Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, LecOLiCe napisał(a):

No właśnie to jest inna kwestia. Warto byłoby trochę odczarować ten X-Kom, bo mam wrażenie, że w ostatnich latach to jest jeśli chodzi o elektronikę kierunek numer 1, zwłaszcza gaming. 
Ja z racji miejsca zamieszkania wiem co nieco o tej firmie i to nie jest "gigant technologiczny" jak niektóre media piszą w internecie. To jest mała, skromna sieć, która wybiła się w czasie problemów Komputronika i Morele, inwestując po prostu w rebranding i marketing.
Firma z bardzo niskimi stawkami dla pracowników, drastycznie małymi marżami na elektronice (na telefonach to są cyfry rzędu 2%) i w ostatnim czasie bagażem finansowym jakim jest wspomaganie finansów Rakowa Częstochowa.

No tak, wyłania się z tego obraz typowego polskiego Januszexa. Obroty milionowe, zyski na granicy opłacalności a szef Panamerą jeździ :D Kreatywna księgowość to podstawa udanego biznesu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jesteś pewien ze to kabel a nie jego styki, bo to trochę dziwne aby w tak krótkim czasie te przewody się degradowały, chyba ze są z gównolitu.

@Kadajo. Bankowo. Jak mogło się stać coś ze stykami skoro podłączyłeś grata działał super i nigdy nic nie ruszałeś @Sylwestrl. to samo u mnie, corsair sheet. Johny guru chyba czas na emeryturę. 

5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

A u mnie poszedł już jeden na wymianę, oryginalny od corsaira

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano (edytowane)

obserwuję co się dzieje w nl i jest to samo, jakoś nie wierzę w spisek wszystkich sklepów na świecie, tylko jak już to walenie w uja przez dystrybutorów, obserwują co się dzieje, to robią w bambuko nawet sklepy, obiecując karty, a potem sprzedają innym po skalperskich cenach, bo ci też na tym zarobią

megekko.nl , zapowiadało, że na premierę ma 200 chętnych na każdą 5090 jaką mają dostać

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Masz bić pianę bo sprzedali Ci coś czego nie mieli. 

Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. 

Chcesz to walcz :)

Masz do tego prawo.

A jak chcesz walczyc ze sklepem to najpierw od nich wez kase spowrotem, bo jak Ci sie cos nie podoba to pierwsze co powinienes zrobic.

Masz innych sprzedawcow, moze ktorys Ci Astrala sprzeda :)

Ja mam prawo tak samo czekac, nie uwazam zebym byl robiony przez sklep w karola. Nie ma to nie ma i cierpliwie czekam az sie pojawia. Na nic nerwy i narzekania, bo to nic nie zmieni. Szkoda na to zdrowia i czasu.

Zaklepalem kolejke, oplacilem wymagana sume i czekam na produkt :cool:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Sylwestertl. No i kable siadają, nie wierzyłem Stary dopóki sam nie sprawdziłem. I Kadajo ma rację, to moze być kwestia stykow, a nawet z wielkim prawdopodobińeństem jest, faktycznie to chyba z goownolitu.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
25 minut temu, b1ela5 napisał(a):

Czólko, lekko może przebrzmiały temat w topicu 4090, trochę bardziej na czasie w 5090, chodzi o złącza i kable 12vpwr. czy ktoś z Was zauważył że z czasem kable się degradują? Nikt tego nie poruszał ale ostatnio podpiąłem już 3-ci kabel zasialący. W dniu podłączenia każdy działa super i ma takie same spadki napięcia jak złącze pcie, po kilku miesiącach ma sporo gorzej a po dluższym czasie te spadki są po prostu na granicy bezpieczeństwa. Produkuję się tylko dlatego że od premiery 4090 zajechałem już 3 kable od różnych producentów, podłączam działa i nic więcej nie kombinuję. Nikt nie podnosił tematu, czy są Userzy którzy odnotowali podobny opad napięcia z czasem na złączu 12vpwr?  To się po prostu dzieje u mnie, 3 kable na sezon?

Ale jak to sprawdzasz? Ja mam 3 sztuki 4090 na kablach Seasonica, które wesoło sobie renderują 3D od premiery i nic im nie dolega.

Opublikowano

Ja  akurat dramy nie robiłem, kabel u mnie padł po roku, ale w tym czasie i robiłem dużo testów na max obciążeniu i tasowałem blokami na gpu, płytami głównymi, więc wtyczka wyjmowana była z 50 razy.

Jedyne co od początku miałem czujnik temp. przy wtyczce i widziałem, że temp. pod obciążeniem wzrosła o 25'C, więc profilaktycznie wymieniłem, czujnik przy wtyczce, więc to problem styków

Opublikowano

Prosta sprawa, occt gpu standard test, plus hwinfo64 12vhpwr monitor.

2 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Chłop po sądach chce latać jak mu drugi raz termin realizacji przesuną :E

Powodzenia i cierpliwości życzę.. 🤣

Szkoda mi Cię. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ozonek napisał(a):

Ale jak to sprawdzasz? Ja mam 3 sztuki 4090 na kablach Seasonica, które wesoło sobie renderują 3D od premiery i nic im nie dolega.

mozna sprawdzić temp. na wtyczce, albo cęgowym obciążenie poszczególnych lini , monitorować w HWinfo , czy napięcie na wtyczce zasilania gpu nie spada

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy sprawdzić napięcie w hwinfo. na 12vhpwr, pulpit vs load. Zaraz po wlączniu i po 6 miesiącach.

