Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, sovas napisał(a):

Dobra sprawdziłem jeszcze UV na 0,895V, karta boostuje do 2800-2850 Mhz.

Wynik w Steel Nomad 14800+, Stock to 14200, więc po UV lepiej.

image.png.1e37068150b04d0179c6fddf652ff2ff.png

https://www.3dmark.com/sn/3976467

Przy próbach wejścia wyżej niż 2900 Mhz na 0,895V crash :)

Wentylatory ustawione na profil Auto.

Widzisz ;) trafił Ci sie dobry chip. Czesto takie OC jest tez wbrew pozorą bardziej stabilne, ponieważ jest zauwazalnie niższa temperatura. Juz nie wspominajac o niższym poborze energii no i też żywotnosci samej karty. Wynik jak na takie UV jest bardzo dobry.!!

• Thanks 1
Opublikowano

Pomijam wydajność serii 5xxx, bo osobiście traktuję jako zwykłe odświeżenie GPU i nic innego!!!, bo nawet nie zasługuje na nową nazwę rodziny obecnie to to............GPU :E (podobna taktyka, jak Intel gen 14)

Nadal są i będą po 2 latach niewyjaśnione przypadki beta gniazd-wtyczek 12/16pin (porażki) jak na razie sparowanej z gniazdami na PCB bez należytych zabezpieczeń.

Jesteśmy w reklamie i ofertach sprzedaży okłamywani przez producentów GPU i zasilaczy.........dot gniazd +...++  w jednych są w innych nie ma i nowe standardy ATX 3.0....3.1, które za chwilę znikną na papierze, jak tylko (może) poprawią znowu na nowe gniazdo i kolejny nowy standard ATX:stukniety:

Ale ......zaraz zaraz przecież naprodukowanych milionów zasilaczy na całym Świecie ze starymi gniazdami 16pin i nowymi kolejnymi beta gniazdami16pin, to trzeba się teraz pozbyć :majty:dlatego można szukać i zgadywać info o gnieździe itd stare, czy nowe?, nowe czy stare? nie czekaj +, a może ++:lol2:

Najgorszy okres obecnie na zakup tak zasilaczy, jak i nowych GPU właśnie pod to to beta 16PIN :kupa:

Robienie za beta testera plus jeszcze samemu za to płacić???, a ewentualny zwrot/wymiana wątpliwy, jakieś czekanie itd???:o

Dziękuję za Bardzo Marną ofertę "Szanowna" NV i producenci zasilaczy, ale zdecydowanie sobie przeczekam na poczciwym Ampere oraz 8-PIN już dawno po beta testach :cool: a mocy nie brakuje, bo w Don Kichota i nieskończone fps dawno zaprzestałem się bawić.

Czasami jak czytam ten wątek, to prawie zawsze czytam kaberet.

Jest rozsądek i granica rozsądku.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sovas napisał(a):

Sprawdziłem z ciekawości demo tego nowego Gothica :D

High - 160-170 fps

Gothic - 140-150 fps

Alkimia Overdose - 80-90 fps :lol2:

Tak by to wyglądało:

O ja...prawie 2.9Ghz i 380W. To tylko pokazuje, że jak sie trafi fajny chip 5090 i oczywiscie nie chcemy bic rekordow to po takim undervoltcie nawet ventus ma racje zakupu.

Dałbyś radę, sprawdzić jakie bedziesz miał max OC Mhz i energochlonnosc przy 0.8V + 2000Mhz mem clock

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
6 godzin temu, Faflucy napisał(a):

ale gwarantem jest sklep i to on będzie decydował. 

Dlatego też trzeba napisać do sklepu, pisałem już o tym tutaj ;) Wrzucałem nawet ss maili od ASUSa i sklepu 

6 godzin temu, sovas napisał(a):

Hm ja pisałem do MSI bezpośrednio i napisali, że nie przyjmą takiej karty na gwarancje, która ma naruszoną plombę.

To ściągnij tak plombę żeby można ją było nakleić z powrotem :) Ja tak zrobiłem mimo zgody na rozebranie ;) 

6 godzin temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Za nic nie zapłaciłem, mówie, że z ciekawości XD 

Ale jednak paluszek swędzi :E

Opublikowano

Nie wiem co to za narzekanie na MFG było, bo po 10h Cyberpunk na ultra, RR, PT  + MFG x3 wygląda obłędnie i ja żadnych artefaktów nawet raz nie zobaczyłem, a klatek 150 + G-Sync i gra niesamowicie płynna :P

Jak to jeszcze będzie w przyszłości ulepszone to jestem na tak!

