Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kanzu napisał(a):

Bez obrazy, ale mówisz o przyzwoitości samemu wystawiając kartę za 6k więcej zanim jeszcze w rękach ją miałeś przy okazji jadąc po skalperach :)

najpierw gadka ze kupuje sie karty po 15k

potem sprzedaje po +6k

to kur... za ile te karty sa po 21k?

ja nic +6k nie wystawialem, wiec zmien target, albo wracaj do postawowki tam matematyke klas 1-3 powtorz.

bol tylka? - kup, wystaw, moze ktos kupi za te +6k od Ciebie. Wolny kraj, wolny rynek. Mi to powiewa jesli tak zrobisz.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Jeden jegomość którego odrazu rozgryzłem za kartę dał 13,7 wystawił za grubo ponad 16, a na końcu dał ostateczną na 15. Dlatego widzicie możecie tak robić, nikt wam nie broni ale jak dacie się złapać to przysłowiowo „od dzisiaj szorujecie kible” i powinniście być oznaczani. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dr_bb napisał(a):

Czy ktos kupil 5090 i po prostu gra? Nie sprzedaje na olx, nie siedzi na forum, nie nasluchuje cewek, nie mierzy 24h temperatur? 
Zawsze kupowalem topową kartę (teraz tez 5090) zaraz po premierze i po prostu korzystalem z zakupu. Tutaj jest chyba sporo flipowania, odsylania… hm.

Ja kupilem Astrala za 15189 i po prostu gram. Karta cicha, wydajna i jako cala konstrukcja bardzo fajnie spasowana. Jak dla mnie zakup bardzo udany. 

Pozdrawiam serdecznie z rodzinka :lovin:

Edytowane przez Meuron
  • Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, Zachy napisał(a):

ja nic +6k nie wystawialem, wiec zmien target, albo wracaj do postawowki tam matematyke klas 1-3 powtorz.

bol tylka? - kup, wystaw, moze ktos kupi za te +6k od Ciebie. Wolny kraj, wolny rynek. Mi to powiewa jesli tak zrobisz.

Screenshot_20250309_125853_AllegroLokalnie.thumb.jpg.c8bc15ad8d908a9f4ab1a4d56ae0962b.jpg

Głupiego teraz udajesz? Trio były po 13k. Pisałeś w czwartek czy piątek, że przesunąłeś dostawę na następny tydzień, bo nie ma cię w domu a niedługo po tym ktoś wyłapał, że już ogłoszenie wrzuciłeś. 

Jak zaczęło się głośno robić w temacie i @PiPoLiNiO ci wspomniał coś o prowizji z allegro jak sam twierdził to zdjąłeś stamtąd i dalej sprzedawałeś na olx. 

Nigdy nie miałem bólu dupy o takie rzeczy i o to, że ktoś sobie zarobił na czymś. Bardziej mnie bije po oczach ta hipokryzja gdzie publicznie bojkotujesz takie zachowania, robisz podobnie a teraz coś o przyzwoitości piszesz.

Nie mam zamiaru się kłócić. Jak ktoś chce sprzedawać i na tym zarobić to niech sprzedaje, ale po co publicznie wylewać żale na jakieś zachowania i później robić identycznie. Chciałeś, żeby wpadło coś do kieszeni to nie trzeba było chwalić się na forum, że w ogóle kupiłeś albo przynajmniej nie krytykować skalperów. 

Opublikowano

@RtxOn 

no i jesli sprzedal za 15K, to w czym masz problem?

Jego karta, jego sprawa co z nia zrobil.

Kup, graj, sprzedawaj, oddaj na kartias - twoje zabawki, twoje decyzje.

ja tu widze najwiekszy bol tylka u tych ktorzy nic nie robia, albo maja zupelnie inne wybory.

Siedz sobie na tym 5080 i jesli cie to bawi to super :smiech:

Opublikowano

Ja bym tu jeszcze rozróżnił @PiPoLiNiO od reszty (typowego skalperstwa) ponieważ czym innym jest zakup karty dla siebie i odsprzedaż drożej bo TAKI MAMY RYNEK NA PREMIERE a czym innym specjalne wykupowanie kart aby odsprzedać po wyższej cenie. 

Ps. Moja 5070 Ti też "gra" jak głowę wsadziłem pod stolik ale, że gram z głową na stolikiem to nie ma problemu ;)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kanzu napisał(a):

Głupiego teraz udajesz? Trio były po 13k. Pisałeś w czwartek czy piątek, że przesunąłeś dostawę na następny tydzień, bo nie ma cię w domu a niedługo po tym ktoś wyłapał, że już ogłoszenie wrzuciłeś. 

no tak 15 min na allegro z ich zbojecka prowizja. :D

sprzedalem? ktos kupil? dlugo ja tak trzymalem?

