Tester Wrażeń 839 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 3 minuty temu, krulaks napisał(a): Z tym ekranikiem - tam jest dziwny filtr na LCD, który można usunąć robiąc małe DIY. Nie mam takiego shitu na ekranie, ale slyszalem o tym __ Gość ma opcję na kartę za 11,8k i na firme se wezmie to przeciez bardzo dobry deal - szczegolnie jak czeka dlugo na okazje
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Tam problemem nie jest filtr, a ekran jakości tych w Nokia 3510i. @Tester Wrażeń nie słuchaj. Gość ma na biurku nowa 5090 suprim Liquid, a używa Gigabyte bo może sobie na ujowym ekranie ustawić postać z Dragon Ball 😁😁😁😁 Nie mówiłeś, że na wygląd nie patrzysz - liczy się cisza ? Generalnie jak to jest reguła, że wiatraki skrzeczą w każdej sztuce to dealbreaker dla mnie. Cewki idealnie powinny być ciche w grach - ale mogę przeżyć. Cichy pulpit to podstawa. To chyba muszę poczytać więcej recenzji
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) 5 minut temu, krulaks napisał(a): Nie mówiłeś, że na wygląd nie patrzysz - liczy się cisza ? Generalnie jak to jest reguła, że wiatraki skrzeczą w każdej sztuce to dealbreaker dla mnie. Cewki idealnie powinny być ciche w grach - ale mogę przeżyć. Cichy pulpit to podstawa. To chyba muszę poczytać więcej recenzji Pulpit cisza jak makiem zasiał - w grach delikatnie. Wg. mnie wentyle są cichsze od Astralowych, ale ja używam je na 1300rpm-1400rpm i takie tylko porównanie mam. @PiPoLiNiO sadzi, ze na 1000RPM sa one znacznie glosniejsze od Astralowych i Suprimowych - nie wiem, nie sprawdzilem tego. Chrobotanie na zatrzymywaniu wentyli mam zawsze - dla mnie problem widmo bo dzieje sie to tylko, jak wylaczam gre, ale to i tak skandal, ze cos takiego jest - finalnie mi nie przeszkadza. Jest ladniejsza niz Suprim, ale troche cieplejsza. Jakbys mial wybor w tej samej cenie obie karty to bym tego posta pewnie nie pisal, ale widze, ze juz od jakiegos czasu szukasz karty, a to wydaje sie dobra okazja Edytowane 16 Maja przez Tester Wrażeń
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a): Pulpit cisza jak makiem zasiał - w grach delikatnie. Wg. mnie wentyle są cichsze od Astralowych, ale ja używam je na 1300rpm-1400rpm i takie tylko porównanie mam. @PiPoLiNiO sadzi, ze na 1000RPM sa one znacznie glosniejsze od Astralowych i Suprimowych - nie wiem, nie sprawdzilem tego. Chrobotanie na zatrzymywaniu wentyli mam zawsze - dla mnie problem widmo bo dzieje sie to tylko, jak wylaczam gre, ale to i tak skandal, ze cos takiego jest - finalnie mi nie przeszkadza. Jest ladniejsza niz Suprim, ale troche cieplejsza. Jakbys mial wybor w tej samej cenie obie karty to bym tego posta pewnie nie pisal, ale widze, ze juz od jakiegos czasu szukasz karty, a to wydaje sie dobra okazja Dzięki za szczegółowy opis! A no szukam, szukam. Astral LC jedzie na dniach do Słowacji (zwrot amazon.es, tak wiem). A Suprimka najtaniej ostatnio jest w xkom po 13999 Z Amazona można wyszarpać czasami po 13.5k Suprim, ale to dalej no dużo. Co do wiatraków w Masterze - wiesz jakie są reguły dla fanstopa? Np w 5080 FE, 50 stopni lub spike do 80W poboru = odpala wiatraki na 1200RPM na jakieś kilka minut. Chrobotać wiatraki mogą, ale nie jakby włączały mi się z d*py na pulpicie co chwile
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 1 minutę temu, krulaks napisał(a): Dzięki za szczegółowy opis! A no szukam, szukam. Astral LC jedzie na dniach do Słowacji (zwrot amazon.es, tak wiem). A Suprimka najtaniej ostatnio jest w xkom po 13999 Z Amazona można wyszarpać czasami po 13.5k Suprim, ale to dalej no dużo. Co do wiatraków w Masterze - wiesz jakie są reguły dla fanstopa? Np w 5080 FE, 50 stopni lub spike do 80W poboru = odpala wiatraki na 1200RPM na jakieś kilka minut. Chrobotać wiatraki mogą, ale nie jakby włączały mi się z d*py na pulpicie co chwile Nigdy nie zalaczyly mi sie wentyle w tej karcie bez obciazenia - @PiPoLiNiO narzekal ze w innych kartach tak jest, a aorusie tego nie ma. Nawet jak puszczalo 100w+ to sie nie odpalaly. Co do temperatury to sam sobie mozesz ustawic, standardowo jest 55c Tu jako dowód, 2,5h oglądania YT - nie ruszyły nic a nic
