Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co innego bronic sklep, a co innego tez bez emocji i racjonalnie do tematu podejsc.

Problemem nie jest tu xkom, morele czy komputronik a cala linia dostaw do dystrybutorow poszczegolnych.

Winna jest Nvidia ze tak malo chipow wyprodukowała na premiere.

Mogli premiere odroczyc, natrzepac chipow, zalać rynek i miec normalny zysk, ale jest jak jest.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie no ja mowie jak wczoraj zobaczyłem jak J na filmiku rusza tymi stykami w kablu Corsaira to mowie ale gówno i ja taki kablem mam teraz w użyciu. Sie w to go rozłączę dziś i sprawdzę jak to u mnie wygląda.

Ale jak ja mam inwestować w coś nowego co na bank będzie żarło więcej papu to mam wątpliwości.

Kurcze, te kable 12vpwr z czasem podają coraz gorszy prąd. Serio. kupiłem kabel corsair, wpiałem, w dniu premiery miał taki sam vdrop jak linia pcie, po 6 miesiącach bez ruszania miał o,o3V większy vdrop. Wymienilem kabel i ta sama kołomyja, coś tam się grzeje?, utlenia?

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
27 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

mozna sprawdzić temp. na wtyczce, albo cęgowym obciążenie poszczególnych lini , monitorować w HWinfo , czy napięcie na wtyczce zasilania gpu nie spada

occt.thumb.jpg.4ccffcdd4b643e7ae9fc8fdd76117a8d.jpg

No okej, ale co według ciebie jest nieakceptowalną wartością? Bo wiadomo, że napięcie zawsze spada pod obciążeniem. Według specyfikacji ATX widełki wynoszą 5%, czyli dla 12V prawidłowy zakres to 11.4V - 12.6V.

Rzuciłem pełną moc na 2x4090, wygląda to tak jak na screenie.

Opublikowano (edytowane)

Spadek od dnia wpięcia, chodzi mi o zmianę w czasie kompletnie niezależną od użytkownika. W dniu wpięcia wtyczki 12vpwr vdroop taki sam jak pcie, 6 miesięcy pożniej bez żadnej ingerencji w sprzęt np. o,o3V większy niż w dniu premiery.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
2 minuty temu, b1ela5 napisał(a):

Spadek od dnia wpięcia, chodzi mi o zmianę w czasie kompletnie niezależną od użytkownika. W dniu wpięcia wtyczki 12vpwr vdroop taki sam jak pcie, 6 miesięcy pożniej bez żadnej ingerencji w sprzęt np. o,o3V większy niż w dniu premiery.

Nie umiem znaleźć żadnych informacji, żeby symptomy, które przytoczyłeś, świadczyły o padających kablach. Wydaje mi się, że wkręciłeś sobie i niepotrzebnie kupiłeś tonę kabli. :)

Opublikowano (edytowane)

no my tu gadu, gadu o tych kablach, to myslę od zmiany obudowy i zasilacza razem w listopadzie nic nie sprawdzałem, no i pyk 20250214_195148.thumb.jpg.bb4b6931543496b2ecb9e719a8c7b0db.jpg

jedna linia

a inna:

20250214_195207.thumb.jpg.d2cf7bed6b049940b27bd7396fabf50b.jpg

pozostałe 5-6A, 8-9A, 5-6A,6-7A

wszystkie kable razem 40-42A

czyli z nowym zasilaczem już się dzieje

:sciana:

wtyczka i gniazdo na razie wyglądają ok

Edytowane przez SylwesterI.
  • Sad 3
Opublikowano
17 minut temu, Ozonek napisał(a):

No okej, ale co według ciebie jest nieakceptowalną wartością? Bo wiadomo, że napięcie zawsze spada pod obciążeniem. Według specyfikacji ATX widełki wynoszą 5%, czyli dla 12V prawidłowy zakres to 11.4V - 12.6V.

Rzuciłem pełną moc na 2x4090, wygląda to tak jak na screenie.

z innej beczki jaką płytę główną masz pod te 2x4090?

każda oddzielne zadanie renderuje?

Opublikowano
31 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Szkoda to mi takich naiwniaków którzy myślą że coś zdziałają w ten sposób. Wystarczy poszukać w regulaminie x sklepu żeby zobaczyć że mogą tak sobie przekładać realizację bez żadnych konsekwencji. 

