Zachy Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 9 minut temu, Mar_s napisał: Można kupować drogo, albo można kupować mądrze To cena z Vat? Cos podejrzanie nisko :o Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RTX5090 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ceny na premierę szalały. Kart było mało. Mi się udało po kilku dniach wyrwać z MediaEXP. Nie podziewam się innej sytuacji z 5090 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 minuty temu, Zachy napisał: To cena z Vat? Cos podejrzanie nisko :o Outlet, i wszystko jasne ;) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Ja wyrwalem 4090 Liquida za worek dukatow... Akurat dostawe mi zorganizowali na urodziny Ale przy 5090 przemysle sytuacje czy warto w nia isc. Dodatkowo moze przeczekam szal nowosci i podatek od tego. Edytowano %s o %s przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Mi się founders 4090 tak spodobał że jak tylko finanse pozwolą i dostępność to też idę w foundersa, bo pewnie będzie najtańszy swoją drogą Bo na to że 5090 MATRIX będzie w rozsądnej cenie - nie ma co liczyć. Pewnie od 15k w górę. 1 godzinę temu, ernorator napisał: Właściwie miałem na myśli to co zaproponowałeś. Ok - źle zrozumiałem w takim razie tego posta Edytowano %s o %s przez cichy45 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 15K to Matrix przy 4090 kosztowal/kosztuje. Panie 18-20k? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 22 minuty temu, Brolly napisał: Co do XDDD Jak to możliwe? Takie były ceny rok temu w okolicach maja-czerwca... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Z 5090 będzie taki problem, że on będzie schodził na pniu, ale głównie przez mniejsze firmy do AI. 32GB sprawia, że łapią się do liczenia kolejne modele AI, które nie mieściły się na 24GB... Nvidia wie co robi ;) Zwłaszcza, że zamówienia na duże Brodwele do AI są już totalnie wyprzedane na cały 2025r, więc wszystko inne (w tym właśnie 5090) zejdą w oka mgnieniu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 13 minut temu, Spychcio napisał: Pytanie tylko jaka cena tego 5080, znając NV to nie da aktualnej ceny 4999zł tylko tą pierwszą czyli pewnie 6999+ więc ja z góry patrzę głównie na 5070Ti. Byle tylko wydali 5070ti z 16gb od razu w lutym bo na nią też się zapatruję. Na logikę nie wydadzą za rok z superkami 5080/24 i 5070/18 bo wtedy ta druga będzie fajniejszą opcją z większym vramem i pewnie podobna wydajnością. Nie chcę karty z topu ale 16GB to musi mieć obowiązkowo, żeby na 3 lata starczyła. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Proste. Kupno 5090 tylko po logowaniu profilem zaufanym 1 PESEL jedna karta. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brolly Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: Takie były ceny rok temu w okolicach maja-czerwca... Jakoś nie widziałem bo kupiłem ostatecznie 4070 ti za 4200 i tak musiałem sprzedać póżniej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przed chwilą, muszka napisał: Byle tylko wydali 5070ti z 16gb od razu w lutym bo na nią też się zapatruję. Na logikę nie wydadzą za rok z superkami 5080/24 i 5070/18 bo wtedy ta druga będzie fajniejszą opcją z większym vramem i pewnie podobna wydajnością. Nie chcę karty z topu ale 16GB to musi mieć obowiązkowo, żeby na 3 lata starczyła. Mam dokładnie tak samo, musi być przynajmniej 16GB RAMu a nie dam się wycisnąć Nvidii jak cytryna (5080 pewnie za 7000zł LoL). