Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.01.2026 o 15:18, galakty napisał(a):

Prime z outletu? Daj znać jak koncert :E 

Dzisiaj przyszedł. Bez oryginalnego pudełka. Podłączyłem i zaczynam testowanie. Instaluje CP2077 bo tam mnie ciekawi stres test

Odpaliłem na moment tylko TLOU2 i pograłem 10-15min. Na razie cisza jakby jej tam nie było, zero :D  nie zapeszam, sprawdzę jak się zachowa po dłuższym czasie na obrotach

Opublikowano (edytowane)

Ale dziwny problem mam. GPU - RTX 5080.

Podczas testu Furmark 2.10.2 -benchmark Preset 2560-1440, za każdym razem po przekroczeniu 42% testu, spada GPU usage. Z 94% do 72%.

I z około 295 fps mam jakieś 230. Taktowanie rdzenia i pamięci nie spada

Jest to całkowicie niezależne od temperatur i ustawień FireStorm. Niezależnie, czy dam karcie odpocząć, czy walę test za testem żeby ją dogrzać, za każdym razem użycie spada przy 42% testu. Temperatury w okolicach 62*C do 67*C.  Test dla 1920x1080  przechodzi w całości normalnie.

Sterownik 591.74, ale sprawdziłem też na 581.42.

Karta: ZOTAC RTX 5080 AMP Extreme INFINITY ULTRA

edit. jeszcze dziwniejsze. Teraz podczsa testu trzymałem alt+tab żeby mieć podgląd na temperaturę w dodatkowj aplikacji i cały test przeszedł normalnie. 
Poniżej zrzut z udanego testu + wykres z nieudanego. 

Zrzut ekranu 2026-01-08 200833.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 193049.png

Edytowane przez twoja_babcia
Opublikowano

@Zachy Pamietam jak proponowales swoja pny za 4000 chyba komus, :p  a i tak odmowil :P 

5 minut temu, twoja_babcia napisał(a):

Podczas testu Furmark 2.10.2 

Przecież ten benchmark to jest tylko do tego żeby sprawdzic chłodzenie i najwyzsza temperature. On zawsze przechodzi. Jak chcesz sprawdzic stabilnosc to odpal CP w najwyzszej rozdzialce z DLAA lub Q i MFG x3

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Pamietam jak proponowales swoja pny za 4000 chyba komus, :p  a i tak odmowil :P 

Wzial, rozdziewiczyl mi ja z kondona i zwrocil z potraceniem 100pln,

bo tam jeden kabelek wystawal od chlodzenia i haczyl o wentyl i zachowywala sie karta jakby miala walniete lozysko.

Jak to namierzylem z bratem szybko naprawilismy w 60sek i od tej pory lux malina.

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Wątpię.

Osoby które śledzą ceny już kupili jak karty były po 10-13, nikt teraz już praktycznie nie kupuje tych kart prócz skalperów.

Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto niczego nie śledzi i po prostu kupuje kartę, ale tutaj widać, że znikają duże ilości.

W handlu nie robisz to watpisz ;)

Jakbym skladal teraz kompa, to tez bym kupil 5090, w takiej cenie w jakiej by byla dostepna. Bez znaczenia czy kiedys tam bylo za tyle czy tyle. 
Jak ide do sklepu i mam ochote sobie kupic lyche, to nie sprawdzam czy 2 lata temu nie bylo taniej, tylko kupuje. Simple as that. 

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@Zachy Pamietam jak proponowales swoja pny za 4000 chyba komus, :p  a i tak odmowil :P 

Przecież ten benchmark to jest tylko do tego żeby sprawdzic chłodzenie i najwyzsza temperature. On zawsze przechodzi. Jak chcesz sprawdzic stabilnosc to odpal CP w najwyzszej rozdzialce z DLAA lub Q i MFG x3

Wiem. Chciałem tylko na szybko zobaczyć ile generowała moja stara grafika a ile ta. Nie nadaję temu jakiegoś dużego znaczenia, ale jednak taki problem mnie zaskoczył. A testy realnie i tak mają znaczenie dla mnie te w grze w którą gram a nie syntetyki. 

Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Wzial, rozdziewiczyl mi ja z kondona i zwrocil z potraceniem 100pln,

bo tam jeden kabelek wystawal od chlodzenia i haczyl o wentyl i zachowywala sie karta jakby miala walniete lozysko.

Jak to namierzylem z bratem szybko naprawilismy w 60sek i od tej pory lux malina.

image.thumb.png.7468a430561add205656dd16b09120ba.png

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Jakbym skladal teraz kompa, to tez bym kupil 5090, w takiej cenie w jakiej by byla dostepna. Bez znaczenia czy kiedys tam bylo za tyle czy tyle. 

Widzę, że budżet elastyczny jak skaja Jensena, pozazdrościć :witojcie2:

Opublikowano (edytowane)

RTX 5080 asus prime:  ~godzinka w cyberpunku i max 70C wg HWMonitor. 3440x1440 i gdy odpalę DLSS Q razem z RT ultra + PT i jest 55-50 fps :D smuteczek trochę

Wiatraki zupełnie niesłyszalne, cewki nie piszczą więc ten outlet nie taki zły. Jeszcze tylko podpórkę zamontować jutro jak przyjdzie.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Musisz zrobić OC. Włączasz x3 i masz 171-172FPS. 

Sztuka dla sztuki, tylko slabo ze taka karta i nie moze. Może jak sobie kiedyś wrzucę AIO na procka to będzie chłodniej w środku. Na razie nie ma potrzeby bo inne gry nie zejdą mi poniżej 60fps na razie. No i ja mam ryzen 7700 więc tu parę też FPS ucieka w porównaniu do Ciebie ;) 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Mozna zrobic samo oc bez podwyższania power limitu. Temperatury beda wyzsze bo pamiec bedzie cieplejsza, ale i tak powinines miec cicho

Jeżeli chcesz takie stabilne wartosci, że na pewno bedzie Ci działać daj +300mhz i 1500Mhz na pamieciach, temp powinna byc podobna ram duzo bardziej sie nie nagrzeje, a FPS bedziesz mial lepszy. Na 99% powinno byc stabilnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Do tego mikrusa podporke ??  :hihot:

Przecież to kloc. I jeszcze tak dziwnie wyszło, ze jak przykręcałem śrubki z tyłu to w starej karcie 2 trzymały - tutaj wyszło trochę inne ułożenie, że trzyma 1.5 śrubki w bardzo optymistycznym wariancie :E Niech już będzie jakaś za parę zł, tym bardziej że kilka lat tam posiedzi

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Smalec napisał(a):

Widzę, że budżet elastyczny jak skaja Jensena, pozazdrościć :witojcie2:

To raczej inne podejscie po prostu. Kupuje kompa teraz, a nie gdybam co bylo kiedys - co to zmieni? 
Jeden kupuje A, drugi B. Ja pc traktuje jako jedna z odskoczni od stresu, wiec powiedzmy, ze inwestuje w zdrowie ;)

Edytowane przez oldfashioned