Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

30%fps.

Więcej W jak i ciepła. I mfg.

Większe coolery cię omijają z tym prime. Pcie 5.0 nie odczujesz a z szybkim monitorem przepustowości na kablach może jak grasz w starocie.

Podziel to co masz teraz na 3 a potem schodzisz z ustawieniami by to mieć. Jak kończy się refresh monitora to karta nie do końca wykorzystana i trochę cichsza...

Jak podsystemu cpu/mem starczy*

Wróć. ty masz nie super... to jeszcze więcej... +4gb vram. Warto.

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Pepperków czeka hold do jesieni 2027 + pół roku, aż ceny się unormują

Na pepperze pod ostatnimi wstawkami 5080 ludzie piszą "Hold" xDDD to sobie poholduja jeszcze 2 lata XDDDDDDDDDDD

Opublikowano

warto brać Gigabyte   RTX 5080 GAMING OC za 5600 zł ? mysle o przejsciu z rtx 2060 SUPER i mimo, że w moich grach mocy mi nie brakuje, to zastanawiam się nad zmianą karty juz teraz przez te podwyższki

Opublikowano
24 minuty temu, Garru napisał(a):

Koniec 2027, realnie początek 2028. Jakby to się okazało prawdą to ładny tam kryzys mają, ale wtedy bańka faktycznie potrwa do końca 2027r. :E

Kryzys jest tylko na rynku konsumenckim. W Nvidii za to strzelają kolejne korki od szampana.

Opublikowano
25 minut temu, Mpro napisał(a):

warto brać Gigabyte   RTX 5080 GAMING OC za 5600 zł ? mysle o przejsciu z rtx 2060 SUPER i mimo, że w moich grach mocy mi nie brakuje, to zastanawiam się nad zmianą karty juz teraz przez te podwyższki

image.png.75efa466fddc65ea96e47eb41b9de55a.png

• Haha 13
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, eNeSik napisał(a):

No to juz czas na:

RTX 60x0 (Rubin) - wątek zbiorczy :E 

Taki wątek to już pół roku temu jeden śmieszek założył po czym Mar_S go szybko usunął :E :niegrzeczny:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
50 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jak to było? Trzeba sprzedawać już swoje 5000 póki jeszcze mają wartość :D

Jak podczas krypto szału, a potem 2 lata zostawali bez kart. 

Jeśli nie będzie Super, a 6000 wyjdzie realnie początek 2028 to będziemy mieli jedną z większych stagnacji PC dotychczas. I jeszcze dodajmy do tego ceny DDR5... :F 

Opublikowano

Staram się obserwować temat kart od 2 miesięcy i płakać mi się chce. GTX 970 nadaje się do wymiany i nie wiadomo co kupić bo nic się nie opłaca ale wszyscy piszą brać puki tanio xD

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tornado3 napisał(a):

i czekać 2 lata na nowe ? wszystko tam dobrze u Ciebie ?

A kolega pierwszy raz w tematach GPU? ;)

24 minuty temu, galakty napisał(a):

Jak podczas krypto szału, a potem 2 lata zostawali bez kart. 

Ale co się nacieszyli, że opchnęli grafy po dobrych cenach (na dzień sprzedaży), to ich :D

Myślałem, że już ludzie się nauczyli, ale patrząc co tu wrzucacie z peppera, to chyba jeszcze nie :D

4 minuty temu, Fiszek napisał(a):

nic się nie opłaca

Po prostu traktuj granie jako hobby. A wiadomo, hobby nie musi się opłacać 8:E

Ale tak, jak planujesz zmieniać grafę, to teraz już jest ostatni gwizdek na cały rok, a i pewnie więcej ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Fiszek napisał(a):

Staram się obserwować temat kart od 2 miesięcy i płakać mi się chce. GTX 970 nadaje się do wymiany i nie wiadomo co kupić bo nic się nie opłaca ale wszyscy piszą brać puki tanio xD

Z taka karta chłopie to wszytko ci się opłaca :E 

I im więcej wydasz tym lepiej :)

The more you die, the more you dead. %-)

• Haha 5
Opublikowano
9 minut temu, Fiszek napisał(a):

Też obserwowałem 5 lat, a siedząc na 970 od 10 lat, 3 tygodnie temu wziałem ostatecznie 5080, szkoda życia, przeskok jest kosmiczny.

