprostu jedno gniazdo i jeden kabel na jeden gen GPU :D To mam spokój na 4 lata :E

Opublikowano

Ale nie zapominajmy ze ta karta generacyjnie powinna być 30% szybsza od "90" poprzedniej generacji.

Z RTX 4090 powinien się zrównać 5070.

A tak mamy najdroższą w historii "80" która dodatkowo ma bardzo slaby przyrost wydajności.

No nic, głosujemy portfelami i czekamy na lepsza wersje :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Z tego co widzę w bazie danych 4090 w Steel Nomad po podkręceniu jest w stanie zbliżyć się do 11 tys. Wiec to nadal sporo.
Dlatego nie rozumiem tego porównywania podkręconej karty do niepodkręconej.

A ja nie rozumiem tej dyskusji i czemu na to pozwalacie, czarno na bialym, w 99.9% przypadkow niekrecona 5080 przegrywa z niekrecona 4090 i to jest fakt. Przewaga nie jest duza ale jest zauwazalna, przy OC 5080 potrafi sie zblizyc, czasami przegonic odrobine stockowa 4090, ktora po oc znowu wyjdzie na prowadzenie.

I sorry ale jesli ludzie dalej sie o to przegaduja przez kilka dni to znaczy, ze niektorzy sa zwyczajnymi debilami i/lub trolami i moze byscie w koncu cos z nimi zrobili :) 

Ilez mozna te wysrywy czytac. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W czym ci ten 5080 po OC przebija Nie kręconego 4090 w jednym teście który pokazali bez rt ?

Tu ci co mają 5080 wrzucali wyniki z cp2077 z PT po OC i wychodziły słabiej niż undervoltowany 4090

Wszystko w temacie

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Ale nie zapominajmy ze ta karta generacyjnie powinna być 30% szybsza od "90" poprzedniej generacji.

Jest na to jakies prawo czy to tylko pobozne zyczenia?

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Z RTX 4090 powinien się zrównać 5070.

image.png.68e2ec4372e57df720bf3595be93d621.png

image.png.3a297003ee71733ff3f52de56cf14c3c.png

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

A ja nie rozumiem tej dyskusji i czemu na to pozwalacie, czarno na bialym, w 99.9% przypadkow niekrecona 5080 przegrywa z niekrecona 4090 i to jest fakt. Przewaga nie jest duza ale jest zauwazalna, przy OC 5080 potrafi sie zblizyc, czasami przegonic odrobine stockowa 4090, ktora po oc znowu wyjdzie na prowadzenie.

I sorry ale jesli ludzie dalej sie o to przegaduja przez kilka dni to znaczy, ze niektorzy sa zwyczajnymi debilami i/lub trolami i moze byscie w koncu cos z nimi zrobili :) 

Ilez mozna te wysrywy czytac. 

No przecież nie pozamykam wszystkich :E

Zawsze można ignorować takie posty i iść dalej :)

2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Jest na to jakies prawo czy to tylko pobozne zyczenia?

image.png.68e2ec4372e57df720bf3595be93d621.png

image.png.3a297003ee71733ff3f52de56cf14c3c.png

Hahaha w punkt :smiech:

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale nadal w kwestii bezpieczeństwa lipę mają wszyscy oprócz posiadaczy Astral, bo nie mogą sobie od razu sprawdzić czy wszystko jest okej. Trochę to słabe... Każdy producent powinien mieć takie coś. Zresztą Asus też odwala i w takim TUF to zabrał 🙃

WIesz co, to jest kpina. Jaka gwarancje Ci daje asus na to?

Musisz miec odpalona ich aplikacje I WIDZIEC co pokazuje, wiec jak jej nie masz/albo nie widzisz to jestes w dupie. Do tego premium jaki placisz za ten ficzer to jakas kpina. Standard jest zrypany, jego wykorzystanie jeszcze bardziej. End of. Tutaj nie ma nic do dodania, zlacza/kable sie palily, pala i beda palic. Tyle lat mielismy 6/8 pin i 0 problemow, potem trzeba bylo slupki w excel poprawic wiec ograniczamy koszta. No to masz teraz, cudowny standard jego mac. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tornado3 napisał(a):

obraz.png.d30566a8c405ac5d05ab05494eb0393f.png

W sumie to mam lepszy wynik, możesz sprawdzić w temacie o Steel Nomad, ten był chyba bez OC pamięci tylko samo UV. Ale winszuje, że chciało CI się szukać. To Twój wynik 5080? 

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

No nie, przecież jak jest okej to będzie okej póki nie zaczniesz czegoś robić z kablem. Bez wyjęcia i ponownego włożenia mu się nie pogorszy :)

Jak to sie ma do tego:

26 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Asus chyba podawał 8 albo 9 podłączeń do swoich zasilaczy w przypadku kabla do nowych kart.

Wpinanie i wypinanie to nic nienormalnego, nie mowimy tu o skrajnosciach gdzie ktos zacznie auto holowac na takim kablu. Ja rozumiem, ze to nie jest cos co sie wypina non stop - poza scenariuszami gdzie sa testerzy kart etc. Ale badzmy realistami, jak wtyczka sie psuje po 10 uzyciach to cos tutaj jest serio nie tak. 

Opublikowano
5 minut temu, Pavel87 napisał(a):

W sumie to mam lepszy wynik, możesz sprawdzić w temacie o Steel Nomad, ten był chyba bez OC pamięci tylko samo UV. Ale winszuje, że chciało CI się szukać. To Twój wynik 5080?

nie szukałem zbytnio, jest przecież w temacie SteelNomad.

Opublikowano

Panowie, skoro seria 5 jest wystawiana za dwukrotność swojej wartości,  tak samo seria 4, a nawet seria 3, taki 3090 pojawią się w przedziale 3-7k to ile mogę wołać za mojego starego rx460? Z 1k będzie ok?