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ta, pytanie tylko co będzie wsysać bardziej. Kasę z portfela czy waty z gniazdka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s waty w 5090 będa chyba takie same jak 4090 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przed chwilą, Raptor napisał: waty w 5090 będa chyba takie same jak 4090 o 50 waciaków więcej w przypadku 5090 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Tu 50, tam 50 i sie robi potrzeba zasilacza 1200-1600W :o Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 16 minut temu, Spychcio napisał: Z 5090 będzie taki problem, że on będzie schodził na pniu, ale głównie przez mniejsze firmy do AI. 32GB sprawia, że łapią się do liczenia kolejne modele AI, które nie mieściły się na 24GB... Nvidia wie co robi ;) Zwłaszcza, że zamówienia na duże Brodwele do AI są już totalnie wyprzedane na cały 2025r, więc wszystko inne (w tym właśnie 5090) zejdą w oka mgnieniu. Już nawet nie cena, a problem z dostępnością tych kart mnie najwięcej będzie bolał. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 9 minut temu, Spychcio napisał: Mam dokładnie tak samo, musi być przynajmniej 16GB RAMu a nie dam się wycisnąć Nvidii jak cytryna (5080 pewnie za 7000zł LoL). Ta, 5080 również u mnie odpada bo cena będzie przegięta. Osobiście robię przesiadkę z 2070 super 8gb i nie ma takiej opcji bym po prawie 6 latach od zakupu miał zrobić upgrade karty z tego samego tieru która by miała tylko +50% vramu. Albo w styczniu ogłaszają 5070ti 16gb i te 2 miesiace do premiery przeczekam albo biorę 4070ti super Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passt Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ja raczej wstrzymam się z kupnem AMD serii 9. i Intela serii 15. Natomiast będę chciał zainwestować w RTX 5090, który na natywnej rozdzielczości mojego monitora powinien ogarnąć gierki na UE5 z ustawieniami maksymalnie na prawo i bez dopalaczy typu DLSS i FG. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 minuty temu, Umpero napisał: o 50 waciaków więcej w przypadku 5090 mówili coś o 600W? czy miało być 650W ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gret Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 2 minuty temu, Passt napisał: Ja raczej wstrzymam się z kupnem AMD serii 9. i Intela serii 15. Natomiast będę chciał zainwestować w RTX 5090, który na natywnej rozdzielczości mojego monitora powinien ogarnąć gierki na UE5 z ustawieniami maksymalnie na prawo i bez dopalaczy typu DLSS i FG. Wierzysz w to? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przed chwilą, Raptor napisał: mówili coś o 600W? czy miało być 650W ? Ta. Przewijało mi się gdzieś przez kilka niusów o tym, że to będzie 600W. W wersji founders ma być tylko jedna wtyczka 12VHPWR, ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki. Niby dla bezpieczeństwa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 2 minuty temu, muszka napisał: Ta, 5080 również u mnie odpada bo cena będzie przegięta. Osobiście robię przesiadkę z 2070 super 8gb i nie ma takiej opcji bym po prawie 6 latach od zakupu miał zrobić upgrade karty z tego samego tieru która by miała tylko +50% vramu. Albo w styczniu ogłaszają 5070ti 16gb i te 2 miesiace do premiery przeczekam albo biorę 4070ti super Myślę, że nie będziemy musieli patrzeć w kierunku 4070ti aby mieć te 16GB RAMu. Nvidia nie pójdzie do tyłu, zwłaszcza że podnoszą ilość RAMu do 32GB w 5090. Więc pewnie w wersji Super 5080 dostanie te 24GB z przecieków a 5070Ti 16GB a w wersji Super może nawet i 18GB bo będą już kostki GDDR7 po 3GB od Samsunga (6x3GB=18GB). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passt Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) @Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080. Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps. Tylko pytanie, czy mój procek nie będzie wąskim gardłem. Edytowano %s o %s przez Passt Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 2 minuty temu, Umpero napisał: Ta. Przewijało mi się gdzieś przez kilka niusów o tym, że to będzie 600W. W wersji founders ma być tylko jedna wtyczka 12VHPWR, ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki. Niby dla bezpieczeństwa. też mi się tak wydawało - czyli pobór jak 4090 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się