Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Zachy napisał(a):

Dla Twojej wiadomosci jakbym Ci zakryl znaczek h+ i h++ i gdyby nowszy nie miał niebieskiej końcówki to w seasonicu bys nie rozroznil ktory jest ktory

Bo wszystko wygląda na to, że technicznie te kable i jego wtyk to jedno i to samo, zmiana jest po stronie złącza GPU i zasilacza w którym zmienili długości pinów.

Dla tego linkowałem do stronki corsaira gdzie oni produkują zasilacze i kable i mają opis odnośnie zmian.

Opublikowano (edytowane)

W nowym przewodzie zasilania GPU zostały skrócone piny sygnałowe o 0.25mm, ażeby wyeliminować "niezakliknięcie" wtyczki, a piny doprowadzające 12V zostały wydłużone o 1.5mm (przewód kompatybilny wsteczne) I tyle zmian ;) 

Seasonic gwarantuje 50 cykli podłączenia wtyczki :o

Edytowane przez sniper76
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, sniper76 napisał(a):

W nowym przewodzie zasilania GPU zostały skrócone piny sygnałowe o 0.25mm, ażeby wyeliminować "niezakliknięcie" wtyczki, a piny doprowadzające 12V zostały wydłużone o 1.5mm (przewód kompatybilny wsteczne) I tyle zmian ;)

To tylko rozwiązało problemy z mocno niedociśniętą wtyczką ;) 

Przykładowo Asus krótki czas po premierze poprzedniej generacji zażyczył sobie lepsze konektory w kablach u chińczyków do swoich zasilaczy ;)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, sniper76 napisał(a):

Nie w przewodzie, a w złączu GPU są zmiany. Już to wklejałem

12vhpwr_vs_12v2x6_xHQcgFn.width-702.form

"There is no difference between a 12VHPWR and a 12V-2x6 cable. The changes in revising the 12VHPWR connector and renaming it to 12V-2x6 were only made to the connectors on the graphics card side."

https://www.corsair.com/us/en/explorer/diy-builder/power-supply-units/will-my-12vhpwr-cable-work-with-12v-2x6/?srsltid=AfmBOooEG4ihArpcATHfUdEKkADiF5LOcGhVEM2BOBduRLzu6th06Bew

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
12 minut temu, sniper76 napisał(a):

dobra, raz na zawsze

w przewodzie czy  gnieździe??

każdy  film tu  linkowany  mówi o gnieździe

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, lukadd napisał(a):

Bo wszystko wygląda na to, że technicznie te kable i jego wtyk to jedno i to samo, zmiana jest po stronie złącza GPU i zasilacza w którym zmienili długości pinów.

Dla tego linkowałem do stronki corsaira gdzie oni produkują zasilacze i kable i mają opis odnośnie zmian.

We wtyczce napewno jest inna:

- dlugosc pinow w środku wtyczki i sa chyba lepszej jakosci, albo kontrola jakosci lepiej dziala (pisze względem przewodow Corsair,w Seasonicu i stary i nowy jest bez niedorobek)

- krotszy jest zatrzask

Pewnie jest cos jeszcze czego nie widac golym okiem, @Phoenix. Linkowal film o tym.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Najnowszy standard gniazda 12V-2x6 montowanego w GPU jest głębszy o 1,5mm dla kompatybilnej wtyczki, ażeby sprostać większym prądom płynących w miejscu styku pinu z nasuwką. To wydłużenie pinów dało jakby siódmy pin dla plusa i minusa. W ten sposób zmniejszyli temperaturę pracy złącza z pełną mocą (RTX 5090) 

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
19 minut temu, Zachy napisał(a):

- dlugosc pinow w środku wtyczki i sa chyba lepszej jakosci

- krotszy jest zatrzask

Pewnie jest cos jeszcze czego nie widac golym okiem, @Phoenix. Linkowal film o tym.

Długość pinów po stronie złącza PCB została zmieniona. W tym filmiku też o tym było.

Jakość kabli, grubość, wtyczka od strony kabla i kontrola jakości to jest kwestia producenta. Zmian w specyfikacji technicznej nie ma tu żadnych od strony kabla.

Masz speca od zasilaczy. Od 7:20

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ciekawe whatsonie...

Bo ja mowilem o wtyczce i zlaczu od strony karty/psu,

No to ten tego, więc twierdzisz, że  mówiłeś o wtyczce a nie o kablu tak? Ciekawe:

Screenshot_20250216_214946_Chrome.thumb.jpg.0dcdcbb6669890bd09fa41e7d23c7f29.jpg

Nawet specjalnie zapytałem czym według Ciebie różnią się te PRZEWODY:

Screenshot_20250216_215011_Chrome.thumb.jpg.e1c408edd17f34fd8ea1252f281dc351.jpg

Więc wychodzi na to, że nie wiesz czym się rozni złącze po stronie karty od przewodu albo też wygadujesz bzdury. 

