ju-rek 448 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 9 minut temu, DżonyBi napisał(a): U Ciebie widze zegar 2600 i 322W. U siebie w takim scenariuszu to 45C bym nie przekroczyl. Ustaw stałe 120fps (więcej nie trzeba) i masz 40 stopni.
sideband 1 775 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 15 minut temu, DżonyBi napisał(a): U Ciebie widze zegar 2600 i 322W. Tak to jest jak podaje się zegar z krzywej, a nie rzeczywiste taktowanie.
darekz 67 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 11 minut temu, DżonyBi napisał(a): Pograj dluzej, ja mam UV z wyzszym zegarem i napieciem, i sa miejsca gdzie leci 380W non stop, i wtedy juz tak kolorowo na FE nie bedzie, bo tez na pewno poleci z watami wyzej w innych miejscach. U Ciebie widze zegar 2600 i 322W. U siebie w takim scenariuszu to 45C bym nie przekroczyl. Nie wątpię, że wartości delikatnie wzrosną. Odblokowałem FPS z ciekawości zobaczyć, bo na codzień gram z lockiem na 144, więc wtedy jest jeszcze chłodniej. Nie zmienia to faktu, że jest to FE, wiem. Lecz dla mnie takie wskazania są jak najbardziej akceptowalne. 1
DżonyBi 1 971 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) 43 minuty temu, sideband napisał(a): Tak to jest jak podaje się zegar z krzywej, a nie rzeczywiste taktowanie. Ja to juz obczailem na "wylot" bawiac sie w Steel Nomad. Tej krzywej brakuje offsetu w pewnych zakresach juz, zeby uzyskac to co sie chce i nie kazdy wie jak to ustawic stabilnie. Ja juz nie wnikam jak ktos pisze, ze ma UV 2800 z 0.89V, bo wiem ze nie ma. Edytowane 13 Kwietnia przez DżonyBi
Doamdor 1 787 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 2 godziny temu, drmichal napisał(a): Tasslehoff Też tak myślałem, ale o dziwo nikogo takiego nie było. W niedziele o 7 nie wstaję, ale raz na jakiś czas mogę zrobić wyjątek (żeby już oby nie kombinować z kartą) - byłem na miejscu około 7:30 i na parkingu było już dość dużo samochodów, więc pomyślałem, że już jest herbacie, a tutaj niespodzianka A to zaskoczenie, że byłeś pierwszym klientem o 7:30 i nie było tam koczujących osób po RTX 5090. Gdybym do stolicy nie miał do przejechania połowy kraju, to zapewne bym wpadł po kolejnego RTX 5090.
darekz 67 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 20 minut temu, DżonyBi napisał(a): Ja juz nie wnikam jak ktos pisze, ze ma UV 2800 z 0.89V, bo wiem ze nie ma. Zgadza się... Napisałem wklepane wartości. Rzeczywiste są inne, ale nie chce tego poruszać przy meczu
Doamdor 1 787 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, darekz napisał(a): 5090 FE, UV 2800/0.890. Pół h grania... Nic dziwnego, że temp i rpm są ok na FE, jak pobór prądu to zaledwie 322W. Edytowane 13 Kwietnia przez Doamdor
darekz 67 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 15 minut temu, Doamdor napisał(a): Nic dziwnego, że temp i rpm są ok na FE, jak pobór prądu to zaledwie 322W. Dokładnie. Czym wyżej, jest tylko gorzej...
Johny72 17 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia https://proline.pl/zasilacz-lian-li-edge-eg1000-white-platinum-1000w-pcie-5-1-atx-3-1-p8122339 ciekawe rozwiązanie wtyczki zasilającej 600W ciekawe jak to się sprawuje w praktyce.
