Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, srekal34 napisał(a):

Prosze uprzejmie:

Timespy:

https://www.3dmark.com/spy/53467360

Nomad:

https://www.3dmark.com/sn/3901645

Speedway

https://www.3dmark.com/sw/1892617

Port Royal musze zainstalowac dopiero

Royal do kompletu. Narazie wszystko wyglada w porzadku, karta jest cichutka  - nie widzialem wiecej niz 1300RPM, wiec w sumie zastanawiam sie czy warto ja wodowac ;)

http://www.3dmark.com/pr/3253141

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, srekal34 napisał(a):

Royal do kompletu. Narazie wszystko wyglada w porzadku, karta jest cichutka  - nie widzialem wiecej niz 1300RPM, wiec w sumie zastanawiam sie czy warto ja wodowac ;)

Pozytywnie, temperatury w tych wszystkich testach tez calkiem ladne.

MSI jednak umie dobre chlodzenie do GPU robic, poza Ventusem moze :wariat:

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Motto x-scama : Minimum dostępności, maximum ceny :D

Niestety albo stety sklepy są największymi scalperami. Tam nikt sie nie zastanawia, czy kogoś wydutkają. Kapsa pełna, zarząd zadowolony.

• Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Widzę, że nasz ulubiony sklep podniósł już ceny części RTX 5070 TI. 

Ten model był przecież wczoraj dostępny za 3899

https://www.x-kom.pl/p/1318529-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-windforce-oc-16gb-gddr7-dlss4.html

To samo było z 5080 i 5090. Na premierę ceny MSRP za podstawowe wersje, a potem sky is the limit 😮‍💨

Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Widzę, że nasz ulubiony sklep podniósł już ceny części RTX 5070 TI. 

Ten model był przecież wczoraj dostępny za 3899

https://www.x-kom.pl/p/1318529-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-windforce-oc-16gb-gddr7-dlss4.html

Typowy x-kom nie dość że cena w górę to niedostępny :D 

Opublikowano
15 minut temu, sovas napisał(a):

Beka o11d xl będzie ciężko zamknąć.

Rurki byle jak, bo tymczasowo.

Trzeba będzie jakiś kątowy przewód, albo czekać na blok.

IMG_1776.thumb.jpeg.c34a908dc9b358815d2f2d7b1108c4a0.jpeg

W o11 evo xl tez nie ma lekko:

20250221-152737.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

jak stoi bez szyby na biurku latem pewnie przyjemnie wieje :D

U mnie stoi pod biurkiem i to po lewej stronie,

ale nie chcialem jej obracac dogory nogami takze nawet do srodka nie zajrze

ale to ma dzialac glownie, nie musi wygladac (choc w miare ladnie w srodku jest ):wariat:

Teraz, sovas napisał(a):

Już mogę powiedzieć, że cewki na pewno słychać pod obciążeniem %-) Wstępnie dałbym tak 7/10 na poziom ich głośności.

Czyli typowy Asus...

"oficjalnie - naprawilismy cewki..."

nieoficjalnie - Panie! to tylko stado swierszczy! :witojcie:

Opublikowano (edytowane)

1 minutę temu, sovas napisał(a):

Już mogę powiedzieć, że cewki na pewno słychać pod obciążeniem %-) Wstępnie był dał tak 7/10 na poziom ich głośności.

Czyli w tufach stabilnie pod tym kątem. Miałem 3 różne i w każdym grały. Inna sprawa, że człowiek się przyzwyczaił 

Edytowane przez AvengerGT

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...