@up. Ja też dramy nie robiłem, tylko skoro tak się dzieje już na 3 kablu, to może jest jakaś kulawa niechciana prawidłowość?

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
47 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Chyba najlepiej byłoby jakbyś anulował zakup karty.

Nie rozumiesz tutaj jednego. On ja zamówił, dostawa z tego co pamiętam na stronie była na piątek (lub poniedziałek) mija dwa tygodnie od tej daty i karty dalej nie ma. W momencie zakupu gwarantowali dostawę. 

48 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

można zostać na 4090 i je ogrywać w oczekiwaniu na dostępność serii 5000.

Można, jeszcze jak. 

Z tym, że tu nie chodzi o to co można, a czego nie można tylko o dymanie  klientów. Dopóki tacy jak wy "mogę poczekać na gtx1050, niech sobie xkom wyślę kartę za 3 miesiące" będą bronić sklepów, które sprzedają towar widmo to nic się nie zmieni. Najlepiej jakbyś poszedł po bułki, zapłacił, czekał głodny i dostał je za 3 tygodnie. Wtedy może byś się trochę zastanowił nad istotą sprawy, a nie ślepo pisał brednie.

• Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

A u mnie poszedł już jeden na wymian...

"cienki" jesteś, Pipek wykończył 16 Intelów 14900k, bo nie chciały iść na 6.2GHZ i oddał je na kotlety do sklepu. Miszcz :wariat:

Opublikowano

Ludzie nie podoba wam sie ze nie ma kart w xkom? 

Zabierajcie swoja kase i szukajcie szczescia gdzies indziej?

Zaglosujcie portfelem.

Czy to tak trudno zrozumiec?

Ja spokojnie poczekam na realizacje zamowienia w xkom. Nikt nadr mna z batem nie stoii ze mam grac teraz juz i juz musze miec kartę bo inaczej sraczki dostane...

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, b1ela5 napisał(a):

Prosta sprawa, occt gpu standard test, plus hwinfo64 12vhpwr monitor.

Szkoda mi Cię. 

Szkoda to mi takich naiwniaków którzy myślą że coś zdziałają w ten sposób. Wystarczy poszukać w regulaminie x sklepu żeby zobaczyć że mogą tak sobie przekładać realizację bez żadnych konsekwencji. 

Nie podoba się, nie masz czasu czekać aż sklep napcha kabze to zawsze można zabrać kasę i szukać gdzie indziej 🤣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

U mnie dwa lata na kablu Bequiet, kilka razy wypinany kabel w tym okresie, nie ma żadnych zmian, kabel działa jak działał, tyle, że ja nie grzeję gpu 500W+.

Kolega musi odpalic 5090 to i 600W sie pojawi ;)

Ja to mam plan UV 2500MHz gpu i 900-925mV jesli ds rade tak ustawić i cyk 400W, chlodniej i ciszej ;)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, ztx napisał(a):

Nie rozumiesz tutaj jednego. On ja zamówił, dostawa z tego co pamiętam na stronie była na piątek (lub poniedziałek) mija dwa tygodnie od tej daty i karty dalej nie ma. W momencie zakupu gwarantowali dostawę. 

Można, jeszcze jak. 

Z tym, że tu nie chodzi o to co można, a czego nie można tylko o dymanie  klientów. Dopóki tacy jak wy "mogę poczekać na gtx1050, niech sobie xkom wyślę kartę za 3 miesiące" będą bronić sklepów, które sprzedają towar widmo to nic się nie zmieni. Najlepiej jakbyś poszedł po bułki, zapłacił, czekał głodny i dostał je za 3 tygodnie. Wtedy może byś się trochę zastanowił nad istotą sprawy, a nie ślepo pisał brednie.

Chyba Ty nie rozumiesz.

Ja nie bronię sklepu.

Napisałem tylko, że można anulować zakup i niech kasę zwracają.

I wrócić do tematu zakupu RTX 5090, kiedy będzie stosowna podaż.

Z resztą mając w pamięci, że to nie pierwszy raz kiedy Xkom tak postępuje, w ogóle bym nie rozważał zakupu w tym sklepiku czegokolwiek z drogiej elektroniki. Zwłaszcza na premierę.

Zanim cokolwiek napiszesz, przeczytaj komentowany post chociaż 2x ;-)

Opublikowano (edytowane)

@davidoxx Dobra, rozumiem że nie ma tematu. Nie chciałem Cię w jakikolwiek sposób urazić. Niepotrzebne gadanie, sorki i nie ma teamtu. ;)

Edytowane przez b1ela5
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie no ja mowie jak wczoraj zobaczyłem jak J na filmiku rusza tymi stykami w kablu Corsaira to mowie ale gówno i ja taki kablem mam teraz w użyciu. Sie w to go rozłączę dziś i sprawdzę jak to u mnie wygląda.

Ale jak ja mam inwestować w coś nowego co na bank będzie żarło więcej papu to mam wątpliwości.