Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, leven napisał(a):

Ah dzie tam, 90 stC w radkach to norma była

na refie 90+ a jak dostal kurzu to juz przy trottlingu no ale były ciche te śledzie.Sporo nie wytrzymało tak niskiej mapy wentylatora bo zapas był spory w rpm

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-4850-oc-1gb-zalman-i-gigabyte-4850-1gb-multicore-cooling-ulepszone-radeony/strona/2770.html

a juz sobie przypominałem, właśnie ten gigabyte nie mal kontroli rpm dlatego takie opinie ze gorzej ale wydajnosc chodzenia super.

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-4850-oc-1gb-zalman-i-gigabyte-4850-1gb-multicore-cooling-ulepszone-radeony/strona/2770.html

Moja ocena: Gigabyte Radeon HD4850 1GB Zalman

plusy:
• Bardzo dobra wydajność
• UVD2 / HDMI'7.1
• Niski poziom szumu w 3D
• Niska temperatura w 2D, akceptowalna w 3D
• Wydajny system chłodzenia
• W standardzie wysokie taktowanie układu

minusy:
• Nieco wyższy pobór energii w trybach 2D/3D od GeForce 9800GT/GTX+
• Trochę męczące chłodzenie w trybie 2D

70 stopni gdzieś w obciazeniu i dość ciche

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Ale ja korzystam z HDR :)

6 minut temu, janek25 napisał(a):

na refie 90+ a jak dostal kurzu to juz przy trottlingu no ale były ciche te śledzie.Sporo nie wytrzymało tak niskiej mapy wentylatora bo zapas był spory w rpm

a juz sobie przypominałem, właśnie ten gigabyte nie mal kontroli rpm dlatego takie opinie ze gorzej ale wydajnosc chodzenia super.

Moja ocena: Gigabyte Radeon HD4850 1GB Zalman

plusy:
• Bardzo dobra wydajność
• UVD2 / HDMI'7.1
• Niski poziom szumu w 3D
• Niska temperatura w 2D, akceptowalna w 3D
• Wydajny system chłodzenia
• W standardzie wysokie taktowanie układu

minusy:
• Nieco wyższy pobór energii w trybach 2D/3D od GeForce 9800GT/GTX+
• Trochę męczące chłodzenie w trybie 2D

70 stopni gdzieś w obciazeniu i dość ciche

4850 to grzałki były :E DX 10 już wspierały ?  

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, leven napisał(a):

4850 to grzałki były :E DX 10 już wspierały ?  

DX10 to już wspierała wydana w 2007r seria HD 2000, 4850 to wcale nie były grzałki ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Już nie zaczynajcie wbijać szpil :) Leven pytał czy hd 4000 wspierały dx10 a wsparcie było już dużo wcześniej tyle w temacie :thumbup: Swoją drogą to Lost planet dobra gierka, szkoda że kolejne części to syf bo miło wspominam tamte czasy jedynki :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Lost Planet wyszedł na DX 10 tak ? No i co się działo w kwestii wyświetlanego obrazu - DX10 i AMD - były problemy. 2900 od amd zjadała milion wat i generowała same artefakty. Obecnie jest lepiej.

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Już nie zaczynajcie wbijać szpil :) Leven pytał czy hd 4000 wspierały dx10 a wsparcie było już dużo wcześniej tyle w temacie :thumbup: Swoją drogą to Lost planet dobra gierka, szkoda że kolejne części to syf bo miło wspominam tamte czasy pierwszej części :E 

To prawda, LP to piękna gra :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, leven napisał(a):

Lost Planet wyszedł na DX 10 tak ?

9/10 i nie kojarzę by było coś nie ok

artefakty to były call of juarez  na 1950 bo nie wspierał cienie DTS

Edytowane przez janek25
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Zdjęcia na forum są w SDR, a przez to często w sRGB, jak z resztą większość rzeczy ;) 
Ale mniejsza, po prostu na szerokim gamucie, bez obcięcia do sRGB możesz widzieć różowy lub zbliżony. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Nawet nie trzeba włączyć HDR, wystarczy że monitor nie jest ograniczony do sRGB i będzie przesycał kolory. Rzadko z automatu ma taki nastaw w SDR i zazwyczaj trzeba wybrać odpowiedni tryb. Różowy to w sumie taki przesycony, blady beżowy:E
Ah, miałem nie ciagnąć tematu, ale tutaj widziałem już chyba każdy offtop. Brakuje tylko "sprzedam opla, by kupić blackwella."

@leven Korzystaj ze skrótu klawiszopwego do HDR. Treści SDR w HDR wyglądają okropnie, ale może windows 11 trochę to ogarnął. U mnie ten skrót nie działa na W10 (może stara lub okrojona wersja lub bug), więc go nie pamiętam.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
6 minut temu, leven napisał(a):

Znaczy, że Samsung Telewizor LED Samsung QE55Q70D 55" 4K UHD Smart 120Hz jest do bani ? 

Pseudo HDR tam nie ma nawet wygaszania strefowego. Matryca ma natywnie ma wysoki kontrast nawet jak na VA co przekłada się, że smuży jak cholera.

Było kupić OLED-a, a nie tego kartofla.