Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

57st FE :hihot:

obraz.thumb.png.c3f371b147ede606ff4a75a3b6e6a2b2.png

ale do czego masz problem? twierdzisz, że kłamię? albo masz tę samą kartę (co z Twojej sygnaturki nie wynika) i w takim samym scenariuszu masz 10-15C więcej? bo widzę wrzuciłeś screena z zupełnie innej gry, w zupełnie innym scenariuszu bez info tak o, żeby zdyskredytować drugiego człowieka. widzę kultura forumowa w 2025 roku się ma dobrze, nic się nie zmieniło od 15 lat.

Opublikowano

Mysle, ze nikt z toba w dyskusje wchodzic nie bedzie, jestes na forum z wyjadaczami gdzie kazdy dobrze wie jaka jest kultura pracy tej karty i dokladnie odwierciedlaja to testy.  Bajeczki mozesz sobie wciskac na pudelku, a nie tu ;)

JAk sobie locka na niski fps zrobisz to moze bedziesz miec te 57st ;)

• Upvote 2
Opublikowano

@tomi182

Wszystkie a przynajmniej większość testów wskazuje temperatury powyżej 70*, dlatego nie dziw się, że to co podałeś 57*  jest dla większości mało wiarygodne, chyba, że tak jak wspomniał jeden z kolegów, grasz z lockiem FPS.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@tomi182 karty FE w tej generacji nie mają zbyt dobrych chłodzeń, jeśli nie widziałeś tego u siebie to po prostu nie obciążyłeś zbyt mocno GPU.

Otoz to ;)

2 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

@tomi182

Wszystkie a przynajmniej większość testów wskazuje temperatury powyżej 70*, dlatego nie dziw się, że to co podałeś 57*  jest dla większości mało wiarygodne, chyba, że tak jak wspomniał jeden z kolegów, grasz z lockiem FPS.

Byli tu tacy co podawali niksie tempy gpu tylko zapomnieli podac ilosc rpm na wentylatorach  :hihot:

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mysle, ze nikt z toba w dyskusje wchodzic nie bedzie, jestes na forum z wyjadaczami gdzie kazdy dobrze wie jaka jest kultura pracy tej karty i dokladnie odwierciedlaja to testy.  Bajeczki mozesz sobie wciskac na pudelku, a nie tu ;)

JAk sobie locka na niski fps zrobisz to moze bedziesz miec te 57st ;)

no ale trochę słabo, że pierwsi do komentowania są ludzie, którzy tych kart nie mają? „wyjadacze” wiedzą tyle ile wyczytają na wykresach testów w grze, gdzie karty są żyłowane podobnie jak w testach obciążeniowych. ja podałem wyniki które mam w realnym teście podczas grania z dostosowanymi ustawieniami, tj. włączone DLSS i FGx2. czy tu panuje zbiorowy problem ze wzrokiem? pisałem, że FPS są odblokowane, avg w benchmarku to 171. nawet gdybym blokował, to na poziomie 165 fps (odświeżanie monitora). to jest niski lock w grach single playerowych?

ja nie mówię, że w jakimś tam Plague Requiem i przy ambiencie 24C miałbym 57C tak samo jak w teście w Cyberpunku, nie ma co się oburzać i wyśmiewać, a tym bardziej zarzucać, że ktoś mówi nieprawdę

Opublikowano
1 minutę temu, tomi182 napisał(a):

no ale trochę słabo, że pierwsi do komentowania są ludzie, którzy tych kart nie mają?

Od tego sa testy kart, zeby przed zakupem moc sobie je przegladnac i wybrac to co komu pasuje w kwesti kultury pracy takze wyjdz spod kamienia ;) Bajeczki w stylu nie miales to nie masz prawa wypowiedzi to sobie na pudelku mozesz pisac. 

Opublikowano (edytowane)

Temperatura otoczenia podczas testów wynosiła 22 stopnie Celsjusza (+/- 1). Karty zostały umieszczone w obudowie, która posiadała cztery 140 mm wentylatory (1000 RPM). Taka konfiguracja zapewnia środowisko pomiarów zbliżone do warunków w jakich urządzenia pracują w typowych komputerach. Krótszy słupek oznacza temperaturę odnotowaną na początku wygrzewania (1 minuta testu), natomiast dłuższy to maksymalna odnotowana wartość (10 minuta testu). Jako program do wygrzewania posłużył Cyberpunk 2077 (2560x1440 / Ultra).

70C@1550rpm po 10 minutach testu - RTX 5080 FE.

GPU

Screenshot_20250408_100715_Gallery.thumb.jpg.3252f1a83e451508889b8d99abc30376.jpg

VRAM

Screenshot_20250408_100847_Gallery.jpg.0c7d85278dc2e90188f6b1ab511935ea.jpg

RPM/dB

Screenshot_20250408_100627_Gallery.thumb.jpg.8f1cae7dcccd2b18d0c7ef4366a71baa.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, tomi182 napisał(a):

no ale trochę słabo, że pierwsi do komentowania są ludzie, którzy tych kart nie mają? „wyjadacze” wiedzą tyle ile wyczytają na wykresach testów w grze, gdzie karty są żyłowane podobnie jak w testach obciążeniowych. ja podałem wyniki które mam w realnym teście podczas grania z dostosowanymi ustawieniami, tj. włączone DLSS i FGx2. czy tu panuje zbiorowy problem ze wzrokiem? pisałem, że FPS są odblokowane, avg w benchmarku to 171. nawet gdybym blokował, to na poziomie 165 fps (odświeżanie monitora). to jest niski lock w grach single playerowych?

ja nie mówię, że w jakimś tam Plague Requiem i przy ambiencie 24C miałbym 57C tak samo jak w teście w Cyberpunku, nie ma co się oburzać i wyśmiewać, a tym bardziej zarzucać, że ktoś mówi nieprawdę

Ale zaczekaj jeszcze przed chwila pytałeś się go czy uważa ze ty kłamiesz a teraz zarzucasz kłamstwo wszystkim portalem testującym GPU, którym można zaufać ?