Opublikowano
5 godzin temu, Boldwyn napisał(a):

Ale innemu użytkownikowi na forum (teraz nie pamiętam komu) odpisali podobnie do Ciebie, żeby potwierdzić na wszelki wypadek ze sklepem (który odpisał podobnie, jeśli nie stwierdzą uszkodzenia to gwarancja jest realizowana).

To ja byłem ;)

Opublikowano
9 minut temu, maras2574 napisał(a):

Dlatego też trzeba napisać do sklepu, pisałem już o tym tutaj ;) Wrzucałem nawet ss maili od ASUSa i sklepu 

Dla tego jak tak zrobiłem. Asus powiedział że nie widzi problemu, natomiast sprzedawca stwierdził że jeżeli stwierdzi naruszenie karty gwarancji nie uzna.

Opublikowano

WRZUCAM PO RAZ KOLEJNY 

Przechwytywanie.JPG

Przechwytywan1ie.JPG

2 godziny temu, sovas napisał(a):

Ja nie wiedziałem o tym. 

No to trzeba czekać na patch, ewentualnie GPU Tweak, ale on też nie jest idealny.

Na razie mogę zostawić nawet te 900mV @ 2650 Mhz, bo działa praktycznie jak stock, a jednak pobór dużo niższy %-)

Nie chce mi sie już w GPU Tweak min maxować.

Mozna jeszcze tego spróbować https://www.asus.com/campaign/GPU-Tweak-III/

2 godziny temu, darekz napisał(a):

Jakaś dziwna akcja ze sklepami z Czech... Parę ogłoszeń z TUFami, właśnie ze sklepu w Czechach. Ktoś coś?

https://www.olx.pl/d/oferta/asus-tuf-gaming-geforce-rtx-5090-32gb-gddr7-CID99-ID14CY2z.html

Dlaczego dziwna ? Blisko chociażby do Ostravy, gdzie karta została zakupiona ;) No chyba że cena jak na dzisiejsze realia "dziwna" 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Bzdura, ty to widze żeś się zesral niezłe na widok nowej generacji i wydajności w swoich postach 🤣🤣

Nie wiadomo o co Ci chodzi, chyba miales zabawki klejone albo przykrecane do podlogi. Pewnie chciałbym miec 5090...jaki masz z tym problem...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Brolly napisał(a):

x-kom skasował komentarze pod 5090 ale karawana jedzie dalej :wariat:

Taki jest obecnie tam komentarz przy jednej z kart: 

! X-KOM KASUJE KOMENTARZE ! NIE KUPOWAĆ KART JEST TWORZONY WNIOSEK DO UOKIK X-KOM JAKO OFICIALNY
RESELLER BIERZE UDZIAŁ W MANIPULACJI CENAMI KART ASUS ZOSTAŁ JUZ POZWANY DROGI X-KOMIE JESZCZE CHWILKA :)

Oj robi się gruba afera z tą generacją, wykraczająca poza same sprawy technologiczne :) Chyba tak nie było dotąd z żadną generacją żeby wkurzeni konsumenci pisali do UOKiK...

Tylko co ludzie mają w głowach, że w ogóle chcą się bić o te karty skoro one mają wydajność +20-30% do 4090, do tego się palą itp. Ja bym tego nawet nie kupił w cenie dawnej 4090 bo bym się bał.

Edytowane przez hubio
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Więcej kart u scalperów i taniej. :hihot:

Hahaha kolega @Smalec tak swoim filmem wyjaśnił, że scalperzy próbują na Ventusach już wyciągnąć tylko 200-300zł i nadal wszystko wisi :hihot: Żeby nie było, w wyszukiwarkę wpisywałem ogólnie "5070ti"

obraz.thumb.png.a7b21df985839e7bbee8f796815f78b3.png

Teraz proponuję spamować wiadomości z propozycją kwot poniżej MSRP.
"Dam 3000zł i zabieram" albo "Krakowskim targiem zróbmy 3400zł i biorę"

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 7