Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, some1 napisał(a):

Jakie DLSS? To zbija mocno pobór mocy.

Ja nigdy nie schodzę poniżej dlss Q na 4K. Na 4090 musiałem już wybierać, albo DLSS Q, albo zejście z nastawów. W stalkera gram na DLSS DLAA +FG2 i tam pobór często poniżej 400W, a FPS pod korek mojego odświeżania.

Ty masz 5090?

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

no pobór bez żadnego gmerania w Quake RTX w 4K. :hihot:

Grałem na premiere w latach 90-tych na Rivie TNT i AMD K6 (chyba) już nie pamiętam. Nie interesuje mnie ten kapeć teraz.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Grałem w na premiera w latach 90-tych na Rivie TNT i AMD K6 (chyba) już nie pamiętam. Nie interesuje mnie ten kapeć teraz.

No tak,zlać temat i udać ze nie było pytania, typowe :E 

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Mi to się nawet nie chce na AM5 zmieniać bo gier i tak nie ma...

Ja utknąłem na 12600K i aktualnie nie mam nawet klimatu na zmiany dla sportu bo nawet się nie oszukuję i to będzie jedyny powód do zmiany.. 8:E

Mam nadzieję że nvidia się nie zatrzyma i przebijemy 700W, niech temat zapłonie :wariat:

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chociaż ten ostatni punkt, myślę ze oni nie maja bólu dupy tylko w ich oczach ta zmiana nie miała sensu.

Tak sobie to tłumacz. Ci sami entuzjaści, którzy cieszyli się z każdego fpsa więcej nagle uznali, że 30-40% o które aż się prosi w 4K żeby było, to nagle już nie ma znaczenia i można zejść z detali. Nie mówię, że wszyscy, ale większość.

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No tak,zlać temat i udać ze nie było pytania, typowe :E 

Przepraszam, ale mnie Q2 już naprawdę nie interesuje, ale to demo nvidii co wrzuciłeś wczoraj to chętnie przetestuje i wrzucę tutaj wynik.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wu70 napisał(a):

Ja utknąłem na 12600K i aktualnie nie mam nawet klimatu na zmiany dla sportu bo nawet się nie oszukuję i to będzie jedyny powód do zmiany.. 8:E

Mam nadzieję że nvidia się nie zatrzyma i przebijemy 700W, niech temat zapłonie :wariat:

Potrzebujemy czegoś pokroju Crysisa, nie wiem czegoś nowego i fajnego... Od kilku lat mamy te same odgrzewane kotlety, jakby wyszła super gra która wymaga 5080 to bym poszedł i kupił jutro. A tak 4070Ti dalej wystarcza :D 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

To na czym ktoś grał kiedys, powinno raczej pozostawiać miłe wspomnienia. Tez gralem na roznych grafikach. Co nie zmienia faktu, ze obecnie grafiki sa bardzo zaawansowane. O wiele bardziej niz za czasów pierwszych gforcow i rivy tnt. 

Quake II RTX jest fajnym dodatkiem i przypomnieniem przeszlosci, taki mix teraźniejszosci z przeszloscia dzieki RT. Podobnie z innymi grami. 

19 minut temu, galakty napisał(a):

Problem w tym że nie ma o czym :E 

Jakby wyciąć to co rzetelne z tego wątku to by zostało 100 postów, a forum upadło :D 

Jak Ty w ogole do takiej matematyki doszedles. Off topy to tak jak w grze, takie side questy, nie wiem czy jak grasz to trzymasz sie tylko fabuły i sru zeby przejsc gre, ja tam side questy lubie robic

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Pokaz Quake RTX w 4K na stocku

Nawet jak jest, to zawsze jest jakiś wyjątek od reguły. Np. HL2 RTX bez UV kreci się w okolicy 550W na stock. Zdejmujesz te już wspomniane 100W i jesteś na 450W.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Potrzebujemy czegoś pokroju Crysisa, nie wiem czegoś nowego i fajnego... Od kilku lat mamy te same odgrzewane kotlety, jakby wyszła super gra która wymaga 5080 to bym poszedł i kupił jutro. A tak 4070Ti dalej wystarcza :D 

Odpal Avatar: Frontiers of Pandora na ustawieniach "Unobtanium" - co za jazda :E

Opublikowano

seria 5000 jest  produktem monopolu napędzanego finansowo przez AI i z racji braku  presji  konsumenta dostaliśmy odgrzewany  kotlet, nie pierwszy nie ostatni raz

więc albo pęknięcie bańki (oby kontrolowane) albo zmiana technologii w kierunku  dużo mniejszej  zasobożerności może dopiero spowodować, że NVIDIA przychylniejszym okiem spojrzy  na graczy

6090 +20% per wat (tdp <600W) i 48gb+ vram w obecnych  warunkach  za 15k  PLN nie mrugnie mi nawet  powieka

i bedę później bronił równie zaciekle jak koledzy  od 5090 :boink:

Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nawet jak jest, to zawsze jest jakiś wyjątek od reguły. Np. HL2 RTX bez UV kreci się w okolicy 550W na stock. Zdejmujesz te już wspomniane 100W i jesteś na 450W.

