Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Fenrir_14 sądzę że największą robotę zrobił tu push/pull. Zastanawiam mnie czy te 1100-1200rpm na 6x T30 to nie jest za głosne?

Pompy w AIO na 100% we wszystkich praktycznie AIO są głośne. Niestety.

btw. a ja do swojej 5080 i 9800X3D mam zewnetrzna chłodnicę 560/60mm z push/pull na 730rpm na sztywno...co jest overkillem patrząc jaką Ty masz kartę.

Ten mój zestaw na luzie ogarnąłby i 5090.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 proszę bardzo. Bench leci w Night City stąd wyższy klatkaż, Dogtown to najbardziej wymagająca dzielnica w CP 2077 :) 

@MarcoSimone powiem Ci, że w czasie grania przy takiej zwykłej skali na potencjometrze audio słyszysz delikatny tło. Przy przeglądaniu forum wiadomo, nie jest idealnie bo je słychać po prostu. U mnie jest sterowanie przez Fan Control więc w idlu chodzą sobie na 700 rpm i jest bajka. Wentyle w trybie performance więc zakres obrotów do 2000rpm. 

Na tą chwilę uważam, że ze względu na stosunek kultury pracy - ciszy do wydajności - nie ma lepszych śmigieł.

W Rubina planuję wjechać na grubo czyli MO-RA 600 :D 

@Kanzu na 5 sztuk - w jednej pompa pracowała jak stary dysk PATA - było słychać mielenie. W ciągu dnia, przy otwartym oknie itd można było coś tam robić jeszcze nawet z kompem 1,5-2m obok. Ale wieczorem w ciszy, zdecydowane NIE! Ten sam problem występował w 4090 MATRIX. 

Karta poszła na reklamację - wymieniona w ekspresowym tempie przez Proshop.no :thumbup: Trwało to tydzień czasu.

@leven rób zrzuty ekranu przez steam'a - domyślnie klawisz F12 :thumbup:

CP2077_4K_PT_Benchmark.jpg

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja ze względu na pompy DDC to trzymam D5 w rezerwuarze Heatkiller i nawet na 4800rpm jej nie słychać. Nie wybija się ponad szumek 8x Arctic P14 730rpm.

MORA 600 z 2x D5 to będzie killer. Jak masz miejsce na tą chłodnicę to jak najbardziej. A 2x D5 na 50% zapewnią odpowiedni przepływ  i będą niesłyszalne. Żadne AIO nie ma do tego pdjazdu w kwestii głośności.

Przy MORA 600 wystarczą wentyle na pull i to na niskim rpm. Bedziesz Pan zadowolony.

Tylko to kosztuje ofc :P

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu na 5 sztuk - w jednej pompa pracowała jak stary dysk PATA - było słychać mielenie. W ciągu dnia, przy otwartym oknie itd można było coś tam robić jeszcze nawet z kompem 1,5-2m obok. Ale wieczorem w ciszy, zdecydowane NIE! Ten sam problem występował w 4090 MATRIX.

W waterforce od gigabyte też chodzi na 100% i ten sam problem z tego co czytałem. Tylko liquid jest cichy pod tym względem, bo nie mieli na pełnych obrotach, ale brak regulacji pompy w tych kartach to jakaś porażka. 

Ktoś mi zawinął ostatnią sztukę Astrala w połowie lipca poniżej 13k i odpuściłem sobie zakupy. Zaraz wrzesień i nic się nie zmieniło z dostępnością ani cenami :E

Opublikowano (edytowane)

Już teraz ona za mną chodzi ale nie chcę dać się podejść narazie :D I jeszcze Alphacool z nowymi gratami tak dobrze wypada. Do tego wszystko ładne i schludne, jak ten nowy Apex 1 na offsecie czy chłodnica na DDR5 :) No nic, oby tylko było warto przy nowej generacji heh.

