JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Oczywiście. Wszystko się zgadza. Tu nie chodzi relację złotówka / fps, tylko "poczucie spełnienia" / zadowolenia. Zmieniając GPU z 30 fps na 70 fps czujesz tego kopa, czujesz płynność, czujesz skok. Przy zmianie z 80 na 110 fps radość jest mniejsza (lub żadna). No i do tego - tak, naprawdę mając 80-90 fps ma się spory przecież jeszcze zapas mocy pod maską, który można uwolnić suwaczkiem w lewo (bariera psychologiczna nie do przeskoczenia przez wielu PCMR ). Do tego dochodzi "mizeria" edycji 50xx. Przyzakupie topki lub około topki, zwykłem dostawać rolca, a w edycji 50xx zrobiło się bardzo nieciekawej z jakością marki, modelu, egzemplarza. Czy to się poprawi w 60xx? Nie mam pojęcia. Chciałbym. Życie pokaże. Spoiler
galakty 3 322 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Zmiana z 80 na 110 jak dla mnie ma BARDZO duży sens, mój próg minimalnego FPS to okolice 90, powyżej wszystko już jest super. Gorzej jak masz 200 FPS i zmieniasz żeby mieć 230 FPS... Może jak masz produkt w którym spędzasz tysiące godzin (nie wiem, jakaś strzelanka, esport, wyścigi) to ma to uzasadnienie, ale do grania w kolejnego Asasyna nie bardzo
DżonyBi 1 970 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 13 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Przy zmianie z 80 na 110 fps radość jest mniejsza (lub żadna). Ale juz z 60-70 na 80-90 radosc i roznica sa duzo wieksze np. z tego roku KCD2 i wiele innych gier. Edytowane 9 Czerwca przez DżonyBi
Mizu 102 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a): Przy zmianie z 80 na 110 fps radość jest mniejsza (lub żadna). Ja to tam się cieszyłem nawet jak w Cyberpunku ze 120-140 zrobiło się stabilne 165 jak miałem chwile 5090 Co mnie przede wszystkim odrzuca od tej generacji to ta niekończąca się lista problemów. Czarne ekrany nadal u ludzi są mimo, że już trochę czasu od premiery minęło. Każdy nowy sterownik ma nadal pełno "open issues" gdzie bug zaczyna się ze zwrotem "[RTX 50 series]". Tyle ta nieszczęsna generacja ma problemów ekskluzywnych tylko dla niej. Lista sporo zmalała od premiery ale nadal istnieje. Gdyby nie to już bym dawno siedział na 5090
DżonyBi 1 970 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 6 minut temu, Mizu napisał(a): Czarne ekrany nadal u ludzi są mimo, że już trochę czasu od premiery minęło. Ten czarny ekran to jest dla mnie zagadka, bo sprawdzilem dziesiatki gier i ani razu nie mialem czarnego ekranu. W niektore gralem wystarczajaco dlugo, zeby problem mogl sie objawic, ale nic takiego nie mialo miejsca.
sovas 662 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 5090 z outletu tanio jak ktoś chce https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/karty-graficzne/u-karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5090-gamerock-32gb-rgb-gddr7
galakty 3 322 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca RAZ kupiłem kartę z outletu, nigdy więcej 1
DżonyBi 1 970 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Outlet czasem moze byc ok, ale nie ten Palit, ktory juz nowy jest totalnym paździerzem pod wzgledem jakosci chlodzenia. 2
ODIN85 3 502 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 9 minut temu, sovas napisał(a): 5090 z outletu tanio jak ktoś chce https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/karty-graficzne/u-karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5090-gamerock-32gb-rgb-gddr7 A znawcy mówili tu że nie ma szans na cenę Astrala 5080 za 5090 6 minut temu, galakty napisał(a): RAZ kupiłem kartę z outletu, nigdy więcej Już po.