Stock panie, stock mnie interesuje bo tak karta działa po wyjęciu jej z pudełeczka.

3 minuty temu, bofff napisał(a):

6090 +20% per wat (tdp <600W) i 48gb+ vram w obecnych  warunkach  za 15k  PLN nie mrugnie mi nawet  powieka

i bedę później bronił równie zaciekle jak koledzy  od 5090 :boink:

I zmienisz nick na "pofff" :E

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Odpal Avatar: Frontiers of Pandora na ustawieniach "Unobtanium" - co za jazda :E

Nie tykam gunwa :E 

Taki BF6 z DLSS i FG w 1440p śmiga na 200-220 FPS, mi tam starczy

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To na czym ktoś grał kiedys, powinno raczej pozostawiać miłe wspomnienia

Pewnie. Robiłem podejście do pierwszego Unreal, gdzie chyba w 1998? zbierałem szczękę z podłogi, a teraz pograłem 15 minut i wyłączyłem. Mam wiele gier w sercu i Q2 też, ale wolę czas poświęcić na nowe gry, a te niech sobie we wspomnieniach spokojnie leżą. Pamiętam też grę Sin. Też była dobra.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bofff napisał(a):

seria 5000 jest  produktem monopolu napędzanego finansowo przez AI  i z racji braku  presji  konsumenta dostaliśmy odgrzewany  kotlet, nie pierwszy nie ostatni raz

tak jasne 

2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Pewnie. Robiłem podejście do pierwszego Unreal, gdzie chyba 1998?

w unrealu to trzeba blokować fps bo nie da sie grać.Swoja drogą quake 2 ciekawszy do grania ,jedyne grafą odstaje

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Cały czas ci umyka "clu" całej dyskusji bo nie potrafisz na temat spojrzeć szerzej niż twój wąski zakres toksyczności.

Nie ma UW oledow? No jak to... Wydaje mi się ze widziałem nie raz.

Niech zgadnę, clu jest takie że karta łyka za dużo prądu i ma zbyt małą wydajność w stosunku do tego co łyka? 😀 

No wiem i co z tym mogę zrobić ? Nic z tym nie zrobię, napisałbym do nvidii że zapłacę więcej za mniejszy pobór i większą wydajność ale wiem że mnie zleją haha 

Ale może Ty napisz do AMD że podła i zła nVidia lży z graczy i ma w nosie ich postulaty o kartę idealną do mega ujowo zoptymalizowanych gierek to może zobaczymy na świątecznych półkach jakiegoś siekuna za 6k pln objeżdzającego 5090 w 4k.

Tymczasem ja idę pograć, konstruktywnej krytyki 😀

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Pewnie. Robiłem podejście do pierwszego Unreal, gdzie chyba 1998? zbierałem szczękę z podłogi, a teraz pograłem 15 minut i wyłączyłem. Mam wiele gier w sercu i Q2 też, ale wolę czas poświęcić na nowe gry, a te niech sobie we wspomnieniach spokojnie leżą. Pamiętam też grę Sin. Też była dobra.

I gry nintendo na kartridże tez byly dobre. Potem PC i windows sporo zmienilo. Obecnie to najczesciej juz jest symulacja rzeczywistosci. MSFS2024, GT7, Automoblista2 itp. jednak jedno sie nie zmienilo, dalej brak fizyki zniszczen. To jest najtrudniejsze. Grafiki juz tak mocno nie da sie polepszyc mozliwe ze wprowadza po prostu teraz A.I. dla IPC bedzie to sporo latwiejsze niz tworzenie realnego modelu zniszczen na ktory pewnie przyjdzie poczekac jeszcze dlugo

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Stock panie, stock mnie interesuje bo tak karta działa po wyjęciu jej z pudełeczka.

I zmienisz nick na "pofff" :E

ee raczej  na bofffrtx6090ajfukwszytskoponiżej tego

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Juz za rok moze za 2. Oprocz grafiki, bedzie A.I. IPC

W opcjach gry zakladka A.I.

Super duper A.I. LLM Lamda ver.231AZ     ON ( 8928MB)
Standard A.I. based on deepseek v.1.09    OFF (4220MB)
Based on standard IPC  model                   OFF (0MB)

Bedziesz mógł sobie wybrac czy chcesz grac zeby boty były sterowane pzez zaawansowane algorytmy LLM lub mniej zaawansowane, albo grac ze zwyklym IPC. I to bedzie cos jak teraz TAA vs DLSS. TAA jest coraz słabsza przyklad borderlands, na rzecz coraz to lepszego (w gruncie rzeczy tego samoego) DLSS. Po prostu wybirasz DLSS bo TAA wyglada slabo. Podobnie bedzie z botami w grze, standardowe IPC bedzie coraz głupsze, ze po prostu wybierzesz jakis A.I model. Jak porownasz IPC standardowe w 2030r z tym z 2020 to okaze sie ze IPC z 2020 to bylo genialne. Bedzie to po to zebys musial wybrac A.I. bo inaczej gra bedzie na niskim standardzie. Wiec bedziesz musial wymienic grafike na ta z wieksza iloscia vram i tak kreci sie biznes

Edytowane przez maxmaster027