Opublikowano (edytowane)

Tylko wiecie ja już w tym etapie że w zasadzie to po co mi 5080 i tak rzadko gram a jak gram do w strategie. (Wieśka 3 chciałem jeszcze raz ograć bo nic z nowych gier jakoś mnie nie kręci)

Ostatecznie padnie pewnie na 5070 ze względu na bajery i lepsze IA. 

PS chcę przejść na 1440p dla jasności 

Edit. Tak podpytam z ciekawości na pcie 4.0 będę miał problemy czy można śmiało wjeżdżać w nową generacje? 

Edytowane przez Fiszek
Opublikowano
7 minut temu, Fiszek napisał(a):

Tylko wiecie ja już w tym etapie że w zasadzie to po co mi 5080 i tak rzadko gram a jak gram do w strategie. (Wieśka 3 chciałem jeszcze raz ograć bo nic z nowych gier jakoś mnie nie kręci)

Ostatecznie padnie pewnie na 5070 ze względu na bajery i lepsze IA. 

PS chcę przejść na 1440p dla jasności 

Edit. Tak podpytam z ciekawości na pcie 4.0 będę miał problemy czy można śmiało wjeżdżać w nową generacje? 

Też rzadko gram, ale mam 2 synów, jednego zapalonego gracza, to jakoś mi się kalkulowało, dzieląc na 2 haha

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Karta graficzna nigdy za szybka. Jak już to 5070 Ti :thumbup:

Szczerze to szkoda mi kasy. Obecnie jakoś wytrzymuję na starej ale jakoś czuję, że lepiej nie będzie. Choć jak kupię to pewnie wszystkie gwiazdy staną w linii i ceny spadną o xD 10-20%

Opublikowano

Powiem Ci tak, sprzedawca mi powiedział, że pójdzie do góry i idzie powoli, a plotki mówią, że następne karty w 2028 roku, więc jakoś sobie zracjonalizowałem, ze to ten moment na zmianę i dłużej nie będzie HLOD...

Opublikowano

@maxmaster027

- Nvidia podnosi ceny chipów w dostawach na styczeń, a kolejna podwyżka w dostawach na luty,

- większość modeli graf wywiało ze sklepów, a 5090 to już prawie niedostępna, ceny po >15k zł

- chip + pamięć = 80% kosztów grafy,

- 32 gb ramu już lata po >2k zł,

- ceny ssd poszły w górę,

- wskrzeszenie produkcji 3060

hmmm no ciekawe jakie będą ceny graf... może spadną... :E

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Bodhi napisał(a):

Powiem Ci tak, sprzedawca mi powiedział, że pójdzie do góry i idzie powoli, a plotki mówią, że następne karty w 2028 roku, więc jakoś sobie zracjonalizowałem, ze to ten moment na zmianę i dłużej nie będzie HLOD...

Dodaj do tego, że skok wydajności pewnie nie będzie przeogromny, albo jakimś cudem Nvidia zaskoczy. To może się okazać, że generacja 5xxx będzie miała najdłuższy żywot opłacalności. 
Kupić prawie roczną generację i jeszcze mieć spokój 2 lata do kolejnej? Idealnie jeszcze przez te 2 lata zaoszczędzisz na coś lepszego i nowszego.  Osoby, które całe życie krzyczą HOLD będą dalej to robić, bo cena 6xxx pewnie niska nie będzie. :Crash:

Niektórzy zapomnieli jak była wyceniana seria 2xxx u Nvidii wycena to losowość excela.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fiszek napisał(a):

Staram się obserwować temat kart od 2 miesięcy i płakać mi się chce. GTX 970 nadaje się do wymiany i nie wiadomo co kupić

Ludzie tu wymieniali 4090 na 5080, więc tym tokiem rozumowania musiał byś brać 1060 3GB :E

• Haha 6