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a): Nigdy nie zalaczyly mi sie wentyle w tej karcie bez obciazenia - @PiPoLiNiO narzekal ze w innych kartach tak jest, a aorusie tego nie ma. Nawet jak puszczalo 100w+ to sie nie odpalaly. Co do temperatury to sam sobie mozesz ustawic, standardowo jest 55c Łee, to zostaje loteria cewkowa! W niektórych modelach nie można ustawiać fanstopa, stąd pytanie
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Generalnie obstawiam, że overall suprim to najlepsza karta tej generacji, ale no cena robi swoje
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) @PiPoLiNiO @Tester Wrażeń Poszło. Dam znać, czy jestem - team "wku*wia mnie", czy team "jest git". Amazon zrobił wtopę bo skopiował opis z Gigabyte i jest wpis o 4 letniej gwarancji producenta. Generalnie Amazon ma takie umowy z producentami, że tylko i wyłącznie Amazon realizuje gwarancje dla kupującego. Jestem pewien, że działa tylko 3 letnia gwarancja Amazona, a nie Gigabyte - także jak będzie źle, to powołam się na produkt niezgodny z opisem Edytowane 16 Maja przez krulaks
DżonyBi 1 970 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) 6 minut temu, krulaks napisał(a): Jestem pewien, że działa tylko 3 letnia gwarancja Amazona. Amazon daje standardowo 2 lata, a gwarancja nie przechodzi na kolejnego wlasciciela. Edytowane 16 Maja przez DżonyBi
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 1 minutę temu, DżonyBi napisał(a): Amazon daje 2 lata. Amazon.es daje 3, potwierdził mi to ziomek na czacie. Tak samo mówili przy Astral LC
Kaczkofan 255 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Panowie, ponawiam pytanie odnośnie MSI 5080 Vanguard (zadanie w wątku zakupowym). Do innego kompa pójdzie 4080S, rozważam zakup 5080. Na Suprima patrzyłem ale ceny z d***, plotki chodzą o wersji Super, ale czy będą? Ma ktoś Vanguarda? Jakie wrażenia? 1
DżonyBi 1 970 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 5080FE za 4849. Ta karta nie jest warta placenia wiecej niz 5K. 1
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja ---- Pojawiły się 5090 Astrale LC na amazon.es po 3095 Euro - jakby ktoś chciał młynek do kawy. A i 5090 Suprim powietrzne na amazon.it po 3100
DżonyBi 1 970 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) 2 minuty temu, krulaks napisał(a): jakby ktoś chciał młynek do kawy Pisales, ze ustalo mielenie u Ciebie jak pochodzila pionowo. Pojawilo sie ponownie? Edytowane 16 Maja przez DżonyBi
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Teraz, DżonyBi napisał(a): Pisales, ze ustalo mielenie u Ciebie jak pochodzila pionowo. Pojawilo sie ponownie? To znaczy ten dźwięk w pętli jakby próby mielenia zniknął i po prostu słychać buczenie cały czas. Ciszej, ale dalej jest. Na pulpicie cały czas słychać kartę. Do tego fan connector poluzował się czy coś i trzeba dociskać palcami aby wiatraki latały. Wiadomo, że miałem swoje wiatraki, ale no quality kiepskie. Widziałem podobny wpis na forum ROG (z wiatrakami). 43 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jop. Aorus nie odpalał wentyli na YT z dupy. Suprim to robi, ale wiesz o tym tylko jak sprawdzisz. Bo ich nie słychać Astral podobnie. 41 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Generalnie obstawiam, że overall suprim to najlepsza karta tej generacji, ale no cena robi swoje Póki co płatność nie poszła bo Amazon próbuje zabrać mi więcej hajsu z konta - miało być ~2300 euro, a Revolut zablokował im próbę na 2800 . Prawdopodobnie wysyłka jest jednak z polskiego magazynu, więc VAT naliczyli polski (kupno na fakturę). W sumie to teraz mam dylemat: - 5090 suprim za 10800 - 5090 aorus master za 9800 (już policzone na rzeczywisty koszt, fakturka)
