Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wentylator ma takie zadanie.

Wiatrakiem panie drogi nazywamy urządzenia które napędzają inne urządzenia lub generuje energie.

;D

I wiatrak jest (jak sama nazwa wskazuje) napędzany wiatrem :) A wentylator prądem. Może to być nawet prąd z turbiny wiatrowej, czyli.... z w/w wiatraka :E

52 minuty temu, Pawlos napisał(a):

W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze i zapewniać uczucie chłodu lub poprawiać cyrkulację powietrza w pomieszczeniu :wariat:

J.w. wiatrakiem porusza wiatr a wentylatorem prąd/energia ;)

Edytowane przez maras2574
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Niezły jesteś, wrzuciłeś zdjęcie PNY GeForce RTX 5070 OC i wymieniasz losowe modele, która rzekomo mają mieć taki sam problem. :hahaha:

Proszę przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem, bo to nie są losowe modele tylko karty bez thermopada od strony backplate, a także mają tak samo gęsto upakowaną sekcje zasilania.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kanzu Akurat GPT to ostatnie kogo bym słuchał. Ostatnio się przygotowuje do egzaminu w sądzie, rzuciłem mu test 10 pytań ABC. 5 zrobił źle. A nie były trudne.

Wiem, że leci w ch*ja, bo też mnie dużo razy w błąd wprowadził. Trzeba go sprawdzać, ale to akurat równie dobrze można znaleźć w google i słyszy się między ludźmi :D

Idealnym tematem na kolejny offtop w przyszłości będzie dyskusja o tym kto wychodzi na dwór, kto na pole a kto na zewnątrz. 

Opublikowano
23 minuty temu, maras2574 napisał(a):

I wiatrak jest (jak sama nazwa wskazuje) napędzany wiatrem :) A wentylator prądem. Może to być nawet prąd z turbiny wiatrowej, czyli.... z w/w wiatraka :E

J.w. wiatrakiem porusza wiatr a wentylatorem prąd/energia ;)

To by się zgadzało do najprostszego toku myślenia . Jest mnóstwo opisów porównujących wiatraki z wentylatorami, ale olać to najważniejsze, że wy macie rację a reszta, jest w błędzie :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Wiatraki to stoją w polach, w domu macie Wentylatory.

Proponuje przyjacielska nazwe, domowy rotator obrotowy. 

Inne ciekawe nazwy: kręciołek zwyczajny( w przypadku normalnych wentylatorow), kręciołek nadzwyczajny (np Noctua) 

I najznakomitszy wentylator na świecie czyli Master Edition:Ion propulsion rotation ventilator.
Czyli połączenie systemu ion propulsion tzn. "W przeciwieństwie do klasycznego wentylatora, działa na zasadzie jonizacji powietrza i przyspieszania go za pomocą pola elektrycznego. Oto jak to działa: Jonizacja powietrza – elektrody wytwarzają wysokie napięcie, które powoduje, że cząsteczki powietrza tracą elektrony i stają się jonami.

Przyspieszenie jonów – jony są kierowane przez pole elektryczne, które przyspiesza je w jednym kierunku.

Ruch powietrza – gdy jony poruszają się, zderzają się z neutralnymi cząsteczkami powietrza, nadając im pęd. W efekcie powietrze zostaje „wypchnięte”, generując ciąg.

W praktyce taki napęd jest stosowany np. w niektórych eksperymentalnych dronach, które potrafią latać bez ruchomych części mechanicznych"

+

Zastosowane metalowe kształtem śmigła, łożyska z wentylatora noctua. 

Dodam tylko, że półki co nie ma ich jeszcze w sklepach xD 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tasslehoff napisał(a):

w Holandii wiatraki głównie służą do pompowania wody w kanałach. To do komputerów można zastosować jako pompkę do cieczy w układzie 😋

Czekaj czekaj, ale czy to nie jest wtedy turbina już ? A w turbinie mamy wirnik ?

Robi się interesująco ;D

Opublikowano
30 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Akurat GPT to ostatnie kogo bym słuchał

Dokładnie tak, ja to samo :thumbup:

25 minut temu, Kanzu napisał(a):

Idealnym tematem na kolejny offtop w przyszłości będzie dyskusja o tym kto wychodzi na dwór, kto na pole a kto na zewnątrz. 

A to już zależy od regionu i gwary ;) Jak powiedziałem kiedyś w Krakowie że wychodzę na dwór, to zostałem zjebany 8:E

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zwariowałeś? W trawie są świerszcze...

W mojej karcie są a nie w trawie a tak wgl to my nie wychodzimy na dwór więc nie wiem co to trawa 

Opublikowano
13 minut temu, maras2574 napisał(a):

A to już zależy od regionu i gwary ;) Jak powiedziałem kiedyś w Krakowie że wychodzę na dwór, to zostałem zjebany 8:E

Uwielbiam dyskusję pod filmami jak ktoś powie, że idzie na dwór albo na pole i tłum się uruchamia. Dosłownie kij w mrowisko :E

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja wychodzę odbierać kolejne sztuki 5090 od kurierów :)

Bogol j43#%y powiedz jeszcze, że masz 240 fpsów w 4 k na swoim oledzie w cyberpunku 

Opublikowano

Miałem zwracać/sprzedawać, ale strasznie kusi odpakowanie paczuchy, żeby przetestować, już nawet znalazłem obudowę jaka mi się podoba i pomieści wszystko jak chce %-).

Ale zanim potencjalnie dobiorę się do Astrala LC, to jeszcze sprawdzę Gigusia Gaming OC i zobaczę jak się sprawuje względem Trio oraz Foundersa.

obraz.thumb.png.6aa986eea4cefe4c6ca51883e78f2b52.png

• Like 1