No rzeczywiscie zajebisty punkt odniesienia.

kupie malucha za 8k, wystawie za 30k tez bedziesz mi dupe trul ze tak sie nie robi?

Jak zaczęło się głośno robić w temacie i @PiPoLiNiO ci wspomniał coś o prowizji z allegro jak sam twierdził to zdjąłeś stamtąd i dalej sprzedawałeś na olx. 

ty chyba niepowazny jestes.

Prowizje na allegro od razu widac.

ja na allegro mam konto od poczatku jego istnienia, to bym nie wiedzial o prowizji tylko potrzebowal zeby mi ktos to mowil?

Zdjalem, bo bez sensu bylo tam to w ogole wystawiac. i tyle.

gdzie publicznie bojkotujesz takie zachowania, robisz podobnie a teraz coś o przyzwoitości piszesz.

kogo bojkotowalem ze sprzedaje. ja ciagle pisze - jego sprzet, jego sprawa co z tym robi

dodatkowo jak ktos kupil raz msi trio za 12900 i sprzedal za ponad 17k to napisalem 'grubo' i to byl caly komentarz moj - bojkotowalem go? 'grubo' kazdy moze sobie zinterpretowac jak chce - negatywnie/pozytywnie.

wiec nie wciskaj mi innego punktu widzenia

nie masz bolu tylka? wlasanie tymi postami utwierdzasz mnie w przekonaniu ze jednak cos tam cie piecze.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Zachy napisał(a):

@RtxOn 

no i jesli sprzedal za 15K, to w czym masz problem?

Jego karta, jego sprawa co z nia zrobil.

Kup, graj, sprzedawaj, oddaj na kartias - twoje zabawki, twoje decyzje.

ja tu widze najwiekszy bol tylka u tych ktorzy nic nie robia, albo maja zupelnie inne wybory.

Siedz sobie na tym 5080 i jesli cie to bawi to super :smiech:

Widzę ze nie rozumiesz ale administracja zrozumie, choć po moim banie wątpię ale są jeszcze inni admini od tego co mnie zblooowal.  Nie powinno się tego promować, luzacko traktować itp. Powinno się to ganić. Albo jesteś sztywny albo nie lubisz skalpelów dopóki sam nim nie zostaniesz. Ludzie to czytają i się uczą. Ostatnio gościu na jednym forum pytał czy to się opłaca skalpowanie, ryzyko itp czytając takie forum już nie trzeba pytać tylko brać się „do roboty”. Jeśli admini to tolerują to ok ja się nie odzywam więcej, zwróciłem uwagę na problem. Stop promocji, stop pomysłodawcom, stop skalpingowi i testerom na 14 dniówce. Nie promuje się takiego howna. Róbcie to po cichu w domu. Ja dostaje bana za żarty a lewusy brylują. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)

administracja juz pisala tu, zeby nie zagladac innym do portfela i komentowac tego co kto robi z wlasnym pieniedzmi

a wy dalej to samo.

wiec o co Ci chodzi?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

sprzedalem? ktos kupil? dlugo ja tak trzymalem?

Sam niedawno pisałeś, że ziomek co kupił trio jest zadowolony :boink:

2 minuty temu, Zachy napisał(a):

kupie malucha za 8k, wystawie za 30k tez bedziesz mi dupe trul ze tak sie nie robi?

Przeczytałeś resztę posta czy nie zrozumiałeś?

Jakbyś cisnął publicznie po handlarzach samochodów na forum i później tak zrobił to pewnie bym ci o tym wspomniał :lol2:

Ta dyskusja nie ma sensu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kanzu napisał(a):

Sam niedawno pisałeś, że ziomek co kupił trio jest zadowolony :boink:

no tak i pewnie kupil za 19-20k bo jest debilem i nie wiedzial ile karta byla warta.

kupil w koncu >>>kolega<<< i jest zadowolony z:

1. dobrej wyceny rynkowej

2. wydajnosci

3. temperatur

4. upgrade ktory zrobil z 4090 na 5090

on jest zadowolony, a ty sie przypierdzielasz, to w koncu on to wzial czy ty?

na codzien tak latasz po allegro i robisz zdjecia aukcjom jakims? 

ja uwazam ze to jest takie, lagodnie mowiac, troche nienormalne :smiech:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Zachy napisał(a):

administracja juz pisala tu, zeby nie zagladac innym do portfela i komentowac tego co kto robi z wlasnym pieniedzmi

a wy dalej to samo.

wiec o co Ci chodzi?

Ja Ci nie zaglądam. Czytaj ze zrozumieniem. Rób co chcesz, tylko publicznie przyznajecie się do januszerki i skalpingu. To jest różnica. Jak admini tolerują 14 dniowych kozaków i skalperow a banują porządne osoby to ok już wiem gdzie jestem. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)

Ja sie za skalpera nie uwazam

nie siedze z jakimis botami i nie kupuje sprzetu na potege z prognozowaniem cen i zyskow.

to sprzedaz okazjonalna jakbys nie wiedzial.