Phoenix. 4 727 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Godzinę temu, Doamdor napisał(a): Nic dziwnego, że temp i rpm są ok na FE, jak pobór prądu to zaledwie 322W. To jest stan umysłu, żeby kupować top karty i oszczędzić na chłodzeniu i przy okazji wykastrować kartę na 300W i tak niski zegar żeby to jakoś grało 🤣🤣🤣🤣 Katastrofa… 2 minuty temu, Johny72 napisał(a): https://proline.pl/zasilacz-lian-li-edge-eg1000-white-platinum-1000w-pcie-5-1-atx-3-1-p8122339 ciekawe rozwiązanie wtyczki zasilającej 600W ciekawe jak to się sprawuje w praktyce. A co w tym ciekawego jak tylko masz inne ułożenie ? Nadal to niczego nie zmienia względem klasycznej wersji.
darekz 67 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 7 minut temu, Phoenix. napisał(a): To jest stan umysłu, żeby kupować top karty i oszczędzić na chłodzeniu i przy okazji wykastrować kartę na 300W i tak niski zegar żeby to jakoś grało 🤣🤣🤣🤣 Katastrofa… Wyluzuj. 300W bierze Stalker, Cyberpunk juz 450W i przy takiej "kastracji" generuje więcej FPS niż przy 100W więcej. Większy pobór mocy nie idzie proporcjonalnie z wydajnością. Gry nie pobierają po 550W. Nie zależy mi na tym by jakoś to grało. Po prostu jest ok. A i owszem, oszczędziłem na chłodzeniu w porównaniu do np. TUFa to prawie 5000 zl, a różnica z pewnością nie jest tego warta. I jestem z tego przezadowolony. To moja karta, mój pieniądz i rozporządzanie nim Kurcze, co Wy tacy spięci jesteście tutaj? To już nikt nie może byc z czegos zadowolony, bo ktoś nie jest? 1
drmichal 0 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 2 godziny temu, Doamdor napisał(a): A to zaskoczenie, że byłeś pierwszym klientem o 7:30 i nie było tam koczujących osób po RTX 5090. Gdybym do stolicy nie miał do przejechania połowy kraju, to zapewne bym wpadł po kolejnego RTX 5090. Jeśli ktoś miał blisko to była szansa na dostanie jakiejś karty (jeśli oferowane by mu odpowiadały) w miarę sensownych cenach (jak na ten okres). Kolejna osoba (4 Klient) po 5090 (też Zotaca - miało być 5 szt.) przyszła jakoś o 9:00 - potem już nie wiem, kto co chciał kupić. Wszyscy grzecznie czekali w kolejce - nie było "biletomatu" z numerkami, więc mogło być prawo dżungli. Jeden Pan pojawił się kilka minut przed 10 i był wielce niezadowolony, że ktoś stoi i czeka (było może wtedy około 30-40 osób), ale poszedł na koniec kolejki.
sovas 662 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Ja to juz obczailem na "wylot" bawiac sie w Steel Nomad. Tej krzywej brakuje offsetu w pewnych zakresach juz, zeby uzyskac to co sie chce i nie kazdy wie jak to ustawic stabilnie. Ja juz nie wnikam jak ktos pisze, ze ma UV 2800 z 0.89V, bo wiem ze nie ma. No ja mam np takie UV, ale na krzywej faktycznie mam ustawione około 2950Mhz przy tej wartości. Jak podaje tu wartości UV to zawsze efektywne takie jakie raportuje hwinfo. @darekz Nudzi się karta w tej gierce. Spróbuj ją pocisnąć w czymś 500W+ i daj znać. Powinieneś spokojnie tyle osiągnąć w niektórych tytułach na 0,89V Edytowane 13 Kwietnia przez sovas
morfeusz747 1 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Hejka, Potrzebuje na szybko podjąć decyzję który model wybrać: Gigabyte GeForce RTX 5080 GAMING OC czy ASUS GeForce RTX 5080 TUF OC ? 🤔 1
DżonyBi 1 971 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) 10 godzin temu, sovas napisał(a): Jak podaje tu wartości UV to zawsze efektywne takie jakie raportuje hwinfo Dla mnie bazą wyjsciową sa gry, ktore najbardziej dociskaja GPU i boost w OSD. To jest stabilny zegar, ktory widze przez wiekszosc czasu. Jezeli w takim Cyberpunku biegajac po ulicy w chinskiej dzielnicy widze 2850MHz przez wiekszosc czasu (nie obchodzi mnie zegar jak sobie grzebie w garderobie albo widze 3GHz w GPU-z po wyjsciu) to taki zegar przyjmuje za bazowy. UV robie tak, zeby uzyskac podobny zegar lub troche gorszy na niskim napieciu, ale bez przesady, bo ma byc stabilny przez 100% czasu i wszedzie. Nie po to tez kupuje 5090, zeby robic z niej 4090. Wiadomo, ze sa gry, ktore nie dociskaja tak GPU i ten zegar sobie troche lata, ale jak zrobie UV w oparciu o Cyberka i Wukonga to wiem, ze potem w innych grach lata sobie tak jak powinien latac, a nie jakies 2600MHz w porywach. Edytowane 14 Kwietnia przez DżonyBi
sovas 662 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Swoją drogą, ciekawe na ile musiałbyś dać zegar, żeby zrobić z 5090 - 4090
Doamdor 1 787 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia RTX 5090 o wydajności RTX 4090 z poborem prądu RTX 5070 Ti?
