Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Doamdor napisał(a):

ROG ASTRAL RTX 5080 OC Edition

asus-gpu-tweak-III-rog-rtx-5080-astral-t

Astral ma całe 80mhz na rdzeniu więcej i 3 stopnie mniej niz moja karta, a kosztuje 1/3 więcej :E

Edytowane przez Joloxx9
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, damyan123 napisał(a):

Kulturka fest, ale warta dopłaty 400zl do Vanguarda? Ewentualnie w cenie MSRP 5080? W x-kom była za 5199

Nie wiem czy warto bo nie ma Aorusa na stanie, zreszta kupowanie karty przy tej dostepnosci to i tak wywalanie kasy w bloto ;) No ale jak ktos ma ochote doplacac bo musi miec na juz to jego sprawa.

Opublikowano

Szybki test 5090 Trio w Furmark po 10 minutach (jeszcze nie zmieniłem nazwy w RivaTuner)

image.png.39865045821ad136017a5c6ca1769542.png

Kultura pracy na wysokim poziomie, a co najważniejsze… cewki w ogóle nie piszczą :clap:(w przeciwieństwie do Suprima).

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Duzy ten Trio.

Jak jakosc wykonania?

Shroud jest caly plastikowy tak?

Jestem ciekawy na czym przyoszczedzono jeszcze...

Backplate metalowy, shroud plastik

Jakosc wykonania 5, Suprim 5+

Opublikowano
18 minut temu, VRman napisał(a):

O, a jak ja pisałem, że Blackwellowi by się przydało więcej ROPs to się tu ludzie oburzali, że głupota. :)

(tak, wiem, że spadek tutaj o ileś procent nie przełożyłby się na taki sam wzrost w drugą stronę)

W każdym razie. Takie coś powinno się zakończyć pozwem i solidną karą. Gdzie był dział QA u Zotaca?

To tak nie działa ;) Jak nierówno docinasz jednostki to wydajność i tak spada jakbyś całość pociął(proporcjonalnie inne jednostki) ze względu na partycjonowanie, ROP-y są bezpośrednio związane z GPC.

Opublikowano
14 godzin temu, Brolly napisał(a):

Odwalił się jak pies na szczepienie z tym ubranym na sobie garniakiem :E.

14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Łatwy pieniądz zawsze przyciągnie chętnych. Ten rynek jest nie do odratowania.

Jest to do odratowania jeszcze, wystarczy do tego szeroka dostępność towaru, którego chcą ludzie, a nie odwalanie numerów przez producenta, bo woli wafle przeznaczyć na produkcję sprzętów, z którego koszą dużo większy pieniądz niż z kart graficznych :E. Zresztą ostatnio słyszeliśmy, że do produkcji GPU do obecnych kart graficznych ma zostać wkrótce przeznaczona większa ilość wafli, bo... popyt na sprzęt do AI stał się aktualnie mniejszy 8:E.

Tylko tego trzeba, będzie większa dostępność, to skalping zniknie w mgnieniu oka, gdyż tylko sytuacje z ograniczoną podażą czegokolwiek to dla nich czas żniw, a głupi ludzie jeszcze ich nakręcają i uświadamiają, że to co ta sekta robi, to jest dobrze, kupując cokolwiek od skalperów, bo na już trzeba :hahaha:.

Opublikowano

Panowie doradźcie:

5070ti Ventus za 3899 czy Gaming Trio OC+ za 4699 ? Znam różnice w kulturze pracy, pytanie czy byście dopłacili te 800 zł za to czy nie?

Gaming Trio do mnie jedzie, a Ventus chyba mi wszedł, ale jeszcze nie jestem pewien i muszę w razie czego zdecydować co finalnie sobie zostawić.

Opublikowano
Teraz, QuBBa22 napisał(a):

Panowie doradźcie:

5070ti Ventus za 3899 czy Gaming Trio OC+ za 4699 ? Znam różnice w kulturze pracy, pytanie czy byście dopłacili te 800 zł za to czy nie?

Gaming Trio do mnie jedzie, a Ventus chyba mi wszedł, ale jeszcze nie jestem pewien i muszę w razie czego zdecydować co finalnie sobie zostawić.

Nie warto dopłacać. Ja bym tak nie dramatyzował z tym ventusem. Dużo ludziuf tu jest przewrażliwionych ze słuchem. Mi wentyle w obudowie napierniczają np przy CP2077 jak by za oknem był huragan i  ni cholerki nie słyszę wentyli od GPU.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Tak ale 2500mhz to strasznie nisko trzyma bo ta kata musialaby chyba miec 800W PL ;) W jednej grze bedziesz mial 2900, a w innej 2500.

image.thumb.png.f9560c62d054578c11955082d03969e4.png

Strasznie nisko...