DżonyBi 1 970 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) Macie problemy z tymi kartami. U mnie zadnych problemow z wentylatorami rowniez nie ma. Natomiast to "buczenie" (moze inne jak u Ciebie) bylo tylko wtedy, jak węże dotykaly bocznej szybki i wtedy rezonowalo na obudowe. Ja przy zakupie 6090 w pierwszej kolejnosci bede rozgladal sie za Asusem, bo jestem bardziej zadowolony niz z 4090 Liquida Suprim. Edytowane 16 Maja przez DżonyBi 1
krulaks 59 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 6 minut temu, DżonyBi napisał(a): Macie problemy z tymi kartami. U mnie zadnych problemow z wentylatorami rowniez nie ma. Natomiast to "buczenie" (moze inne jak u Ciebie) bylo tylko wtedy, jak rurki dotykaly bocznej szybki i wtedy rezonowalo na obudowe. Ja przy zakupie 6090 w pierwszej kolejnosci bede rozgladal sie za Asusem, bo jestem bardziej zadowolony niz z 4090 Liquida Suprim. Obstawiam, że po prostu mam pompkę z defektem. Po opiniach na necie widać, że albo ktoś słyszy to coś co ja albo ma kompletną ciszę. Więc albo jest kiepski quality control albo ASUS ma dwóch producentów pompek - co miałoby sens.
Kanzu 206 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 18 minut temu, DżonyBi napisał(a): Ja przy zakupie 6090 w pierwszej kolejnosci bede rozgladal sie za Asusem, bo jestem bardziej zadowolony niz z 4090 Liquida Suprim. Ja prawilnie poczekam aż nasi testerzy z tematu przemacają wszystko, dadzą znać co jest chu*owe i wtedy coś wybiorę 2
DżonyBi 1 970 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) 26 minut temu, Kanzu napisał(a): Ja prawilnie poczekam aż nasi testerzy z tematu przemacają wszystko, dadzą znać co jest chu*owe i wtedy coś wybiorę To chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Edytowane 16 Maja przez DżonyBi
jataman99 3 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Pany i panie podpowiedzcie jaka podpórka do RTX 5080 Suprim SOC co udźwignie tego potwora Oryginalna z pudełka jest za niska i mi brakuje kilka centymetrów na wysokość.... DeepCool GH-01 co używałem kiedyś z RTX3080 znowu ma tą "łapę" gumową, miękką i przy takim ciężarze nie daje rady... Mogę nawet dać 6 dych, byle by to było ładne, mocne i faktycznie trzymało kartę sztywno
xtn 77 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 2 minuty temu, jataman99 napisał(a): Pany i panie podpowiedzcie jaka podpórka do RTX 5080 Suprim SOC co udźwignie tego potwora Oryginalna z pudełka jest za niska i mi brakuje kilka centymetrów na wysokość.... DeepCool GH-01 co używałem kiedyś z RTX3080 znowu ma tą "łapę" gumową, miękką i przy takim ciężarze nie daje rady... Mogę nawet dać 6 dych, byle by to było ładne, mocne i faktycznie trzymało kartę sztywno Prosta i bez udziwnień https://www.amazon.pl/graficzne-aluminium-graficzną-regulacją-wysokości/dp/B0DDBKT86K/ 1
Kanzu 206 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 16 minut temu, ODIN85 napisał(a): Ku przestrodze To ta karta ze screena co @Tester Wrażeń wrzucał kiedyś z dopiskiem, że wyśle po 2 tygodniach jak wróci do Polski? @jataman99 my tu bekę z tego cisnęliśmy a Ty to kupiłeś? Tak się kończy szukanie okazji
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 3 minuty temu, Kanzu napisał(a): To ta karta ze screena co @Tester Wrażeń wrzucał kiedyś z dopiskiem, że wyśle po 2 tygodniach jak wróci do Polski? @jataman99 my tu bekę z tego cisnęliśmy a Ty to kupiłeś? Tak się kończy szukanie okazji No to na pewno ta, to był giguś gaming oc 5080 1
Rekomendowane odpowiedzi