Nie podoba się, nie masz czasu czekać aż sklep napcha kabze to zawsze można zabrać kasę i szukać gdzie indziej 🤣

Tylko tak informacyjnie, w Unii Europejskiej, papier nie przyjmie wszystkiego.
Polecam sobie poczytać co to są klauzule abuzywne.

Już sobie banki myślały, że mogą do umów wpisywać co chcą. A czy nie ma z tego konsekwencji to wystarczy spojrzeć na proporcje wygranych spraw konsument vs banki.

https://www.money.pl/gospodarka/pasmo-sukcesow-frankowiczow-masowo-wygrywaja-z-bankami-w-sadach-6998718771661312a.html

Można też sobie wejść na stronę główną Play i zobaczyć co piszę u góry strony czerwonym druczkiem.

Tylko tak jak mówię, o swoje trzeba trochę zawalczyć, a nie jak @Zachy mieć wywalone czy wam wyślą za tydzień czy w Grudniu na gwiazdkę.

Opublikowano
1 minutę temu, bofff napisał(a):

z innej beczki jaką płytę główną masz pod te 2x4090?

każda oddzielne zadanie renderuje?

Obie renderują razem, Blender wspiera multi-GPU.
Płyta zwykła gamingowa Asus TUF X570, tylko jedna karta jest na riserze, bo się nie mieszczą bydlaki. Chodzą na 4.0 8x, nie ma spadku wydajności.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ozonek napisał(a):

Obie renderują razem, Blender wspiera multi-GPU.
Płyta zwykła gamingowa Asus TUF X570, tylko jedna karta jest na riserze, bo się nie mieszczą bydlaki. Chodzą na 4.0 8x, nie ma spadku wydajności.

Gratuluję rozmachu. ;). Fajny build. 

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

no my tu gadu, gadu o tych kablach, to myslę od zmiany obudowy i zasilacza razem w listopadzie nic nie sprawdzałem, no i pyk 20250214_195148.thumb.jpg.bb4b6931543496b2ecb9e719a8c7b0db.jpg

jedna linia

a inna:

20250214_195207.thumb.jpg.d2cf7bed6b049940b27bd7396fabf50b.jpg

pozostałe 5-6A, 8-9A, 5-6A,6-7A

wszystkie kable razem 40-42A

czyli z nowym zasilaczem już się dzieje

:sciana:

wtyczka i gniazdo na razie wyglądają ok

Te 16A nie wyglądają zbyt smerfnie

Opublikowano (edytowane)

Co to jest? Astral w aio?

Podobny do msi suprim z aio.

Ciekawi mnie ten aorus z pełnym blokiem na aio? Ktoś coś? o tym aourusie?

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak sobie słucham tego podcastu HU i oni tam dobrze prawią, nie ma absolutnie żadnego innego powodu dlaczego 5090 nie ma 2x12V-2x6 niż żeby ŁADNIE WYGLĄDAŁY.

Dożyliśmy czasów gdzie estetykę stawia się ponad funkcjonalnosc i bezpieczeństwo. Inżynier płakał jak to aprobował.

Dopiero teraz się skapnąłeś? ;)

A sam pomysł na MNIEJSZĄ wtyczkę 12HPWR to po co innego był? 

Przecież ludzie o..pieli na punkcie robienia z kompów akwarium podświetlonego na wszelkie kolory, a cable management dziś określa poziom wiedzy o kompach :E

Ludzie kupowali wesoło źle zaprojektowane płyty główne, gdzie pod ładnym plastikiem się wszystko pięknie gotowało, cooler pomalowany na czarno potrafi kosztować 50% drożej od tego samego bez farby, a jak szukałem dla kumpla budy z dobrym przeciągiem, to ciężko było znaleźć wariant bez szyby. 

Ludziom odwaliło z tym wyglądem, a korpo zawsze robi ankiety i bada czego "gracze" chcą. No to niech mają, nową cud-wtyczkę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oni wymyślają ludziom potrzebę a potem im sprzedają za gruby hajs. Tak to działa. Zrobili produkt do AI, zostało im trochę chipow pod szafą, wymietli i teraz się głowią jak to opchnąć zwyklym graczom, no i mamy mfg x4,

Edytowane przez b1ela5
  • Upvote 1