Jeśli wszędzie podają wynik B, a tobie wychodzi A to gdzie najprawdopodobniej jest "różnica" w metodologi ?

Pytanie jest nie kto mówi prawdę, tylko dlaczego masz taka niska tempeartue ? Jakie było obciążenie GPU ? Ile W z siebie wyrzucał. Jakie były obroty wentylatorów na karcie, jakie masz i jaka ilość wentyaltorw w budzie na jakich obrotach. Podaj te dane i wtedy można dyskutowac, dlaczego u ciebie jest tyle a w testach tyle.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale zaczekaj jeszcze przed chwila pytałeś się go czy uważa ze ty kłamiesz a teraz zarzucasz kłamstwo wszystkim portalem testującym GPU, którym można zaufać ?

Jeśli wszędzie podają wynik B, a tobie wychodzi A to gdzie najprawdopodobniej jest "różnica" w metodologi ?

Pytanie jest nie kto mówi prawdę, tylko dlaczego masz taka niska tempeartue ? Jakie było obciążenie GPU ? Ile W z siebie wyrzucał. Jakie były obroty wentylatorów na karcie, jakie masz i jaka ilość wentyaltorw w budzie na jakich obrotach. Podaj te dane i wtedy można dyskutowac, dlaczego u ciebie jest tyle a w testach tyle.

wszystko podałem w pierwszym-max drugim poście. Cyberpunk 2077 z PT, FGx2, DLSS 4 Performance. Case NZXT H5 Flow 2024, 3x120mm na przodzie, w biosie Silent, stockowe z obudowy. 2x120mm na dole obudowy, też Nzxt, takie same jak na prodzie tylko 2 zamiast 3. Pisałem - nie wiem jaki pobór prądu, nie miałem tego włączonego w overlayu nvidii. Żeby było pełne zrozumienie, ja nie mówię, że ta karta ma najlepsze chłodzenie z dostępnych modeli, kulturalnie tylko napisałem jak karta sprawuje się w moim scenariuszu, który znowu - jest jedynie anegdotalnym, różniącym się od testów benchmarkowych przeprowadzanych przez jakieś profesjonalne serwisy na innych ustawieniach (FG, DLSS). 

a czy użytkownik Phoenix zarzuca mi kłamstwo to już pozostawiam do oceny własnej, wklejanie TrZeCiEgO TeStU i ZaOrAnIe TrOlLa nie sprawi, że temperatury na mojej karcie magicznie wzrosną

Opublikowano

Phoenixem się nie przejmuj on tak ma ;)

No dobra musiałem przegapić twój pierwszy post.

Zaczyna się powoli wszytko układać w całość.

Moim zdaniem pomimo odblokowanego FPS nie obciążyłeś karty na tyle, żeby się pod korek pociła.

Możesz to sprawdzić wrzucając jakiś mocny test na GPU (np. furmark) i zobaczyć co będzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Phoenixem się nie przejmuj on tak ma ;)

No dobra musiałem przegapić twój pierwszy post.

Zaczyna się powoli wszytko układać w całość.

Moim zdaniem pomimo odblokowanego FPS nie obciążyłeś karty na tyle, żeby się pod korek pociła.

Możesz to sprawdzić wrzucając jakiś mocny test na GPU (np. furmark) i zobaczyć co będzie.

jasne, dzięki za zrozumienie ;) w wolnej chwili na pewno to zrobię, pewnie się zaskoczę „in minus”, w grach jednak kultura pracy bardzo mnie zadowala, tym bardziej że karta dorwana w MSRP rzecz jasna

Opublikowano
1 minutę temu, tomi182 napisał(a):

jasne, dzięki za zrozumienie ;) w wolnej chwili na pewno to zrobię, pewnie się zaskoczę „in minus”, w grach jednak kultura pracy bardzo mnie zadowala, tym bardziej że karta dorwana w MSRP rzecz jasna

No to jest najważniejsze, nie chodzi też, żeby katować kartę pod korek, ale np. w twoim przypadku dowiesz się co będzie jak trafisz na grę, która faktycznie mocno obciąży kartę.

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jako program do wygrzewania posłużył Cyberpunk 2077 (2560x1440 / Ultra).

19 minut temu, tomi182 napisał(a):

Cyberpunk 2077 z PT, FGx2, DLSS 4 Performance.

1440p

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

W testach bez PT karte obciazylo ale u niego z PT i cała reszta nie ;)

O czym my tu gadamy :D 

Opublikowano

Ciekawe czy karta w ogóle jest wykorzystana na te 99%. Ile rpm czy watów ma w grze.

Ja tam miałem i 50 stopni w CP77 na full z RT czy PT na 5090 :hihot:, ale tak było, gdy miałem problem skaczącego użycia karty i miała nieraz tylko 400W poboru.

Bez powyższych danych, wszystko jest możliwe.