Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, sovas napisał(a):

@Lameismyname Niezły clickbait pan krystian (celowo z małej) zapodał.

A to taka niszowa ciekawostka tak naprawdę ;)

1 minutę temu, sovas napisał(a):

Czemu aż tak kastrujesz UV tę kartę %-)

0,88 - 0,89 jeszcze rozumiem, bo jest trochę lepsza wydajność niż stock.

Ja u siebie na 5070ti najlepsze rezultaty osiągam właśnie przy 0,88-0,89V.
To jakaś reguła dla serii RTX 5xxx, że tutaj znajduje się tzw. "sweet spot"?

Opublikowano
24 minuty temu, sovas napisał(a):

@darekz @GAZuOOT Wynik kiepskiej 5090 stock to jakieś 13700-13800, ale to są rzadkie przypadki. U mnie nawet ventus czy inno3d miały więcej.

Czemu aż tak kastrujesz UV tę kartę %-)

0,88 - 0,89 jeszcze rozumiem, bo jest trochę lepsza wydajność niż stock.

Spokojnie, dopiero pierwsze testy :D. Ale 14k punktów w SN, przy max 415W wygląda zachęcająco.

27 minut temu, darekz napisał(a):

Bez przesady. Żadna 5090 nie ma na stocku 11982 w SM. Tutaj użytkownicy 4090 mieli po 10500 punktów.

Te niecałe 12k to było dla 0.8V i max 320W. A ja się odnosiłem do wyniku 14k punktów przy 0.82V, gdzie słabsze 5090 na stock tyle mają.

Opublikowano
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

Zależy co przez to rozumiesz. Wiadomo że na 1V będzie wyższa wydajność.

U mnie karta z reguły lata na 1,04V około.

Mam na myśli gdy ktoś chce zostawić stockową wydajność GPU przy maksymalnym możliwym UV.
Przedział 0,88-0,89V sprawdza się wzorcowo.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sovas napisał(a):

885@2850+ w cyberku nawet

Ale Ty nie grasz w 4K. Jak kiedys przelaczalem miedzy 1440p, a 4K w Cyberku to w nizszej rozdzialce mialem wyraźnie wyzszy boost.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
11 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

W porównaniu do poprzedniej Suprim Liquid, ten powietrzny Suprim wciąga wodną wersję nosem.

Warto było dopisać, że powietrzny z tą konkretną krzywą, która rzadko się trafia zjada liquida ze standardową, bo ktoś przeczyta i serio pomyśli, że liquid jest gorszy a nikt poza tobą nie kastruje tak 5090 :D 

Mi ten wyższy boost na niższych napięciach do niczego się nie przydaje skoro wyżej i tak działa jak cała reszta kart a przy UV nigdy nie zszedłem niżej niż 0.89V. Bez żalu się z nią rozstanę %-)

Opublikowano
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

I co weźmiesz? 

Liquid albo odpowiednio tańszy kolejny powietrzny. Miejsce na chłodnice mam a niższe temperatury zawsze spoko. Sprawdziliście wszystko i wychodzi, że przy suprimach jest największa szansa na brak problemów :D  

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie mam pojęcia jakim ujem to działa, ale działa i wydaje się stabilne. W cyberku 2812-2820Mhz non stop i 450W :D :D :D :D Najlepsza sztuka jaką miałem.

Jakie ustawienia w grze? Bo póki co, u mniej najbardziej grafę dojeżdża FF VII Rebirth se swapem na DLLS4, jak odpalę 4k DLAA, to klynkajta, wszystko inne może śmigać a tam crashe.

41 minut temu, Kanzu napisał(a):

Warto było dopisać, że powietrzny z tą konkretną krzywą, która rzadko się trafia zjada liquida ze standardową, bo ktoś przeczyta i serio pomyśli, że liquid jest gorszy a nikt poza tobą nie kastruje tak 5090 :D 

Mi ten wyższy boost na niższych napięciach do niczego się nie przydaje skoro wyżej i tak działa jak cała reszta kart a przy UV nigdy nie zszedłem niżej niż 0.89V. Bez żalu się z nią rozstanę %-)

Prawda, ta cudaczna krzywa sprawdza się tylko przy niższych napięciach, ten Suprim co mam, przy 0.89V wyciąga 15,2-15,3k punktów w SN, czyli praktycznie tyle samo co poprzedni 5090 Gaming OC od Gigabyte.

Ale nic nie pobije sprawności energetycznej takiej 5090 przy 0,82V i 2,45Ghz na rdzeniu %-)

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Cos nie tak z tym Suprimem? Za duzo zaplaciles i teraz dupe sciska?

Od razu po kupnie pisałem, że jest przepłacony i od początku mówiłem kilka razy o planach oddania go. Nie widzę sensu płacenia 15.5k jak pojawiają się po 13 a niedługo pewnie będą jeszcze tańsze. 

Chce liquida, ale nie wykluczam zwykłego jak trafi się naprawdę tanio. Furę będę zmieniał, więc dla mnie każda oszczędność przy kartach na plus %-)

Opublikowano
11 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Suprimy najlepsze %-)

jak to dawno temu mowilem @PiPoLiNiO to sie zapieral rekami i nogami ze Suprima nie wezmie... no bo Astral :smiech:

11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@sovas Jakie powinno, wcześniejsze 11 sztuk po minucie były wywalone na takim czymś :D 

@Tester Wrażeń nawet nie jest w stanie u siebie takiej krzywej zrobić. A Ty piszesz, że powinno działać tyle ;p

u mnie kazda grafa - astral oc, astral lc, waterforce dzialaja normalnie na 900mV + 2900MHz :wariat:

Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 12:09, PiPoLiNiO napisał(a):

Ostanio Euro wysłało 5090 w worku, dziś to samo Euro wysłało Aorus Master 5090 w kartonie. Widać czytają forum :D

Dobra, kto wpadł na pomysł wpierdolić do karty graficznej spie*** jakości ekranik LCD, który wygląda znośnie tylko patrząc na wprost (nikt na świecie nie ma tak postawionego kompa raczej), a patrząc pod lekkim kątem wygląda jak tania spierd*** z lat 90'tych, ten powinien stracić pracę w branży i zająć się może formowaniem ciasta na pizze.

Wentylatory które się zatrzymują, dają pogłos chrobotania który brzmi tak fatalnie, że zastanawiam się, jak można dopuścić do sprzedaży takie gówno.

Ta karta ma tylko 1 plus. Cewek nie słychać na pulpicie. 

Jak ktoś Wam napisze, że w Master nie słychać cewek w grach, to już Wam tłumacze dlaczego.

Wentyle przy 1000-1100 rpm są tak bardzo ujowe, że po prostu zagłuszają te cewki :D :D :D

@krulaks tu masz recenzje.

Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@krulaks tu masz recenzje.

kurde xD 

3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Bardzo dobry :) Nie słuchaj recenzji @PiPoLiNiO on jest z innej planety xD

rabini nie są zgodni

Ewentualne zwroty są na koszt kupującego - więc w najgorszym przypadku z 90zł za zwrot +-
Z tym ekranikiem - tam jest dziwny filtr na LCD, który można usunąć robiąc małe DIY.

przed:
image.thumb.png.04e34e81fa4709e860235a525f92bf2c.png

po:
image.thumb.png.9bacf82371ee0c0c4d30e3dc9327396e.png