Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, RTX4090 napisał(a):

MOże to przewrażliwienie - na filmie cisza to jednak coś oznacza. 

Proponuję kompa trzymać pod biurkiem, wtedy nawet świerszcze mogą sobie tam grać (nie rozumiem tendencji do trzymania PC na biurku) 

Ja swojego kompa trzymam na ścianie...

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No przewijam sobie forum i słyszę świerszcza :)

Daj jakieś nagranie. Jestem ciekaw jaki to jest poziom percepcji tych świergoczących cewek.
Mi jedyne cewki jakie grały to kiedyś w 8800GT. Tylko, że tam to był jazgot, ale też karciocha kosztowała niecałego tysiaka, a nie ~14 koła.

Opublikowano (edytowane)

Teraz @PiPoLiNiO szczerze mówiąc jest trochę w pupie. Sprzeda za te 15-16 tys. na OLX no pewnie, że sprzeda. Ale za ile kupi inny egzemplarz? I ważniejsze... kiedy?

Zwrotu wiadomo, że nie zrobi bo się nie opłaca. Jak Komputronik rzuci za te 15189zł znowu, to już jest ledwo na 0. Ale pytanie kiedy to będzie, za tydzień, za miesiąc. Kolejny pewnie dłuższy czas bez topowej karty.

Ja bym chyba zostawił. No i pytanie czy wstrzymujesz kupca co ma rezerwację na Twoją 4090 czy się jakoś dogadaliście, że jednak jak Ci się nie spodoba Astral to jego rezerwacja nie ważna?

Słabo ta premiera 5090 na razie wygląda i cewkowa loteria, tym bardziej... I tak źle i tak nie dobrze :heu:

Edytowane przez ffallen
Opublikowano
2 godziny temu, Alek_M napisał(a):

@RTX4090 zmień płytę, bo zaczynasz być nudny z tymi tekstami. 

@PiPoLiNiO zmiana zasilacza może wyciszyć kartę, ale to loteria. 

Z zagranicznych for 

"With regards to power supplies anecdotally I replaced my BeQuiet 1kw PSU with a Corsair ATX3.1 1kw supply recently and coil whine on my existing 3090 was noticeably reduced. Very much pot luck but it can make a difference."
-------------------
"In person the sound is much more noticeable, it seems that the mobile phone does not record it well at all.
The doubt I have to what extent it is normal in these cards, I have been informing myself by reading many forums and many people assume it as normal and only return if the sound is somewhat extreme. If all of them are going to have it to a greater or lesser extent I don't know if it is worth returning it, in addition to the stock problems.

I have tried changing the psu for a corsair rm1000 atx 3.1 and many possible solutions that I have read but nothing works. The only thing that works is to do undervolt, it lowers the sound quite a bit and I gain a little performance.

My surprise was when I put the pny 3080 back and discovered that it also has noise, exactly the same as the 5080 but a little lower. Could it be a problem with the voltages delivered by the motherboard's pci? I understand that it depends on the card the type of noise is different and in my case the 3080 and the 5080 make the same type of noise only the 3080 a little lower.

Before I didn't hear anything because in the box I had some much louder fans and a secondary mechanical HDD.
I have to say that I only hear it when I lower the volume to zero or almost zero and look for the sound, it's not that the sound itself bothers me that much but it annoys me to pay €1275 and have the card have that sound.
Is this normal or is it really just bad luck and most cards don't have coil whine?"

-------------------

Czyli czasami to jest PSU czasami to jest loteria, 

Tutaj chyba kazdy te video widział. Pod koniec filmu tez jest nawiazanie do cewek 22:32 powiedziała, "my card did come with a coil whine" także ...

Opublikowano (edytowane)

Ja swoją właśnie wrzuciłem na zwrot w paczkomat, u mnie też cewki grały na rtx 5080 gigabyte Gaming oc więc jest to loteria, bo widziałem że Blacku u siebie na testach miał ten sam model i mówił że cisza,dla mnie nie dopuszczalne żeby karta za taką  kasę piszczała. 

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, ffallen napisał(a):

Ja bym chyba zostawił. No i pytanie czy wstrzymujesz kupca co ma rezerwację na Twoją 4090 czy się jakoś dogadaliście, że jednak jak Ci się nie spodoba Astral to jego rezerwacja nie ważna?

Słabo ta premiera 5090 na razie wygląda i cewkowa loteria, tym bardziej... I tak źle i tak nie dobrze :heu:

Może oddać w zamian Astrala jak kupujący zgodzi się na grające cewki ;-).

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mnie zastanawia dlaczego i TUF 4090 i Astral, dokładnie tak samo skwierczały przy przesuwaniu stron internetowych. Wykluczam płytę główną, bo przy TUF była inna. Jedyny wspólny mianownik, to ten zasilacz.

Nie wrzucę filmiku, bo tego po prostu nie słychać za dobrze.

Ja zauważułem u siebie, gdzie również miałem to skwierczenie przy przewijaniu stron internetowych lub przejechaniu myszką po ikonach na dolnym pasku zadań, że zaraz po załadowaniu się Windowsa skwierczenie nie występuję przy powyższych czynnościach a uaktywnia się z kilkusekundowym opóźnieniem i tak już zostaje. Sam nie mogłem znaleźć przyczyny ale szukaj. Może Tobie uda się znaleźć przyczynę :-)

Edytowane przez Crusio
Opublikowano (edytowane)

"Wall Street wróciła do spadków. Blisko 10-procentowa przecena akcji Nvidii. Patrząc na mapę rynku w oczy rzucała się głęboka przecena akcji technologicznych gigantów. Prym wiodły tutaj walory Nvidii, które jeszcze tuż przed zakończeniem sesji traciły blisko 10%, by ostatecznie zamknąć dzień utratą 8,7%. Od momentu publikacji raportu za IV kwartał notowania gwiazdy hossy AI znajdują się w spadku swobodnym, ciągnąc za sobą resztę bigtechów. Notowania Broadcomu spadły o 6%, Amazona o 3,4%,a Microsoftu, Alphabetu i Mety zniżkowały po ok. 2%"  :niegrzeczny:

Źródło:  https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wall-Street-wrocila-do-spadkow-Potezna-przecena-Nvidii-8901402.html?smclient=2230770e-ce41-4db0-a3e8-c6e6af29fbb9&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=default

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Jak kiedyś wziąłem zasilacz z outletu to cały komputer zaczął śpiewać.

Więc jest to jakiś trop, ale też powód dlaczego czasem zasilacze lądują w outlecie ;)

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Też prawda. No ale chciałbym mieć pewność że winna jest tylko i wyłącznie karta. Bo jak to jednak zasilacz, to mogę kupić 10 kolejnych Astral i będzie dalej to samo.

Wychodzi na to, ze te Astrale takie sa. Na necie pisza ze cwierka, ziomeczek z discorda mowi, ze nie idzie wytrzymac - pisal do asusa to mu napisali, ze to specyfikacja sprzetu XD 

Opublikowano

Absurd - wychodzi, że z każdą generacją w temacie skwierczenia u ASUS'a jest co raz gorzej. Jeszcze w tych niższych modelach to by przeszło, ale żeby w Strixach i Astralach i TUF non stop przez tyle lat tego nie ograniczyć chociażby...

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

On zostawia czy oddaje?

Oddaje i mnie ostrzegal zebym nie bral Astrala XD Ale wzialem drugiego haha
Szczerze to mialem nadzieje, ze ziomek z discorda jest przewrazliwiony, ale jak najwiekszy napaleniec na Astrala narzeka, czyli Ty :D to jednym slowem - dramat. 

• Upvote 1