Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

I tak nie kupisz ;) A lepsze chlodzenia to chociazby GB Windforce lub Prime Asusa.

Nie no właśnie kupię, chce się trochę pobawić. Ogólnie poluję na Prime Asusa ale już podbili ceny do 3199zł. Niby róznica znikoma ale w imię zasad nie wezmę :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Yedi napisał(a):

Za 3199 ?? Chyba za 5070 :)

Tak, był w komputroniku. Teraz wersja OC za 3299zł. 

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No tak ale na chwile obecna nie kupisz bo sa niedostepne, ale te chlodzenia co wymienilem w mrsp sa najlepsze wiec warto polowac.

I tak chciałem zrobić UV do 200-220W i sprawdzić wydajnośc do 3060Ti w 1440p. Jakby było powyżej 80% to bym zostawił. 

Edytowane przez xtn
Opublikowano

@lamparcicho

Kupiłem w x-kom w cenie 4499 zł. Testuję już 4 godziny i kurcze - świetna karta. Nie mogę znaleźć minusów.

@BarBar009

Przy ustawieniu na 30% ich prędkość to 1200 RPM (są tylko delikatnie słyszalne). Ogólnie nawet przy większych RPM ich szum jest dużo bardziej akceptowalny dla mnie niż było to w Aorus Master.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Crusio napisał(a):

@lamparcicho

Kupiłem w x-kom w cenie 4499 zł. Testuję już 4 godziny i kurcze - świetna karta. Nie mogę znaleźć minusów.

@BarBar009

Przy ustawieniu na 30% ich prędkość to 1200 RPM (są tylko delikatnie słyszalne). Ogólnie nawet przy większych RPM ich szum jest dużo bardziej akceptowalny dla mnie niż było to w Aorus Master.

Az tak zly ten Aorus? Nie dobrze to rokuje dla mojego 5090 Aorusa XD

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

5070 nie ma co porównywać do 4090 to całkowicie inne chłodzenia.

Z tego co widzę to Aorus ma to samo chłodzenie w modelu 5070 TI jak i w 5090.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Crusio napisał(a):

Z tego co widzę to Aorus ma to samo chłodzenie w modelu 5070 TI jak i w 5090.

Inne, lepsze, wydajniejsze. Wizualnie podobne bo to seria Aorus, ale inne.

A co do samych wentyli to cóż, trochę loteria z tym też bywa, nawet w tych samych modelach tej samej generacji, kwestia czy z lepszej czy gorszej dostawy się trafią :E.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 15:48, lukadd napisał(a):

W zasadzie tak jak pisałem wcześniej, jeśli tam nie ma na chama naprężeń i nie będą ci jakieś wkurzające wibracje przechodzić z jednego na drugie to może być.

Ale ja sam wywaliłbym to chłodzenie z CPU bo to tylko kloc co zakłóca obieg powietrza w budzie i zbiera całe ciepło z backplate od GPU. 

Wrzuć tam jakieś fajne AIO na CPU i po problemie. Np. Arctic liquid freezer 3 360 po taniości i świetnie się sprawdza, jak wejdzie do budy,.

Póki co nic się nie dzieje, ale kabel i radiator są tak blisko ,że trochę kupa w majtach jest i myślę o wymianie tego badziewnego kabla kątowego tylko pytanie na jaki ?

Messenger_creation_7162BFE1-FF6D-476D-A28E-EF4CB285A9D0.jpeg.6428438e3bf1183982412ef474911395.jpeg

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Inne, lepsze, wydajniejsze. Wizualnie podobne bo to seria Aorus, ale inne.

A co do samych wentyli to cóż, trochę loteria z tym też bywa, nawet w tych samych modelach tej samej generacji, kwestia czy z lepszej czy gorszej dostawy się trafią :E.

Co ciekawe pare osob na necie pisalo, ze jakas aktualka biosu to naprawila.

Zas inni ze zadnej aktualki nie da sie pobrac, ale uwazaja, ze to na pewno problem oprogramowania, bo jak wylaczaja kompa to wiatrak cicho staje :P

Opublikowano
47 minut temu, Crusio napisał(a):

@lamparcicho

@BarBar009

W sensie zamieniłeś 4090 na 5070Ti?

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

W sensie zamieniłeś 4090 na 5070Ti?

Nie no co Ty :-) 4090 zostaje w moim głownym komputerze do 4K.

5070 Ti poszła do mojego drugiego kompa gdzie gram w 2560 x 1440. Po OC mam praktycznie wydajność 1:1 ze stockiem 5080.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

A po oc 5080?

Będzie lepsza od 5070 Ti ale. No właśnie ale ... obecna różnica w cenie nie jest warta tej dopłaty do 5080.

Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wymiarowo to samo.

2 minuty temu, Crusio napisał(a):

@DżonyBi Wagowo też.

No to ciekawe, wymiarowo może być podobne, ale, że wagowo też?

Konstrukcja vapor chamber, układ heat pipe, czy materiały z o opisu inne na tych chłodzeniach.

5090

cooling-card3.png

5070ti

cooling-card3.png

• Upvote 2