Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Remis :E Testowane w CP 2077.

watt-per-frame.png

5080 na czele :E 

Ale ogólnie sobie zobaczcie jak wydajnością na wat 4090tka odsadziła 3090, a przy 5090 mamy totalną stagnację :E

Żeby czasem nie okazało się, że RTX 6090 to będzie +30% do wydajności. +30% poboru prądu, +30% wyższa cena. :E

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

To ja Ci napisze jeszcze raz, bo chyba juz zapomniales @Kadajo
W tym watku jest wiecej gowna ze strony osob, ktore 'atakuja', niz ze strony ktora 'broni' 5090. Ty natomiast sie bardzo wyraznie opowiadasz po jednej z tych stron. Zgadnij po ktorej?

+ to, ze napiszesz podsumowanie ktore mija sie z prawda, dodajac "tak to wyglada" nie zmieni ostatnich 100-150? stron watku, ktore obiektywnie, tak nie wygladaja :)

Ale co w tym dziwnego jak jest więcej osób które tego gówna mają dość niż osób które to gówno kręcą. Serio to cię dziwi ?

Właściciele 5090 są w mniejszości, już pominę tych którzy mają na tyle oleju w głowie żeby rozpoznać sytuacje i się po prostu nie udzielać.

Ja nie opowiadam się po żadnej ze stron, jaj mam z tego wszystkiego bekę, jak zresztą wielokrotnie pisałem. :D 

Wiesz jaki błąd wszyscy robią od czasu do czasu ? Biorą to wszystko za bardzo do siebie tak jakby tym, co bronią 5090 czy tam 5080 co najmniej ktoś obraził rodzinę albo za wszelką cenę muszą udowodnić wyższość tych kart lub swojej racji.
A tym, co ich wyśmiewają za wszelką cenę muszą im znowu udowodnić ze tej racji nie mają.

I tak oto mamy błędne kolo, a dla większości wtedy wjeżdża popcorn i jada bekę :D

1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Żeby czasem nie okazało się, że RTX 6090 to będzie +30% do wydajności. +30% poboru prądu, +30% wyższa cena. :E

A myślisz, po co druga wtyczka zasilania będzie :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, oldfashioned napisał(a):

To ja Ci napisze jeszcze raz, bo chyba juz zapomniales @Kadajo
W tym watku jest wiecej gowna ze strony osob, ktore 'atakuja', niz ze strony ktora 'broni' 5090. Ty natomiast sie bardzo wyraznie opowiadasz po jednej z tych stron. Zgadnij po ktorej?

+ to, ze napiszesz podsumowanie ktore mija sie z prawda, dodajac "tak to wyglada" nie zmieni ostatnich 100-150? stron watku, ktore obiektywnie, tak nie wygladaja :)

Prawda zawsze jest bolesna :hihot:

Poza tym tak samo jak na labie jest tutaj luźne podejście dlatego offtop w większości tematów to norma.

14 minut temu, Doamdor napisał(a):

W tej chwili już wiadomo, że słabiej jak 1.2x wydajność na wat nie będzie co i tak będzie mizernym wynikiem :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, i najgłośniej krzyczą na temat wadliwego złącza 12vhpwr Userzy  którzy orbitują w okolicach 250W pooboru mocy :). Pobawiłem się tym trefnym złączem, chyba na prawdę trzeba się postarać żeby je upalić.

Edytowane przez b1ela5
  • Upvote 1
Opublikowano

Świat IT tech wyraził jednoznacznie rozczarowanie Blackwell'ami i to są fakty.

Ale czy to ma znaczenie dla kogoś, kto jest z karty zadowolony ? Oczywiście ze nie.

Czy jak ktoś przeczyta ze RTX 5090 jest taki i taki to mu gry gorzej zaczną działać ? Nie.

Wiec, w czym jest problem.

No niestety ja tu widzę, od samego początku premiery tech kart usilna walkę ich właścicieli (oczywiście nie wszystkich, tylko, konkretnych nickow) ze te karty są super, bo "ten wykres" "ten filmik na YT" itd. itd.

Milion testów w sieci, karty praktycznie od roku na rynku i każdy już wie jakie one są, ale nie, ciągle te same nicki co chwile wyskakują z tymi samymi "wysrywami".

A potem wielkie zdziwienie i oburzenie ze ktoś ma tego dość i zaczyna się jatka.

Załóżcie sobie może osobny temat do poklepywania się po plecach, bo no niestety tak to wygląda.

Tylko wy chyba nie chcecie się poklepywać sami po plecach, wy za wszelką cenę chcecie ciągle innym pokazywać " O ZOBACZ MAM 5090 KTÓRA JEST 40% SZYBSZA W CP2077 OD 4090 O TU TU PATRZ PATRZ TU TU".

