Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, krulaks napisał(a):

Jutro przychodzi kurier z mentiusem (ventus) od xkomu, bo nie zdążyli anulować.

Myślicie, że jest sens wgl odbierać i testować? Dostałem info od nich, że jak nie odbiorę to od razu zaczną zwrot.

Chłodzenie słabe, wentylatory startują od 1200 RPM, przy 1500RPM wpadają w rezonans co daje +3dB. 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@krulaks Miałem przez chwilę ventusa na air, no i niestety jest głośny :/ Niby cena dobra, ale za 1,5k więcej można już wyrwać jakiś dużo lepszy model.

Dla mnie jak ventus to tylko w takiej formie.

DSC01528.thumb.jpg.031916861c5b5681096b0523873eb1f1.jpg

Edytowane przez sovas
Opublikowano
4 godziny temu, krulaks napisał(a):

Jutro przychodzi kurier z mentiusem (ventus) od xkomu, bo nie zdążyli anulować.

Myślicie, że jest sens wgl odbierać i testować? Dostałem info od nich, że jak nie odbiorę to od razu zaczną zwrot.

Ventusy cieplusy i głośniusy. Nie warto brać.

Gwanaki, od razu zwrot i potem cyk do sklepu za 13-14k. :lol2:

Gaming Trio mam. Chłodzenie na papierze średnie, ale u mnie po wstępnym UV daje radę (przed UV w sumie też) i po ustawieniu wszystkich krzywych (karta, buda) w grach nie przekracza 60 stopni przy maks. 490W.

3 godziny temu, DrMorphine napisał(a):

Cześć, we wtorek ma dotrzeć do mnie Rtx 5090 i chciałem zapytać, która wersja sterownika jest teraz najbardziej stabilna/którą zainstalować ? Na Reddit ludzie mocno skarżą się, na najnowszą wersję 576.28 (że niestabilna, częste crashe i blackscreeny). Jak wasze doświadczenia? Na której wersji sterowników testujecie karty?

U mnie ostatnie stabilne to 572.83, nowsze raz spróbowałem i od razu wróciłem do tych. Najnowszych w ogóle nie tykam.

Opublikowano
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

No coz, mogl chociaz keptonem zabezpieczyc przy cieciu :D Latwiej bez plastiku piny wylutowac.

Odcinał po awarii, więc jego winy tu żadnej, bardziej martwiłbym się o nowe złącze wlutowane, bo ewidentnie jego lutownica nie daje rady, w filmikach Ostrówki, czy Northbridge repair, widziałem że do wylutowania/wlutowania nowego gniazda, dodatkowo używają nadmuchu gorącego powietrza 200'C do podgrzania całej płytki wokoło punktów lutowniczych, wtedy lut jest na 100% pewny. Po prostu pojemność cieplna pcb jet tak duża, że samym podgrzewaniem punktowym tego nie idzie dobrze wygrzać.

4 godziny temu, sovas napisał(a):

@ryba xd

Nie martw się o to jak odcina, martw się o swoją kartę, o ile chłodzone rtx powietrzem mają jeszcze jakiś nawiew na przegrzewające się gniazdo zasilania, tak u ciebie nie będzie tego.

Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie martw się o to jak odcina, martw się o swoją kartę, o ile chłodzone rtx powietrzem mają jeszcze jakiś nawiew na przegrzewające się gniazdo zasilania, tak u ciebie nie będzie tego.

Spoko, ja mam czujnik w złączu i nie ma tam więcej niż 60 C pod obciążeniem. Jest też termopad złącze - backplate.

W razie jakby się nagrzało nadmiernie to się PC sam wyłączy :P

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, sovas napisał(a):

Spoko, ja mam czujnik w złączu i nie ma tam więcej niż 60 C pod obciążeniem. Jest też termopad złącze - backplate.

W razie jakby się nagrzało nadmiernie to się PC sam wyłączy :P

Jakieś DIY zrobiłeś i czujnik tam wcisnąłeś?

Opublikowano
4 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Odcinał po awarii, więc jego winy tu żadnej, bardziej martwiłbym się o nowe złącze wlutowane, bo ewidentnie jego lutownica nie daje rady, w filmikach Ostrówki, czy Northbridge repair, widziałem że do wylutowania/wlutowania nowego gniazda, dodatkowo używają nadmuchu gorącego powietrza 200'C do podgrzania całej płytki wokoło punktów lutowniczych, wtedy lut jest na 100% pewny. Po prostu pojemność cieplna pcb jet tak duża, że samym podgrzewaniem punktowym tego nie idzie dobrze wygrzać.

Ale jak ciachal piny, to lepiej przed opilkami sie zabezpieczyc xD Co do lutow nie chce wyrokowac, brakuje wyraznego! kadru z pleckami na obu materialach DE/EN. Od gory to tam faktycznie 1-2 piny od jednej strony cyna nie wyplynela otworami.

Opublikowano
27 minut temu, Karro napisał(a):

Wujka nie pytaj ,z racji peselu na niedosłuch 80 % xD

Wentylatory chodzą w pionie?

Wentylatorem wystarczy palcem zakręcić i już słuchać cichy terkot. xD

Opublikowano
23 minuty temu, sovas napisał(a):

Są dostępne foundersy 5080 na stronie nvidii jak ktoś chce, nie namawiam :P

Nie no 5080 FE akurat ma sens. W porównaniu do 5090 FE to nawet nie odlatuje i nie topi się 

• Upvote 1