36 minut temu, Zachy napisał(a):

- dlugosc pinow w środku wtyczki i sa chyba lepszej jakosci, albo kontrola jakosci lepiej dziala (pisze względem przewodow Corsair,w Seasonicu i stary i nowy jest bez niedorobek)

- krotszy jest zatrzask

Jezu człowieku przestań pleść te bzdury. Wtyczka na kablu nie została zmieniona. Piny w złączu na karcie są dłuższe a sense krótsze. Tylko tyle i aż tyle. Dorabiasz jakieś dyrdymały z dupy wziete.

14 minut temu, lukadd napisał(a):

Długość pinów po stronie złącza PCB została zmieniona. W tym filmiku też o tym było.

Jakość kabli, grubość, wtyczka od strony kabla i kontrola jakości to jest kwestia producenta. Zmian w specyfikacji technicznej nie ma tu żadnych od strony kabla.

Masz speca od zasilaczy. Od 7:20

Przecież specyfikacja się nie zmieniła nigdzie, nawet corsair o tym pisze. Firmy robiły jakieś gowno kabelki,  to teraz wielce oni nowy typ robią i nazwę specjalnie zmieniają.

45 minut temu, bofff napisał(a):

dobra, raz na zawsze

w przewodzie czy  gnieździe??

każdy  film tu  linkowany  mówi o gnieździe

W gnieździe na karcie/zasilaczu(głównie chodziło o kartę). Każdy przewód jest taki sam, albo raczej ma być taki sam. Jak sobie tam jakiś producent coś zmieni to już nie jest to standard. I tyle. Nie wiem dlaczego dla niektórych to takie trudne.

Dla tych co dalej maja problemy tutaj jest post corsair

https://www.corsair.com/us/en/explorer/diy-builder/power-supply-units/will-my-12vhpwr-cable-work-with-12v-2x6/

Oraz grafika z tego postu:

12vhpwr_vs_12v2x6_xHQcgFn.width-702.format-webp.webp.6e25fceb1d7ec0c80f418d077709931e.webp

Dla tych co dalej nie rozumieją to w rogu jest napisane "przewód 12v-2x6=12vhpwr brak roznicy!" 

Kolejny sklep mówiący tylko o złączy na karcie:

https://www.overclockers.co.uk/blog/12v-2x6-explained-is-12vhpwr-already-dead/

Edytowane przez Joloxx9
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Dla tych co dalej nie rozumieją to w rogu jest napisane "przewód 12v-2x6=12vhpwr brak roznicy!"

30 minut temu, DżonyBi napisał(a):

"Kabel 12V-2×6 jest niemal identyczny z kablem 12VHPWR, z kilkoma drobnymi różnicami w wyglądzie fizycznym złącza. Piny czujnikowe są o 0,1 mm krótsze, a zaciski przewodzące są o 0,15 mm dłuższe."

Każdy twierdzi co innego, a problem dalej jest.

może korki trzeba zmienić ?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
59 minut temu, MJRegul napisał(a):

Panowie, nie było mnie tu dawno i nie czytałem. Co z Waszymi 5080 i 5090 z X-Komu? Był wielki płacz i grożenie konsekwencjami, minęło kilka ładnych dni i na czym stanęło?

4 lutego daliśmy info wszyscy, że dostawa ustawiona na 19.02. Chyba nic się nie zmieniło u nikogo? Wejdź 19 to się dowiesz :D

Opublikowano

@Joloxx9

@DżonyBi Ci tez to wyjaśnił 

"Kabel 12V-2×6 jest niemal identyczny z kablem 12VHPWR, z kilkoma drobnymi różnicami w wyglądzie fizycznym złącza. Piny czujnikowe są o 0,1 mm krótsze, a zaciski przewodzące są o 0,15 mm dłuższe."

Ale nie Ty wiesz najlepiej co i jak.

Kup sobie oba kabelki i porównaj jak nie wierzysz ze nowy ma tez krotszy klip mocujący.

Silisz sie na mądrości opierajac na jednym i do tego blednym zrodle.

Np Jay2cents tez mowil o roznicy w budowie wtyczki w nowszej rewizji i chyba nie tylko on 

No ale wiesz najlepiej, a ja majac oba kabelki fizycznie w reku gadam bzdury ;D:wariat:

3 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

Ciekawe whatsonie...

Bo ja mowilem o wtyczce i zlaczu od strony karty/psu,

No to ten tego, więc twierdzisz, że  mówiłeś o wtyczce a nie o kablu tak? Ciekawe:

No i? 

Mowilem co kupilem na przestrzeni ponad roku czasu, a nie od momentu problemow palacych sie wtyczek.

