Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

W miejsce Trio wszedl Vanguard.

Vanguard to półka wyżej od Trio z poprzedniej serii, a obecne Trio to jest nieśmieszny żart. MSI przeszło samych siebie, wypuszczając tyle kiepskich modeli w serii 5xxx. :E

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karro napisał(a):

ok ale masz tez brzmienie wentylatora,na pewno łożysko nie jest powyżej msi a nawet gigabyta.Tu trójca święta jest najwyżej.Skądś cena sie bierze

Ta brzmienie... a jak na filmiku jest 2100RPM to w bardzo naukowy sposób to możesz stwierdzić.
Na moje ucho wentylatory Inno3d są bardzo przyjemne, a miałem różne GPU, nawet jedno z ostatnich MSI RX 6600XT Gaming X które mnie jakoś nie rzuciło na kolana.

Rozmawiając o Ventusie/Shadow/Inspire mówimy o najgorszych modelach z najbardziej okrojonym chłodzeniem i tu wentylatory noctua nie pomogą jak wlecą wysokie obroty aby to wszystko schłodzić.

@PiPoLiNiO Masz coś już w jego miejsce? Ja bym pewnie poszedł w Zotaca AMP. U zotaca ludzie nie skarżą się na cewki, a po rejestracji na stronie jest 5 lat gwary.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ta brzmienie... a jak na filmiku jest 2100RPM to w bardzo naukowy sposób to możesz stwierdzić.
Na moje ucho wentylatory Inno3d są bardzo przyjemne, a miałem różne GPU, nawet jedno z ostatnich MSI RX 6600XT Gaming X które mnie jakoś nie rzuciło na kolana.

Rozmawiając o Ventusie/Shadow/Inspire mówimy o najgorszych modelach z najbardziej okrojonym chłodzeniem i tu wentylatory noctua nie pomogą jak wlecą wysokie obroty aby to wszystko schłodzić.

@PiPoLiNiO Masz coś już w jego miejsce? Ja bym pewnie poszedł w Zotaca AMP. U zotaca ludzie nie skarżą się na cewki, a po rejestracji na stronie jest 5 lat gwary.

Mam AMP 5080 i piszczą cewki, nie najgłośniej jak w Asusach, ale są słyszalne wyraźnie z 50cm w zamkniętym P600s. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Karro napisał(a):

a ja porównuje do msi

Inno3d 5070ti w Furmarku po 25min 1780obr

Ventus już po 2min wykręca 2600obr

nie wiem co tu rozkminiać

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@jankooo Znam coolery od Inno3d (wcześniej z X2, teraz z X3) i są zadziwiająco ciche na dane RPM co możesz nawet wyczytać w internecie.
Skoro piszę CI, że wklepałem sobie na sztywno +430MHz rdzeń, +2000MHz pamięć i ograniczyłem obroty wentylatorów na 1500RPM.
W rezultacie mam 70-74*C rdzeń, 76*C pamięci, a to co Ty miałeś temperaturowo na Gigabyte Windforce jest zbliżone, jednak Ty użyłeś +210MHz rdzeń i pamięci na stock co wynika z Twojego zrzutu GPU-Z.
Ponadto kolega który posiadał Ventusa RTX 5080 przesiadł się na Inno3d X3 i pisał, że różnica jest zauważalna na korzyść X3. To samo z resztą pisał mi forumowy kolega odnośnie 5070ti od którego kupiłem kartę - miał Ventusa, X3 i Prime.
Więc ponownie nie rozumiem na jakiej podstawie zrównujesz Ventusa i wywyższasz Windforce względem X3, jak wszystkie racjonalne fakty i opinie z pierwszej ręki wskazują Ventus < X3 = Windforce.

Bo je wszystkie przestawaliśmy ale faktycznie ten mój screen bez sensu bo zrobiony w zamkniętej obudowie z dość słabym przepływem powietrza ale pokazuje, że ten cooler ma potencjał.

Tu porównanie na test benchu (dzięki @Yedi) w porównywalnych warunkach

inno:

image-4.thumb.png.448896e2b8ca531bbb9473595dac4719.png

Windforce:

image-5.png

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Był tu już właściciel 5080 Suprim i piszczała nawet jak myszką ruszał :)

A to nie była 5080tka? Zresztą to i tak jest loteria mniejsza lub większa, ale loteria. Czasami ludzie jeszcze na pclabie przerzucali 10+ GPU, aby znaleźć cichą bo mieli pecha.

Opublikowano

@jankooo No i teraz czytałem co pisał kolega @Nex1M jako posiadacz windforce. Zasymulowałem jego ustawienia kropka w kropkę i mi dla 1500 RPM wyszedł dokładnie taki sam wynik jak u niego.
Znowu teraz wrzucasz zrzuty z furmarka pokazujące przepaść... na pewno mi się w tych zrzutach nie podoba, że są ledwie parosekundowe (co widać z odczytu GPU-Z). Tu pasowałoby jakiś cykl machnąć typu 30 min.
No i furmark to przesadna rzeźnia. Quake 2 RTX byłby aż nadto.

Aby to w bardziej naukowy sposób zrobić obie GPU dać na Quake II RTX na pół godziny w tym samym miejscu.
Ustawienie stock z czapką na konkretną wartość RPM np. 1400, 1500 w obu i po końcu cyklu porównać i wyłapać różnice.

Opublikowano
3 minuty temu, Karro napisał(a):

To ile wazy inno 5070ti?

