Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakby się ktoś ewentualnie zastanawiał nad tym ventusem pod wodę to nagrałem przekładkę suprima, może komuś się przyda.

Najtrudniej to chyba te przewody odpiąć, a tak to mniejsze błędy można poprawić :D

W przypadku ventusa z karty 3/10 robi się 9/10 :)

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Czyli równie dobrze mógłbyś kupić samo PCB z GPU bez chłodzenia, założyć blok i każda karta wtedy będzie 9/10 :E

Ale przypomina mi to czasy gdzie można właśnie było kupić lepsze chłodzenie powietrzem na GPU, sam w czasach GF 6600 robiłem takie myki.

Pomijając aktualna patole rynku to ostatecznie zawsze lepiej jest kupić od razu porządnie chłodzone GPU niż kombinować potem.
Już pomijam fakt ze zrobienie takiego "upgradu" może potem udupić nas przy zgłaszaniu gwarancji.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli równie dobrze mógłbyś kupić samo PCB z GPU bez chłodzenia, założyć blok i każda karta wtedy będzie 9/10 :E

Jakby była taka opcja to chętnie bym tak robił :D
Wtedy taki rtx 5090 za 9000 + blok 800.

Poniekąd takie rozwiązanie oferuje Inno3d z blokiem Alphacool Core w modelu iChill. 
Ale za zamontowanie bloku drogo sobie liczą. 14k+ :boink:

image.png.3430862ec8f0c992b9665efdaeace57a.png

Opublikowano

Panowie, rozglądam się za 5080 i na ten moment biorę pod uwagę ASUSa TUF Gaming OC lub 5080 od MSI Vanguardimage.png.340a4a76ffa6e322633d72d077d53903.png

Patrząc po zależności temperatur no to vanguard lepiej wypada. Natomiast chiałem się zapytać może ktoś ma te karty lub słyszał od kogoś rzeczy na temat piszczących cewek i jest w stanie zasugerować czy któraś karta z tych modeli ma większe skłonności do tego problemu

Opublikowano

To jest właśnie plus wodowania, z karty 3/10 można zrobić 9/10. Czekam tylko na karty 5080 w 24GB i biorę jakiegoś wentusa albo inno3d pod wodę. 

Swoją drogą wiadomo coś więcej na ich temat?? Czy dopiero na Computex coś podadzą?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nieeee. Foli z backplate nie da się tam nakleić jak fabryka. On ma albo nówkę, albo ktoś nie ściągnął folii :)

Ciekawy jestem czy ta folia by się przy takiej temperaturze jak ma backplate pod obciążeniem zaczęła topić :E znam przypadki januszy że potrafią trzymać sprzęt z tego typu folią długi czas po zakupie xD kolega ma słuchawki 2.5 roku ostatnio byłem na popijawce u niego i tak spojrzałem a te wiszą na stojaku używane ale zafoliowane ;D

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, eyeliner napisał(a):

Wygląda dobrze, byłbym ciekaw jaki daje to w praktyce przyrost fpsów w stosunku do ustawień fabrycznych bez na PL 100%, chciałoby Ci się sprawdzić? Chyba że kojarzysz mniej-więcej.

Ciekawi mnie też skąd pomysł na underwatting zamiast normalnego UV? Nie znam się, nie mówię że nie ma to sensu, tylko ciekawi mnie powód. Ja przez 2,5 roku użytkowania 3060Ti miałem ustawione +105/405 i PL89%, dopiero teraz przez kilka godzin bawiłem się woltami i wychodzi na to, że spaliłem miejscami o wiele za dużo energii, niż było to wymagane. :E Ale to dziwny model, prawie zawsze ciągnął do maksymalnej mocy, pobierał 200W przy Darksiders 3 (które ma wbudowanego locka na 62 fps), po UV okazało się, że wystarczało 130-150 max.

Obciąłem PL na szybko, bo nie miałem wtedy czasu bawić się w 1000 testów UV. Zadziałało jak chciałem, więc na razie odpuściłem zabawę napięciem. Ogólnie mam obecnie fps troche powyżej stockowego na PL 100%. Wieczorem albo jutro zrobię test stock vs powyższe ustawienia. Sam byłem zaskoczony, że jak obetnę PL na 80% to będzie działać bez problemów, a tu taka miła niespodzianka.  Sam przeszedłem właśnie po4 latach z RTX3060Ti na 5070 i wzrost wydajności mnie bardzo zadowala. Jak w Indianie przytne FPS do 60, to karta bierze 130-140W, gdzie 3060Ti ciągnęła 200W i to juz z optymalizacjami.  Lubie jak jest cicho, chłodno i wydajnie. 

