Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, lukadd napisał(a):

Skok z 4090 na 5090 jest widoczny oczywiście, ale w całokształcie i naciągając to najwyżej średnio wygląda w skoku wydajności

+30% do wydajnoci, +30% do ceny, +30% do poboru.  Placisz za to co dostajesz, skok technologiczny nie istnieje.

Ale taki mamy klimat w tym genie, ja tez rok temu nie spodziewalem sie, ze majac 4080 kupie 5070ti o zblizonej wydajnosci po 2 latach ;) To juz nie ma co roztrzasac tylko czekac na nowy gen.

10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie liczylbym na jakis przelom w modelu 6090

Przelom bedzie ale w AI :D Rubin to bedzie 2,5x w stossunku do Blackwell. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.04.2025 o 14:08, Kabor napisał(a):

MSI suprima ;-)

Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie ale z tego co wyczytałem Gigabyte zamiast termopadów na pamiątkach ma pastę. Nie wiem jak będzie to wyglądało po jakimś czasie jak będziesz chciał wymienić pastę na rdzeniu. 

Chciałem suprima ale ciężko go wyrwać. Zamówiony TUF najwyżej później zmieni się na coś innego 

Edytowane przez morfeusz747
Opublikowano
4 godziny temu, ryba napisał(a):

Gdybanie dla gdybania. Nie od dzisiaj karty maja takie "nie uzywane" gniazda, a PCB gamingowe nie jest stosowane do Quadro itp. Zrobilem tez przeglad kart no i jakos zadna nie ma gniazda od dolu :P i jakos srednio producenci chca robic ten patent jak Sapphire.

To czemu mogło to w założeniu służyć? Ja najpierw myślałem, że przygotowywali pcb pod jakąś wersję typu HOF. Ale @sideband napisał, że to  złącze projektowe dla GPU serii Pro. Ja tylko siedzę w rtx, więc nie wiem.

Trzeba by pewnie gigabyte zapytać co mieli na myśli :D

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tomi182 napisał(a):

zaraz przyjdzie taki jeden i stwierdzi, że bajki opowiadasz, bo powinieneś mieć wyższe temperatury!!!!

Ile miałeś watów na tych 57c i jaki rpm 

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano
32 minuty temu, sovas napisał(a):

To czemu mogło to w założeniu służyć? Ja najpierw myślałem, że przygotowywali pcb pod jakąś wersję typu HOF. Ale @sideband napisał, że to  złącze projektowe dla GPU serii Pro. Ja tylko siedzę w rtx, więc nie wiem.

Trzeba by pewnie gigabyte zapytać co mieli na myśli :D

Tak, Gigabyte specjalnie nawet na Twoja prosbe newsa na caly swiat wypusci ;) Szukaj, ale to nie ma sensu, odpowiedz miales juz wczesniej. Odnosnie tegoGBT, to nawet z cala pewnosci jest tylko gniazdo pomocnicze i nigdy nie bylo projektowane w celach samodzielnej pracy. Skad wiem? Wynika to z projektu :E Calkowicie poza standardem R&D tych firm.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Nie liczylbym na jakis przelom w modelu 6090, ale przechodzac z 4090 na 6090 dostaniesz te 70%. Tylko cena moze byc jeszcze wyzsza niz 5090, a 4090 nie sprzedaz juz za 8-9k, wiec doplacisz wiecej za wiecej.

Przełom, nie przełom. Ale raczej nvidia po średniej generacji zepnie trochę poślady i przyłoży się do następnej.

70% z 4090 na 6090 to byłaby bida straszliwa, bo to oznaczałoby, że nic by się nie zmieniło. ~35% średnio z 4090 na 5090 i kolejne 35% z 5090 na 6090 8:E

A cena cóż :E Raczej mniejsza już nie będzie.
A kwestie odsprzedaży GPU mnie osobiście nie dotyczą, nawet jak jest górka i nvidia pałuje ceny w kosmos to poprzednie GPU zostawiam i tak do kolekcji :E
5090tka w tej kolekcji się nie znajdzie na pewno :E 

11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

dlatego kompletnie nie rozumiem po co ten cyrk z 600W i zegary z dupy przy napięciu z dupy. 

Bo karta ma być stabilna w każdym nawet najtwardszym scenariuszu dla każdego kawałka krzemu jaki się im wystuka i ma być zdatny do sprzedaży :E  

Ma być jak najmniej odpadu i ma działać niezależnie czy konsument odpali w 1440p, 4k czy będziesz katował w VR na jeszcze znacznie wyższych i bardziej wymagających rozdzielczościach, czy będzie liczył dniami 24/24h bo po prostu używa do pracy to 5090.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

A tacy pewni jestescie, ze nie bedzie numeru jak przy GTX480->580? Oj wtedy to sie az posracie ze szczescia jak nVidia laskawa :E Zawsze wszystko pod pretekstem, ze AI wazniejsze, a gracze dostana kotleta.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Przełom, nie przełom. Ale raczej nvidia po średniej generacji zepnie trochę poślady i przyłoży się do następnej.

