Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Chcialbym poznac idiotę który wymyślił ten 4 wentylator na Astralu :E 

image.thumb.png.73e37028804ddcbdb52f2cd4fdfb4e58.png

Ja tez :) :) :) :) :) :) :) 

Zajebalbym mu ojcowskiego majac 24 lata na karku

W jednym Aorus wypada lepiej jak suprim:

Spoiler

image.thumb.png.c6974650eef57020bd4516d013aed487.png

Zas w drugim gorzej niz Astral i Suprim:

Spoiler

image.thumb.png.69b3d686a3f1568f952e93e59d7b8818.png

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
1 godzinę temu, RtxOn napisał(a):

Lc itp juz nie ma racji bytu. To nie te czasy. Ja nie zrobilem zadnego uv tylko oc pod korek, nie ustawialem krzywej, nie zrobilem nic oprocz dobrania przemyslanych komponentow I ustawieniu profilu cichego w msi center. Dzisiejszy sprzet to #samograj, sadzac po waszych komentarzach to spociliscie sie fest na tych afterburnerach I biosie a mam najcichszy pc na tym forum, sadzac po tym co wy tu za kombinacje alpejskie robicie. Mialem rozne sprzet w tym gamingowe laptopy I wiem co to suszarka, glosny, w miare cichy sprzet I co to uv. 4k 120hz rowniez mam I 240 3440x1440p wraz z gsynciem wiec nie wiem skad wziales co widze a co nie. Vsync to bieda, mam elegancko ustawionego gsynca na obu. 

Edit. Mam na mysli calego pc nie tylko karte, wlaczylem przed chwila coda black ops 6 bez kaganca I nic nie slysze, dopiero z 20cm delikatnie szumek, z uchem przy budzie. Dodatkowo nie jest wygluszony to havn hs420 a wiec I wyglada I jest cicho.

MSI center 😆

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja tez :) :) :) :) :) :) :) 

Zajebalbym mu ojcowskiego majac 24 lata na karku

W jednym Aorus wypada lepiej jak suprim:

Ukryj zawartość

Zas w drugim gorzej niz Astral i Suprim:

Ukryj zawartość

Wiedzieliście, że inno3d wersja RTX 5080 X3 nie ma komory parowej i zajmuje 2 sloty, a X3 z dopiskiem OC zajmuje 3,5 slotu i takową komorę posiada? 

Co do cytowanego tekstu, bardzo lubię porównanie Techpowerup, gdzie normalizują obroty wentylatorów do natężenia 35 decybeli i mierzą temperatury gpu. Pozwala to na sensowne porównanie kultury pracy modeli niereferencyjnych. 
https://www.techpowerup.com/review/zotac-geforce-rtx-5080-amp-extreme/40.html

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano (edytowane)

MSI center @wkamil73 nie wiem co Cie tak smieszy. Mam mobo MSI i karte Tez ale to drugorzedna rzecz to mam MSI center. Sam sie zdziwilem ale profil cichy jest elegancki. Takze bawienie sie krzywa nie ma sensu skoro temp I halas a wlasciwie jego Brak to Topka.  Wiem ze to obciach bo lepiej sie robilo oc zworkami na celeronie czy pentiumie a tu wystarczy jeden guziczek I nie trzeba w biosie krzywej planowac. No coz takie czasy a Ty zyj dalej  w "komunie"

@Karro no moze zbiera ale co ja tam robie, sterowniki, oswietlenie, profil cichy wentyli w obudowie I to wsio. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
33 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja jestem ciekawy jak to jest, ze roznym testerom bardzo rozne wyniki tych kart wychodza

Już to tłumaczyłem, obudowa/benchtable ma kluczowe znaczenie dla wyników i relacje między kartami od strony chłodzenia będą inne zależnie od tego, czy sprzęt działa na wolnym powietrzu, w mniejszej budzie, większej budzie, itd. Oczywiście zakładając, że testy są wykonane poprawnie (ta sama lub bardzo zbliżona temperatura otoczenia, odpowiednio dociążone GPU, itd.).

