Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zamówiłeś ?

@Kadajo kiedy masz urodziny? Forumowicze zrobia zrzutke dla Ciebie na 5090, zebys sie przekonal do tej generacji :thumbup:

Tylko akcje musialoby 80% forumowiczow zaaprobowac, zeby koszty jednostkowe wyniosly gora kilka piw ;)

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jo. Jedną dla siebie druga dla Ciebie. Ale Ty dostaniesz tylko jak napiszesz NVIDIA KRÓL! 

11 minut temu, Zachy napisał(a):

@Kadajo kiedy masz urodziny? Forumowicze zrobia zrzutke dla Ciebie na 5090, zebys sie przekonal do tej generacji :thumbup:

Tylko akcje musialoby 80% forumowiczow zaaprobowac, zeby koszty jednostkowe wyniosly gora kilka piw ;)

:skacze:

Dzięki chłopaki, no nie wiem co powiedzieć. :lovin:

Jak bym miał tyle kasy co Elon Musk to bym wszystkich aktywnym użytkownikom tego tematu kupił topowe komputery :pijaki:

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

Stockowo wyglądają podobnie. To że ktoś sobie ustawił na "urwisko" nie ma znaczenia

Stoi sobie 2.9Ghz nad przepaścią. No ale przy 0.925V to jest jednak cos, seria 4000 potrzebuje do tego 1V wiec jednak jakies tam usprawnienia procesu technologicznego widac

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

:skacze:

Dzięki chłopaki, no nie wiem co powiedzieć. :lovin:

Jak bym miał tyle kasy co Elon Musk to bym wszystkich aktywnym użytkownikom tego tematu kupił topowe komputery :pijaki:

Ja też  :)  :pijaki:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

dzisiaj przychodzimy przed weekendem z małymi obniżkami cen w promocji technologia po prostu
Zotac GeForce RTX 5070 Solid OC 12GB GDDR7 DLSS4 2599 zł
Zotac GeForce RTX 5070 Ti Solid OC SFF 16GB GDDR7 DLSS4 3799 zł

Gainward GeForce RTX 5070 Ti Phoenix V1 16GB GDDR7 DLSS4 3699 zł

Gainward GeForce RTX 5090 Phantom 32GB GDDR7 DLSS4 11 799 zł
Gainward GeForce RTX 5080 Phantom 16GB GDDR7 DLSS4 5299 zł

Dobrego dnia!

Edytowane przez x-kom
Opublikowano

Cześć

Od dzisiaj jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem 5070, a dokładnie Palit GeForce RTX 5070 INFINITY 3. Zastanawia mnie kilka rzeczy, mianowicie:

- wg strony producenta karta w trybie boost wyciąga na zegarz 2512 MHz, podczas gdy HWinfo oraz panel Nvidia pokazuje mi wartości znacznie większe, maksymalnie 2917 MHz

- zastanawia mnie też kwestia zasilania (te granice wydajności w HWinfo)

Poniżej wrzucam zdjęcie jak to wygląda podczas 90minutowej sesji w mocno obciążającej grze jakby ktoś mógł rzucić okiem :)

Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W GOLD. Przesiadka była z Radeona, zrobiony clean install z DDU. Nie bawiłem się w OC, Undervolt czy zmianę ustawień w panelu Nvidii.

stats1.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

czy ktoś może przypomnieć w jakiej najniższej cenie były do kupienia 4090

Ale nowe czy jakie ?

1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tornado3 w tamte pamiętne wakacje? Okolice 6400

Ja pamiętam raczej coś w okolicach 8 kola.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja pamiętam raczej coś w okolicach 8 kola.

czyli ten Phantom 5080 za 5299zł to jest można powiedzieć uczciwa cena na tle nawet poprzedniej gen tylko czemu trzeba było czekać 3 miesiące

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo @Tornado3 między innymi Gainward się trafiał :) Oczywiście to były takie pojedyncze strzały, ale normalnie w sieciówkach typu Media, Euro. 

Nawet nie wiem czy ktoś tu raz nie pisał o cenie 6000. Ale głowy nie dam. 

Hmm nie pamietam tego.

ab0e7dd5d4d4d2b8241e5d1813e18715.thumb.png.a33a682501e1e587f11466b8efa391a6.png

45d7dc2e86c001f6ec682ee8c66acd9e.thumb.png.00f0921ed060e773d4c249d03f7b0cc5.png

4bee79e652aad5d11e0e879232aa43a7.thumb.png.e3355083f79ffffe9d95a9598def8e7c.png

9c3a39fb9d2b4727119ab62548e04d4a.thumb.png.db7a34be978ee8a6d1fb0a387195bf17.png

2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

czyli ten Phantom 5080 za 5299zł to jest można powiedzieć uczciwa cena na tle nawet poprzedniej gen tylko czemu trzeba było czekać 3 miesiące

Nie jest, po pierwsze masz znacznie mniej pamięci w porównaniu do 4090, po drugie nie masz nawet zbliżonej do 4090 wydajności. Dodaj do tego brak wsparcia Physx... Ta karta będzie warta swojej ceny jak będzie po 3800. Jeśli przełkniemy brak Physx.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wsparcie jest. W wersji 64bit. Nie ma tylko 32bit dla staroci. Nie rób już z tego jakiejś karty przetargowej.

Dam Ci znać jak pierwszy raz trafię na grę która to ma w wersji 32bit i będzie mi smutno bo mam 5090 ;) 

Nie ma wsparcia tam, gdzie to faktycznie robiło jakąś różnice, super :hihot:

Widzisz jak ty się opierasz nie na tym co ważne tylko na tym co ci wmawiają :D

I zdajesz sobie sprawę ze dzis Physix nie jest już liczony na GPU, ten 64 bitowy ? :D

Myślisz ze dlaczego fizyka w grach się taka biedna nagle zrobiła?

Jak to możliwe ze taki Batman Arkham Knight z 2015 roku ma lepszą fizykę niż każda dzisiejsza gra. Właśnie dzięki Physx liczonym na GPU, którego TY już nie zobaczysz.
Chyba ze sobie drugą kartę podłączysz w kompie która to obsługuje.

Tak cię ładnie KRÓL NVIDIA wyrolował za ponad 10 patyczków. A ty mu jeszcze klaszczesz. :skacze:

Zobacz sobie jak te efekty działają na dzisiejszych CPU, bo są już filmiki.

Opublikowano
8 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kadajo, czym się objawia ta lepsza fizyka od wszystkich innych gier? Nie grałem, widziałem tylko na YT, czy jeszcze coś oprócz dymu?

No wiadomo ze cala fizyka nie mogła się o to opierać, bo nikt prócz użytkowników kart GF by w to nie mógł zagrać.

Ale robiło robotę i te efekty poprawia odbiór samej gry, to chyba nie ulega wątpliwości.

Już sam fakt ze to zabrali jest posunięciem antykonsumenckim.

• Confused 1
Opublikowano
51 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak to możliwe ze taki Batman Arkham Knight z 2015 roku ma lepszą fizykę niż każda dzisiejsza gra. Właśnie dzięki Physx liczonym na GPU, którego TY już nie zobaczysz.

Przecież w Arkham Knight nadal wszystko działa. Starsze gry (32 bit) mają problem.