Edytowane przez xtn
Opublikowano
50 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zamówiłem sobie żelowego wycieka w postaci Mastera.

Masz tendencje do kupowania wszystkiego co wyśmiewasz albo wyzywasz ;D

Za mną liquid chodzi i to chyba jedyna przesiadka jaka się wydarzy.

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tam jest napisane aby zdjąć, więc chyba jest jakieś ryzyko ;p Ja zawsze zdejmuje a potem naklejam. Niech każdy wie że dostał używkę, a zapłacił za nówkę w razie czego.

Zamówiłem sobie żelowego wycieka w postaci Mastera. Jeszcze nie miałem swojego, więc zobaczymy czy @Tester Wrażeń ma powody do jarania :) Przeżyłem brzydkiego Suprim, to i ten ekran LCD może przeżyje :D

Suprim brzydki :o?

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Czemu w ogóle Gigabyte użył pasty zamiast termopadow ? :D

No, tyle ta karta faktycznie jest warta :D

Bo glut nakłada maszyna a termopady pewnie pracownicy musieli nakładać więc chcieli przycebulić

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale przypomina mi to czasy gdzie można właśnie było kupić lepsze chłodzenie powietrzem na GPU, sam w czasach GF 6600 robiłem takie myki.

Pomijając aktualna patole rynku to ostatecznie zawsze lepiej jest kupić od razu porządnie chłodzone GPU niż kombinować potem.
Już pomijam fakt ze zrobienie takiego "upgradu" może potem udupić nas przy zgłaszaniu gwarancji.

No jak miałem Ventusa 3080 to bardzo żałowałem, że nie ma już opcji w stylu monstrualny arctic z 3 wielkimi wentylatorami

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ciekawy jestem czy ta folia by się przy takiej temperaturze jak ma backplate pod obciążeniem zaczęła topić :E znam przypadki januszy że potrafią trzymać sprzęt z tego typu folią długi czas po zakupie xD kolega ma słuchawki 2.5 roku ostatnio byłem na popijawce u niego i tak spojrzałem a te wiszą na stojaku używane ale zafoliowane ;D

Dużo retro sprzętu kupuje jeszcze z foliami :D ich stan bywa różny, czasem zejdzie jak nowa, czasem jak skała. Kwestia materiału z jakiego folia zrobiona

Opublikowano

Ja trzymam dzień dwa zanim się nie upewnię, że karta na 100% zostaje :E 

BTW o co chodzi z tą zadymą z 8GB ramu na 5060 ?  Karty umierają bardziej niż poprzednie generacje z 8GB bo za bardzo im szynę pci-express zbiedzili czy co ?

Opublikowano
2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Ja trzymam dzień dwa zanim się nie upewnię, że karta na 100% zostaje :E 

BTW o co chodzi z tą zadymą z 8GB ramu na 5060 ?  Karty umierają bardziej niż poprzednie generacje z 8GB bo za bardzo im szynę pci-express zbiedzili czy co ?

Raczej chodzi o oczekiwania graczy i recenzentów. Jak się ustawi ustawienia graficzne odpowiednio do 8GB vram jak w poprzednich generacjach to jest ok ale jak się da suwaki na maksa w prawo ze wszystkimi bajerami to jest kicha. Druga sprawa to skąpstwo nvidii, w kwestii vram i szyny, które irytuje coraz więcej osób. 3060 12GB dało się zrobić i było ok ale zaraz naprawili swój "błąd" wprowadzając model 3060 8GB i tego się trzymają już 3 generację.  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, xtn napisał(a):

Wieczorem albo jutro zrobię test stock vs powyższe ustawienia. 

Oki, jestem ciekaw. 

--

Z tymi VRAMami to celowe hamowanie rozwoju, żeby nie było zbyt przyszłościowej karty. Albo weźmiesz taką, że za jakiś czas przyda się więcej VRAMu, albo VRAMu będzie ok, ale skończy się wydajność, albo będą oba, ale z bardzo niską opłacalnością energetyczną w stosunku do kolejnych modeli. Umieszczanie 16GB na 5060Ti, a tylko 12GB na 5070 to przecież kuriozum, idealnie byłoby na odwrót, ale nie ma być idealnie. Z 5070S też coś będzie nie tak.

Edytowane przez eyeliner