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Już to tłumaczyłem, obudowa/benchtable ma kluczowe znaczenie dla wyników i relacje między kartami od strony chłodzenia będą inne zależnie od tego, czy sprzęt działa na wolnym powietrzu, w mniejszej budzie, większej budzie, itd. Oczywiście zakładając, że testy są wykonane poprawnie (ta sama lub bardzo zbliżona temperatura otoczenia, odpowiednio dociążone GPU, itd.).

To ze rozne temperatury same w sobie osiagaja to rozumiem, bo inne budy itd. Ale, kolejnosc w rankingach tych testerow tez moze sie tak znaczaco roznic przez reszte setu? Na zasadzie ze karta X dziala lepiej niz karta Y w buildzie Z?

Chodzi o to, ze 1 tester sprawdza 3 karty w tych samych warunkach i ma wtedy okreslony ranking: 1 miejsce, 2 i 3
No i inny tester ma inne warunki a jego ranking (nie same w sobie temperatury i halas) wyglada znaczaco inaczej?

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Na zasadzie ze karta X dziala lepiej niz karta Y w buildzie Z?

No cóż, wygląda na to, że może się tak zdarzyć (patrząc na przytoczone testy). Być może nawet różnice między różnymi sztukami kart mają tu znaczenie, ale tego nie jestem w stanie zbadać, nigdy nie miałem dwóch sztuk tego samego modelu.

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

No cóż, wygląda na to, że może się tak zdarzyć (patrząc na przytoczone testy). Być może nawet różnice między różnymi sztukami kart mają tu znaczenie, ale tego nie jestem w stanie zbadać, nigdy nie miałem dwóch sztuk tego samego modelu.

Chińczykowi się krzywo pasta nałoży na jedno GPU i już inne tempy, albo jakieś inne pasty, termopady inne partie i już co innego. W jednej sztuce chłodzenie lepiej dokręcone w innej gorzej :E itd.

Już tutaj nawet ludzie mieli nowe gpu w których jak dokręcili chłodzenie to tempy się poprawiły :E 

Mój strix 3080 miał na pamięciach do 80stopni, gdzie nie jeden narzekał, że im łapią po 90 czy nawet 100 stopni, prosto nówki ze sklepu :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No skonfundowała mnie ta sytuacja troszkę, bo wtedy wychodzi na to, że takie testy z naszymi buildami mogą znacznie się różnić i już nie tak łatwo oprzeć na nich wybór pomiędzy paroma modelami :/ 

Pewności nie masz nigdy, jak pisałem wyżej, nawet nie masz jak sprawdzić, czy test był w ogóle dobrze wykonany, tj. czy karty leciały na pełnym TDP, czy się nudziły ;)

Teraz, lukadd napisał(a):

Chińczykowi się krzywo pasta nałoży na jedno GPU i już inne tempy, albo jakieś inne pasty, termopady inne partie i już co innego. W jednej sztuce chłodzenie lepiej dokręcone w innej gorzej :E itd.

Już tutaj nawet ludzie mieli nowe gpu w których jak dokręcili chłodzenie to tempy się poprawiły :E 

Mój strix 3080 miał na pamięciach do 80stopni, gdzie nie jeden narzekał, że im łapią po 90 czy nawet 100 stopni, prosto nówki ze sklepu :E 

Nie wątpię, ale jak wyżej, samemu nigdy nie miałem okazji porównać różnych sztuk, więc osobiście nie chcę tego pisać w formie pewnika.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

A to były te fajne czasy co zapominali przy montażu zdejmować folii z termopadów :smiech:

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

Jest jeszcze 3 możliwość, sponsorowane testy

Np kupiłem pewną 980ti dzieki testowi pewnego świętej pamięci portalowi ktora miała mieć 1335rpm a miała 2500.No ale jak ktos daje klika minimalnych w fantach za test to później musi być wdzięczność %-)