Zapytales o przewod, a ja odpowiedzialem o wtyczce, gdzie mowilem ze same przewody sie zmienily? To kwestia indywidualna producenta czy cos z tym zrobil.

W seasonicu tylko wtyczka jest inna, reszta wyglada tak samo. 

Ja opieram sie na tym co mam i fizycznie jestem w stanie porownac.

3 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Panowie, nie było mnie tu dawno i nie czytałem. Co z Waszymi 5080 i 5090 z X-Komu? Był wielki płacz i grożenie konsekwencjami, minęło kilka ładnych dni i na czym stanęło?

Jaki placz?

Wiekszosc cierpliwie czeka na dostawe :cool:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi Ci tez to wyjaśnił 

"Kabel 12V-2×6 jest niemal identyczny z kablem 12VHPWR, z kilkoma drobnymi różnicami w wyglądzie fizycznym złącza. Piny czujnikowe są o 0,1 mm krótsze, a zaciski przewodzące są o 0,15 mm dłuższe."

Co mi wyjaśnił, przecież to jest ten poniższy cytat tyle, że źle przetłumaczony :E

"12V-2×6 is almost identical to the 12VHPWR cable, with a few minor differences in the physical appearance of the connector. The sensing pins are 0.1mm shorter and the conducting terminals are 0.15mm longer. "

To jest z linku, który CI wysłałem w poprzednim poście :E No to mi wytłumaczył, zrobiłeś z siebie idiote. 

Kup sobie oba kabelki i porównaj jak nie wierzysz ze nowy ma tez krotszy klip mocujący.

Silisz sie na mądrości opierajac na jednym i do tego blednym zrodle.

Jednym?! Ty Serio jesteś jakiś głupi chyba, podałem Ci 2 źródła, corsaira(producent zasilaczy) ocuk(drugi największy sklep w uk) chwila w googłe i masz 3 źródło:

https://videocardz.com/newz/nvidia-working-on-an-updated-12v-2x6-power-connector-with-improved-safety

Corsair jest błędny no tak, a schematry są tylko do złącza, ciekawe:

image.png.5b2ff54cb8dfda18ef24109187ef4878.pngimage.png.42e0d68f2b254882936813787b318796.png

Zapytales o przewod, a ja odpowiedzialem o wtyczce, gdzie mowilem ze same przewody sie zmienily? To kwestia indywidualna producenta czy cos z tym zrobil.

Wrzuce to drugi raz, przeczysz sam sobie:

image.png.62534b1a0ce3f71cb02c751ae1eda52a.png

image.png.2d91d2b415309ab6fcd98949dd842b16.png

Czyli wychodzi na to, że odpowiadasz na pytanie, którego nie zadałem. Do tego wszystko mylisz. Najpierw piszesz, że kable są różne a teraz:

(...) gdzie mowilem ze same przewody sie zmienily? To kwestia indywidualna producenta czy cos z tym zrobil.

Czy jesteś w stanie, podać źródło poza jutuberem, które mówi więcej niż jaz2cents czyli trustmebro? 

Kolejne źródło:

https://help.moddiy.com/en/article/can-i-use-the-existing-12vhpwr-cable-with-the-new-rtx50-gpu-1vll88l/

"Yes, 12VHPWR and 12V-2X6 are fully compatible, and there is no change in cable specifications. "

Be quiet - ten sam przewód:

https://www.bequiet.com/en/accessories/4759

Na wiki nawet jest o rym, że tylko wtyczka została zmieniona:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/16-pin_12VHPWR_connector

Igorslab

https://www.igorslab.de/en/rest-in-peace-12vhpwr-connector-welcome-12v-2x6-connector/

I uwaga wisienka na torci PCI-SIG czyli teorca standardu 12VHPWR:

https://pcisig.com/specifications/iov/single_root?speclib=12vhpwr

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano (edytowane)

Jak Ty nie rozrozniasz odpowiedzi o wtyczce od odpowiedźi o samym przewodzie to ja nie mam pytan.

Czyli bez tlumaczenia jest to samo, zmienily sie elementy wtyczki.

A ty dalej swoje.

Jedynym, ktory robi z siebie idiote jestes ty.

"12V-2×6 is almost identical to the 12VHPWR cable, with a few minor differences in the physical appearance of the connector. The sensing pins are 0.1mm shorter and the conducting terminals are 0.15mm longer. "

Czego w przytaczanych moich postach nie rozumiesz?

Pisalem o wtyczce w drugiej moje cytowanej wypowiedzi i cytat prsytoczony jest o przewodzie i zmianach we wtyczce.

A ty z uporem maniaka mi wciskasz ze pisałem o przewodzie samym.

Nie umiesz sobie przetłumaczyć ALMOST IDENTICAL i CONNECTOR??? :wariat:

Koncze bo jeszcze mnie do swojego poziomu spowadzisz.

Edytowane przez Zachy