Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Next up, is Dynamic Multi Frame Generation. With this feature, the GPU automatically adjusts the multi frame-generation (MFG) rate between 1x to 6x to reach an FPS target, based on the display's refresh-rate capability, the input framerate from the upscaler, and the amount of motion in the game, with the goal of minimizing whole-system latency while keeping FPS consistent. NVIDIA described this as a sort of "automatic transmission" for MFG.

Heh, jak wprowadzili MFGx4 to się zastanawiałem "ok, ale czemu to się samo nie ustawia". Powinno być przydatne w grach, gdzie framerate mocno się zmienia w zależności od lokalizacji. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Temu kabelkowi nic raczej nie będzie musiałem go delikatnie docisnąć szybą inaczej by się nie zamknęło już bardziej wygiąć nie dało się :P

No i jednak musze poszukać kabla z wtyczka 90 stopni bo w taki sposób po czasie rozwalę gniazdo karty :E

Jaki kabel bedzie dobry do mojego zasilacza ale nie badziew z ali? Bo musi byc podobno jakis stricte pasujący do parametrów zasilacza mój to Corsair HX1000 1000W

To chyba cały kabel 3x8 pin na 1x12 ? A nie jakieś adaptery.

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
6 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

A oni mają taki? :E

https://www.corsair.com/ww/en/c/pc-components-accessories/psu-parts

To nie kwestia czy mają tylko jak użyjesz kabla innej firmy niż Corsiar możesz usmażyć GPU jak i PSU ;)

6 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Na pulpicie zimniutka 29 stopni :wariat: bez wiatraków.

Ładna musisz mieć wichurę w budzie :E

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

natywnie gry z TAA

natywnie gry z TAA

:E

Zawsze mnie śmieszy jak takie coś widzę. :lol2:

A jacyś nierozumiejący tematu to czytają/słuchają i później 1/4 internetów łazi i wygaduje, że DLSS poprawia jakość obrazu ponad natywną. 

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

juz dzis w wiekszosci gier wyglada lepiej niz natywnie gry z TAA

Wszystkie, z wyjątkiem tych, gdzie implementacja jest popsuta z takich czy innych powodów. Zresztą wyłączenie wyświetlacza daje lepszy efekt niż gra z TAA, więc to nie jest wcale takie znowu wielkie osiągnięcie - choć na pewno osiągnięciem jest cudowanie tak, aby bez TAA gra robiona pod TAA, czyli z undersamplingiem i czasem tylko np. 1 na 9 pikseli w różnych elementach (włosy, cienie) nie wyglądała jak gówno bez tego TAA, gdy developer specjalnie takie gówno robił "bo na to przyjdzie TAA pass", nazywając to optymalizacją.

Nie ma już niestety w 90% grach rozdzielczości natywnej, jest natywna-popsuta, albo nienatywna (TAA, DLSS itp). DLSS jest dużo lepszy od TAA i popsutej-natywnej. Obok tego co jest w stanie osiągnąć prawdziwa natywna, DLSS nawet nie stał i nigdy się to nie zmieni. Mowa o DLSS, nie DLAA.

Może więc nie piszmy natywna z TAA, bo to jak ogłoszenia "laptop w pełni sprawny. Nie działa matryca, trzy klawisze, touchpad, dysk SSD i zacina się wentylator"

edit:

image.png.609cb165c1aaae4da420906932234826.png

:hahaha:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

https://www.corsair.com/ww/en/c/pc-components-accessories/psu-parts

To nie kwestia czy mają tylko jak użyjesz kabla innej firmy niż Corsiar możesz usmażyć GPU jak i PSU ;)

Kabla bez sensu w sumie nawet ziomek z serwisu mówił.

Sama przejściówka tylko na 90 stopni 3x8 na 1x12 pin 

jakaś polecajka nie z firmy krzak? nawet pamiętam moja 4070 ti którą miałem chwilę miała adapter 90 stopni a ten msi niet :E

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak tam se chcesz. :E

A gdzie to wgl kupić w pl żeby to nie był szajs? pewnie producenci kart nie sprzedają tego osobno?

Takiego kabla całego i tak nie wepnę u siebie bo nie mam ATX 3.1 ? (chyba o to chodzi)

11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Dziwnym trafem gdy od wczoraj mam 5080

1823446110c6aa0582dbc85f250f_osize9.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecież dałem ci link. :E

One wszystkie są w sprzedaży, masz przy każdym SKU, kopiujesz i szukasz :D

Dałeś mi linka do kabli corsaira a ja mówię o samej przejściówce do karty na 90 stopni teraz albo ja ślepy jestem i gubię posty :blant: za dużo się dzieję nowa karta, tu DLSS 4.5 i FG nowe jeszcze nową budę muszę kupić bo mózg się lansuje :E 

Zrzut ekranu 2026-01-06 110022.png

Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę, by chciał używać kolejnej przejściówki. 

Zapewne plan jest taki, aby pozbyć się tej z pudełka od karty graficznej i zainwestować w taką pod kątem 90°C.

Lepiej kupić oryginalny kabel 12VHPWR. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyś ty upadł na głowę, chcesz użyć kolejnej przejściówki ? :E

Nie dokładać do tego TYLKO to co zaznaczyłem na zdjęciu CAŁE inne z końcówką 90 stopni przy karcie :P a nie dokładać na to jeszcze panie ja nie kamikaze :E

2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Lepiej kupić oryginalny kabel 12VHPWR. 

Ja być yeti ja nie panimaj :E który to dokładnie kabel? żeby wrzucić w koszyk i zamówić :E