W internetach nigdzie nie piszą, na pudełku nie widzę żadnego info.
Chyba musiałbym ją fizycznie wyciągnąć z kompa i zważyć, czego mi się nie bardzo chce robić.
Ale jak znajdę wagę kuchenną to może się poświęcę dla nauki ;)

Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@jankooo No i teraz czytałem co pisał kolega @Nex1M jako posiadacz windforce. Zasymulowałem jego ustawienia kropka w kropkę i mi dla 1500 RPM wyszedł dokładnie taki sam wynik jak u niego.
Znowu teraz wrzucasz zrzuty z furmarka pokazujące przepaść... na pewno mi się w tych zrzutach nie podoba, że są ledwie parosekundowe (co widać z odczytu GPU-Z). Tu pasowałoby jakiś cykl machnąć typu 30 min.
No i furmark to przesadna rzeźnia. Quake 2 RTX byłby aż nadto.

Aby to w bardziej naukowy sposób zrobić obie GPU dać na Quake II RTX na pół godziny w tym samym miejscu.
Ustawienie stock z czapką na konkretną wartość RPM np. 1400, 1500 w obu i po końcu cyklu porównać i wyłapać różnice.

Niestety nie ma możliwości przeprowadzenia takich testów jak komu się podoba i każdy na własną rękę porównuje bo sam wiesz, że dostępność tanich modeli jest słaba i można się cieszyć jak ktoś w msrp coś dorwie.

Sam myślę o 5080 ale w cenie poniżej 5k... więc mogę się nie doczekać zanim minie termin zwrotu i już zostanę z tym konfigiem co mam... bardzo nie będę narzekał bo fajnie się sprawuje:puchar:

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Na chłopski rozum - skoro wiemy jak zachowuje się Ventus, a Shadow i Inspire są od Ventusa gorsze, to powinniśmy omijać te konstrukcje szerokim łukiem.

Ja porównywałem TYLKO wersje MSRP i TYLKO RTX 5070ti (chociaż tutaj może się to skalować na inne RTX).
No i chyba coś pomyliłeś, bo napisałeś MSI Ventus = Inno3d X3, a miałeś pewnie na myśli Gigabyte Windforce = Inno3d X3.
Ten kto trafił ASUS Prime'a bez piszczących cewek za MSRP wygrał na loterii ;)

Chociaż tak realnie patrząc, ASUS Prime w cenie MSRP był tylko na premierę, w ograniczonym nakładzie. Teraz to przeciętnie 4800zł, najtaniej znalazłem 4600zł.
Może ASUS zrobił ten model zauważalnie lepszy od konkurencji, bo wiedział, że będzie i tak sprzedawany drożej?

Ja tam bym się opiniami z peppera nie sugerował.
Dosłownie niewiele postów temu ktoś wrzucał jak pepperowicz się zachwycał, że jego Ventus pracuje cicho bo to tylko 2200RPM.
Inspire jest nieraz tańsze od Ventusa. Pal licho wentylatory, ale nie wierzę, że przy tych samych gabarytach i lżejszym chłodzeniu będzie lepszy od Ventusa, bardziej w drugą stronę.
A co do RTX 5070ti Inno3d X3 to mam tą kartę, kolega @Nex1M ma Gigabyte Windforce. Odtworzyłem jego scenariusz  czyli wklepałem sobie na sztywno +430MHz rdzeń, +2000MHz pamięć i ograniczyłem obroty wentylatorów na 1500RPM.
W rezultacie mam 70-74*C rdzeń, 76*C pamięci. Wynik wypisz-wymaluj jak u niego, a nawet podkreślę - do tego "testu" użyłem Quake II RTX który jest znany z wyjątkowego dociskania GPU.
Na tej podstawie twierdzę, iż w przypadku 5070ti wersje Gigabyte Windforce i Inno3d X3 to praktycznie to samo, brać co się w sklepie taniej trafi i tyle. To jest bazowanie na faktach, nie domysłach.

Miałem Inno3d, Inspire i Windforce w tym samym momencie. Testowałem je przy tych samych ustawieniach uv, porownywalem wydajnosc i glosnosc i ja rozumiem że można mieć rozne opinie ale nie rozumiem dlaczego o inspire wypowiadają się osoby które nie miały z nimi żadnego kontaktu i porównują wagę kart graficznych.

Przy okazji. Dostalem 5080 windforce, który w porównaniu z 5070ti ma komorę parową. Przy UV 920mv oc niecałe 500mhz na rdzeniu, max dopuszczalne oc na pamięci i w nomadzie wynik to ok 8800-8900 pkt. W cyberpunk temperatury ok. 66-70, bios silent, obroty okolo 1500rpm

Opublikowano
2 minuty temu, mortir napisał(a):

Miałem Inno3d, Inspire i Windforce w tym samym momencie. Testowałem je przy tych samych ustawieniach uv, porownywalem wydajnosc i glosnosc i ja rozumiem że można mieć rozne opinie ale nie rozumiem dlaczego o inspire wypowiadają się osoby które nie miały z nimi żadnego kontaktu i porównują wagę kart graficznych.

5070Ti? To napisz jakie masz wnioski na temat swojego porównania bo większość tu po omacku błądzi a takie info cenne jest

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sovas napisał(a):

@DżonyBi Nie no, to sekcja ilościowo taka jak w TUF / Astral OC. Liczyłem VRM dla chipu GPU.

Już myślałem, że stworzyli jakiegoś potworka :D

Btw. Ile macie MHz w grach przy UV 880-900 mV?

W specyfikacji podaja 31-faz. To pewnie jest podzial 24 gpu+7 vram. Odnosnie UV to @Fenrir_14 wiecej Tobie napisze. Ja jeszcze curvy nie tykalem.

Edytowane przez DżonyBi