Tutaj już wkraczasz w rejon teorii spiskowych ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Chcialbym poznac idiotę który wymyślił ten 4 wentylator na Astralu :E 

Ten gość zapewne wziął niezłą premie. Doskonale przewidział jak bardzo gracze kochają tandetę i że się to sprzeda :D

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

ani trochę ,1 nawet sie przyznał ze dostal za test takie 2 co na tamte czasy było 6K a karta nie miała 1335 wiec nie wierze ze nie umieli testować

To, że komuś została karta po testach, nie znaczy, że celowo naściemniał w wynikach, to nie jest żaden dowód. Może po prostu trafiłeś felerną sztukę, nie znam tematu, nie wnikam.

Opublikowano

Astral to w ogole mial dziwny marketing. Wszystko mialo byc bezkompromisowe. Jak dodatkowy wentylator poprawi temp o 1c kosztem 5db to ma byc I Basta. Ma byc wielkie,glosne ale na wykresach temp,zegarow I fps nr 1. No coz wyszlo Jak wyszlo. 

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

nie ,karta ultra dobrze przenosiła ciepło a wszyscy mieli takie wyniki

To pewnie jak pisałem wcześniej, że jest taka możliwość, test był źle zrobiony na mało dociążonym GPU. Tylko to w dalszym ciągu nie jest żaden dowód na (cytując) "test sponsorowany", tylko równie dobrze może być zwykłe partactwo.

Opublikowano
2 godziny temu, Quadro26 napisał(a):

Ktoś z forum miał do czynienia z Zotac Amp Extreme Infinity w wersji rtx 5080? Nie jest bazowym modelem, a można dostać praktycznie w cenie Inno x3 OC. 

Składałem właśnie kompa dla kumpla na Zotacu Solid.

Solidna karta, trochę cewki grały, wentylatory bez jakiegoś mechanicznego pogłosu, po UV 2820MHz@900mV około 300W w SpeedWay

Temperatura ok.60'C w dobrze wentylowanej obudowie przy obrotach 1300. Nie jest to najcichsza karta na pewno, ale jest bardzo ok.

Po podbiciu PL +11% kręciła się do prawie 3300MHz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, IceMan napisał(a):

Składałem właśnie kompa dla kumpla na Zotacu Solid.

Solidna karta, trochę cewki grały, wentylatory bez jakiegoś mechanicznego pogłosu, po UV 2820MHz@900mV około 300W w SpeedWay

Temperatura ok.60'C w dobrze wentylowanej obudowie przy obrotach 1300. Nie jest to najcichsza karta na pewno, ale jest bardzo ok.

Po podbiciu PL +11% kręciła się do prawie 3300MHz.

@ShaDow_Pro @IceManA kojarzycie na ile tam obrotów minimalnie startują wentylatory podczas oglądania filmów itp? W mojej 3080 Aorusa lubię to, że na biosie silent odpalają się na 700 obrotów i są praktycznie niesłyszalne, gdzie na poprzednim Phantomie GS, którego zwróciłem, startowały od razu do 1200 obrotów i brzmiało to jak startujący helikopter. 

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
8 minut temu, Quadro26 napisał(a):

@ShaDow_Pro @IceManA kojarzycie na ile tam obrotów minimalnie startują wentylatory podczas oglądania filmów itp? W mojej 3080 Aorusa lubię to, że na biosie silent odpalają się na 700 obrotów i są praktycznie niesłyszalne, gdzie na poprzednim Phantomie GS, którego zwróciłem, startowały od razu do 1200 obrotów i brzmiało to jak startujący helikopter. 

Minimalne obroty to 1240.

Ale do 50'C się nie włączają.

Oglądałem YT i karta nie przekraczała 45'C

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wydaję mi się, że to kwestia podejścia do danej sytuacji i wykorzystanie jej przez sklepy... No bo gdybyś miał do wydania, powiedzmy te 5000 zl na GPU to co byś wybrał?

Swoją drogą, to porąbane to jest!

Nie ma alternatyw i to jest powód tej patologi.

Edytowane przez darekz