Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Komentarz taktyczny napisał(a):

Interesujące podejście w kwestii korelacji długości obecności na olx i realności konta.

Przecież większość osób ma zaufanie do starszych kont a traktuje nowe z podejrzeniem (i słusznie), nie wiem co tu próbujesz wykreować

Przy ilości wałków na olx kupowanie czegokolwiek od konta założonego w tym samym miesiącu za zbyt dobrą cenę to taka naiwność, że aż przykre

Opublikowano
9 minut temu, Doamdor napisał(a):

"RTX 5080 nie jest badziewiem, po prostu potrzebuje odpowiedniej narracji, żeby błyszczeć!" :hihot:

20/24GB VRAM i mniejsza cena i byłaby bardzo fajna karta. A tak to nie wiadomo czym ma być, do zabawy z AI mało VRAM, do 4K mało VRAM, do 1440p w sumie szkoda hajsu. 

Opublikowano
8 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja to pisałem.

1.to nie było OC chipa 4090 tylko def zegar chipa z UV +OC pamieci.

2. Wtedy karta zamyka się w 370-380W

3. Porównywałem karty w tych samych warunkach, czyli ten sam CPU,mems i stan systemu.

4. Wychodziło dalej 10% przewagi nad podkręconym na 3150+oc pamięci pod gwizdek 5080, gdzie 4090 był underwoltowany z OC pamieci.

5. Po max OC 4090 bez patrzenia na pobór wychodziło 15% przewagi nad  OC 5080, tam miałem wyniki pod 94-95fps

6. Porównywanie do tego wyników na innym kompie jest bez sensu, ja mam kompa sff z 13700k gdzie rdzenie E są wyłączone, działa na 6 z 8 rdzeni P, limit mocy i pobór mocy zbity do 160W, posadzony ten cep jest na bida ddr5 6000 cl48, a ty to porownujesz do kompa z zoptymalizowanym 9800x3d z pamięciami zdaje się 8000 z dopicowanymi timmingami i rtx 5080 chłodzonym wodą 

Ok koledze wyszło i tak mniej FPS , a pewnie jak by wsadził do swojego kompa 4090 to by mu wyskoczyło na 4090 ponad 100fps w tym samym teście.

Napiszę jeszcze raz 5080 to fajna karta, mi się podoba, szczególnie wersja fe która kupił syn, za jakość wykonania, kulturę pracy i kompaktowe wymiary. Nawet po zapoznaniu się z tą wersją 5080 żałowałem że nie puściłem w obieg 4090 i kupiłem sobie foundersa 5080.

Ale nie dla tego że karta jest wydajniejsza od 4090, że miał bym gwarę od nowa, czy tam MFG.

Dla tego że mam obecnie film na sff, zmieniłem klocowatego kompa z zewnętrzną chłodnicą odprowadzająca 800W mocy przy 950 RPM na arcticach P12, na kompa wielkości pudełka od butów, a z rtx 5080 mógł bym wybrać jeszcze mniejsza budę, tracąc tylko te 10-15% wydajności do obecnego setupu

:) Dobrze, 100fps z x2 na 4090 jak najbardziej możliwe te karty sa poteżne przy 500-520W i konkretnym OC ponad 3ghz mocnym procu wierze ze sie da. Z tym, że znowu 117FPS na tych ustawieniach z x3 puscilem wczoraj masz 260-270W. Poza tym, wiesz jest custom resolution kazdy moze sobie stworzyc rozdziałke obnizyc lekko zegar na 5070Ti czy 5080 i pograc z x2 przy 95-100fps, napewno w takim dogetown spadnie do 80. Natomaist i tak rozgrywka bedzie po prostu lepsza na kartach z serii 5000. Bys musiał wtedy po prostu porownywac bez FG, mowiac ze tak sie nie gra. Znowu ile ma w w 1440p DLAA 4090 49fps, wiec po OC mocnym pewnie 54, to nie sa grywalne ustawienia w doge town spadnie Ci do 40-42Fps a 500W tez nie mało wcale energii. Wiec choćbys sie dwoił i troił nie znajdziesz warunków grywalnych w ktorych 4090 bedzie lepiej sie prezentowal w cyberpunku. Nie bede juz wrzucał video czy filmikow bo nie ma potrzeby. Pamietam natomiast ze jakos w 2021r na poczatku roku wyszla ta gra kupilem w przedsprzedazy wiec nie jest to najnowszy tytuł, wiec też karty z serii 4000 radza sobie w nim stosunkowo bardzo dobrze wzgledem kart z serii 5000. Jeżeli chciałbys grac bez FG musiałbys użyc ustawien po prostu ultra w 4k ze 100% TAA, a na takich ustawieniach wąskim gardłem staje sie przepustowosc w ktorej 4090 po oc mem i 5080 po oc mem maja obie 1152GB/s wiec tutaj FPS bedzie w okolicach 80 na obu kartach. 

