Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Ventus 5080 jest lżejszy nawet od Inno3D 5070ti a musi okiełznać 360W. Myślę że wiesz co to oznacza ;)

No domyślam się...

6 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Nieźle, w tym tygodniu sprzedałem używaną za 5700 :E

Czyli zrobiłeś przeskok z Ventusa na Inno3d 5080? Jak wrażenia, jak duża różnica?

Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Powiem tak, otwierając Dark Power 13 Pro 1600, czułem największe odczucie z otwierania sprzętu premium w całym swoim życiu. Nie da Ci tego TV za 20k, karta za 15k, co da Ci otwieranie tego zasilacza. To jak to jest spakowane, jakiej jakości jest sam zasilacz, coś pięknego ;)

Potwierdzam :D 

43 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wstaje rano i widze mini drama znowu, to jednak ten bq nie taki fajny? 😆 Moge anulować i brać tego vertexa px 1200 jak będzie pewniejszy.

@Phoenix. @PiPoLiNiO @Zachy

Jesli chodzi o kable to nie problem tez domowic ;)

https://www.bequiet.com/pl/accessories/power-cable/805

Sa dwa rodzaje do kazdego zlacza w zaleznosci jak sa odwrocone.

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

dark power 13 bez pro zostało już to dawno naprawione ;) Co zresztą pisałem wyżej testerowi że to pierwsze wypusty miały problem. 

I nie były to też jednostki dark power z dopiskiem pro tylko te zwykłe.

4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Im chodzi o wadliwe dark power 13 bez dopisku pro i te faktycznie miały problem na swoją premierę i chwilę po

Problem się ciągnął od serii 12 również pro. Przy DP 13 było dużo pisane, bo sporo ludzi kupiło ten zasilacz jako, że to był jeden z pierwszych 3.0. Problem na pewno pojawiał się jeszcze w tamtym roku, ~12-9 miesięcy temu i również trafiał się w 13pro np. 1600W bo widziałem takie wpisy od ludzi, śledząc temat. 

Ale prawdopodobnie to ogarnęli, albo już bardzo rzadko trafiają się problemy bo od jakiegoś czasu nie widać nowych wpisów na ten temat przy nowo zakupionych zasilaczach Bequiet.

Opublikowano

Wiesz to nie sa tanie zasilacze wiec jak bylo ich naklepane sporo i byly wadliwe to zapewne tez mogly i rok lezakowac zanim ktos to kupil. Obecnie tez nie slyszalem zeby problem wystepowal.

Ale tak jak pipek pisal, radosc z otwierania tego zasilacza to jest cos pieknego :D 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli zrobiłeś przeskok z Ventusa na Inno3d 5080? Jak wrażenia, jak duża różnica?

Przepaść, 10C chłodniejsza, cichsza i osiągająca lepsze wyniki w OC/UV.

Edytowane przez dhyde00
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Powiem tak, otwierając Dark Power 13 Pro 1600, czułem największe odczucie z otwierania sprzętu premium w całym swoim życiu. Nie da Ci tego TV za 20k, karta za 15k, co da Ci otwieranie tego zasilacza. To jak to jest spakowane, jakiej jakości jest sam zasilacz, coś pięknego ;)

Chyba unboxing bo tak to napisałeś jakbyś go rozkręcił i zachwycał się tym jakie ma wielkie... kondensatory :E

Nigdy nie zrozumiem tej fascynacji unboxingami :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wiesz to nie sa tanie zasilacze wiec jak bylo ich naklepane sporo i byly wadliwe to zapewne tez mogly i rok lezakowac zanim ktos to kupil. Obecnie tez nie slyszalem zeby problem wystepowal.

Ale tak jak pipek pisal, radosc z otwierania tego zasilacza to jest cos pieknego :D 

Tak ogólnie to bajka, są świetnie złożone i mają super sprawność. Pod obciążeniem ten wentyl też cicho pracuje.

Ale czy to były leżaki, przynajmniej jeśli chodzi do początku 2024 to nie. Bo ludzie odsyłali na gwarancje do Bequiet i oni fakt, że sprawnie im wymieniali wentyle, czy nawet na nowe sztuki, innym dawali inne modele zasilaczy i problem w mniejszym lub podobnym stopniu dalej występował jeszcze na pewno w pierwszej połowie 2024 roku.