@Kanzu  niestety. Problem był wielokrotnie raportowany już przy poprzedniej generacji na wielu platformach, więc to jest po prostu olewka ze strony Asus'a. @Zachy jak pompa u Ciebie w Twoim Waterforc'e ? Robiłem rozpoznanie hybryd od Gigabyte'a przed premierą serii 5xxx i tam seria Extreme jest uważana za najlepszą konstrukcję zarówno pod względem kultury pracy jak i komponentów (100% miedź). Te Astrale LC pojawiają się na promkach, tyle że ja nie śledzę specjalnie polskiego rynku więc tutaj nie pomogę. Teraz w Skandynawii Asus ma akcję związaną z powrotem do szkoły, są dodatkowo cash'backi na wiele komponentów, i same karty też są odczuwalnie przecenione. Może za kilka tygodni wystartują u nas w Polsce ? Suprim to sprawdzona konstrukcja. Mam zresztą wrażenie że MSI na siłę nie cuduje i jak ma produkt sprawdzony (GPU) to rozwija go w odpowiednim kierunku. Z Asusem jest różnie i od jakiegoś czasu miewają problemy z kontrolą jakości tej masówki którą tłuką.  

Opublikowano

@ket_rab jak masz miejsce to imho wbijaj push-pull'a, chociażby żeby się przekonać. T30 to kapitalny wentyl na chłodnicę. W Astralu ta chłodnica jest gruba bo ma 37,5mm więc korzyść z push/pulla większa. Ja bym spróbował. Do tego polecam Fan Control pod krzywą wentyli i będzie cicho i zimno :D 

Opublikowano (edytowane)

@ket_rab W Evo na spokojnie siądzie. Ja bym wrzucał, tym bardziej że dostaną od razu świerzego z tych frontowch. Bo chyba nie masz GPU na ssaniu rozumiem ? Nie myślałeś żeby dorzucić za 30 pln hub'a od Arctica i tam wpiąć sobie wszystkie T30 z GPU ? Wtedy byś sobie to zapiął pod krzywą.

https://www.amazon.pl/dp/B087FY5CNT?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect3p&utm_medium=referral&ascSubtag=f927cd15-66c9-44dc-a6a0-1ffb914897d0

To jest jak większe pudełko zapałek :D Wtedy masz pewność że nie będą świrować jeżeli kanał na mobo by nie wyrabiał, chociaż T30 biorą chyba w trybie Performance 0.13A jak dobrze pamiętam, ale u znajomego świrowały jak wszystkie 6 sztuk miał na jednym złączu Chasis Fan na mobo.

Co tam za AiO siedzi na CPU ? Masz możliwość sterowania pompą ? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, ket_rab napisał(a):

@Fenrir_14 miejsce mam. Ja mam wyprowadzony sam sygnał PWM od GPU a T30 zasilanie mają z SATA :) 

IMG_20250829_162821.thumb.jpg.b75bd726dc8872eeaa569405ca001cff.jpg

A niech mnie dżuma... po kij tyle wentylatorów ?  Ten z tyłu budy wyprowadzi, a zarazem wprowadzi powietrze do obudowy. Jak to zobaczy ,,, to pewnie znowu coś kupi, odda,reklamacja, cewki itd :balon:

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@maxmaster027 proszę bardzo. Bench leci w Night City stąd wyższy klatkaż, Dogtown to najbardziej wymagająca dzielnica w CP 2077 :) 

@MarcoSimone powiem Ci, że w czasie grania przy takiej zwykłej skali na potencjometrze audio słyszysz delikatny tło. Przy przeglądaniu forum wiadomo, nie jest idealnie bo je słychać po prostu. U mnie jest sterowanie przez Fan Control więc w idlu chodzą sobie na 700 rpm i jest bajka. Wentyle w trybie performance więc zakres obrotów do 2000rpm. 

Na tą chwilę uważam, że ze względu na stosunek kultury pracy - ciszy do wydajności - nie ma lepszych śmigieł.

W Rubina planuję wjechać na grubo czyli MO-RA 600 :D 

Karta poszła na reklamację - wymieniona w ekspresowym tempie przez Proshop.no :thumbup: Trwało to tydzień czasu.

@leven rób zrzuty ekranu przez steam'a - domyślnie klawisz F12 :thumbup:

CP2077_4K_PT_Benchmark.jpg

Rety ale wy mata FPS :D

Screenshot(616).thumb.png.f2b8692a97dba9019e3689c11975a7e0.png
Na sterach 581.08

A tyle na 
Screenshot(617).thumb.png.3812fab75dcc625d5596e2e3b1b9ef74.png
581.15

Masz +50% fps 
a tam ktos juz w ogole odpłynął 130 fps xD