Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Brolly napisał(a):

Kupiłeś w ogole cos na BF?

10 godzin temu, sideband napisał(a):

Muszę powiedzieć, że Inno3d 5090, które miałem to był niezły kartofel.

Windforce nie tylko lepsza sztuka, ale chyba też lepsza sekcja od strony sprawności. Muszę powiedzieć, że wydajność na wat po max UV dzięki sporo wyższemu zegarowi wypada wyraźnie lepiej na tej karcie.

Jak luknąłem i porównałem do super sztuki Suprima co ktoś tu miał to strata wydajności ~3% do jego wyniku przy tym samym poborze mocy. 

Weź tam odklej z 2000cuda z tego swojego windforca i wyslij mi DHLem, będziesz miał niższe zużycie energii, a wydajnosc +- 2-3% w doł, u mnie z 20% w góre ;P 

Opublikowano

@lukadd

Jednak stery nie miały wpływu jak sprawdziłem to karta jest dużo lepsza. Ba starsze stery potrafią być ciut lepsze.

40mV niższe napięcie, a mimo to i tak wyższy takt od Inno3d :hihot:

Nagle z kilku procent zrobiło się 1.25x i 1.24x - ME Catalyst i Quake 2 RTX, Dying Light 2 - 1.2x.

W starszych gierkach zarządzanie energii jest zwalone to potrafi wessać 70W więcej, ale z tym można sobie poradzić ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś z Was 5070ti od PNY w wersji ARGB OC (bez dopisku "plus")? :E Pokusiło i teraz się waham, czy nie anulować i nie wziąć czegoś innego. Szukam jakiś użytecznych informacji o tej wersji.
Prawdopodobnie jest komora parowa i 7 rurek cieplnych, masa karty to 1291g (dla porównania Asus Prime: 1180g, Ventus 1060g :E). 

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano
15 minut temu, hajapackage napisał(a):

Ma ktoś z Was 5070ti od PNY w wersji ARGB OC (bez dopisku "plus")? :E Pokusiło i teraz się waham, czy nie anulować i nie wziąć czegoś innego. Szukam jakiś użytecznych informacji o tej wersji.
Prawdopodobnie jest komora parowa i 7 rurek cieplnych, masa karty to 1291g (dla porównania Asus Prime: 1180g, Ventus 1060g :E). 

Miałem takiego bez argb. Zbugowany bios- niby odblokowany power limit i można było go zwiększyć ponad 100% ale w rzeczywistości nic to nie dawało (może już to naprawili).

Druga sprawa to trafiłem na "szurający" wentylator- dość częste w ich kartach. Nawet nie musisz wkładać karty do komputera bo obracając wentylator palcami da się usłyszeć czy jest ww. problem.

Cewki ciche, cooler daje radę- przy 300W max zanotowany RPM to 1700 przy czym wentylatory są dość ciche (oprócz tego jednego grzechotnika co mi się trafił) i temperaturze 70 rdzeń oraz 72 memki (jest pole do popisu z wlasna krzywą wentylatorów). Termopady też od strony backplatte a cała karta waży 1250g czyli ciut wiecej niz budzetowi konkurencji.

W skrócie jak trafisz nie grzechoczącą to spoko opcja

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, jankooo napisał(a):

Miałem takiego bez argb. Zbugowany bios- niby odblokowany power limit i można było go zwiększyć ponad 100% ale w rzeczywistości nic to nie dawało (może już to naprawili).

Druga sprawa to trafiłem na "szurający" wentylator- dość częste w ich kartach. Nawet nie musisz wkładać karty do komputera bo obracając wentylator palcami da się usłyszeć czy jest ww. problem.

Cewki ciche, cooler daje radę- przy 300W max zanotowany RPM to 1700 przy czym wentylatory są dość ciche (oprócz tego jednego grzechotnika co mi się trafił) i temperaturze 70 rdzeń oraz 72 memki (jest pole do popisu z wlasna krzywą wentylatorów). Termopady też od strony backplatte a cała karta waży 1250g czyli ciut wiecej niz budzetowi konkurencji.

W skrócie jak trafisz nie grzechoczącą to spoko opcja

Finalnie widzę, że i tak postawiłeś na Gaminga od Gigabyte. Po tej wpadce z trefnym egzemplarzem PNY po prostu zrezygnowałeś z dalszych prób?

Swoją drogą jakoś mnie nie zdziwło, że PNY ma wpadki z kontrolą jakości. Choć myślałem, że się poprawili, ale widać nie.

Opublikowano
3 minuty temu, hajapackage napisał(a):

Po tej wpadce z trefnym egzemplarzem PNY po prostu zrezygnowałeś z dalszych prób?

Karta kupiona w promce na Amazonie więc nie bylo opcji na wymianę tylko zwrot lub naprawa w serwisie. Nie uśmiechało mi się serwisować nowej karty...

tak na marginesie to moje pudełko wyglądało na otwierane więc nwm czy to nie był jakiś refurb ale sama karta foliami była pozabezpieczana jak nówka