Karać trzeba ale nie za to płacić, każdy zwyrol powinien sam sponsorować swój pobyt w więzieniu.
Tak, założyłeś ankietę ,a częścią ankiety poniekąd są wypowiedzi użytkowników również te pragmatyczne.
I tutaj kłania się już umiejętność czytania z zrozumieniem. Nie porównywałem przymusowego więzienia do dobrowolnego zakupu motocykla tylko decyzje które ludzie podejmują ,a później liczą ,że społeczeństwo będzie za nich płacić. Większość morderców, pedofilów, gwałcicieli i terrorystów podejmuje takie decyzje świadomie i dobrowolnie więc dobrowolny zakup motocykla ,a później liczenie na spłatę przez społeczeństwo jest idealnym przykładem. Chcesz rozmawiać filozoficznie ,a myślisz strasznie płytko.
Tak napisałem:
kara smierci to najbardziej prymitywna forma rozwiazywnaia "problemu". swiadczy tylko o slabosci, zacofaniu samego systemu/ustroju. Bardzo latwo mozna ja wykorzystac do celow politycznych, ustrojowych, indoktrynacji, wladzy. Ludzie dostaja dozywocia za bledy w sledztwie, samym procesie, legislacji/systemu, a np, po 10 latach pojawila sie poszlaka, nowa tech kryminalistyczna, zmienia sie ustroj. Kara smierci nie daje zadnych szans w takich przypadkach.
Rekomendowane odpowiedzi