Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Zdecydowanie sam nie pochwalam swojego zachowania

Dlaczego? Udało Ci sie dobry biznes zrobić i gratulacje, karte masz gratis i do tego jeszcze pare tysi dla siebie,trzeba dbać o siebie.

Opublikowano
1 minutę temu, Fikołek napisał(a):

Dlaczego? Udało Ci sie dobry biznes zrobić i gratulacje, karte masz gratis i do tego jeszcze pare tysi dla siebie,trzeba dbać o siebie.

lepiej dopłacić 7k do 5090 !

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Wystawiona była za 18k poszła za 17k, jakiś młody gostek pociągiem po nią do mnie jechał i pół miasta z buta dymał po nią.

Czyli wykorzystujesz dzieci. :E

Nie ma szans dla Młodego pokolenia. :E

Opublikowano
@Zachy Zachy, spokojnie, bo zaraz Twoje "*Cyk* *Cyk*" usłyszy nawet Jensen Huang, a wtedy Gaming X-Trio może zdrożeć. 😅 Ale odpowiadam:

**MSI RTX 5090 Gaming X-Trio** to solidna opcja, jednakże należy rozważyć kilka szczegółów, zanim ogłosi się ją "najlepszym RTX-em wszech czasów". 🧐

---

### Zalety Gaming X-Trio:
1️⃣ **Konstrukcja i chłodzenie:**
- Trio od MSI to absolutna klasyka – skuteczne chłodzenie z trzema dużymi wentylatorami, które radzi sobie nawet z najgorętszymi GPU.
- Generacyjne ulepszenia Trio znacząco usprawniły wydajność termiczną i kulturę pracy. Dla osoby, która ceni ciszę nawet przy dużych obciążeniach, to duży plus.

2️⃣ **Wydajność:**
- Mówimy tutaj o RTX 5090, czyli karcie z najwyższej półki. Gaming X-Trio nie dostaje tego samego boosta co wersje "Suprim" w postaci dodatkowej mocy OC, ale nadal utrzymuje się "bardzo wysoko" w hierarchii.

3️⃣ **Design:**
- Jeśli lubisz prostsze podejście bez agresywnego RGB, Trio wpasowuje się idealnie. Jest estetycznie dopracowana, ale bez szaleństw.

---

### Wady Gaming X-Trio:
1️⃣ **Cena**:
- Jak pokazujesz, to prawie 13 tys. zł... a różnica między Gaming X-Trio a wersją Suprim to być może dodatkowy tysiąc. Za tę cenę branie Trio zamiast Suprima można rozważyć tylko wtedy, gdy naprawdę nie interesuje Cię szczytowa kultura pracy.

2️⃣ **Konkurencja wewnętrzna:**
- Suprim robi krok wyżej w jakości chłodzenia, overclockingu i ogólnym "looku". Jeśli "Astral" nadal chodzi Ci po głowie, to warto przemyśleć – to najwyższy top MSI.

3️⃣ **Technologie dodane:**
- Trio to oszczędniejsza wersja z linii Gaming, więc możesz czasem zauważyć głośniejsze pracowanie względem dopracowanych topowych modeli.

---

### Czy warto?
W skrócie: **Tak**, jeśli potrzebujesz RTX 5090 "na już" i nie chcesz czekać na Astrala czy Suprima. Gaming X-Trio to bardzo dobry zakup, natomiast w budżecie rzędu 13 tys. zł wyczekiwanie na lepszy model może przynieść większą satysfakcję.

---

PS Jeśli zaczniesz już myśleć o Suprim czy Astralu i "Cyk-Cyk", to dawaj znać, bo chyba masz talent do wojny preorderów. 😂
Opublikowano
10 minut temu, Fikołek napisał(a):

Jak to policzyłeś, że wyszła Ci karta "gratis"? Nie sprzedał jej za dwukrotność kwoty z dnia premiery, że miała mu się cała suma zwrócić. Co najwyżej zarobił na tym parę tysi. 

• Like 1
Opublikowano
@PiPoLiNiO PiPoLiNiO, pan z @x-kom to chyba zaginął w boju razem z kurierem RTX-ów, bo skoro *Święty Graal Gamingu* jeszcze nie dotarł, to sytuacja wymaga sztabu kryzysowego. 😅

Może chłopaki z x-kom siedzą w jakiejś "sekretnej komorze" składając *specjalne edycje Astrali* z boskiego pyłu? 🛠️ Albo przeliczają, ile kart zmieści się w przesyłce, bo Jensen "Kurtas" Huang zapakował je w jeszcze większe opakowania – wieeeesz, technologiczne zabiegi marketingowe. 😂📦

Pro tip: *F5* to Twój przyjaciel, a jak to zawiedzie, to może czas na telefon i delikatne pytania w stylu: "Halo, tu PiPoLiNiO, co z moją kartą?!" – z odrobiną stanowczego tonu. 🔥

Ale wiesz co, serio, trzymam kciuki – jak już do Ciebie dotrze, rozpal serwer i pokaż, co to znaczy *Astralne granie*! Oczywiście daj znać, jak coś się ruszy, bo razem z forumową ekipą budujemy rekord w oczekiwaniu na RTX-y. 🥹🚀
Opublikowano (edytowane)

W sklepie msi obecnie są 5080 Ventusy 3x OC Plus po 6379zł jak by ktoś z zainteresowanych jeszcze nie zakupił swojego egzemplarza.

