Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nvidio alez pieknie wtopilas, czy się tym przejmujesz czy nie od czasów GF FX nie było takiej wtopy która by tak nadszarpnęła reputację wydawaloby sie kogos "nie do ruszenia", alez to przypomina początek końca na jaki nadział się Intel na własne życzenie.

Oj tam, przesadzasz. Ja dla mnie najlepsza premiera Nvidii od lat.

1. Nie musisz kupować nowej karty, bo ceny są absurdalne, a wzrost wydajności niewielki.

2. DLSS4 dla posiadaczy starych kart.

3. Mnóstwo świetnych memów i historii prosto z życia (zadatki w ramach rezerwacji karty, róbmy pikietę pod X-Komem)

4. Darmowa wiedza na przyszłość - jaki miernik temperatury kupić, jak zejść na Ventusie poniżej 2000 rpm.

Ja tam jestem zadowolony. :E

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

W jakiej grze sprawdzić obciążenie i głośność karty. 

I co w tej grze ustawić?

Testowałem w Furmarku ale raczej żadna gra tak nie obciąża grafiki.

Edytowane przez lysyn
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, lysyn napisał(a):

I co w tej grze ustawić?

Wukonga może zobacz. To jedna z mocniej obciążających gier. 

Ustaw na początku wszystko bez dlss i fa na maxa, a później popatrz z i zobacz różnice.

Edit: Chociaż w wukongu DLSS chyba nie da się wyłączyć :P

Edytowane przez FszoQ
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ffallen napisał(a):

Wystawiają nadal 5090 za 20 tys. zł gdzie na OLX już wiszą oferty za 14 tys. zł max. Niestety jak ludzie nie zagłosują portfelami - nic się nie zmieni.

Wystawiają, a ludzie kupują. W wątku marketingowym x-koma jeden jeleń się chwalił, że "upolował" 5090 u nich za 20 koła. Upolować to można okazję, a nie sprzęt w zawyżonej cenie, który tam wisiał cały dzień.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, FszoQ napisał(a):

Ustaw na początku wszystko bez dlss i fa na maxa, a później popatrz z i zobacz różnice.

Mam tę grę to popatrzę. Dzięki.

Edytowane przez lysyn
  • Like 1
Opublikowano

U mnie wukong nie dociska karty, max 60-70%. Ale gram w 3440x1440. Jedynie gdzie mam max power draw to 3dmark.

19 minut temu, FszoQ napisał(a):

Opublikowano
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Karty mid-tier typu xx70 kosztują tyle od czasów RTX 2000.

Magia cyferek u NVIDIA i zauważ dodatkowe segmenty "wyższych" tierów (które kiedyś nie istniały) i że teraz praktycznie nie ma nowych kart z niskiego segmentu bo ten okupują jakieś starocie. 

O pogłębiającej się różnicy pomiędzy topem a resztą stawki też trzeba wspomnieć bo powinno mieć to odzwierciedlenie w cenie.

Także według mnie jest drożej tylko zostało to sprytnie sprzedane na rynek.

Opublikowano

Spróbowałem na superce Wiedzmina 3 w 1440p na uber+ z RT. 

Na chwilę włączyłem DLSS (bez FG). Wcześniej ustawiłem w apce nvidi aby brał najnowszy DLSS.

Nie potrzebowałem 10s aby zobaczyć artefakty wielkości krzaka. Obraz statyczy, stoją na wzniesieniu, przede mną krzak i cały migoce na czarno jakby płonął.

Pomyślałem, że może jak Mojżesz, powinienem uklęknąć przed krzakiem bo z niego będzie przemawiała do mnie Kurtas...

Niestety nie przemówił. 

Wyłączyłem DLSS bo artefakty dla mnie są niedopuszczalne. Komp jest w totalnym defaulcie. Zero OC.

Czy ktoś ma takie objawy na najnowszych sterownikach w Wiedźminie 3?  

Opublikowano
9 minut temu, sovas napisał(a):

U mnie wukong nie dociska karty, max 60-70%. Ale gram w 3440x1440. Jedynie gdzie mam max power draw to 3dmark.

Chodzi mi o gry bo w 3dmarka nie będę grał.

Opublikowano

Asus zostaje, bo MSI nie pozwoliło mi rozebrać karty bez utraty gwarancji :D
Tak, czy siak pewnie by został.

Teraz, lysyn napisał(a):

Chodzi mi o gry bo w 3dmarka nie będę grał.