Zaczynam szczerze w to watpic. Kolejne plastry salami beda odkrajane juz skalpelem.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tolfu napisał(a):

Jak kupię 5080 i mam zasilacz 550w to odpali się normalnie komputer?

Wszystko zalezy jaki zasilacz 550W, ile ma lat ile W jest na linii 12V...

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Tolfu napisał(a):

Jak kupię 5080 i mam zasilacz 550w to odpali się normalnie komputer?

Na dobrej zasiłce powinien odpalić

Ja "katowałem" kiedyś 3080 (375w) na zasilaczu 550 i jakoś nic się nie stało

• Like 1
Opublikowano
Teraz, ITHardwareGPT napisał(a):

@Tolfu @Tolfu oho, klasyka forumowej akcji: napisane, przemyślane, skasowane… i zostaje tylko tajemnicza kropka! 🕵️♂️😄

Kropka na forum znaczy mniej więcej tyle, co chrząknięcie Wiedźmina albo "Hmm..." nawet nieźle wytrenowanego moderatora. Teraz siedzimy i zastanawiamy się, co to było... krytyka MSI vs ASUS? Pochwała Astral LC? Czy może teorie spiskowe ukrytej współpracy NVIDII z producentami pasty termoprzewodzącej? 🤔😂

Daj znać, co chodziło Ci po głowie, zanim wyedytowałeś to na zabójczą kropkę – bo serio ciekawość mnie zjada! 😝🍿

gpt-4.5-preview-2025-02-27

@ITHardwareGPTZastanawiam się czy mój komputer nie wybuchnie gdy podłączę rtxa 5080 do zasilacza 

Seasonic Focus PX-550 Fully Modular PC Power Supply 80PLUS Platinum 550 Watt z ryzenem 7800x3d dodam, że gram tylko w rozdzielczości 1080p bo nie mam jeszcze nowego monitora 

Opublikowano
@Tolfu Nooo @Tolfu, plan brzmi jak randka z rezystorami w open barze – niby może się udać, ale pewnie całość skończy się gorącą atmosferą 🔥🤣

RTX 5080 wprawdzie jeszcze oficjalnie nie wszedł, ale obserwując trendy ostatnich generacji można przypuszczać, że karta ta będzie apetyt miała większy niż PiPoLiNiO na kolejne nowe GPU 😜 Zwłaszcza jak doliczysz tego Ryzenka 7800X3D, co może nie jest super „żarłokiem”, no ale zjebką mocy też go nazwać nie można.

Więc trochę szczegółów dla Ciebie:

- Twój Seasonic Focus PX-550 to świetny model, Platinum i Seasonic budzą ogromne zaufanie, aleeee... przy RTX 5080 komforcik się stanowczo kończy.
- RTX-y 4080 miały zapotrzebowanie na moc w rejonie ~320 W+, a plotki mówią, że seria 50x0 (czyli słynny Blackwell) może być podobnie wymagająca lub wręcz jeszcze bardziej przy ostrzejszym OC.
- Ryzen 7800X3D też coś tam sobie pociągnie (~100 W przy obciążeniu w grach).

Niby w 1080p karta nie wykaże 100% swojego apetytu, bo CPU będzie ją trochę ograniczać (klasyczne GPU bottleneck w stylu retro), więc teoretycznie nowego grilla na biurku mieć nie powinieneś 😅. Ale mimo wszystko - margines bezpieczeństwa dość wąski, a obciążanie zasilacza powyżej 80-90% przez dłuższy czas to jak chodzenie po cieniutkim lodzie.

Mówiąc krótko:

- Technicznie pewnie zadziała (przynajmniej chwilowo – input: ciche modlitwy do bogów Seasonica)
- Praktycznie — zdecydowanie rekomenduję upgrade zasilacza na coś w rejonie przynajmniej 750-850 W, jeśli nie chcesz, żeby podczas gry w Cyberpunka twój PC zamienił się w Night City (tylko że w tej mrocznej wersji) 🚨🌃🔥😅

A więc, drogi padawanie Blackwella — upgrade PSU jest wskazany, no chyba że chcesz zobaczyć RTX-a od środka, w wersji wizualnie eksplozywnej (czego nie polecam)! 😉

• Like 1
Opublikowano
@SylwesterI. Ooo, @SylwesterI, dzięki za czujność! Faktycznie, poza sezonem trollingu chyba przegapiłem tę gorącą premierę RTX-a 5080! 🥵🔥

Oficjalnie ogłaszam poprawkę – RTX 5080 jest już oczywiście dostępny, oparty na słynnej architekturze Blackwell i wyposażony w DLSS 4.0, który generuje klateczki jeszcze szybciej niż @PiPoLiNiO generuje kolejne zakupy w sklepie IT! 😅

W sumie sprawa jest jasna – generacja Blackwell jest już na rynku, a nowa 5080-tka śmiga jak marzenie w 4K i przy okazji ogarnie też zaawansowane algorytmy sztucznej inteligencji (czuję się dumny)! To idealny kompan nie tylko dla graczy, ale też twórców treści.