Tak wygląda ten temat od premiery tych kart.

A krytyka ? No panie nie ma krytyki, tylko są wycieczki osobiste i obrażanie. Krytyka ? To nie krytyka, tylko narzekacie...

Wielce uciśnieni i obrażani właściciele Blackwell'i xD

Opublikowano
42 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Nie widze jednej strony, ale proporcje na bank nie sa rozlozone 50:50.
Przejrzyj nawet jedynie ostatnie 30 stron tematu, jak Ci sie recznie nie chce (co zrozumiale) to popros bota. 

Na pojedynczych sytuacjach tak, obie strony sa juz nudne. Ale jak sie spojrzy na caloksztalt, to moze po prostu zmienmy nazwe tematu na 'beka z POSIADACZY 5090?' Bo jak jestem w stanie zrozumiec dyskusje o samej karcie, i ewentualna argumentacje czemu sie ktos na nia zdecydowal, to za grosz nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego tolerowane sa wycieczki osobiste na podstawie tych argumentacji. 

To juz jest tak pospolite tutaj w temacie ze nawet nie zwraca uwagi starych bywalcow. 

Raczej ten dział jest najciekawszy na forum i najpopularniejszy. Narzekac na to, że tu sie duzo gada czasami i o dupie maryni ... na działach o polityce najczesciej jest gorąco z byle powodu wiadomo jaka polaryzacje ma w PL polityka

Opublikowano (edytowane)

Ani trochę nie uciśnieni a tym bardziej nie obrażeni, serio, ciągle mam zdanie że trzeba się wyjątkowo wykazać żeby dpalić to złącze. Czytałem ostatnio spoko wynurzenia Johny Guru z Corsair, te brednie Der8gospodarza, nie zastanawia Was Ze ten koleś ma zawsze nikomu niepotrzebne rozwiązania za co najmniej 200 euro?

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano

Można założyć tematy dla właścicieli kart 5xxx tylko jest gwarantowane, że mało kto będzie tam zaglądał.

Tam właściciele mogą lizać się po jajkach i nikt nie będzie im przeszkadzał patrzeć przez różowe okulary :hihot:

Opublikowano

No wiem, ja jestem praktykiem. Vanguard 5090, psu to zwykły hx 1200 z tym starym kablem 12vhpwr premium corrsair, rewelacyjnie to działa powiem Wam.

Nawet nie robi się ciepły. Jest bardzo spoko.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Świat IT tech wyraził jednoznacznie rozczarowanie Blackwell'ami i to są fakty

Bo wszyscy myśleli, że dostaną kolejna 4090 z turbo 70-100%, a tu figa z makiem, jednak dla entuzjastów i tak 5090 wystarczył, bo to był okres gdzie 4090 już przysiadał.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

To Ty idź do wątku o Ada.

Można powiedzieć wszystko o blackwell, ale na Boga, przestańmy już z tymi gusłami o złączu ;D Jak zawsze, najbardziej przeszkadzają tym którzy nigdy go sobie nie kupią.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A sprawdzasz regularnie wtyczkę i gniazdo karty ?

Moja 4090 od ~3 lat jak ją mam zaliczyła kilkanaście wypięć i wpięć wszystko dalej git. A kompa używam i gram dużo :E 

Opublikowano (edytowane)

i to jest wszystko w temacie ludowych guseł z wtyczką.No chyba że u der8gospodarza coś jest nie tak, tak owieczki, on wam sprzeda antidotum z kupy za 200 euro. ;D

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
27 minut temu, Kadajo napisał(a):

A myślisz, po co druga wtyczka zasilania będzie :hihot:

tenor.gif

25 minut temu, sideband napisał(a):

W tej chwili już wiadomo, że słabiej jak 1.2x wydajność na wat nie będzie co i tak będzie mizernym wynikiem :hihot:

Będą próbowali podciągnąć wydajność kosztem wyższego poboru prądu? :wariat:

Opublikowano

Trzeba prześledzić historie czym nowe generacje kusiły... 5xxx to samo + naście % nie licząc mfg i podwyższonej półki cenowej na topie. Ada dodała dużo perf/w + pierwszą iteracje fg za wygurowaną cenę pokrypto-pandemiczną. Ampre skok sowity + nawet większe coolery i waty sięgające 400w ale był to dziwny czas z ww względów. Turing to był mały skok w natywnym renderingu+ pieśń przyszłości za praktycznie 1.5x ceny. Pascal chyba ostatnie gpu co dawało jakieś ostatnie tchnienia prawa Moora w natywnym renderingu bez uspcalerów i rt cores... Gdzie się opłacało zatrzymać i jaki scenariusz ma być dalej prowadzony?