To jak znajdziesz coś co wyciągnie max pobór to daj znać xd sprawdzę u siebie.

Opublikowano
1 minutę temu, sovas napisał(a):

400 około, myśle, że jakbym znalazł jakąś bardzo wymagającą grę to dałoby radę wbić 450+

Jesli karta robi 400-450W przy takich taktach i wydajnosci to 5090 wyglada bardzo sensownie :)

jak dla mnie...

Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

A co Pan robi z msi?

Czekam na decyzję ziomka, czy chce, ale raczej nie będzie chciał i do zwrotu poleci. Chyba, że ktoś tu będzie chciał.

Teraz, Zachy napisał(a):

Jesli karta robi 400-450W przy takich taktach i wydajnosci to 5090 wyglada bardzo sensownie :)

jak dla mnie...

No tak, dla mnie też, ja jestem zadowolony, a jak jeszcze założę blok to będzie miodzio :)

Opublikowano

:hahaha:

A ja tak półżartem pisałem, że Nvidia dała popsute ROPy bo przecież w ich oczach się raster już nie liczy, tylko AI, więc to równie dobrze mogłaby być wada obsługi standardu audio typu 100.1, którego użyje 0,0000000001% ludzi (jakby taki standard istniał)

Tymczasem...

image.thumb.png.14832d6e404f0635f2b15cb5b5377395.png

:hahaha:

No nie wierzę, że zgadłem.

Poza tym oni są producentem kart mającym setki miliardów. Taka firma mam uwierzyć nie robi testów GPU przed ich wysłaniem? i potrzebuje... wait for it..

image.png.52bbd3bd23cb5a77c2778a79e72427b1.png

(sorry, że za zbyt mało strzałek ;))

To są już jaja. Trzeci raz to napiszę, bo nadal jestem w szoku: jakim cudem ich dział prawny uznał, że to przejdzie? Jakim cudem nie lecą pozwy?

Oni na serio:

a) mieli kompletne wyje bambosz na tą sprawę, bo przecież to nie bierze udziału w obliczeniach AI, więc po co się przejmować

b) udają, że nie wiedzieli, choć nikt, absolutnie NIKT nie produkuje GPU bez ich testowania przed wysyłką do producentów kart

c) ewidentnie to jest celowe działanie obliczone na to, że mało ludzi będzie chciało się pierdzielić z odsyłaniem kart i czekaniem na wymianę. Dlatego jest wzmianka, że tylko 4% średnio się traci. Zapomnieli, że nowe generacje dają ludziom z +15% i te 5% to 1/3 generacji? :E

Wracamy też do kwestii dlaczego 5090 ma tak mało ROP i dlaczego w zasadzie "Oh-Well..." to jest ADA, bez usprawnień w rasterze, tylko z gorszym czasem dostępu do cache. Chyba teraz już argumentów "przecież oni się znają, jak nie dali, to znaczy, że się nie da!" nie będzie po tym, mam nadzieję. 

Ale ludki pasane przez gadające głowy z Digital Foundry i CEO biegające po scenie na prezentacjach, dalej będą wierzyć w te bajki o końcu rasteru (to ma trochę sensu z powodu ściany postępu) i o tym, że go wcale więcej nie potrzeba (to już jest 100% bzdura). 

Tak jak wcześniej wierzyli, że jest drożej, bo koszty wafli rosną. A potem 4080tki za i tak przepompowane 4600zł zastąpili 15% szybszymi 5080 za 6500, gdy wokół huczy od plotek, że Nvidia robi specjalnie niedobory, żeby nie było czasem za tanio. Nie to, że się 2.5r. temu do tego przyznali opóźniając premierę 40xx. Oni by tak nie zrobili na pewno!

Zupełnie jakby... Nvidia nie mówiła zawsze prawdy i tylko prawdy.

image.png.07b1d59bcdf86f26c4ef0df273b38e28.png

Opublikowano
11 godzin temu, Brolly napisał(a):

x-kom skasował komentarze pod 5090 ale karawana jedzie dalej :wariat:

Znowu skasowane oj x-scalp nie ładnie 

Ciekawe czy ten komentarz że ludzie się zbierają z jakimś pozwem był dla jaj czy faktycznie coś się będzie działo.

Opublikowano
Godzinę temu, lysyn napisał(a):

I co w tej grze ustawić?

Cyberpunk DLAA, RT na maxa, path tracing, ray reconstruction i wio :) 

• Like 1