6 minut temu, RtxOn napisał(a):

Ja Ci nie zaglądam. Czytaj ze zrozumieniem. Rób co chcesz, tylko publicznie przyznajecie się do januszerki i skalpingu. To jest różnica. 

caly czas komentujecie, nie tylko ty, ze ktos kupil i sprzedaje, to co to jest?

rozmowa o kwiatkach na polanie?

czy o tym co kto robi z wlasna kasa?

i na pewno nie chodze i nie chwale sie za ile cos tam kupilem i za ile sprzedaje.

bo to nie jest taki watek tematyczny.

tu miala byc dyskusja o kartach, a nie tym ze x czy y cos kupil i odsprzedal.

ale tak tu narabaliscie postow niezwiazanyc z tematem ze to jeden wielki smietnik

a ja, jako jeden z nielicznych, zamieszczalem wlasne wyniki.

a najlepszy jest tekst 'dostalem bana za prawde' - a co Ty Lepper jestes, ze za prawde Cie szykanuja, a tu panuje komuna jakas?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 godziny temu, RtxOn napisał(a):

Tu wypożyczają, pochwalą się benchmarkiem, zrobią fotki i na zwrot. Pozerka. Dlatego admini powinni zrobić zweryfikowanych użytkowników 5000 z fakturą po 28 dniach a nie banować elitę.

Człowieku, wiem, że między innymi do mnie piszesz. To powiedz mi jak powinienem się zachować? Od wczoraj rano zacząłem używać tej karty, więc cały dzień ją testowałem pod różnym kątem, bo zrobiłem zakup za 15,5k! Nie za 200zł, choć i wtedy bym sprzęt testował. Chyba mam prawo mieć wątpliwości? Sprzęt mi hałasuję cewkami w idle, więc korzystam z prawa konsumenckiego do przetestowania go w wyznaczonym okresie. Dzisiaj już pykam tylko w gierki i to kolejna faza testu - sprawdzam czy zakup jest wart ceny. Według Ciebie po tak drogim zakupie powinienem być zaszczycony wielką łaską jensena i nic nie poddawać analizie? Jeśli sprzęt będzie dla mnie niewystarczająco dobry to oczywiście, że rozważę zwrot, nie widzę w tym nic dziwnego :) 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

na codzien tak latasz po allegro i robisz zdjecia aukcjom jakims? 

ja uwazam ze to jest takie, lagodnie mowiac, troche nienormalne :smiech:

Człowieku oddychaj.

Link do aukcji jest normalnie w postach na forum. Nawet nie musiałem daleko szukać. 

Widzę, że nie ma sensu nawet odnosić się do tego co piszesz, bo nie czytasz ze zrozumieniem moich postów.

Nie mam ochoty przy niedzieli na dyskusje ze ścianą i wyłapanie bana za robienie tu większego burdelu, bo ciśnienia nie trzymasz. 

Liczyłem na jakieś bardziej merytoryczne odpowiedzi z twojej strony, a ty dorosły chłop rzucasz się jak dziecko. Jak wtedy cię wyjaśniali to taki obruszony nie byłeś. 

Ja skończyłem :cool:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To ja może wrócę do tematu. Jak wygląda sprawa z cewkami w niższych modelach 5080, jakieś inno3d X3, ventus, windforce sff, interesują mnie najtańsze modele bo i tak chcę położyć blok wodny, więc jakość chłodzenia nie ma znaczenia. 

Może ktoś kto ma podzieli się wrażeniami.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
6 minut temu, Zachy napisał(a):

Ja sie za skalpera nie uwazam

nie siedze z jakimis botami i nie kupuje sprzetu na potege z prognozowaniem cen i zyskow.

to sprzedaz okazjonalna jakbys nie wiedzial.

caly czas komentujecie, nie tylko ty, ze ktos kupil i sprzedaje, to co to jest?

rozmowa o kwiatkach na polanie?

czy o tym co kto robi z wlasna kasa?

i na pewno nie chodze i nie chwale sie za ile cos tam kupilem i za ile sprzedaje.

bo to nie jest taki watek tematyczny.

tu miala byc dyskusja o kartach, a nie tym ze x czy y cos kupil i odsprzedal.

ale tak tu narabaliscie postow niezwiazanyc z tematem ze to jeden wielki smietnik

a ja, jako jeden z nielicznych, zamieszczalem wlasne wyniki.

a najlepszy jest tekst 'dostalem bana za prawde' - a co Ty Lepper jestes, ze za prawde Cie szykanuja, a tu panuje komuna jakas?

