Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Mój Suprim doczekał się nowego domku :).  Obudowa FSP M580, za 360zł gorąco mogę polecić :)

nV1gBV1.jpeg

Ugh masz to samo co ja - jasna płyta główna a reszta czarnych komponentów

~~~~~
Dolar rekordowo niski a wszystkie 5090tki poszły do góry. Zaczynałem powoli widzieć światełko w tunelu jak Astral był poniżej 13k już w kilku dużych sklepach i cały czas taniał

gdzie tu logika, gdzie sens

Opublikowano
5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

może i w Polsce doczekamy 5070ti za 3000zł

Już za półtora roku. Na chwilę. Zanim wyprzedadzą się zapasy i przyjdzie coś tak samo szybkiego w rasterze, ale droższego :E

Opublikowano (edytowane)

Jak widać kurs $ ma nie duży wpływ w przypadku cen kart graficznych w naszym pięknym kraju, w którym to ceny są dalekie od deklarowanej przez producenta. :hihot:

6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Drożej od RTX 4060 na promo, którego kupiłem. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

No chyba, że dolar drożeje, to wtedy tak.

I to nawet jeśli byłoby przykładowo:

4.0 - normalna cena karty w sklepie, 100%

dolar spada do 3.6 - cena w sklepie spada do 97%

dolar wraca do 3.9 - cena w sklepie 105%, bo dolar zdrożał!

fuck logic :E

Nie mówcie, że nie zauważyliście tego choć kilka razy.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

@sideband tylko podnoszą :cool:

Śledzę dostępność cały czas i każda kolejna dostawa wjeżdża po starej cenie. Wisi kilka dni i dopiero mały zjazd zalicza jak chętnych nie ma. 

Do początku czerwca spadały kilka razy w tygodniu i nagle stagnacja. 

ME to chyba zapomniało, że mają Ventusa wystawionego, bo największy paździerz jest jednocześnie najdroższą kartą na sklepie od miesiąca co najmniej %-)

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Mój Suprim doczekał się nowego domku :).  Obudowa FSP M580, za 360zł gorąco mogę polecić :)

nV1gBV1.jpeg

Hej.

Co to za wentylatory są?

Chłodnica od cpu zaciąga powietrze z wnętrza obudowy? Jakie temperatury cpu w stresie i jaki cpu masz?

Edytowane przez jagsulek
Opublikowano

Dzisiaj nastał dzień gdzie sprzedałem 4070 Ti za 2400 zł 🤔 stoję przed wyborem kolejnej karty i chyba będzie to 5070 Ti chociaż patrzyłem na 5070 i po podkręceniu wypada lepiej niż 4070 Ti, ktoś kręcił 5070 Ti i chociaż trochę zbliżył się do 5080? 

Opublikowano

@MrKetiw Zwykły RTX 5070 to wydajność ~RTX 4070 SUPER. To byłby downgrade w Twoim przypadku.
Największy sens wydajnościowy miałby zakup RTX 5080 jak kolega @Phoenix. pisał, jednak realnie to dopłaty ponad drugie tyle.

Paradoksalnie najlepiej chyba wyjdziesz kupując RX 9070XT bo dopłaty 500-600zł, wydajność ~5070ti i 16GB VRAM.
Jak 5070ti to po taniości. Tutaj masz za 3449zł: https://www.neonet.pl/karty-graficzne/gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7.html

Opublikowano
Godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Dzisiaj nastał dzień gdzie sprzedałem 4070 Ti za 2400 zł 🤔 stoję przed wyborem kolejnej karty i chyba będzie to 5070 Ti chociaż patrzyłem na 5070 i po podkręceniu wypada lepiej niż 4070 Ti, ktoś kręcił 5070 Ti i chociaż trochę zbliżył się do 5080? 

Jak miales 4070Ti z OC, to według mnie zbyt małą różnice odczujesz na 5070Ti. 5080 raczej. Po UV prundu bierze tyle samo co 4070Ti OC a roznica jest naprawde duza.