Fenrir_14 825 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 17 minut temu, ODIN85 napisał(a): A znawcy mówili tu że nie ma szans na cenę Astrala 5080 za 5090 Ale cena 5080 Astral OC to jest max 7500 pln a nie 8800. Sam miałem w koszyku 5080 Suprim Liquid za 6500 z ME i nawet Ci proponowałem w tej cenie, przy premierze serii 😀 8800 za jakąkolwiek 5080 to jest kompletny absurd i przejaw porażenia umysłowego Edytowane 9 Czerwca przez Fenrir_14
Fenrir_14 825 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Haha były to i za mniej niż 7 😀 Nie ma jak porównywać skrajnie zawyżone ceny najwyższych modeli 5080 z outletowymi cenami paździerzy 5090 typu palit 😀 Za 9800 były nowe TUFy 5090. Edytowane 9 Czerwca przez Fenrir_14 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Byly w takiej kasie tufy nowki? Edytowane 9 Czerwca przez JeRRyF3D
lukadd 2 912 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a): I dlatego ja luzuje szorty. Gdybym wziął 6K za 4090, a kupił inną Inno3D 5090 za 9,5K To de facto dopłacam 3,5K przy zmianie świetnej na (hipotetycznie) lepszą. Dochodzą emocje loterii zakupu, cewki, wentyle itd. W zamian za (?)... (w sumie jedynie za) nową gwarancję. Któryś już raz mnie korci, ale... no nie. Inno to totalna wirówka, tu UV nawet nie pomoże, tą kartę jak brać to tylko pod warunkiem, że dokładasz jeszcze ~2.5k i robisz do tego custom LC. Inaczej jak chcesz dobry model na powietrzu i szansę, że trafisz sztukę bez nadmiernie grających cewek bez przerzucania 10 sztuk to ~12k i Suprim 5090. Jest jeszcze niby w miarę do ogarnięcia trochę taniej przyzwoity TUF 5090, ale tutaj ryzyko cewkowe większe, no i kultura pracy nie będzie tak dobra jak na Suprim, ale przynajmniej to nie wirówka jak Inno. 3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a): Oczywiście. Wszystko się zgadza. Tu nie chodzi relację złotówka / fps, tylko "poczucie spełnienia" / zadowolenia. Zmieniając GPU z 30 fps na 70 fps czujesz tego kopa, czujesz płynność, czujesz skok. Przy zmianie z 80 na 110 fps radość jest mniejsza (lub żadna). A później wychodzą takie gry jak Doom i podobne gdzie zastanawiasz co to się odwala Gdzie nawet dopompowanie nowego gpu na 600W wiele nie daje. Mi na szczęście wydajność 4090 do tego co gram w zupełności styka i bez bólu odpuszczam tą nową generację Edytowane 9 Czerwca przez lukadd
sideband 1 775 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Inno3d jest głośne, ale bez UV. Po UV jest inna bajka. Tylko latem to nawet wielkie klocki na powietrzu będą głośne i gorące
galakty 3 322 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Fizyki nie oszukasz, jak się 500W zacznie grzać to po 1-2h będzie niezła farelka w pokoju
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, lukadd napisał(a): Inno to totalna wirówka, tu UV nawet nie pomoże, tą kartę jak brać to tylko pod warunkiem, że dokładasz jeszcze ~2.5k i robisz do tego custom LC. Bez szans. Nie przez cash, tylko moje podejście do tematu. Panicznie boję się jakiejkolwiek wody w kompie. Oglądam, podziwiam i mlaskam, jak ktoś ma. Sam nie zainstaluję. Wiem. To się nie rozlewa, to nie pęka. U mnie pęknie... i jako pierwszy wyląduję w Teleexpressie "IT pozytywnie zakręconych". 2 godziny temu, lukadd napisał(a): Inaczej jak chcesz dobry model na powietrzu i szansę, że trafisz sztukę bez nadmiernie grających cewek bez przerzucania 10 sztuk to ~12k i Suprim 5090. Czyli moja relacja złotówka vs fps dostaje jeszcze bardziej po d00pie. 2 godziny temu, lukadd napisał(a): Jest jeszcze niby w miarę do ogarnięcia trochę taniej przyzwoity TUF 5090, ale tutaj ryzyko cewkowe większe, no i kultura pracy nie będzie tak dobra jak na Suprim, ale przynajmniej to nie wirówka jak Inno. Od wersji 30xx TUFy był kozackie. Szkoda, że ta 50xx tak zgwałciła wszystkich. Dla mnie TUF był takim Mercem albo Wołgą GPU. Masywny, przerośnięty, zimny, "nie gniotsa & nie łamiotsa", no to w edycji 50xx i jego skutasili Porażka po prostu. Ma ktoś z forumiaków / trafił "cichego" TUFa 5090? Godzinę temu, sideband napisał(a): Inno3d jest głośne, ale bez UV. Po UV jest inna bajka. Tylko latem to nawet wielkie klocki na powietrzu będą głośne i gorące No mój 4090 też wymaga UV. @sideband, Ty masz 5090 (?) od Inno3D? Edytowane 9 Czerwca przez JeRRyF3D
sideband 1 775 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Tak miałem na testy, ale lipa z wydajnością na wat to nie było sensu zmieniać na 5090.
