Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, some1 napisał(a):

Nie ma znaczenia. 110 na jednym, 300 na drugim. Ale ta gra w tym miejscu łapie mały skok frametime przy ruchach myszką, i wtedy wyraźnie widać jak sam gsync bez vsync nie wyrabia.

Jeśli masz stały fps to problemu nie zobaczysz i tyle. 

Gram ze stałą ilością klatek by nie uświadczyć migotania ;) Poza tym powinienem gdzieś tego doświadczyć tearingu przecież gry czasami szarpią i frametime szaleje ;) Nie jestem z tych ślepych tearing przy 480Hz nadal jest wyraźnie widoczny nie czuć dobrej płynności.

A tearing bardzo łatwo mogę wywołać z FG wystarczy, że wbije limiter klatek do poziomi odświeżania monitora i tearing pojawia się w różnych miejscach, a jak wyłączę limiter lub zdejmę 2-3klateki magicznie znika.

Opublikowano (edytowane)

To mamy pechowe monitory. Są gry gdzie na samym gsync wszystko jest git jak w cyberpunk np. Ale wystarczy ze odpale Stalkera lub Hunt Showdown i bez vsync on w panelu nvdia niestety jest tearing. 
Wszedzie klatki zablokowane i gsync uruchomiony poprawnie

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano
13 minut temu, Nex1M napisał(a):

To mamy pechowe monitory. Są gry gdzie na samym gsync wszystko jest git jak w cyberpunk np. Ale wystarczy ze odpale Stalkera lub Hunt Showdown i bez vsync on w panelu nvdia niestety jest tearing. 
Wszedzie klatki zablokowane i gsync uruchomiony poprawnie

Moze po doswiadczeniu @sideband sprawdz w pierwszej kolejnosci soft monitora? W F04 dodali: 

Update include:
1. Optimize manufacturing process and display performance.

Opublikowano (edytowane)

Testowałem na wszystkich :P 
Obecnie mam najnowszy F06, już nawet matryce sobie w nim wymieniłem bo "przypadkowo" uszkodzilem a uwielbiam ten monitor :)

Kupilem OLED GIGABYTE Aorus FO27Q3  oraz  LG 27GS95QE-B  i musialem oddac. Niestety obecne monitory OLED nie sa dla mnie, niestety mecza moj wzrok. Dodatkowo czcionki mnie odrzucily no i ten migajacy g-sync fujka. Ogolnie rozczarowalem sie :P myslalem ze bedzie jakis efekt wow a tu rozczarowanie za rozczarowaniem

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano
45 minut temu, darekz napisał(a):

Na prawdę już nie chodzi o całyloksztalt jego i ocenę, nie oglądam go w ogole, ten film z gsync mi pozostał w pamięci... Ale gdzie nie spojrze szukając monitora to pojawia się coraz większy On... Jego narracja jest w porządku i wiedza również, ale widocznie uzytkownik ryba jest madrzejsza

Bo typ jest ogarnięty jak mało kto w tych tematach i żadne pitu pitu forumowych napinaczy (bo udało im się znaleźć jakiegoś babola) tego nie zmieni, że stilgar jest ekspertem w dziedzinie monitorów.

17 minut temu, Nex1M napisał(a):

bez vsync on w panelu nvdia niestety jest tearing

Mam włączony g-sync + v-sync + limit klatek -3 poniżej częstotliwości odświeżania. Wszystko w panelu sterowania nvidia. Ten vsync ogólnie nie działa i podczas rozgrywki nic nie zmienia ale zaczyna działać kiedy limiter klatek ma problemy głównie z prostymi scenami. Nie w każdej grze da się to doświadczyć więc z uwagi na to jak i różny sprzęt doświadczenia mogą być różne. Cytowane tu wcześniej testy blurbusters tłumaczą i potwierdzają, że nie wprowadza to znaczącego opóźnienia a zapobiega rozrywaniom obrazu więc dla mnie wszystko git.

Materiał stary ale wydaje mi się, ze aktualny. Teraz nawet mamy lepiej bo możemy klatki sobie blokować prosto w aplikacji nvidia bez zewnętrznego oprogramowania

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy wlaczyc tak jak pan bog przykazuje G-Sync + Vsync + ULLM i grać

Jedynie na kartach AMD Freesync dziala dobrze bez vsync (testowalem na 7900 XTX) 

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Testowałem na wszystkich :P 
Obecnie mam najnowszy F06, już nawet matryce sobie w nim wymieniłem bo "przypadkowo" uszkodzilem a uwielbiam ten monitor :)

Kupilem OLED GIGABYTE Aorus FO27Q3  oraz  LG 27GS95QE-B  i musialem oddac. Niestety obecne monitory OLED nie sa dla mnie, niestety mecza moj wzrok. Dodatkowo czcionki mnie odrzucily no i ten migajacy g-sync fujka. Ogolnie rozczarowalem sie :P myslalem ze bedzie jakis efekt wow a tu rozczarowanie za rozczarowaniem

Kup sobie 42" C4.

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Kupilem OLED GIGABYTE Aorus FO27Q3  oraz  LG 27GS95QE-B  i musialem oddac. Niestety obecne monitory OLED nie sa dla mnie, niestety mecza moj wzrok. Dodatkowo czcionki mnie odrzucily no i ten migajacy g-sync fujka.

Miałem oba monitory i GB mam obecnie, o ile w LG migotanie widziałem tylko raz w menu Warzone gdzie był lock na 60fps i musiałem zwiększyć do 90fps to na Aorusie jeszcze migotanaia nie uświadczyłem i w Warzone nie ma problemu nawet przy 60fps, a treoche już tych gier testowałem ;) 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pawelec7 napisał(a):

Jakby był za 10 194 zł to można by się zastanowić a tak dalej słabo. To tylko PNY. Takie karty powinny być w cenie MSRP.

To jest wersja OC, więc w cenie MSRP nie będzie. Ale przynajmniej z 1k mogłaby jeszcze stanieć. 

Powoli ceny idą w dół nawet na Amazonie. W ubiegłym tygodniu przez kilka dni Amazon sprzedawał Gigabyte Gaming za 13k. Też około 1000 PLN za drogo względem ceny podanej na premierę dla tej karty, ale znacznie mniej, niż wołają polskie sklepy.

Edytowane przez some1
Opublikowano
22 minuty temu, some1 napisał(a):

To jest wersja OC, więc w cenie MSRP nie będzie. Ale przynajmniej z 1k mogłaby jeszcze stanieć. 

Powoli ceny idą w dół nawet na Amazonie. W ubiegłym tygodniu przez kilka dni Amazon sprzedawał Gigabyte Gaming za 13k. Też około 1000 PLN za drogo względem ceny podanej na premierę dla tej karty, ale znacznie mniej, niż wołają polskie sklepy.

Amazon ma swoje piękne dni, gdzie i Trio i Gaming i PNY w RGB chodzą między 12k, a 13k.

Powoli, bardzo powoli wchodzi to do Naszych sklepów, lecz znajac życie to szybko to nie nastąpi. 

Od Amazon odstrasza gwarancja, ale PNY chyba jako jedyna nie robi z tym problemu i daje 36 miesięcy, nawet na zakupione na Amazon lub 12 dodatkowych po 24 Amazona, więc za to można ich pochwalić.

Ps: Ta wersja bez RGB, wygląda bardzo kiepsko. Znacznie gorzej od tej RGB.