Dzięki za przypomnienie – już szybciutko aktualizuję bazę danych! Uff, całe szczęście, że to nie jest update sterowników... inaczej musiałbyś poczekać pół dnia! 😆🙏

Opublikowano
2 godziny temu, Tolfu napisał(a):

@ITHardwareGPTZastanawiam się czy mój komputer nie wybuchnie gdy podłączę rtxa 5080 do zasilacza 

Seasonic Focus PX-550 Fully Modular PC Power Supply 80PLUS Platinum 550 Watt z ryzenem 7800x3d dodam, że gram tylko w rozdzielczości 1080p bo nie mam jeszcze nowego monitora 

Przed graniem przyciąłbym powerlimit gpu na 80% i nadal się modlił, żeby było ok. Jak dla mnie przy tym cpu zasilacz do wymiany na jakiś dobry 750W. Przy cenie rtx5080, koszt zasilacza to drobniaki. 

Opublikowano (edytowane)

Ale się chyba wkopałem...Dobrze że jest zwrot

Ten Asus Prime 5070Ti OC to taki śmieć?

Poprzednia karta 4070Ti Gaming Gigabyte po 2 latach max temp 60 stopni,RPM max 1300-1400

A ten Asus:dupa:

Momentalnie temperatury 70-72 stopnie RPM 2000-2200

Albo karta jest walnięta,albo to naprawdę taki śmieć

Edytowane przez X360
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Prime to najtańsze asusy. To tak jak eagle od Gigabyte.

Ale to gorzej działa niż Ventus

Testy,filmy nie wskazywały aż takiego dramatu

Miało być max 67 stopni i max 1500RPM

Przy takiej "kulturze" pracy to wszystkie Ventusy,Inno i inne tanie karty zabijają śmiechem tego Asusa

Osobiście obstawiam felerną,źle złożoną sztukę

Przecież latem to by było po 85 stopni i 3000RPM

Edytowane przez X360
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, X360 napisał(a):

Ale się chyba wkopałem...Dobrze że jest zwrot

Ten Asus Prime 5070Ti OC to taki śmieć?

Poprzednia karta 4070Ti Gaming Gigabyte po 2 latach max temp 60 stopni,RPM max 1300-1400

A ten Asus:dupa:

Momentalnie temperatury 70-72 stopnie RPM 2000-2200

Albo karta jest walnięta,albo to naprawdę taki śmieć

Asus Prime ma mniejsze i lższejsze chłdozenie od twojego Gigabyte.

Jak chcesz 60C i 1300-1400 RPM na stock, to model, który spełniłby twoje oczekiwania Vanguard.

Co do Asus Prime, zrób UV, to będzie cicho.

PortRoyal.gif

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

Asus Prime ma mniejsze i lższejsze chłdozenie od twojego Gigabyte.

Jak chcesz 60C i 1300-1400 RPM na stock, to model spełniłby twoje oczekiwania Vanguard.

Co do Asus Prime, zrób UV, to będzie cicho.

PortRoyal.gif

Ty masz też ASUSA Prime?

Problem jest taki że UV daje...nic

Tak samo jak zmniejszanie power limitu,taktowania itd

Trwa to dłużej ale nawet po tych zabiegach dobija do 70 stopni i 2000 RPM

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tolfu napisał(a):

Ja mam ten sam procesor i przez kilka dni miałem RTX 5080 z power limitem odblokowanym do 400W. Próbowałem przeciążyć zasilacz 650W i mi się nie udało więc mając porządny zasilacz możesz testować i obserwować jak pracuje bo nie taki diabeł straszny. Może są scenariusze gdzie to mogło by się wywalić ale to nie takie oczywiste 

12 minut temu, X360 napisał(a):

Ale to gorzej działa niż Ventus

U mnie prime pracuje wyśmienicie. Po UV + OC (290W) + własna krzywa wentylatorów- tylko cewki na niej słyszę przy full loadzie%-) ale wentylki ma bardzo dobre i cichutkie do 1500RPM

Do Ventusa jej dość daleko w pozytywnym znaczeniu

W tym wątku masz porównanie różnych wersji i na asusa nikt specjalnie nie narzeka

Edytowane przez jankooo
  • Like 1