Lameismyname 2 341 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Z ciekawości - ile można zejść z poboru 5090 aby zachować stockową wydajność na UV? Ze 100W czy więcej?
Doamdor 1 787 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) @Lameismyname Edytowane 13 Kwietnia przez Doamdor
sovas 662 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 18 minut temu, Lameismyname napisał(a): Z ciekawości - ile można zejść z poboru 5090 aby zachować stockową wydajność na UV? Ze 100W czy więcej? Tak, myślę, że coś około tego.
Phoenix. 4 727 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 2 godziny temu, darekz napisał(a): Kurcze, co Wy tacy spięci jesteście tutaj? To już nikt nie może byc z czegos zadowolony, bo ktoś nie jest? Przeciez ta karta to śmieć jeśli chodzi o kulturę pracy i wydajność chłodzenia wiec jak można w jakikolwiek sposób mówić o zadowoleniu ? Taki 5070 fe ma lepsze chłodzenie w stosunku do poboru a to i tak karta katastrofa, a co dopiero 5090. Przecież kultura pracy takiej karty jest 10x gorsza niż pierdolnieta kobieta susząca ci non stop łeb o byle co 🤣🤣🤣 2
darekz 67 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 5 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Przeciez ta karta to śmieć jeśli chodzi o kulturę pracy i wydajność chłodzenia wiec jak można w jakikolwiek sposób mówić o zadowoleniu ? Taki 5070 fe ma lepsze chłodzenie w stosunku do poboru a to i tak karta katastrofa, a co dopiero 5090. Przecież kultura pracy takiej karty jest 10x gorsza niż pierdolnieta kobieta susząca ci non stop łeb o byle co 🤣🤣🤣 Hehe, dokładnie! 👍
Zachy 586 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia @Lameismyname I jakie to ustawienia na te 450w sa? Bo nie widzę danych gpu/mem
suchy89 21 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Z ciekawości - ile można zejść z poboru 5090 aby zachować stockową wydajność na UV? Ze 100W czy więcej? Ja robiąc pierwszy raz w życiu UV zszedłem około 100w, zachowując wydajność a nawet lekko ją podnosząc. Testowałem to na SW Outlaws, w którym ciężko ocenić dokładnie o ile zbiłem pobór mocy bo przed UV karta szoruje cały czas po PL przez co zbija taktowania a po UV nie schodzi poniżej 2750Mhz (napięcie 0.92V ) z poborem od 440 do 500w. Nie wiem na ile jest to stabilne ale po dwóch poprawkach udało mi się pograć kilka godzin bez żadnych problemów. Dużo w kwestii zmniejszenia poboru zależy też od konkretnej gry/programu, w Steel Nomad pobór mocy spadł mi nieznacznie po UV ale zyskałem w wyniku 700 pkt więcej, znowu w Firestrike Extreme czy Solar Bay pobór mocy spadł zauważalnie przy minimalnym wzroście wydajności. Edytowane 14 Kwietnia przez suchy89
Rekomendowane odpowiedzi