Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@Qrdello Ja skakałem jakoś tak: RX 580 -> GTX 1660 -> RTX 2060 -> RX 5600(XT) -> RX 5700XT -> RX 6600XT -> RTX 4060 -> RTX 4070S

Często człowiek z nudów przerzuca hehe.

Pff, hold my beer :D :piwko:

Tylko w ostatnim roku:

RTX 2060 -> 2060 Super -> 2070 -> 2070 Super -> 3060ti -> 3070 -> 3080 -> 3070 (Zotac) -> 5700XT -> GTX970/780:rotfl:-> znów 3070 Gaming X Trio.
Różni producenci, jakieś eksperymenciki, cudowanie, to jakiś zotac, to znów inno3D, to jakiś RX za psiaki :E mam znajomego, który używkami handluje to się wymienia.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Mogłeś tego nie wrzucać. Terez każdy wie, że potrzebujesz wizyty u specjalisty, bo ewidentnie niedosłyszysz... Cisza 🙃🙃🙃🙃🙃

Ale nie mówiłeś jak twój Asral pajacu :pajac:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Próbuj ustrzelić modele bliżej MSRP.
Trochę loteria.

Będę próbował, ale w ogóle się nie łudzę, że się uda. Najchętniej bym kupił ZOTAC (5 lat gwarancji po rejestracji) lub Gigabyte (4 lata gw po rejestracji) jakiś model, ale to będzie ciężko. Zróbmy spis stron, gdzie warto polować na kartę po 15:00 w czwartek: X-KOM, Morele, RTV Euro AGD, Proshop, FoxKomputer, Media Expert, MSI. Jakie jeszcze sklepy?

@PiPoLiNiOByłem wczoraj w X-KOM, odebrać swoje zamówienie, pomyślałem o Twoim Astralu. Jak tam, dzisiaj dostaniesz jakieś info o wysyłce? Może zrobisz unboxing i wrzucisz tutaj, jak w końcu tę kartę otrzymasz?

Edytowane przez Johnny Tomala
Opublikowano
12 minut temu, dhyde00 napisał(a):

https://search.app/xbLdstX2QQWUSTiq9

To teraz pokaż mi jak brzmi twój A"sra"L... A nie czekaj, nie masz go :)

Po tym filmie cieszę się, że nie polowałem na Ventusa na premierę ;D Jak bym chciał słyszeć odrzutowiec to bym zamieszkał koło lotniska, chyba rekordzista paździerza 5080. Jeszcze jest ten zagadkowy INSPIRE ciekawe czy dobija do 3k XD

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja już się pogodziłem z tym, że tej karty nie dostanę :)

Ja w X-KOM nie pytałem się, czy cokolwiek wiedzą, ile sztuk RTX 5070 Ti X-KOM dostanie, bo skąd taki szeregowy pracownik salonu w Krakowie miałby to wiedzieć. Nastawiam się na polowanie na używaną RTX 4090 i wyczekiwanie normalnych cen RTX 5070 Ti. Premiera tych kart, to klasyczny paper launch.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

O, dzięki. Wrzuć to jeszcze do wątka o VR  może.

edit: Eee, słabe to. Po co testować wydajność w ustawieniach gdzie jest np. 45fps. Przecież nikt w gry VR w ten sposób grał nie będzie.
Dobre i takie info póki co, ale trzeba poczekać na więcej. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, bartez88 napisał(a):

W 4k z niczego przyrostów nie pokaże bo mam monitor 1440p. Jutro może wrzucę przyrosty z cp2077 i wukonga w 1440p, jest to 10-15%

Dla testów  możesz sobie ustawić DSR (supersampling) i ustawić dowolną rozdziałkę.

Opublikowano
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

Do tych gier to RTX 4060 wystarczy. :hihot:

To polecam odpalić w 2160p na pełnych detalach te starsze gry to się mocno zdziwisz. 4060 to może robić jako dopalacz physx jeżeli dany tytuł to wspiera.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Tylko wtedy dlss'y i fg nie działają

Na pewno? :hmm:

Przecież gość z kanału zwormz gaming robił na 5090 testy w 8K na monitorze 4K i FG też tam miał FG załączane.

To nie miało być tak, że właśnie w serii 5xxx działa to co nie działało na 4xxx? 

O DSC było info:  w 5xxx liczy jednym a w 4xxx dwoma (i potem składa w całość) dlatego się miało nie dać odpalać DLSSu po włączeniu DSC przy wysokiej rodziałce w VR.

Może te dwie rzeczy się łączą?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, bartez88 napisał(a):

4 minuty temu, bartez88 napisał(a):

@SylwesterI.

Ciekawe że ktoś tak pałuje kartę że aż wali artami i potem mówi o niezylowaniu sprzetu:boink::smiech:

to jest pałowanie sprzętu ? :smiech:

stresstest.thumb.png.38d70dab4c2de899653f942e1e763540.png

a to wynik na tych ustawieniach :

4090 uvcp2077.jpg

tylko ty twierdzisz, że masz stabilne 3240mhz na rdzeniu, a stress test wstawiasz z kastrowanym wynikiem %-)

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Na pewno? :hmm:

Przecież gość z kanału zwormz gaming robił na 5090 testy w 8K na monitorze 4K i FG też tam miał FG załączane.

To nie miało być tak, że właśnie w serii 5xxx działa to co nie działało na 4xxx? 

O DSC było info:  w 5xxx liczy jednym a w 4xxx dwoma (i potem składa w całość) dlatego się miało nie dać odpalać DLSSu po włączeniu DSC przy wysokiej rodziałce w VR.

Może te dwie rzeczy się łączą?

sorki dlss działa, fg nie mogłem włączyć, tzn. mozna ale nic nie daje

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, sideband napisał(a):

To polecam odpalić w 2160p na pełnych detalach te starsze gry to się mocno zdziwisz. 4060 to może robić jako dopalacz physx jeżeli dany tytuł to wspiera.

Które gry korzystając z 32-bit PhysX?

RTX 4060 to raczej nie jest karta do 4K, lecz Wiedźmin 1 działa bardzo dobrze.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot2025-02-19003055.thumb.jpg.80ad0f57763a569ae11655180270bfd1.jpg

Blisko 42% lepszy wynik od 4080 12GB :) 

Robiony na niestabilnych 3240mhz, a dalej o ponad 10% gorszy od wylajtowanego 4090 gdzie minimalny fps na 4090 jest lepszy od jego niestabilnego średniego fps :cool:

tak to jest z tymi 5080 wykręconymi pod korek co to 4090 doganiają :smiech:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Robiony na niestabilnych 3240mhz, a dalej o ponad 10% gorszy od wylajtowanego 4090

Aaa, myślałem że to na stabilnym setupie... u mnie na stabilnym i tylko 100% power limit. Co prawda te 115% dużo nie daje ale 60-61FPSow by było.