1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Człowieku, wiem, że między innymi do mnie piszesz. To powiedz mi jak powinienem się zachować? Od wczoraj rano zacząłem używać tej karty, więc cały dzień ją testowałem pod różnym kątem, bo zrobiłem zakup za 15,5k! Nie za 200zł, choć i wtedy bym sprzęt testował. Chyba mam prawo mieć wątpliwości? Sprzęt mi hałasuję cewkami w idle, więc korzystam z prawa konsumenckiego do przetestowania go w wyznaczonym okresie. Dzisiaj już pykam tylko w gierki i to kolejna faza testu - sprawdzam czy zakup jest wart ceny. Według Ciebie po tak drogim zakupie powinienem być zaszczycony wielką łaską jensena i nic nie poddawać analizie? Jeśli sprzęt będzie dla mnie niewystarczająco dobry to oczywiście, że rozważę zwrot, nie widzę w tym nic dziwnego :) 

No tak, jak nie pasuje to zwracam. Normalka. Natomiast jak pasuje a koledze tutaj pasuje bo sprzęt elegancki, cewki nie piszczą , rekord polski a na sell z przebitką. Lub kupują z myślą tylko żeby się pobawić, porobić fotki i na zwrot. O to chodzi. 

Opublikowano
2 minuty temu, Totek napisał(a):

To ja może wrócę do tematu. Jak wygląda sprawa z cewkami w niższych modelach 5080, jakieś inno3d X3, ventus, windforce sff, interesują mnie najtańsze modele bo i tak chcę położyć blok wodny, więc jakość chłodzenia nie ma znaczenia. 

Słyszałem, że w każdym z tych modeli cewek nie słychać :)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Totek napisał(a):

Z tego co wiem to najdziwniejsze jest to że im lepsze kondensatory tym bardziej hałasują. Czytałem kiedyś na jakiejś zagranicznej stronie porównanie rozebranych 4090. 

Opublikowano

ja pisze do wszystkich nie tylko do Ciebie.

fakt faktem - poswiecasz czas zeby znalesc jakies dawne posty

mi by sie nie chcialo, ale ja nie szukam sensacji tam gdzie jej nie ma.

wystawil bym za 30k to od razu znaczy ze jak aukcja zniknela ze za tyle karta poszla?

idz sie prz**** do tych co nadal po 20k wystawiaja ze psuja rynek, a nie do mnie.

Teraz, RtxOn napisał(a):

No tak, jak nie pasuje to zwracam. Normalka. Natomiast jak pasuje a koledze tutaj pasuje bo sprzęt elegancki, cewki nie piszczą , rekord polski a na sell z przebitką. Lub kupują z myślą tylko żeby się pobawić, porobić fotki i na zwrot. O to chodzi. 

I z czym masz problem, to jest moja karta, opisalem co na niej osiagnalem i mam prawo z nia zrobic co chce i to nie jest twoj interes czy ktos ja kupi, czy ja zwroce do sklepu.

takze odwal sie od moich decyzji finansowych i zajmij swoim zyciem.

3 minuty temu, Totek napisał(a):

pewnie w nizszych modelach jest to mniej widoczne, ale jakbys wzial TUF, ASTRAL to generalnie szanse mocno rosna.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

ja pisze do wszystkich nie tylko do Ciebie.

fakt faktem - poswiecasz czas zeby znalesc jakies dawne posty

mi by sie nie chcialo, ale ja nie szukam sensacji tam gdzie jej nie ma.

wystawil bym za 30k to od razu znaczy ze jak aukcja zniknela ze za tyle karta poszla?

idz sie prz**** do tych co nadal po 20k wystawiaja ze psuja rynek, a nie do mnie.

I z czym masz problem, to jest moja karta, opisalem co na niej osiagnalem i mam prawo z nia zrobic co chce i to nie jest twoj interes czy ktos ja kupi, czy ja zwroce do sklepu.

takze odwal sie od moich decyzji finansowych i zajmij swoim zyciem.

Nie jest Twoja, Twoja to będzie po 28 dniach. Wtedy uwierzę że jest Twoja. I kończę temat. Swoje napisałem co o tym sądzę i koniec. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
2 godziny temu, Dr_bb napisał(a):

Czy ktos kupil 5090 i po prostu gra? Nie sprzedaje na olx, nie siedzi na forum, nie nasluchuje cewek, nie mierzy 24h temperatur? 
Zawsze kupowalem topową kartę (teraz tez 5090) zaraz po premierze i po prostu korzystalem z zakupu. Tutaj jest chyba sporo flipowania, odsylania… hm.

W tej generacji tak się nie da - wpierw musisz sprawdzić czy karta Ci się aby nie pali w obudowie, potem softem czy Ci ROP'ów nie brakuje, a na koniec włączyć coś mega wymagającego by sprawdzić czy nie dostałeś w gratisie orkiestry dętej.