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zasilacze tej serii mają tryb pasywny pracy wentylatora ?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, barteke napisał(a):

MSI ma w ofercie obok Ventusa model Shadow 3X - to jakieś bliźniaki? Wymiary identyczne, ventus minimalnie cięższy (5070ti).

Shadow to najniższa półka jaką ma w ofercie MSI- backplatte z plastiku i tylko 3 ciepłowody. Powinien być poniżej msrp

Edytowane przez jankooo
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego co kojarzę, to INSPIRE = VENTUS > SHADOW.
Może doszli do wniosku, że trzeba stworzyć podobną i gorszą kartę od Ventusa, aby symetrycznie rozłożyć negatywne opinie :D
Szkoda, że Biostar odpuścił serię RTX 5xxx - byłaby naprawdę zaciekła walka o to kto ma najgorszą kartę :smiech:

Kolega @Smalec powinien mieć pożywkę na następne materiały :D
Konstrukcja tych "Shadow" musi być wręcz epicka.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Nic mi nie terkotalo i zasilacz bezglosny.

Wiec musiales miec wadliwa sztuke.

Problem był ogólnie nagłośniony więc to nie jest przypadłość jednej sztuki, występował również w topce DP Pro. Jak pisało kilku użytkowników problem ten występuje tylko przy starcie zasilacza, dźwięk nie jest straszny, poza tym zasilacz pracuje świetnie mimo braku trybu półpasywnego, nawet pod grą ledwo tam z niego wieje a jest chłodny w porównaniu do Corsarza gdzie tam wentyl się nawet nie odpalał nawet pod obciążeniem (bo nie przekroczył 50% obciążenia) i był wyraźnie ciepły, więc pewnie bq coś tam racji w tym ma że nie dają trybu 0.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Karro napisał(a):

Jakoś nie che mi sie wierzyć ze maja tyle chlodzeń na produkcji.Komu by sie to opłacało by nową linie ustawiać by rżnąc 4 rurke xD

Korporacjom się opłaca bo oni tego zaoszczędzonego dolara mnożą przez tysiące sprzedanych sztuk...

Jak spojrzeć na to z innej strony to ventus nie może być taki zły skoro mieli z czego ciąć jeszcze%-)

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, lukadd napisał(a):

Tak ogólnie to bajka, są świetnie złożone i mają super sprawność. Pod obciążeniem ten wentyl też cicho pracuje.

Ale czy to były leżaki, przynajmniej jeśli chodzi do początku 2024 to nie. Bo ludzie odsyłali na gwarancje do Bequiet i oni fakt, że sprawnie im wymieniali wentyle, czy nawet na nowe sztuki, innym dawali inne modele zasilaczy i problem w mniejszym lub podobnym stopniu dalej występował jeszcze na pewno w pierwszej połowie 2024 roku.

Dlatego ja sobie cenie ta marke tez za seriws, piszesz do nich prosto , wysylasz i odsylaja bez problemu. Nie trzeba przez sklep sie bawic i nie sa kaprysni :D

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jankooo napisał(a):

Jak spojrzeć na to z innej strony to ventus nie może być taki zły skoro mieli z czego ciąć jeszcze%-)

Zawsze mogą iść dalej aby stworzyć GPU solidnie stojące w MSRP przez cięcia w chłodzeniu.
Chłodzi rdzeń? Chłodzi
Chłodzi VRAM? Chłodzi
Chłodzi sekcję? Chłodzi
Chłodzi PCB i resztę? Chłodzi

:hihot:

oldgpu.jpg

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Co do tej sztuki na X-Kom jest to Ventus OC a nie OC plus

OC ma 4 rurki cieplne

Oc plus ma 6 rurek cieplnych.

Wiec mozna sie pogubic xD

Wzialem na testy 1 sztuke, ew. oddam. Mialem ventusa ale oc plus w wersji 5070ti i jak go sobie ustawilem to mi nie przeszkadzala jego glosnosc(komp pod biurkiem), zobaczymy jak bedzie tu.

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 1