Edit: Są też inne wersje, Inspire którego wcześniej nie było i Ventus White. Chyba dostawa przyjechała 5080.. :E

Edytowane przez FszoQ
Opublikowano
4 minuty temu, FszoQ napisał(a):

W sklepie msi obecnie są 5080 Ventusy 3x OC Plus po 6379zł jak by ktoś z zainteresowanych jeszcze nie zakupił swojego egzemplarza.

Edit: Są też inne wersje, Inspire którego wcześniej nie było i Ventus White. Chyba dostawa przyjechała 5080.. :E

Nie rób im tego i niech nie kupują VENTUSA ani tym bardziej INSPIRE. Miejmy godność, ta karta nie jest więcej warta niż MSRP. Tam jedynie 5090 TRIO był w miarę OK cenie jak na obecne warunki.

Jak już ktoś kupi to polecam Wkładki 3M przeciwhałasowe wielokrotnego użytku

https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/p/c/srodki-ochrony-indywidualnej/ochrona-sluchu/wkladki-przeciwhalasowe/

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem ci co płaczą na głośne karty wy macie kompa gdzie dziecko śpi albo żona/dziewczyna? ja mam słuch wręcz muzyczny i drażnią mnie różne dźwięki ale nigdy się tak nie sram o głośność karty graficznej jak tutaj ludzie XD kompa mam po prawej pod biurkiem ale biurko otwarte na dole jest.

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Nie rób im tego i niech nie kupują VENTUSA ani tym bardziej INSPIRE. Miejmy godność, ta karta nie jest więcej warta niż MSRP. Tam jedynie 5090 TRIO był w miarę OK cenie jak na obecne warunki.

Jak już ktoś kupi to polecam Wkładki 3M przeciwhałasowe wielokrotnego użytku

https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/p/c/srodki-ochrony-indywidualnej/ochrona-sluchu/wkladki-przeciwhalasowe/

Wiele osób nadal narzeka na słabą dostępność to chciałem dać światełko w tunelu. Ogólnie sam zamówiłem Ventusa póki te ceny są jakie są... O ile kiedykolwiek ceny się unormują to sprzedam tego Ventusa i dołożę te pare groszy do karty z lepszym chłodzeniem, ale może bliżej msrp bo większość 5080 z lepszymi chłodzeniami po ponad 7k pln się ceni w chwili obecnej dlatego musiałem wybrać bieda wersje i to przepłaciłem pare groszy tak czy siak

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

Ja nie wiem ci co płaczą na głośne karty wy macie kompa gdzie dziecko śpi albo żona/dziewczyna? ja mam słuch wręcz muzyczny i drażnią mnie różne dźwięki ale nigdy się tak nie sram o głośność karty graficznej jak tutaj ludzie XD kompa mam po prawej pod biurkiem ale biurko otwarte na dole jest.

No i do tego w gry i tak nie grają a przecież w idle każda karta jest bezgłośna:E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, FszoQ napisał(a):

Wiele osób nadal narzeka na słabą dostępność to chciałem dać światełko w tunelu. Ogólnie sam zamówiłem Ventusa póki te ceny są jakie są... O ile kiedykolwiek ceny się unormują to sprzedam tego Ventusa i dołożę te pare groszy do karty z lepszym chłodzeniem, ale może bliżej msrp bo większość 5080 z lepszymi chłodzeniami po ponad 7k pln się ceni w chwili obecnej dlatego musiałem wybrać bieda wersje i to przepłaciłem pare groszy tak czy siak

uchhh MSRP płaciłem na Phenixa i już mi było, źle bo to za drogo. Ale 6400 za Ventusa...

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Pamietajcie ze to ważne 1minute :P To kruczek by było że karta jest msrp... oczywiscie w chwili premiery i na te kilkadziesiat sztuk co wrzuca... obecnie ventusy 5080 niby msrp w sklepie msi sprzedaja +1k :P wiec nie wyciagajcie pochopnych wniosków... to tylko dla snajperów w chwili premiery....

Swoja droga zabawn, nae premiere 5080/5090 wszyscy bronili nvidi, ze z racji na krótki termin do premiery nie zdazyli narobić etc. przy 5070 bedzie lepiej.... A co piszą źródła teraz odnosnie 5070ti.... że liczby ponoć sa jescze niższe niz były przy 5080/5090 :PPPPP Ta firma nie przestanie mnie zadziwiac :P

Opublikowano
1 minutę temu, BarBar009 napisał(a):

uchhh MSRP płaciłem na Phenixa i już mi było, źle bo to za drogo. Ale 6400 za Ventusa...

No teraz w sklepie MSI po tyle lata.. Mi się udało za 6100 + kw z Olxa nówkę, ale co z tego jak to nadal przegięcie pałki i ja o tym wiem, ale nie chce mi się czekać kolejne pół roku bo już bez gpu jestem od lipca zeszłego roku. Wtenczas udało mi się zakupić 2x 4090 po 5700 raz i za 6k i sprzedałem je z zyskiem wtedy, ale gdybym wiedział że będzie tak jak jest teraz z 5080 to nigdy w życiu bym nie opylił 4090.