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

20/24GB VRAM i mniejsza cena i byłaby bardzo fajna karta. A tak to nie wiadomo czym ma być, do zabawy z AI mało VRAM, do 4K mało VRAM, do 1440p w sumie szkoda hajsu. 

VRAM jest wystarczająco, lecz brakuje wydajności w 4K, a do WQHD byłaby idealna. 

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

No nie wiem czy do 4K wystarczająco jak ktoś chciałby 2-3 lata na niej posiedzieć ;) 

W grach, których RTX 5080 nie za dobrze sobie radzi, nie wymagają więcej jak 16GB VRAM.

Opublikowano
9 godzin temu, jankooo napisał(a):

Z premiery na premierę mamy cały czas progres i tak mój 5070Ti ma wydajność RTX4080 w niższej cenie

Najtańsze (ale i sensowne) 4080 bywały po 4500 rok temu, a teraz masz powiedzmy 3800, ale 4080 jednak jest te 5% szybsza czyli po roku i spadku wartości dolara o 10%,  mamy poprawę o... ?

No właśnie.

Praktycznie nic. Do tego brak większej ilości pamięci cache potrafi mocno napsuć w niektórych grach i ustawieniach.

Sam jakbym dziś kupował kartę to brałbym 5080 jakby mnie było stać, albo 5070ti jak by mnie było stać tylko na taką. Nie mówię, że to złe karty, ale postępu perf/$ nie ma. Ta 4080 też dawała rok temu więcej niż 5070ti obecnie, bo teraz są gry na unreal engine 5 i z PT, gdzie niestety widać nawet w 1440p że to żadne 4080 czy 5070ti, a zwyczajna 5070tka i 4070tka z domalowanym wąsem, żeby udawała poważniejszy model. W sensie, że wtedy to przynajmniej była karta na której można było myśleć o graniu w 4K z DLSSem w większość gier. A teraz już nie.

Jest też o rok bliżej do momentu gdy ta karta będzie miała za mało ramu do najwyższych detali (2027r.)

Sumarycznie więc się nie zgodzę, że jest jakikolwiek progres. Jest :dupa:Jensena do całowania dla nas wszystkich (graczy)

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Najtańsze (ale i sensowne) 4080 bywały po 4500 rok temu, a teraz masz powiedzmy 3800, ale 4080 jednak jest te 5% szybsza czyli po roku i spadku wartości dolara o 10%,  mamy poprawę o... ?

No właśnie.

Praktycznie nic. Do tego brak większej ilości pamięci cache potrafi mocno napsuć w niektórych grach i ustawieniach.

Sam jakbym dziś kupował kartę to brałbym 5080 jakby mnie było stać, albo 5070ti jak by mnie było stać tylko na taką. Nie mówię, że to złe karty, ale postępu perf/$ nie ma. Ta 4080 też dawała rok temu więcej niż 5070ti obecnie, bo teraz są gry na unreal engine 5 i z PT, gdzie niestety widać nawet w 1440p że to żadne 4080 czy 5070ti, a zwyczajna 5070tka i 4070tka z domalowanym wąsem, żeby udawała poważniejszy model. W sensie, że wtedy to przynajmniej była karta na której można było myśleć o graniu w 4K z DLSSem w większość gier. A teraz już nie.

Jest też o rok bliżej do momentu gdy ta karta będzie miała za mało ramu do najwyższych detali (2027r.)

Sumarycznie więc się nie zgodzę, że jest jakikolwiek progres. Jest :dupa:Jensena do całowania dla nas wszystkich (graczy)

WIem, że lubisz retro, ale co nie chcesz zadnej karty kupic? Czy miales cos na oku jaki masz budżet na karcioche?

Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

@Kadajo Jeszcze nie spotkałem takiej gry, lecz widzę sporo gier, gdzie brakuje wydajności, a nie VRAM. 

W sensie nie spotkałeś gry gdzie po włączeniu w DLSS i MFG w 4K 16GB to za mało ? :D

Coś słabo szukasz :D

Zrzut ekranu 2025-07-01 094153.jpg

Zrzut ekranu 2025-07-01 094554.jpg

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Alokacja to nie wymaganie :P 

Niektóre gry pakują dużo więcej niż realnie potrzeba.

Niektóre gry tak ale w Doomie i w Indianie miałem problem przy 4K DLSS FG dla 5080.

Po jakimś czasie VRAM się zapychał i FG przestawał działać (było to widoczne od razu). Jak się to zdarzyło to w konsoli na czerwono się świeciło, że za mało VRAMU dla MFG.

W Indianie najczęściej się to robiło po jakiejś scence.

W Doomie często po zmianie poziomu czy wczytaniu sava.

Opublikowano

To teraz pytanie na ile to problem z 16GB, a ile braku optymalizacji ;) 

Tylko właśnie, mając więcej to nawet przy badziewnej optymalizacji ratujesz sytuację, mając mniej jesteś skazany na deweloperów.