Opublikowano

Sprzedałem tą 4070 Ti bo za kilka miesięcy kończyła się gwarancja i mógłby być spadek z ceny znaczny, 5080 była ostatnio za 4500 zł więc nie tak źle a 5070 Ti za 3449 zł to jakiś srogi kapeć :/ 

Opublikowano

Ja się nie zgodzę z kolegą i przesiadki na 9070xt nie polecę. 

Może coś na przeczekanie albo np. wakacje, drinki z parasolką pod palmami.

Standalone VR może.

A zakup jesienią, jak wyjdą wersje z 3GB kostkami. 

Jak kupisz 5070 to będzie troszkę wolniej niż to co miałeś. Porządne 5070ti są nadal w chorych cenach, co jest tym bardziej chore, że dolar poleciał poniżej 3.80 dawno temu i do dziś reakcji cen jakoś w Polsce nie za bardzo było widać. Taniały szroty i kaszany, ale te fajne karty trzymają się chorych cen. Nawet jak spadł do 3.62 to nadal nic się nie rusza. Trochę bez sensu wydawać tyle kasy bo i tak upgrade z tego będziesz miał bez szału, choć istotny (i 16 zamiast 12GB VRAM)

Wersje super mogą coś zmienić.

Z drugiej strony mogą wejść jakieś kolejne wojny cenowe, NV ogranicza produkcję, bo sprzedaje swoje gamingowe GPU już z marżą tylko 300% tego co było kiedyś, więc trzeba było reagować, aby przypadkiem ceny kart nie spadły poniżej i tak cholernie zawyżonych cen MSRP. 

Także nikt nie przewidzi czy warto poczekać. Ja bym zaryzykował, ale jak w październiku za 5070ti 16GB będzie trzeba dać od 5000zł to mnie nie bij :E

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pixa napisał(a):

Super mu to wyszło @GAZuOOT

Nie masz u góry wentylatorów? arctic dmucha do srodka? Dasz rade "600w" wyciągnąć z budy jednym wentylem?

4 godziny temu, jagsulek napisał(a):

Hej.

Co to za wentylatory są?

Chłodnica od cpu zaciąga powietrze z wnętrza obudowy? Jakie temperatury cpu w stresie i jaki cpu masz?

Właśnie wczoraj sprawdzałem  jak to się sprawdzi przy jednym wyciągowym, top otwarty, i o dziwo znakomicie. Pograłem w Q II RT przy poborze 560-580W, Suprim dobił do 66-67 stopni przy 1600rpm. Na górze prawie nie było czuć powietrza, cały gorąc wywalał tylni wentylator. Arctic jest ustawiony na wdmuchiwanie do środka, ale przy 7800x3d nie ma za bardzo co podgrzać tam. Tak to wygląda od drugiej strony:

PRvUBni.jpeg

@jagsulekTo są stokowe wentyle, które przyszły z obudową. Przełożyłem je tylko na dół, bo oryginalnie były zamontowane na boku. CPU w większości gier praktycznie nie przekracza 50 stopni :D.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Sprzedałem tą 4070 Ti bo za kilka miesięcy kończyła się gwarancja i mógłby być spadek z ceny znaczny, 5080 była ostatnio za 4500 zł więc nie tak źle a 5070 Ti za 3449 zł to jakiś srogi kapeć :/ 

Dałeś dupy, teraz wyjdą superki i 5080 z 24GB vRAM i być może nawet trochę szybszy chip. Będziesz sobie pluł w brodę jak teraz kupisz 5080.

Albo bierz 5090, albo kupuj coś taniego na przeczekanie.

Chyba że dorwiesz pewna 4090 w dobrej cenie.

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Będziesz sobie pluł w brodę jak teraz kupisz 5080.

Tak tak czekac do przyszlego roku na rzekome superki, a pozniej juz nie kupi bo bedzie czekał za rubinem, a te 24gb guzik da :hihot:

45 minut temu, Kadajo napisał(a):

teraz wyjdą superki i 5080 z 24GB vRAM

:hahaha:

2026 o napewno teraz o ile wyjda.