Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Recommended Posts

Ja wyrwalem 4090 Liquida za worek dukatow...

Akurat dostawe mi zorganizowali na urodziny :)

Ale przy 5090 przemysle sytuacje czy warto w nia isc.

Dodatkowo moze przeczekam szal nowosci i podatek od tego.

Edytowano przez Zachy

Mi się founders 4090 tak spodobał że jak tylko finanse pozwolą i dostępność to też idę w foundersa, bo pewnie będzie najtańszy swoją drogą :E

Bo na to że 5090 MATRIX będzie w rozsądnej cenie - nie ma co liczyć. Pewnie od 15k w górę.

1 godzinę temu, ernorator napisał:

Właściwie miałem na myśli to co zaproponowałeś. 

Ok - źle zrozumiałem w takim razie tego posta :)

Edytowano przez cichy45

Z 5090 będzie taki problem, że on będzie schodził na pniu, ale głównie przez mniejsze firmy do AI. 32GB sprawia, że łapią się do liczenia kolejne modele AI, które nie mieściły się na 24GB... Nvidia wie co robi ;) Zwłaszcza, że zamówienia na duże Brodwele do AI są już totalnie wyprzedane na cały 2025r, więc wszystko inne (w tym właśnie 5090) zejdą w oka mgnieniu. 

13 minut temu, Spychcio napisał:

Pytanie tylko jaka cena tego 5080, znając NV to nie da aktualnej ceny 4999zł tylko tą pierwszą czyli pewnie 6999+ xD więc ja z góry patrzę głównie na 5070Ti.

Byle tylko wydali 5070ti z 16gb od razu w lutym bo na nią też się zapatruję.

Na logikę nie wydadzą za rok z superkami 5080/24 i 5070/18 bo wtedy ta druga będzie fajniejszą opcją z większym vramem i pewnie podobna wydajnością.

Nie chcę karty z topu ale 16GB to musi mieć obowiązkowo, żeby na 3 lata starczyła.

Przed chwilą, muszka napisał:

Byle tylko wydali 5070ti z 16gb od razu w lutym bo na nią też się zapatruję.

Na logikę nie wydadzą za rok z superkami 5080/24 i 5070/18 bo wtedy ta druga będzie fajniejszą opcją z większym vramem i pewnie podobna wydajnością.

Nie chcę karty z topu ale 16GB to musi mieć obowiązkowo, żeby na 3 lata starczyła.

Mam dokładnie tak samo, musi być przynajmniej 16GB RAMu a nie dam się wycisnąć Nvidii jak cytryna (5080 pewnie za 7000zł xD LoL).

16 minut temu, Spychcio napisał:

Z 5090 będzie taki problem, że on będzie schodził na pniu, ale głównie przez mniejsze firmy do AI. 32GB sprawia, że łapią się do liczenia kolejne modele AI, które nie mieściły się na 24GB... Nvidia wie co robi ;) Zwłaszcza, że zamówienia na duże Brodwele do AI są już totalnie wyprzedane na cały 2025r, więc wszystko inne (w tym właśnie 5090) zejdą w oka mgnieniu. 

Już nawet nie cena, a problem z dostępnością tych kart mnie najwięcej będzie bolał.

9 minut temu, Spychcio napisał:

Mam dokładnie tak samo, musi być przynajmniej 16GB RAMu a nie dam się wycisnąć Nvidii jak cytryna (5080 pewnie za 7000zł xD LoL).

Ta, 5080 również u mnie odpada bo cena będzie przegięta. Osobiście robię przesiadkę z 2070 super 8gb i nie ma takiej opcji bym po prawie 6 latach od zakupu miał zrobić upgrade karty z tego samego tieru która by miała tylko +50% vramu.

Albo w styczniu ogłaszają 5070ti 16gb i te 2 miesiace do premiery przeczekam albo biorę 4070ti super :)

Ja raczej wstrzymam się z kupnem AMD serii 9. i Intela serii 15.

Natomiast będę chciał zainwestować w RTX 5090, który na natywnej rozdzielczości mojego monitora powinien ogarnąć gierki na UE5 z ustawieniami maksymalnie na prawo i bez dopalaczy  typu DLSS i FG.

2 minuty temu, Passt napisał:

Ja raczej wstrzymam się z kupnem AMD serii 9. i Intela serii 15.

Natomiast będę chciał zainwestować w RTX 5090, który na natywnej rozdzielczości mojego monitora powinien ogarnąć gierki na UE5 z ustawieniami maksymalnie na prawo i bez dopalaczy  typu DLSS i FG.

Wierzysz w to? :D

Przed chwilą, Raptor napisał:

mówili coś o 600W? czy miało być 650W ?

Ta. Przewijało mi się gdzieś przez kilka niusów o tym, że to będzie 600W.
W wersji founders ma być tylko jedna wtyczka 12VHPWR, ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki.
Niby dla bezpieczeństwa.

2 minuty temu, muszka napisał:

Ta, 5080 również u mnie odpada bo cena będzie przegięta. Osobiście robię przesiadkę z 2070 super 8gb i nie ma takiej opcji bym po prawie 6 latach od zakupu miał zrobić upgrade karty z tego samego tieru która by miała tylko +50% vramu.

Albo w styczniu ogłaszają 5070ti 16gb i te 2 miesiace do premiery przeczekam albo biorę 4070ti super :)

Myślę, że nie będziemy musieli patrzeć w kierunku 4070ti aby mieć te 16GB RAMu. Nvidia nie pójdzie do tyłu, zwłaszcza że podnoszą ilość RAMu do 32GB w 5090. Więc pewnie w wersji Super 5080 dostanie te 24GB z przecieków a 5070Ti 16GB a w wersji Super może nawet i 18GB bo będą już kostki GDDR7 po 3GB od Samsunga (6x3GB=18GB).

@Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080.

Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps.

Tylko pytanie, czy mój procek nie będzie wąskim gardłem.

Edytowano przez Passt

2 minuty temu, Umpero napisał:

Ta. Przewijało mi się gdzieś przez kilka niusów o tym, że to będzie 600W.
W wersji founders ma być tylko jedna wtyczka 12VHPWR, ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki.
Niby dla bezpieczeństwa.

też mi się tak wydawało - czyli pobór jak 4090 :)

image.png.1534535a0f95ffd0ce3d35fb2dacd3aa.png

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...