lukadd 2 912 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Ta wydajność na watt w tej generacji to bida okrutna. 4090 vs 5090. Mam klimę na chacie, ale to nie o to chodzi przecież
ODIN85 3 502 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca No chyba o to właśnie chodziło skoro ją masz. Upałów u Ciebie raczej nie ma i nie będzie
lukadd 2 912 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Upałów nie będzie, ale co z tego jak wzrost wydajność dalej jest słaby mimo dopompowania prawie 150W dla 5090. Bidnie się to skaluje, zmiany w archi i procesie są bidne, a krzyczą za to jeszcze tonę siana Jakbym się bawił w AI i jakieś rendery to może jeszcze miało by sens ze względu na vram, ale do moich gierek nie ma zupełnie
GAZuOOT 192 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Dlatego 5090 jest fajny tylko z mocnym potencjałem na UV. Okazuje się, że mój Surpim lata stabilnie 2595-2640Mhz (zależnie od obciążenia) przy 0.835V. A przy takim 0.8V 2060MHz, nie jest wstanie łyknąć więcej jak 350W (nawet w QII RT ze wszystkim na max w 4k) będąc nadal kartą wydajniejszą od 4090 (do 20%) :). Ale gdybym nie sprzedał 4090 w grudniu, to pewnie widząc jakie "Super" są Blackwelle to zostałbym na 4090 do kolejnej generacji. A tak, przez to, że ludzie na premierę gruboo przepłacali za 5090, wymiana wyszła mnie za free . Edytowane 9 Czerwca przez GAZuOOT
lukadd 2 912 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 32 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Bez szans. Nie przez cash, tylko moje podejście do tematu. Panicznie boję się jakiejkolwiek wody w kompie. Oglądam, podziwiam i mlaskam, jak ktoś ma. Jak potrafisz samodzielnie złożyć kompa to i złożysz chłodzenie wodne bez obawy o wyciekania. Główne minusy są takie, że trochę czasu i kasy to zajmuję i jak chcesz coś podmienić w kompie później np. inne gpu wrzucić do testów czy coś to niestety nie zrobisz tego plug&play w minutę. 2 minuty temu, GAZuOOT napisał(a): będąc nadal kartą wydajniejszą od 4090 (do 20%) 20% to w porywach na watt Typowo kilka do kilkunastu procent.
galakty 3 322 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca To żaden postęp jeśli do 20% FPS dokładasz 20% poboru prądu Jeśli ktoś potrzebuje tych 20% to luz, ale jeśli nie gra większej roli to szkoda kasy i czasu na wymianę karty. Oby w serii 6000 poprawili wydajność na wat, bo nie można przecież pompować tego w nieskończoność. Chociaż wszyscy raczej wiemy że i tak pójdzie to w stronę AI, kolejnych upscalerów, MFG itp. 1
sideband 1 775 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 29 minut temu, GAZuOOT napisał(a): Dlatego 5090 jest fajny tylko z mocnym potencjałem na UV. Okazuje się, że mój Surpim lata stabilnie 2595-2640Mhz (zależnie od obciążenia) przy 0.835V. A przy takim 0.8V 2060MHz, nie jest wstanie łyknąć więcej jak 350W (nawet w QII RT ze wszystkim na max w 4k) będąc nadal kartą wydajniejszą od 4090 (do 20%) :). Ale gdybym nie sprzedał 4090 w grudniu, to pewnie widząc jakie "Super" są Blackwelle to zostałbym na 4090 do kolejnej generacji. A tak, przez to, że ludzie na premierę gruboo przepłacali za 5090, wymiana wyszła mnie za free . Mało istotne są lepsze sztuki bo równie dobrze bym szukał 4090 lepszej i też lepiej wypadnie na tle słabszej 5090. Także takie porównania nie mają sensu. Normalnie spotykana 5090 to ma zegarek 1800+ na 0.8V. Także wydajność na wat to cały bida z nędzą i nawet nie dobija do 10% przy dobrze dobranym tytule co innego jak ktoś lubi kombinować typu 4320p czy MSAAx8 A to mało kogo to interesuje.
Rekomendowane odpowiedzi